প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুৱাহাতি হায় কোর্তকী প্লাতিনম জুব্লি থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 APR 2023 5:29PM by PIB Imphal
অসামগী রাজ্যপাল শ্রী গুলাব চান্দ জি কাতারিয়া, অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দু, ঐগী মরুপ লো অমসুং জজতিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিরেন রিজিজু, সুপ্রিম কোর্তকী জজতিস রিসিকেস রোই অমসুং গুৱাহাতি হায় কোর্তকী চীফ জজতিস সন্দিপ মেহতা জি, অতোপ্পা ইকায়খুম্নরবা জজশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মাশিং!
ঐ গুৱাহাতি হায় কোর্তকী প্লাতিনম জুব্লি থৌরম শরুক য়াবা ফংবদা হরাওই।লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপা লোয়ন্না গুৱাহাতি হায় কোর্ত চহি ৭৫ মপুংফারে। মতম অসি এক্সপেরিয়েন্সশিং চেকশিন্না থমগদবা মতম অমনি অমসুং অনৌবা পান্দমশিং ফংনবা দাইত্ব লৈনা অহোঙবশিং পুরক্নবা মথংগী খোঙথাং থাংগদবনি। তশেংনা গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মশাগী নাৎকী পুক্কৈ-লনগৈ অমসুং শক্তম লৈজৈ। গুৱাহাতি হায় কোর্তনা কোনশিল্লিবা থবক অসি পাক-চাউই অমসুং য়ুম্নোন্নরিবা রাজ্যশিং অরুনাচল প্রদেস অমসুং নাগালেন্দ য়াওরি। ২০১৩ ফাওবা, গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মখাদা রাজ্য ৭ লৈরমখি লোয়ন্না কোর্ত অসিগা অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং গনতন্ত্রগী হেরিতেচগী মরী লৈনরি। থৌরম অসিদা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম মরুওইনা আইনগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসি দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারগী মপোক নুমিৎ থোকপা মরম্না ঙসি অসি হরাওবা নুমিৎ অমসু ওইরে। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বদা বাবা সাহেবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মান্নবা অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী সংবিধানগী গুনশিং অসি অনৌবা যুগকী ভারতকী য়ুমফম্নি। শেংলবা থৌরম অসিদা বাবাসাহেবকী খুয়াদা ঐনা কোক নোঞ্জরি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী নিংতম্বা নুমিত্তা ঐনা লাল কিলাদগী চাউখৎনবা হোৎনরিবা ভারতকী খুন্নাই অমসুং সবকা প্রায়াসকী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে। ঙসি ২১শুবা চহিচা অসিদা ভারতমচাশিংগী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিং মপান নাইদ্রে। ভারতমচাশিংগী মপান নাইদ্রবা অনিংবশিং থুংহন্নবা জুদিসিয়ারিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বী অমা ওইনা মপাঙ্গল কন্না অমসুং মীয়ামগী ইহুল খঙনা থৌদাং লৌগদবনি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং মতমগা চুনবা ৱায়েল কাংলোনগী থবক অমা লৈহন্নবা সংবিধান্না ঐখোয়দা শীন্নরি। লেজিসলেচর, জুদিসিয়ারি অমসুং ইজুকিউতিপগী অপুনবা থৌদাং মথৌ তাই। ঐখোয়গী লিগেল প্রোবিজন অয়াম্বা বৃতিস মতমগীনি হায়বা অদোম খঙলে। হৌজিক্কী মতমগা চুনদ্রবা অসিগুম্বা আইন কয়া লৈরি। হায়রিবা লোশিং অদু সরকারগী থাক্তা লেপ্তনা হন্না য়েংশিল্লি। ঐখোয়না অরিবা লো লিশিং কয়া লৌথোক্লে অমসুং চৎন-কাংলোনশিং মশিং হন্থহল্লে।অসিগুম্বা অরিবা লো ২০০০ রোম অমসু চৎন-কাংলোন লিশিং ৪০ রোম মখা তানা চৎনদ্রে। মসিগা লোয়ন্না ললোন-ইতিক্কী প্রোবিজন কয়া দিক্রিমিনেলাইজ তৌবদগী কোর্তশিংদা কেস মশিং হন্থরে।
মরুপশিং,
