জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জিবন মিসন্না অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে
অনকপা মফমদা থক্নবা ঈশিং ফংফম লৈদুনা অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৯.২৫ থক্নবা ঈশিং ফংলে
ফিল্দ তেস্তিং কিতশিং শীজিন্নদুনা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা নুপী লাখ ২১.৪৫ ত্রেনিং পীখ্রে
06 APR 2023 5:48PM by PIB Imphal
লৈবাক শীনবা থুংনা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিং, খুঙ্গংগী স্কুলশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, ত্রাইবেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং, হেল্থ সেন্তরশিং, গ্রাম পঞ্চায়ত বিল্দিংশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা রাজ্যশিংগা লোয়ন্না ভারত সরকারনা ২০১৯গী ওগস্ত থাদগী জল জিবন মিসন-হর ঘর জল পায়খৎতুনা লাক্লি। জল জিবন মিসন লাউথোকপা মতমদা য়ুমথোঙ করোর ৩.২৩(চাদা ১৭) তোতি ঈশিং শমখি। মতম অদুদগী হৌনা, খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ করোর ৮.৪১দা তোতি ঈশিং শম্লে। মদুগী ফল ওইনা,ঙসি খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ করোর ১১.৬৪(চাদা ৫৯.৯)দা তোতি ঈশিং পীনবা খুদোংচাবা লৈরে। রাজ্যশিংগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা তোতি ঈশিং শম্লবশিংগী মশিং মখাদা পীরে।
এপ্রিল ৪,২০২৩ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী মী তাবা মফম লাখ ১৬.৯৬গী মনুংদা মী তাবা মফম লাখ ১৬.৭৭গী অনকপা মফমদা থক্নবা ঈশিং ফংফম লৈদুনা অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৯.২৫ থক্নবা ঈশিং ফংলে।
মিসন অসিগী মখাদা, বিউরো ওফ ইন্দিয়ান স্তেন্দার্দস আই.এস:১০৫০০ অসি অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদা শীজিন্নরে। কেমিকেল অমসুং ফিজিকেল পেরামিতরশিং শীজিন্নদুনা চহি অমগী মনুংদা অমুক্তং অমসুং বেক্তোরিওলোজিকেল পেরামিতরশিং শীজিন্নদুনা চহি অমদা অনিরক ঈশিংগী মগুন চাংয়েং তৌনবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা ঈশিং সেম্পল চাংয়েং তৌনবা অমসুং সেম্পল লৌশিন্নবা, পাউ পীনবা, মোনিতর তৌনবা অমসুং ঈশিং ফংফম য়েংশিন্নবা ওনলাইন জল জিবন মিসন-ৱাতর ক্বালিতি মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(দব্লিউ ক্বিউ এম আই এস) পোর্তেল অমা শেমগৎলে। রাজ্যশিংনা পাউ পীরকপগী মতুংইন্না, ২০২২-২৩ মনুংদা লেবশিংদা ঈশিংগী সেম্পল লাখ ৬১.০১ চাংয়েং তৌখ্রে অমসুং ফিল্দ তেস্তিং কিতশিং শীজিন্নদুনা সেম্পল লাখ ১০৩.৮১ চাংয়েং তৌখ্রে। রাজ্যশিংনা ঈশিং চাংয়েং তৌবগী পাউদমশিং মখাগী অসিদা য়েংবা য়াগনি।
https://ejalshakti.gov.in/WQMIS/Main/report
রাজ্যশিং/য়ু.তিগী রিপোর্ত মতুংইন্না, লৈবাক অসিদা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেব ২,০৭৮ লৈরে। অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা ঈশিং চাংয়েং তৌবা পুক্নিং থৌগৎনবা মীয়াম্না মখোয়গী সেম্পলশিং মমল হোংনা চাংয়েং তৌনবা মীয়ামগীদমক ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেবশিং হাংদোক্লে।
ঈশিং চাংয়েং তৌনবা খুঙ্গং অমগী নুপী ৫ মশক খঙদোক্নবা অমসুং ত্রেনিং পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে। চাংয়েংদগী ফংলকপা রিপোর্ত অদু দব্লিউ.ক্বিউ.এম.আই.এস পোর্তেলদা পীগনি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিংনা নুপী লাখ ২১.৪৫ ত্রেনিং পীখ্রে।
