Ministry of Education
NIT Rourkela conducted a workshop on 'Artificial Intelligence on Smart City' for school students
11 APR 2023 8:08PM by PIB Bhubaneswar
On the 11th day of G20 Jan Bhagidari Activities by NIT Rourkela, school students got the future perspective of Artificial Intelligence applications in building a Smart City. As 'Future of Work' is a theme given to Odisha for the 3rd Education Working Group Meeting, NIT Rourkela conducted a workshop on 'Artificial Intelligence on Smart City'. Students of Kendriya Vidyalaya Rourkela and Bondamunda attended the session. Research scholars and faculties from the Department of Electronics and Communication (EC), NIT Rourkela, also joined the session and assisted the students in learning with hands-on experience of the recent technologies exhibited during the programme.
Inaugurating the workshop, Prof. K. Umamaheswar Rao (Director of NIT Rourkela) said, "These Jan Bhagidari activities are to trigger a dream in you for what you want to become tomorrow. You have a dream, but Artificial Intelligence (AI) does not have a dream; they do not have emotions and have limitations, so never let AI control you. Today, we are here to discuss how AI can help build the city we all live in. For example, it can help manage and improve public transport, optimise energy, waste management and sustainable goals towards green development. I urge all the students to think about how AI will be useful in helping the underprivileged people of society. Even a classroom invention can lead to solving the problems of many individuals. Be determined towards the common goal of serving the nation."
Prof. Snehashish Chakraverty (Nodal Officer for G20 Jan Bhagidari events of NIT Rourkela) also interacted with students and said that AI is being applied in every field, from mobile phones to weather, to medicine, pharma or any other industry. Using advanced algorithms and machine learning techniques, Artificial Intelligence can help cities become more efficient, sustainable, and resilient.
Prof. Rohan Dhiman (Registrar), Prof. Santanu Kumar Behera (HOD, Electronics and Communication Engineering), Prof. Santos Kumar Das, and Prof. Supratim Gupta encouraged and guided the school students by detailing the various aspect of the academic journey and school life. Research scholars of the EC department also attended a Question Answer Session with students and showed them the new technologies being studied in their departmental laboratories. Currently, the EC department students are researching subjects like the Application of IoT, Artificial Intelligence & Machine Learning, embedded systems, advanced communication, microwaves, Communication networking etc. With the participantion of 100 students, the workshop ended with a note on the goals of G20 India.
Aiming more at women's participation in Jan Bhagidari events, a ‘Tree Plantation Drive’ was also conducted in the girl's hostel (Kiran Majumdar Shaw Hall of Residence, NIT Rourkela) to raise awareness about sustainable development and increase the green cover of the premises. During this event, Prof. K. Umamaheshwar Rao (Director) expressed his concern about the climate crisis and urged everyone to save soil and water. He said, “We are not just planting a sapling today; we are sowing the seed of our lives”. Prof. Rohan Dhiman, Prof. S. Chakraverty, Prof. Anil Singh, Prof. Niranjan Panda (Chief Warden, NIT Rourkela), Prof Sandhyarani Biswas (Warden), K. Ratna Subhashini (assistant warden) and other female students of the hostel planted the samplings, contributing towards a sustainable environment.