সরকার নত্ত্রগা জুদিসিয়ারি ওইগেরা, ইন্সতিতুৎ খুদিংমক্কী থৌদাং অমসুং সংবিধানগী থৌদাং খুদিংমক মীচম মীয়াম হিংবদা লাইহনবগা মরী লৈনগদবনি। হিংবদা লাইহনবদা তেক্নোলোজিনা শক্তি লৈরবা খুৎলায় অমা ওইরে। হিরম খুদিংমক্তা সরকারনা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নরি। দি.বি.তি,আধার অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন্ন অসি সরকারনা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী খুদম্নি। স্কিম খুদিংমক লায়রবশিংগী হক ফংনবা পাম্বৈ অমা ওইরে। লৈবাক অসিগী ৱায়েল থৌদাগী থবক্তা অচৌবা পোৎলুম অমা ওইরিবা লন-থুমগী হকশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংগী মতাংদা অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে। চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা নাখৈ শেংদবা লন-থুমগী হকশিংগী ৱাথোকশিং মায়োক্নরি। অদুবু পি.এম শ্বামিতভা য়োজনাগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিনা হিরম অসিদা থবক কয়া মাইপাক্না পায়খৎলে। লৈবাক অসিদা খুঙ্গং লাখ ১ হেন্না দ্রোন শীজিন্নদুনা মেপ লৌরে অমসুং নাগরিক লাখ কয়াদা লন-থুমগী কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে। মসিনা লন-থুমগা মরী লৈনবা কেস মশিং হন্থরে অমসুং মীয়াম হিংবদা লাইহল্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা থবক মতমগা চুনবা মওংদা পায়খৎনবা তেক্নোলোজিগী মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা লৈরি। সুপ্রিম কোর্তকী ই-কম্মিতিকী থবক থাগৎনিঙাইনি। চহি অসিগী বজেত্তা ই-কোর্ত মিসনগী অহুমশুবা ফেজ লাউথোক্লে। ৱায়েল থৌদাগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোক্নবা মালেমগী ওইনা আর্তফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা হৌরে। এ.আইগী খুৎথাংদা মীয়াম্না য়াম্না লাইনা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
জুদিসিএল সিস্তেমদা অলতর্নেতিপ দিসপুৎ রিজোলুসন সিস্তেম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অৱাং-নোংপোক্তা লমদম অমগী থায়নদগী চৎনরক্লবা অলতর্নেতিপ দিসপুৎ রিজোলুসনগী থবক মরাংকাইনা লৈরি। প্লাতিনম জুব্লি থৌরমদা গৌহাতি হায় কোর্তকী লো রিছার্স ইন্সতিতুৎনা কস্তমরি লোগী মতাংদা লাইরিক ৬ ফোঙলে হায়বা ঐ তারে। হায়রিবা লাইরিকশিং অসি কস্তমরি লোশিংগী মতাংদা ইবনি। মসি থাগৎফম থোকই। হায়রিবা চৎনবীশিং অসি লো স্কুলশিংদা তাকপী-তম্বীগদবনি।
মরুপশিং,
অচুম্বা ৱায়েল ফংবা লাইহন্নবা মরুওইবা শরুক অমদি লৈবাক অসিগী মীয়াম লোশিং খঙহনবা অমসুং অচুম্বা লৌশিং অসিনি অমসুং মসিনা মীয়াম্না লৈবাক অসিদা অমসুং লৈবাক অসিগী থবকশিংদা থাজবা হেনগৎহনগনি। আইনশিং অরাইবা মওংদা খঙবা য়ানবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। অরাইবা লোনশিং আইনশিং ইথোক্নবা থবক পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী কোর্তশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং ওইগনি। মীওই খুদিংমক্না মখোয় মশাগী লোন্দা ইন্তরনেৎ শীজিন্নবা য়ানবা ভাসিনি পোর্তেলনা পান্দম থম্লি। মসিগী কান্নবা কোর্তশিংসু ফংগনি।
মরুপশিং,
