য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি মিজোরমগী কোনুং আইজোলদা লুপা করোর ২৪১৫গী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা মিজোরমগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং অৱাং নোংপোক্কী অপুনবা লমদম্বু ইরাং লৈতবা, লালহৌবা লৈতবা অমসুং শান্তি লৈবা মফম অমা ওইহন্নবা খোঙফম চেৎলি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা সরকার অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়াম্না তেংবাংবদগী অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা মমাংগী চহি ৯দগী শান্তি লৈরে, কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলে অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংগা মান্ননা চাউখৎলে
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হিংশাগী থবক্কা মরী লৈনবা অৱাং নোংপোক লমদমগী লুপশিংনা মীয়ামগী পুন্সিদা লাক্নবা, গনতন্ত্রগী পথাপকী শরুক অমা ওইনবা অমসুং ভারত অমদি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা তেংবাংনবা হায়খ্রে
মিজোরমদা ঙসি শান্তি লৈরিবসি ভারতকী গনতন্ত্রগী মায় পাকপগী মমাংদা অমুক্তা থেংনখিদ্রিবা খুদম অমনি
ইং ২০১৪গা চাংদম্নরুবা মতমদা, হিংশাগী থৌদোক থোকপগী চাং ৬৭% হন্থরে, সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা মীশি-মীনা থোকপগী চাংনা ৬০% হন্থরে অমসুং মীচমগী পুন্সি মাঙবগী চাংনা ৮৩% হন্থরে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা ইং ২০১৪গী
01 APR 2023 5:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি মিজোরমগী কোনুং আইজোলদা লুপা করোর ২৪১৫গী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে। মিজোরমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী জোরামথাঙ্গা য়াওনা দিগ্নিতরী কয়ানা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোলদা অসম রাইফল্সকী অনৌবা বত্তালিয়ন হেদক্বার্তর অমা ঙসি মফমসিদা শঙ্গাবা অসিনা মরম ওইরগা ঙসিগী নুমিৎ অসি মিজোরমগী য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি হায়খি। মসিগা লোয়ননা, রাজ্য অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা মিজোরম সরকারদা লম খুৎশিন্ননবগীদমক্তা গৃহ মন্ত্রালয়, অসম অমসুং মিজোরম সরকারগী মরক্তা খুৎয়েক পীনরিবা এম.ও.য়ু. অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুরক্লগনি। লালদেঙ্গা লাম্মেৱাল সেন্তরগী উরেপ উয়ুংসু ঙসি তম্লে অমসুং মসিনা মফমসিদা য়াম্না ফবা কলচরগী সেন্তর অমা পীরগনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র সরকার অমসুং মিজোরম সরকারনা রাজ্যসিগী মীয়ামগী সেবাগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি অমসুং মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইনা, লুপা করোর ২৫০০গী শেনফমগী স্কিম ১১ ঙসি শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুংসু তম্লে হায়না মহাক্না হায়খি।
মিজোরম্বু হীরম খুদিংদা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ১২০০গী অনৌবা রোদ প্রোজেক্ত ৪সু ঙসি শঙ্গারে অমসুং মসিনা মিজোরমগী ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা ম্যানমারগা লৈনরিবা লল্লোন ইতিক্কী মরীসু মশক থোক্না হেনগৎহনগনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি হায়খি। চৎলিবা চহি অসি মিজোরম শেমখিবা অমসুং স্তেতহুদ ফংবগী ৩৬শুবা চহিনি অমসুং রাজ্য অসিনা মতমশিং অসিগী মনুংদা প্রোগ্রেস কয়া লৈরে হায়না মহাক্না হায়খি। তংদু লৈতাদবা অমসুং নোংমৈ কাপ্পগী মখোলনা থনবা মতম অমা লৈরম্মি, অদুবু শ্রী জোরামথাঙ্গানা ঙসিদি মুখ্য মন্ত্রী ওইরে, মসিদি ভারতকী গনতন্ত্রগী মায় পাকপগী নিংথীরবা খুদম অমনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হিংশাগী থবক্কা মরী লৈনবা অৱাং নোংপোক লমদমগী লুপশিংনা মীয়ামগী পুন্সিদা লাক্নবা, গনতন্ত্রগী পথাপকী শরুক অমা ওইনবা অমসুং ভারত অমদি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা তেংবাংবা হায়খ্রে। মিজোরমদা ঙসি শান্তি লৈরিবসি ভারতকী গনতন্ত্রগী মায় পাকপগী মমাংদা অমুক্তা থেংনখিদ্রিবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা সরকার অসিগী মখাদা অৱাং নোংপোক্কী অপুনবা রাজ্যশিংনা শান্তি লৈবা, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা লম্বী অমদা ঙসি চৎলি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। অৱাং নোংপোক লমদমগী লালহৌলুপশিংনা মতম অমদা হিংশাগী থৌদোক কয়া থোকহল্লম্মি, অদুনা রেল, রোদ অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতী য়াম্না ৱাৎলম্মি, চাউখৎপগী মমি তারমদে হায়না মহাক্না হায়খি। অদুবু, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা সরকার অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়াম্না তেংবাংবদগী অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা মমাংগী চহি ৯দগী শান্তি লৈরে, কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলে অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংগা মান্ননা চাউখৎলে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা সরকার অসিনা অৱাং নোংপোক লমদম্বু ইরাং লৈতবা, লালহৌলুপ লৈতবা অমসুং শান্তি লৈবা মফম ওইহল্লে হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ইং ২০১৪গা চাংদম্নরুবা মতমদা, হিংশাগী থৌদোক থোকপগী চাং ৬৭% হন্থরে, সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা মীশি-মীনা থোকপগী চাংনা ৬০% হন্থরে অমসুং মীচমগী পুন্সি মাঙবগী চাংনা ৮৩% হন্থরে হায়না ফোংদোকখি। ইং ২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা, অপুনবা অৱাং নোংপোক্কী লালহৌলুপ কয়াগী কেদর ৮০০০ রোম্না খুৎলায় থাদোক্তুনা মীয়ামগী পুন্সিদা তিনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ইং ২০১৯দা ত্রিপুরাদা এন.