য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
থর্দ বোরো একোর্দ, ২০২০ চৎনহনবগী মতাংদা ওইরিবা ফিভম
05 APR 2023 4:06PM by PIB Imphal
ভারত সরকার , অসাম সরকার অমসুং বোদো গ্রুপশিংগি মীহুৎশিংগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ সেতলমেন্ত (এম.ও.এস.) অমা দিকেদ কয়া লিরবা বোরোগী ইরাং অদুবু লোইশিন্নবা ২৭.০১.২০২০ খুৎয়েক পীনখ্রে। এম.ও.এস.গী ক্লোজ অয়াম্বা চৎনহনখ্রে, মসিদা খুৎসু-খুৎলাইগা লোইননা কেদর ১৬১৫ সরেন্দর তৌবা য়াওনা বোরো কসারি ৱেলফিয়র কাউন্সিল লিংখৎপা; বোরো মীদিয়ম স্কুলশিংগী তোঙানবা দাইরেক্তোরেত লিংখৎপা; বোরো তেরিতোরিবেল কাউন্সিল (বি.তি.সি.), অসিনচিংবা কয়া য়াওনা সংবিধানগী তরুকশুবা সেদ্যুল মখাদা কাউন্সিলগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং অদুবু য়েংশিন্নবা বোরোলেন্দ দিপার্তমেন্তকী তোঙানবা ৱেলফিয়র শেম্বা। এম.ও.এস.কী ক্লোজ ১০.১না অখন্নবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎনবগীদমক্তা লুপা করোর ১৫০০ অখন্নবা দেবেলপমেন্ত পেকেজ (ভারত সরকারনা লুপা করোর ৭৫০ অমসুং অসাম সরকারনা লুপা করোর ৭৫০) পীরি। এম.ও.এস.কী এনেক্সচর- II, III অমসুং IVদা ইলুস্ত্রেতিব লিস্তশিং হাপখ্রে, মসিদা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী, নোর্থ-ইস্ত রিজনেল ইনস্তিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স, নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী অসিনচিংবশিং অসি য়াওরি। য়ওম এফিয়র্স মন্ত্রালয়, অসাম সরকার, বি.তি.সি. অমসুং বোরো ওর্গনাইজেশনশিংগী মীহুৎশিংনা শেম্বা জোইন্ত মোনিতরিং কমিতী অমনা এম.ও.এস. অসিবু থবক ওইনা পাইখৎপা অসিবু চাং নাইনা য়েংশিল্লি।
মসি হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী নিত্যানন্দ রাইনা রাজ্য সভাদা থাংগৎলকখিবা ৱাহং অদুগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Home Affairs
Status of Implementation of Third Bodo Accord, 2020
05 APR 2023 4:06PM by PIB Delhi
A Memorandum of Settlement (MoS) was signed between Government of India, Government of Assam and representatives of Bodo Groups on 27.01.2020 to end decades old Bodo crisis. Most of the clauses of MoS have been implemented which include surrender of 1615 cadres along with arms and ammunition, setting up of Bodo Kachari Welfare Council; establishment of a separate Directorate of Bodo Medium Schools; creation of a separate Welfare of Bodoland Department to deal with matters relating to councils under the Sixth Schedule of the Constitution including Bodo Territorial Council (BTC), etc. Clause 10.1 of the MoS provides for a Special Development Package of Rs. 1500 crore (Rs. 750 crore by GoI and Rs. 750 crore by Govt. of Assam) for undertaking specific projects. Illustrative lists have been appended at Annexure-II, III & IV of MoS which include Central University, North- East Regional Institute of Medical Science, National Institute of Technology etc. A Joint Monitoring Committee constituted with representatives of Ministry of Home Affairs, Government of Assam, BTC and Bodo organizations, monitors the implementation of MoS on regular basis.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.