রিসিকেস জিনা পনখিবা ঐখোয়গী জেলশিংদা দরকার লৈতনা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া লৈরি হায়না পনখিবা অদু মরুওইবা ৱাফম অমনি। ঐখোয়গী মেহতা জিনসু মসি পনখ্রে। মীওই খরনা বেলগী শেন লৈতে, মীওই খরনা ফাইন থিনবা শেন লৈতে অমসুং মীওই খরনা খুদিংমক লৈরবশু মখোয়গী ইমুং-মনুংনা মখোয় লৌশিন্নবা থৌরাং তৌদে। হায়রিবা মীওইশিং অসি লায়রবা অমসুং তোল্লবা কাংলুপকী মীওইশিংনি। মখোয় অয়াম্বা করিসু লৈতবা মরাল অমগীদমক চহি কয়া জেলদা লৈরক্লি। অপীকপা মরালগীদমক মতম শাংনা কৈশুমশঙদা লৈরিবশিং অমসুং মরুপ-মপাং নত্ত্রগা শেন লৈজদবশিংগীদমক সরকার অমসুং জুদিসিয়ারিনা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই। আইনগী ওইবা থবকশিং পাংথোকপা লোইরবা মতুংদা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা লৌশিল্লু হায়বা য়াদ্রবা মীওইশিংগী অৱাবা উগদবনি। অসিগুম্বা মীওইশিং থাদোরকপা মতমদা শেন্থং পীনবা প্রোবিজন অমা চহি অসিগী বজেত্তা হাপ্লে। হায়রিবা কেন্দ্রগী শেন্থং অদু রাজ্যনা ফাদোক তারবশিংদা শিন্নগনি।
মরুপশিং,
হায়নবা অমা লৈ-ধর্মা-রক্ষাতি-রক্ষিতাহ। মসিনা হায়রি মদুদি ধর্মা ঙাক-শেল্লিবশিং ধর্মনা ঙাকথোকই। মরম অসিনা, ইন্সতিতুৎ অমা ওইনা, লৈবাক্কীদমক থবক তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী ধর্মানি অমসুং ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী থাজবা অসিনা লৈবাক অসি ‘চাউখৎলবা ভারত’কী পান্দম ফংবা ঙমগনি। প্লাতিনম জুব্লি থৌরম অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি অমসুং ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম য়াম্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Platinum Jubilee of Assam High Court
14 APR 2023 5:29PM by PIB Delhi
Governor of Assam Shri Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma ji, my colleague Union Law Minister Shri Kiren Rijiju ji, Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu ji, Judge of Supreme Court Justice Hrishikesh Roy, Chief Justice of Gauhati High Court Sandeep Mehta ji, other honourable judges, dignitaries, ladies and gentlemen!
I am delighted to be a part of the platinum jubilee celebration of Gauhati High Court today and to be a part of this memorable moment by being amidst you. This journey of 75 years of Gauhati High Court has been completed at a time when the country has also completed 75 years of its independence. It is also a time for us to preserve all our experiences gained so far, and it is also a crucial milestone to hold ourselves accountable for new goals and to bring about the necessary changes. In particular, the Gauhati High Court has had a distinct legacy of its own, or an identity of its own. This High Court's jurisdiction is the largest. Besides Assam, you are also responsible for serving Arunachal Pradesh, Mizoram and Nagaland, that is, 3 more states. Till 2013, 7 states of North East used to be under the jurisdiction of Gauhati High Court. Therefore, the history as well as the democratic heritage of the entire Northeast is connected with this 75-years long journey of Gauhati High Court. On this occasion, I convey my best wishes to all the people of Assam and the Northeast, and especially to the experienced legal fraternity here.
Friends,
This day also marks a wonderful coincidence! As everyone mentioned, today is also the birth anniversary of Dr. Babasaheb Ambedkar. Baba Saheb has played a major role in the making of our constitution. The values of equality and harmony enshrined in the Constitution are the foundation of modern India. I also pay my homage at the feet of Babasaheb on this auspicious occasion.