এল.এফ.তি.গা য়ানচে অমগী খুৎয়েক পীনখি, ইং ২০২০দা ব্রু এক্কোর্দকী খুৎয়েক পীনদুনা চাউরাকপা মীওই ৩৭,০০০বু ত্রিপুরাদা রিহেবিলিতেত তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি। সরকার অসিনা ইং ২০২১দা বোরো একোর্দকী খুৎয়েক পীনদুনা অসমদা শান্তি পুরকখি অমসুং ইং ২০২২দা কার্বী আংলোং এক্কোর্দকী খুৎয়েক পীনদুনা অপ্পর অসমদা য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং পায়খৎখি। এ.এফ.এস.পি.এ.গী মনুংদা লৈবা মফমশিংসু মমাংগী চহি ৯গী মনুং অসিদা ৭০%গী মখাদা লৈখ্রে হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা খোঙফম চেৎলি অমসুং মহাক্না প্রধান মন্ত্রী হেক ওইখিবদগী হৌজিক ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা ৫৩লক চৎখ্রে, মসিগুম্বা থৌওং পাংথোকপা অহানবা প্রধান মন্ত্রীদি মহাক্নি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। মহাক্কী পাউতাক্কী মখা পোন্না, ভারত সরকারগী মন্ত্রীশিংনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ৪৩২রক চৎখ্রে হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই.গী খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক্কী বজেৎপু ২৭৬%কী চাংদা হেনগৎখ্রে, মহাক্কী লুচিং মখাদা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপানবু ইং ২০২৫গী মমাংদা লুপা করোর ১,৭৬,০০০গী শেনফম চঙদুনা রেল, রোদ অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতী লৈহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মিজোরম্না চাউখৎপা রাজ্য অমা ওইবগী য়াম্না চাউবা মতিক লৈ অমসুং , মরু ওইনা, শ্রী জোরামথাঙ্গানা মিজোরমগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মিজোরমগী শেন্মিৎলোনগী ফিভম য়াম্না ফগৎলে অমসুং মমাংগী দিকেদতা জি.দি.পি.না চাংচত্তা ১২.১৫% হেনগৎখি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। কলাদান মলতিমোদেল ত্রাঞ্জিত ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্তনা মিজোরম অমসুং ম্যানমারবু শম্নহনগনি অমসুং মসিনা কারবারগী মশক থোকপা খুদোংচাবা কয়া মিজোরমগীদমক্তা হাংদোক্কনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। ৱা থাবা অমসুং সোলর ইনর্জীগী মতাংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা পায়খৎফম থোকপা থবক খুদিংমক পায়খৎকনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates several development works of Rs. 2415 crore in Mizoram's capital Aizawl today
Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to the development of Mizoram and making entire Northeast conflict-free, insurgency-free and peaceful
In the last 9 years, due to the efforts of the Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and with the cooperation of the people of Northeast, there has been peace in the Northeast, connectivity has increased and there has been development at par with other parts of India
Union Home Minister and Minister of Cooperation, appeals to organizations involved in violence in the Northeast to join the mainstream, be part of the democratic process and contribute to the development of India and the Northeast
The peace established in Mizoram today is an unprecedented example of the success of India’s democracy
There is a reduction of 67% in violent incidents, 60% reduction in casualties of security forces and 83% reduction in civilian deaths in Northeast in 2021 in comparison to 2014
Due to the efforts of Government led by Prime Minister Shri Narendea Modi around 8000 cadres of insurgent organizations have surrendered across Northeast since 2014, important steps have been taken to establish peace in the region by negotiating with several insurgent groups
With PM-DevINE, Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the budget for Northeast by 276 percent, under the leadership of Prime Minister Modi, the rail, road and air connectivity between the eight state capitals of the Northeast will be developed at a cost of Rs.1,76,000 crore before 2025
Mizoram has immense potential for development and the Government of India will leave no stone unturned to explore opportunities in tourism, bamboo cultivation and solar energy