মখোয়গী থক্নবা অমসুং থোঙ-থাক্নবা দরকার ওইবা ঈশিং ফংনবা নোংমদা য়ুমথোঙ অমগী মীওই অমদা লিতর ৮-১০ ফাওবা পীনবা মরুওইনা আর্সেনিক অমসুং ফ্লুওরাইদনা শোকহল্লবা মফমশিংদা কম্মুনিতি ৱাতর পুরিফিকেসন প্লান্তস(সি দব্লিউ পি পি) লিংখৎনবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেলনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
রাজ্য/য়ু.তিদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা তোতি ঈশিং শম্বগী মশিং
(০৪.০৪.২০২৩ ফাওবদা লৈখিবা)
(মশিং লাখ)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
পীরিবা তারিখ অসিদা লৈখবা অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ
১৫.৮.২০১৯ফাওবদা লৈখিবা তোতি ঈশিং শম্লবা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিং
তোতি ঈশিং ফংলবা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিং
মশিং
%(চাদা)
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
০.৬২
০.২৯
০.৬২
১০০.০০
২
অন্ধ্র প্রদেস
৯৫.৫৫
৩০.৭৪
৬৬.৪৪
৬৯.৫৩
৩
অরুনাচল প্রদেস
২.৩০
০.২৩
১.৭৭
৭৬.৯৪
৪
অসাম
৬৭.৬২
১.১১
৩২.০
৪৭.৩৩
৫
বিহার
১৬৬.৩০
৩১.৬
১৫৯.১০
৯৫.৬৭
৬
ছতিসগর
৫০.০৮
৩.২০
২১.০০
৪১.৯৪
৭
দদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
০.৮৫
0.00
০.৮৫
১০০.০০
৮
গৱা
২.৬৩
১.৯৯
২.৬৩
১০০.০০
৯
গুজরাত
৯১.১৮
৬৫.১৬
৯১.১৮
১০০.০০
১০
হরিয়ানা
৩০.৪১
১৭.৬৬
৩০.৪১
১০০.০০
১১
হিমাচল প্রদেস
১৭.০৯
৭.৬৩
১৬.৮০
৯৮.৩০
১২
জে অমসুং কে
১৮.৬৮
৫.৭৫
১০.৯৮
৫৮.৭৯
১৩
ঝারখান্দ
৬১.২০
৩.৪৫
২০.৪২
৩৩.৩৮
১৪
কর্নাতকা
১০১.১৭
২৪.৫১
৬৭.৫৫
৬৬.৭৭
১৫
কেরলা
৭০.৬৯
১৬.৬৪
৩৩.৫২
৪৭.৪২
১৬
লাদাখ
০.৪৩
০.০১
০.৩১
৭২.০০
১৭
লাক্ষদ্বিপ
০.১৩
0.00
-
-
১৮
মধ্য প্রদেস
১১৯.৮৮
১৩.৫৩
৫৭.৫৮
৪৮.০৩
১৯
মহারাস্ত্রা
১৪৬.৭৩
৪৮.৪৪
১০৯.৮৭
৭৪.৮৮
২০
মনিপুর
৪.৫২
০.২৬
৩.৪৫
৭৬.৪৬
২১
মেঘালয়
৬.৫১
০.০৫
৩.০৮
৪৭.২৮
২২
মিজোরম
১.৩৩
০.০৯
১.১২
৮৩.৮৫
২৩
নাগালেন্দ
৩.৭০
০.১৪
২.৪৩
৬৫.৮১
২৪
ওরিসা
৮৮.৫৮
৩.১১
৫২.৬৯
৫৯.৪৯
২৫
পুদুচেরি
১.১৫
০.৯৪
১.১৫
১০০.০০
২৬
পঞ্জাব
৪৩.২৬
১৬.৭৯
৩৪.২৬
১০০.০০
২৭
রাজস্থান
১০৭.৮৪
১১.৭৪
৩৯.২৭
৩৬.৪২
২৮
সিক্কিম
১.৩২
০.৭০
১.০৮
৮২.০০
২৯
তামিল নাদু
১২৫.৫২
২১.৭৬
৭৯.৫৮
৬৩.৪০
৩০
তেলঙ্গানা
৫৩.৯৮
১৫.৬৮
৫৩.৯৮
১০০.০০
৩১.
ত্রিপুরা
৭.৪২
০.২৫
৪.৫৯
৬১.৮৩
৩২
উত্তর প্রদেস
২৬৫.৩৪
৫.১৬
৯৬.৭২
৩৬.৪৪
৩৩
উত্তরখান্দ
১৪.৯৪
১.৩০
১১.৪৮
৭৬.৮২
৩৪
নোংচুপ বেঙ্গল
১৮৩.৪০
২.১৫
৫৮.৯২
৩২.১২
অপুনবা
১৯,৪৩.৩৬
৩,২৩.৬৩
১১,৬৬.৮৮
৬০.০৪

Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission Ensuring Safe Drinking Water Supply
99.25% Population Have Access To Potable Water Supply With Drinking Water Sources At Reasonable Distance
21.45 Lakh Women Trained For Water Quality Testing Using Field Testing Kits
06 APR 2023 5:48PM by PIB Delhi
Since August 2019, Government of India, in partnership with States, is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to make provision of tap water supply to every rural household and public institutions in villages like schools, anganwadi centres, ashramshalas (tribal residential schools), health centres, Gram Panchayat building, etc., across the country of the country. At the time of announcement of Jal Jeevan Mission, 3.23 Crore (17%) households were reported to have tap water connections. Since then, more than 8.41 Crore rural households have been provided with tap water connection. As a result, today more than 11.64 Crore (59.9%) rural households have provision of tap water connection. The State-wise status of the rural households with tap water connections including Uttar Pradesh is annexed.