Friends,
Last year on Independence Day, I had talked in detail about the Aspirational Society of India and 'Sabka Prayas' from the ramparts of the Red Fort. Today in the 21st century, the dreams and aspirations of every Indian are limitless. The role of our strong and sensitive judiciary as a pillar of democracy is equally important in fulfilling these aspirations. The Indian Constitution also constantly expects from all of us to create a vibrant, strong and modern legal system for the society! Legislature, Executive and Judiciary, all the three organs have this responsibility to fulfil the dreams of Aspirational India. One example of how we are working together is to repeal outdated and redundant laws. Several luminaries from the legal field are here today! You are very well aware that a lot of our legal provisions continue to exist from the British era. There are many such laws which have become completely irrelevant now. We are continuously reviewing those laws at the government level. We have identified and repealed 2000 such central laws which had become obsolete, redundant or had lapsed. We have also eliminated more than 40,000 compliances. We have also decriminalized many minor economic offences. This thinking and approach have also played an important role in reducing the number of cases in the courts of the country.
Friends,
Be it the government or the judiciary, the constitutional responsibility of every institution in its respective roles is related to the ‘Ease of living’ for the common man. Today, technology has emerged as a powerful tool for achieving this goal of ‘Ease of living’. In the government, we are trying to harness the full potential of technology in every possible area. Be it DBT, Aadhaar or Digital India Mission, all these campaigns have become a major medium for the poor to get access to their rights. All of you would probably be familiar with the PM Swamitva Yojana. One of the major challenges that the major countries of the world and even the developed countries are facing is the problem of property rights. Due to lack of clarity over property rights, the development of the country gets hindered and the burden of lawsuits increases on the courts. You will be happy to know that India has taken a major lead in this area through PM Swamitva Yojana. Today, mapping work has been completed in more than one lakh villages of the country through drones; and property cards have also been given to lakhs of people. This campaign will also reduce the disputes related to the land. As a result, the problems faced by the people will be reduced.
Friends,
We feel that there is an infinite scope for using technology in making our justice delivery system state-of-the-art. The e-committee of the Supreme Court is also doing a commendable job in this direction. To take this work forward, e-courts Mission phase - 3 has been announced in this year's budget. For hilly and remote areas like the North East, the use of technology in the justice delivery system becomes even more significant. Today, in order to increase efficiency and make justice accessible, AI or Artificial Intelligence is also being included in legal systems around the world. We should also expand our efforts in terms of 'ease of justice' to make court proceedings simple for the common man through AI.
Friends,
The Alternative Dispute Resolution system plays a massive role in the judicial system. The Northeast has a rich tradition of the local judicial system and a short while back Kiren ji has described it in great detail. I am told that the Law Research Institute of Gauhati High Court has published 6 books on the occasion of the Platinum Jubilee celebration. These books are written on Customary Laws. I believe this is a very commendable step. Such practices should also be taught in law schools.
Friends,
A major part of 'Ease of Justice' also includes citizens having the correct knowledge of every aspect of the law. This increases his confidence in the country and constitutional systems. That's why we have started another process in the government. When a new legal draft is prepared, emphasis is being laid on preparing a simple version of it as well. The effort is to ensure that the law is written in such a language that people can easily understand. A similar approach will prove to be very helpful for the courts of our country as well. You must have seen that we have launched the 'Bhashini' platform, so that every Indian can access the internet and related services in his/her respective language. I also urge you to visit this 'Bashini' web. It is very powerful. This platform can also be availed in various courts.
Friends,
An important issue, which was also mentioned by Hrishikesh ji, is the number of prisoners languishing unnecessarily in our jails. Mehta ji also mentioned the same issue. Some do not have the money for bail; some do not have the money to pay the fine and there are some people who have these things but the family members are not ready to take them back. All these people come from poor and weak classes. Most of them have been in jails for years for petty crimes. It is the duty of both the government and the judiciary to be sensitive towards them. Therefore, in this year's budget, we have made a separate provision for providing financial assistance to such prisoners. The central government will give this fund to the state governments, so that by providing financial assistance to these prisoners, they can be taken out of jail.
Friends,
It is said here - धर्मो-रक्षति-रक्षितः| That means 'Dharma protects those who protect it'. Therefore, as an institution, our dharma, our duty, our work in the interest of the country should be paramount. I am sure, this spirit will take us to our goal of a developed India. I once again congratulate all of you for the Platinum Jubilee celebrations and extend my best wishes.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.