য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রামগী বজেতরী এল্লোকেসনশিং
29 MAR 2023 5:40PM by PIB Imphal
অৱাং থংবা ঙমখৈদা লৈবা রাজ্য ৪ অমসুং য়ু.তি. ০১ হায়বদি অরুনাচল প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, সিক্কিম, উত্তরাখন্দ অমসুং য়ু.তি. লদাখকী জিলা ১৯গী বোর্দর ব্লোক ৪৬তা লৈবা খুঙ্গং ২৯৬৭ কোনশিন্দুনা সরকারনা ১৫.০২.২০২৩দা ‘বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রাম (ভি.ভি.পি.)’ অয়াবা পীখি। হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.গী খুঙ্গং ২৯৬৭কী মনুংদা খুঙ্গং ৬৬২ অসি মরু ওইবা মীৎয়েংগা লোয়ননা কোনশিন্নবা মশক খঙদোকখি।
রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা খুঙ্গং ৬৬২গী লিস্ত মখাদা পীরি:
অরুনাচল প্রদেশ : ৪৫৫
হিমাচল প্রদেশ : ৭৫
য়ু.তি. ওফ লদাখ : ৩৫
সিক্কিম : ৪৬
উত্তরাখন্দ : ৫ ১
২০২২-২৩ অমসুং ২০২৫-২৬কী মরক্তা ভি.ভি.পি.গীদমক অয়াবা পীখিবা ফাইনান্সিএল এল্লোকেসন মখাদা পীরি:-
স্কিমগী মচাক
চংগনি পান্নবা শেনফম/প্রপোজ তৌখিবা আউৎলে (লুপা করোরদা)
এফ.ৱাই.
২০২২-২০২৩
এফ.ৱাই.
২০২৩-২০২৪
এফ.ৱাই.
২০২৪-২০২৫
এফ.ৱাই.
২০২৫-২০২৬
অপুনবা
লম্বীগী মচাক
০.০০
৫০০.০০
১০০০.০০
১০০০.০০
২৫০০.০০
অতোপ্পা মচাকশিং
৫০.০০
৭০০.০০
৭৫০.০০
৮০০.০০
২৩০০.০০
পুল্লপকী অপুনবা
৪৮০০.০০
প্রোগ্রাম অসি ১৫.০২.২০২৩দা অয়াবা পীখিবনা শেনবা চহি ২০২২-২৩গী মনুংদা ভি.ভি.পি.গীদমক বজেতরী এল্লোকেসন পীবা ঙমখিদে। শেনবা চহি ২০২৩-২৪ গী বজেতরী প্রোবিজন অসি ফাইনান্সিএল এল্লোকেসন অয়াবা পীবগা অথুবা মতমগী মনুংদা ফংলগনি।
বাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রামগী মখাদা পীরিবা মীৎয়েং চংলিবা লমশিং অসিদা খুঙ্গংশিংগী কমপ্রিহেন্সিব দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা মশক খঙদোকখি- (i) ইকনোমিক গ্রোথ – লাইবলিহুদ জেনরেসন (ii) রোদ কন্নেক্তিবিতী (iii) হাউসিং অমসুং ভিলেজ ইনফ্রাস্ত্রজচর (iv) সোলর অমসুং ৱিন্দ পাৱরগী খুত্থাংদা রিন্যুএবল ইনর্জী য়াওনা ইনর্জী (v) খুঙ্গংশিংদা আই.তি. ইনেবল কম্মন সর্ভিস সেন্তর লিংখৎপা য়াওনা তেলিবিজন অমসুং তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী (vi) ইকো-সিস্তেম রিজেনরেসন তৌবা (vii) তুরিজম অমসুং কলচর প্রমোৎ তৌবা (viii) ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনস (ix) স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপ (x) এগ্রিকলচর/হোর্তিকলচর, হীদাক কান্নরবা পাম্বী থাবা অসিনচিংবা য়াওনা হিংনবগী খুদোংচাবশিং মেনেজ তৌনবা কো-ওপরেতিব সোসাইতীশিং দিবেলপ তৌবা।
মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.দা প্রোগ্রাম অয়াবা পীখ্রে হায়বগী মতাংদা খঙহনখ্রে অমসুং খুঙ্গংশিং অসিগীদমক প্লান্নিংগী প্রোসেস থৌনবা হায়খ্রে। মরু ওইবা মীৎয়েংগা লোয়ননা কোনশিন্নবা মশক খঙদোকখ্রবা খুঙ্গংশিংদা মেলা/কুহ্মৈ, কলচরেল প্রোগ্রাম, স্কুল অঙাংশিংগী বিজিৎ, সিনিয়র স্তেৎ/দিস্ত্রিক্ত ওফিসিএলশিংগী বিজিৎ, তুরিজমগা মরী লৈণবা এক্তিবিতীশিং, হেন্দিক্রাফশিং প্রমোসন তৌবা অসিগুম্বা এক্তিবিতীশিং শিন্নবা মখোয়দা হায়খ্রে। মতৌ অসুম্না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিইংদা হৌজিক পাইখৎলিবা সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কিমশিংগী কনভর্জেন্স তৌনবা অমসুং মশক খঙদোক্লবা খুঙ্গংশিংদা মখোয়গী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী এক্তিবিতীশিং পাঙথোক্নবা হায়খ্রে।
ভি.ভি.পি.গী মখাদা কোনশিন্নবা মশক খঙদোকখ্রবা ঙমখৈগী মফমদা লৈবা খুঙ্গংশিংদগী হোংলকপা রেসিদেন্তশিংগী ওইনা হৌখিবা চহি মঙাগী চহি-চহিগী ওইবা দেতা লৈতে।