RoW

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏନ.ଆଇ.ଟି. ପରିସରରେ “ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ନିର୍ମାଣରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ଭୂମିକା” ବିଷୟ ଉପରେ ଏକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ
11 APR 2023 8:08PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରାଉରକେଲା ଦ୍ଵାରା ଆୟୋଜିତ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ ଅଭିଯାନର ଏକାଦଶ ଦିନରେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ଵାରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଯାଇଛି ଏକ କର୍ମଶାଳା, “ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ନିର୍ମାଣରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ଭୂମିକା” ବିଷୟ ଉପରେ । ରାଉରକେଲା ଓ ବଣ୍ଡାମୁଣ୍ଡା ସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନେ ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଭାଗ ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତର ସମାଜରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା କିପରି “ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି” ପରି ବିଶାଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗଢ଼ିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ସେ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗର ଅଧ୍ୟାପକ ତଥା ଗବେଷଣାରତ ଛାତ୍ରମାନେ ବି ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଅଂଶ ହୋଇ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ବିବିଧ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ।
କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବା ସହ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର କେ. ଉମାମହେଶ୍ଵର ରାଓ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ,” ଏହି ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ ଅଭିଯାନ ତୁମମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତର ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଵପ୍ନକୁ ଜଗେଇବା ପାଇଁ । ଯଦିଓ ତୁମମାନଙ୍କର କିଛି ସ୍ଵପ୍ନ ଅଛି, କିନ୍ତୁ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ନା ସ୍ଵପ୍ନ ଅଛି, ନା ଅଛି ଭାବନା ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ । ଯେପରି କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଆମକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନ କରୁ ତା ପ୍ରତି ଆମକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆସିଛୁ ଯେ , ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବାସ କରୁଛୁ, ସେ ସହର ନିର୍ମାଣରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ଏହା ସାଧାରଣ ପରିବହନକୁ ପରିଚାଳନା ତଥା ଉନ୍ନତ କରିବାରେ, ଶକ୍ତି ଅପଚୟ କମ କରିବାରେ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସବୁଜ ବିକାଶ ଦିଗରେ ସ୍ଥାୟୀ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ | ମୁଁ ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଭାଵନ୍ତୁ ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା କିପରି ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ଏପରିକି ଏକ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ହୋଇଥିବା ଉଦ୍ଭାବନ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରେ | ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା କରିବାର ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ସମସ୍ତେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତୁ।
ପ୍ରଫେସର ସ୍ନେହାଶିଷ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ( ଅନୁଷ୍ଠାନର ଜି-୨୦ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନୋଡ଼ାଲ ଅଧିକାରୀ ) ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ କହିଥିଲେ କି ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଯୋଗାଯୋଗ, ପାଣିପାଗ, ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶବିଶେଷ । ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବ୍ୟବହାର କରି କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ସହରମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିପାରିବ ।
ପ୍ରଫେସର ରୋହନ ଧିମାନ (ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର), ପ୍ରଫେସର ଶାନ୍ତନୁ କୁମାର ବେହେରା ( ବିଭାଗ ମୁଖ୍ୟ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗ ), ପ୍ରଫେସର ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ଦାସ, ପ୍ରଫେସର ସୁପ୍ରତିମ ଗୁପ୍ତା ମଧ୍ୟ ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ପାଠପଢ଼ା ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗର ଗବେଷଣାକାରୀ ଛାତ୍ରମାନେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କୁତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ପରି ଆଧୁନିକ ସମୟର ଅନେକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଜଣ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଏହାକୁ ସଫଳ କରାଇଥିଲେ । କର୍ମଶାଳାର ଅନ୍ତ ଜି-୨୦ର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆଲୋଚନା ସହିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଅଧିକ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପରିସରର ସବୁଜ ଆବରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମହିଳା ହଷ୍ଟେଲ {କିରଣ ମଜୁମଦାର ଶ ’ହଲ୍ ଅଫ୍ ରେସିଡେନ୍ସ)ରେ ଏକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଫେସର ରାଓ ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୃତ୍ତିକା ଓ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, “ଆମେ ଆଜି କେବଳ ଚାରା ରୋପଣ କରୁନାହୁଁ; ଆମେ ଆମ ଜୀବନର ବୀଜ ବୁଣୁଛୁ । ” ପ୍ରଫେସର ରୋହନ ଧିମାନ, ପ୍ରଫେସର ସ୍ନେହାଶିଷ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ପ୍ରଫେସର ଅନିଲ ସିଂ, ପ୍ରଫେସର ନିରଂଜନ ପଣ୍ଡା (ମୁଖ୍ୟ ୱାର୍ଡେନ, ଏନ. ଆଇ. ଟି. ରାଉରକେଲା), ପ୍ରଫେସର ସନ୍ଧ୍ୟାରାଣୀ ବିଶ୍ଵାସ (ୱାର୍ଡେନ), କେ. ରତ୍ନ ସୁଭାଷିନୀ (ସହକାରୀ ୱାର୍ଡେନ) ଏବଂ ହଷ୍ଟେଲର ଅନ୍ୟ ମହିଳା ଛାତ୍ର ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଥିଲେ।
RoW