As reported by States/ UTs as on 04.04.2023, out of 16.96 lakh habitations in the country, 16.77 lakh habitations having 99.25% population have access to potable water supply with drinking water sources at reasonable distance.
Under Jal Jeevan Mission, as per existing guidelines, Bureau of Indian Standards’ IS:10500 standard is to be adopted for ensuring safe drinking water supply. States/UTs have been advised to undertake testing of water quality on a periodic basis i.e. once in year for chemical and physical parameters, and twice in a year for bacteriological parameters and take remedial action wherever necessary, to ensure that the water supplied to households is of prescribed quality.
To enable States/ UTs to test water samples for water quality, and for sample collection, reporting, monitoring and surveillance of drinking water sources, an online JJM – Water Quality Management Information System (WQMIS) portal has been developed. As reported by States/UTs on WQMIS, 61.01 lakh water samples have been tested in the water testing laboratories and 103.81 lakh water samples using Field Testing Kits, during 2022-23. The State–wise details of water quality test reported through WQMIS are available in public domain on JJM Dashboard and can also be accessed at:
https://ejalshakti.gov.in/WQMIS/Main/report
As reported by States/UTs, as on date, there are 2,078 drinking water quality testing laboratories at different levels viz. State, district, sub-division and/ or block level in the country. To encourage water quality testing to ensure potable drinking water supply, States/ UTs have opened water quality testing laboratories to general public for testing of their water samples at a nominal rate.
States/ UTs have been advised to identify and train 5 persons preferably women from every village to conduct water quality testing using FTKs/ bacteriological vials at village level and report the same on the WQMIS portal. So far, as reported by states/UTs, about 21.45 lakh women have been trained.
Under JJM, while allocating the funds to States/ UTs, 10% weightage is given to the population residing in habitations affected by chemical contaminants. States/ UTs have been advised to plan and implement piped water supply schemes of bulk water transfer based on safe water sources such as surface water sources or alternative safe ground water sources for the villages with water quality issues.
Since, planning, implementation and commissioning of piped water supply scheme based on a safe water source may take time, purely as an interim measure, States/ UTs have been advised to install community water purification plants (CWPPs) especially in Arsenic and Fluoride affected habitations to provide potable water to every household at the rate of 8–10 litre per capita per day (lpcd) to meet their drinking and cooking requirements.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Lok Sabha today.
*****
AS
State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(as on 04.04.2023)
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs as on date
Rural HHs with tap water connection as on 15.8.2019
Rural HHs with tap water supply
No.
In%
1.
A & N Islands
0.62
0.29
0.62
100.00
2.
Andhra Pradesh
95.55
30.74
66.44
69.53
3.
Arunachal Pr.
2.30
0.23
1.77
76.94
4.
Assam
67.62
1.11
32.0
47.33
5.
Bihar
166.30
3.16
159.10
95.67
6.
Chhattisgarh
50.08
3.20
21.00
41.94
7.
DNH and D&D
0.85
0.00
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
2.63
100.00
9.
Gujarat
91.18
65.16
91.18
100.00
10.
Haryana
30.41
17.66
30.41
100.00
11.
Himachal Pr.
17.09
7.63
16.80
98.30
12.
J&K
18.68
5.75
10.98
58.79
13.
Jharkhand
61.20
3.45
20.42
33.38
14.
Karnataka
101.17
24.51
67.55
66.77
15.
Kerala
70.69
16.64
33.52
47.42
16.
Ladakh
0.43
0.01
0.31
72.00
17.
Lakshadweep
0.13
0.00
-
-
18.
Madhya Pradesh
119.88
13.53
57.58
48.03
19.
Maharashtra
146.73
48.44
109.87
74.88
20.
Manipur
4.52
0.26
3.45
76.46
21.
Meghalaya
6.51
0.05
3.08
47.28
22.
Mizoram
1.33
0.09
1.12
83.85
23.
Nagaland
3.70
0.14
2.43
65.81
24.
Odisha
88.58
3.11
52.69
59.49
25.
Puducherry
1.15
0.94
1.15
100.00
26.
Punjab
34.26
16.79
34.26
100.00
27.
Rajasthan
107.84
11.74
39.27
36.42
28.
Sikkim
1.32
0.70
1.08
82.00
29.
Tamil Nadu
125.52
21.76
79.58
63.40
30.
Telangana
53.98
15.68
53.98
100.00
31.
Tripura
7.42
0.25
4.59
61.83
32.
Uttar Pradesh
265.34
5.16
96.72
36.44
33.
Uttarakhand
14.94
1.30
11.48
76.82
34.
West Bengal
183.40
2.15
58.92
32.12
Total
19,43.36
3,23.63
11,66.88
60.04
Source: JJM – IMIS HH: Household