ৱাফম অসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুমদা গৃহ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিসিথ প্রমানিকনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Home Affairs
BUDGETARY ALLOCATIONS FOR VIBRANT VILLAGES PROGRAMME
29 MAR 2023 5:40PM by PIB Delhi
The Government has approved ‘Vibrant Villages Programme (VVP)’, on 15.02.2023 covering 2967 villages in 46 border blocks of 19 districts in 4 States and 01 UT viz. Arunachal Pradesh, Himachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and UT of Ladakh abutting northern border. Out of these 2967 villages, 662 villages in the aforesaid mentioned States/UT have been identified for coverage on priority.
State/UT wise list of 662 villages are as follows:
Arunachal Pradesh : 455
Himachal Pradesh : 75
UT of Ladakh : 35
Sikkim : 46
Uttarakhand : 51
Financial allocation approved for the VVP from 2022-23 to 2025-26 is as below:-
Scheme Component
Cost Estimate/Proposed Outlay (₹in Crore)
FY
2022-2023
FY
2023-2024
FY
2024-2025
FY
2025-2026
Total
Road component
0.00
500.00
1000.00
1000.00
2500.00
Other components
50.00
700.00
750.00
800.00
2300.00
Grand Total
4800.00
As the programme has been approved on 15.02.2023, budgetary allocation could not be provided for VVP during Financial Year (FY) 2022-23. Budgetary provision for FY 2023-24 would be available in due course in view of the approved financial allocation.
Under the Vibrant Villages Programme, following focus areas of interventions have been identified for comprehensive development of villages- (i) Economic Growth – Livelihood generation (ii) Road Connectivity (iii) Housing & Village Infrastructure (iv) Energy including renewable energy through Solar and Wind power (v) Television & Telecom Connectivity including setting up of IT enabled Common Service Centre in the village (vi) Regeneration of eco-system (vii) Promotion of tourism & culture (viii) Financial inclusion (ix) Skill development & entrepreneurship (x) Development of co-operative societies for managing livelihood opportunities including agriculture/horticulture, cultivation of medicinal plants/herbs etc.
Concerned States/UT have been informed about the approval of programme and requested to initiate planning process for the villages. They have also been requested to organize activities like fairs/festivals, cultural programme, visit of school children, visit of senior state/district officials, tourism related activities, promotion of handicrafts etc. in the villages identified for coverage on priority. Similarly, Central Ministries/Departments have been requested to ensure convergence of their ongoing Central Sector and Centrally Sponsored Schemes and organize activities of their Ministries/Departments in the identified villages.
The year-wise data for last five years in respect of residents migrated from the border villages, identified for coverage under VVP, is not available.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nisith Pramanik in a written reply to a question in the Rajya Sabha.