01 APR 2023 5:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated several development works of Rs. 2415 crore in Aizawl Mizoram today. Several dignitaries including the Chief Minister of Mizoram Shri Zoramthanga were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that today is a very important day for Mizoram as the new Battalion Headquarter of Assam Rifles is being inaugurated here. He said that along with this, the MoU signed between the Ministry of Home Affairs, Assam Government and Mizoram Government to hand over the land to Mizoram Government for the development of the state will open the new avenues for development here. Shri Shah said that the foundation stone of Laldenga Lammual Centre has also been laid here today which will provide this area a very good cultural centre. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government and the Mizoram Government are committed to serve the people of the state and in this direction today 11 different schemes worth about Rs. 2500 crore have been inaugurated and the foundation stone has been laid.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for the all-round development of Mizoram, the foundation stone of 4 new road projects worth about Rs. 1200 crores has also been laid today, which will significantly increase the industry and trade of Mizoram and trade between Mizoram and Myanmar. He said that this is the 36th year since the formation of Mizoram and attaining statehood and Mizoram has made great progress during this period. Shri Shah said that once upon a time there used to be unrest and firing and today Shri Zoramthanga is the Chief Minister, this is an excellent example of the success of India's democracy. Shri Shah appealed to the organizations indulging in violence in the Northeast to join the mainstream, be a part of the democratic process and contribute to the development of India and the Northeast. He said that the peace established in Mizoram today is an unprecedented example of the success of India’s democracy.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire Northeast is moving forward on a new path of peace, stability and development today. He said that once upon a time violence was spread by insurgent groups in the Northeast, there was lack of rail, road and air connectivity and there was no sign of development. However, in the last 9 years due to the efforts of the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and with the cooperation of the people of the Northeast, there has been peace in Northeast, connectivity has increased and there has been development at par with other parts of India. Shri Shah said that the government under the leadership of Prime Minister Modi is making the entire Northeast conflict-free, insurgency-free and peaceful.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that, there has been 67 percent reduction in violent incidents, 60 percent reduction in the death of security forces and 83 percent reduction in the death of civilians in the Northeast in 2021 in comparison to 2014. He said that since 2014 till now, cadres of about 8000 insurgent organizations have surrendered and joined the mainstream in the entire Northeast. He said the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi signed an agreement with the NLFT in Tripura in 2019, rehabilitated about 37,000 people in Tripura by signing the Bru Accord in 2020. The government established peace in Assam by signing the Bodo Accord in 2021, and in Uppar Assam also important steps have been taken to establish peace by signing the Karbi-Anglong Accord in 2022. Shri Shah said that the areas under the ambit of AFSPA have come down by about 70 per cent in the last 9 years.
Shri Amit Shah said that Shri Narendra Modi ji is committed to the development of the Northeast and after becoming the Prime Minister, he has visited the Northeast 53 times and he is the first Prime Minister of the country who has done this. He said that as per the instructions of Prime Minister Shri Narendra Modi, ministers of the Government of India have visited Northeast 432 times. Shri Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the budget of Northeast by 276 percent with PM-DevINE. He added that under the leadership of Prime Minister Modi, the rail, road and air connectivity between the capitals of the eight northeastern states will be developed at a cost of Rs 1 lakh 76 thousand crore before 2025. Shri Shah said that Mizoram has immense potential for development and especially after Shri Zoramthanga became the Chief Minister, the economy of Mizoram has improved and the GDP has grown at an average of 12.15 percent in the last decade. He said that Kaladan Multimodal Transit Transport Project will connect Mizoram and Myanmar and it will open up immense business opportunities for Mizoram. He said that the Government of India would leave no stone unturned to explore the immense potential in Mizoram in the fields of tourism, bamboo cultivation and solar energy.