Ministry of Social Justice & Empowerment
MAGNITUDE OF DRUG ABUSE IN THE COUNTRY
29 MAR 2023 4:02PM by PIB Delhi
As per the National Survey on Extent and Pattern of Substance Use in India conducted by the Ministry through NDDTC, AIIMS during 2018, prevalence (in %) and estimated number of adults and children who are currently users of various psychoactive substances is as under:
Substance
Children & Adolescents (10-17 years)
Adults (18-75 years)
Prevalence
( in %)
Estimated no. of users
Prevalence
( in %)
Estimated no. of users
Alcohol
1.30
30,00,000
17.10
15,10,00,000
Cannabis
0.90
20,00,000
3.30
2,90,00,000
Opioids
1.80
40,00,000
2.10
1,90,00,000
Sedatives
0.58
20,00,000
1.21
1,10,00,000
Inhalants
1.17
30,00,000
0.58
60,00,000
Cocaine
0.06
2,00,000
0.11
10,00,000
ATS
0.18
4,00,000
0.18
20,00,000
Hallucinogens
0.07
2,00,000
0.13
20,00,000
As per the National Survey on Extent and Pattern of Substance Use in India conducted by the Ministry through NDDTC, AIIMS during 2018, the Substance-wise prevalence and estimated no of users in the State of Haryana are as follows:
Substance
Adult ( Age 18-75)
PREVALENCE OF USE (%)
ESTIMATED NO. OF USERS
ALCOHOL
25.2
48,79,000
CANNABIS
7.44
14,40,000
OPIOIDS
8.91
17,25,000
SEDATIVES
3.05
5,91,000
INHALANTS
2.20
4,27,000
COCAINE
0.10
19000
AMPHETAMINES TYPE STIMULANTS
0.38
73000
HALLUCINOGENS
0.14
27000
The Ministry of Social Justice and Empowerment is implementing National Action Plan for Drug Demand Reduction (NAPDDR). Under the NAPDDR, Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) was launched on 15.08.2020 in 272 vulnerable districts identified based on the findings of the first Comprehensive National Survey and inputs from the Narcotics Control Bureau (NCB) . The aim of NMBA is to create awareness about ill effects of substance abuse among the youth, with special focus on higher education institutes, university campuses, schools and reaching out into the community and garnering community involvement and ownership of the Abhiyaan. During the month of August 2022, 100 districts have been added under NMBA. Now, the NMBA is being implemented in 372 districts.
The interventions under NMBA are:
(i) As part of the Abhiyaan, special emphasis is laid on the participation of stakeholders such as women, children, educational institutions, civil society organizations etc. who may be directly or indirectly affected by substance use.
(ii) More than 8,000 Master Volunteers have been selected and trained to lead the Abhiyaan activities in the 372 identified districts.
(iii) Till now, through the various activities undertaken on-ground 9.58+ Crore people reached out.
(iv) More than 3.13 crore youth have actively participated in the activities of the Abhiyaan and spreading on-ground the message against substance use. Around 4,000+ Yuva Mandals, NYKS & NSS Volunteers, Youth Clubs have also been associated with the Abhiyaan.
(v) The contribution of 2.09+ crore women have also been vital in reaching out to a larger community through the Anganwadi & ASHA Workers, ANMs, Mahila Mandals & Women SHGs.
(vi) Across the country till now, 3.14+ lakh educational institutions have conducted activities with students & youth to educate them on substance use under the Abhiyaan.
(vii) Social media has effectively been utilized to spread the message of the Abhiyaan online by creating handles on Facebook, Twitter & Instagram and sharing daily updates on them.
(viii) An Android based mobile Application has been developed to capture the data of activities happening on ground on a real-time basis by the districts and master volunteers. This App has been placed on the Google Play Store.
(ix) NMBA website has been launched which provides real-time information about field activities through dashboards and various resources to understand the issue of substance use.
This information was given by Minister of state for Social Justice and Empowerment Sushri Pratima Bhoumik in the Rajya Sabha in a written reply today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী ওইরিবা ফিবম
29 MAR 2023 4:02PM by PIB Imphal
২০১৮দা এন.দি.দি.তি.সি, এ.আই.আই.এম.এসকী খুৎথাংদা মিনিস্ত্রিনা পাংথোকখিবা ভারত্তা পোৎলমশিং শীজিন্নবগী মওং অমসুং পাক-চাউবগী মতাংদা পাংথোকখিবা নেসনেল সর্ভেগী মতুংইন্না, হৌজিক তোঙান-তোঙানবা ময়াই কাবা পোৎলমশিং শীজিন্নরিবা অহলশিং অমসুং অঙাংশিংগী চাউরাকপা মশিং অমসুং প্রিভালেন্স(%)মখাদা পীরে:
পোৎলম
অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবশিং(চহি ১০-১৭)
অহলশিং(চহি ১৮-৭৫)
প্রিভালেন্স
(%)
শীজিন্নরিবশিংগী মশিং
প্রিভালেন্স
(%)
শীজিন্নরিবশিংগী মশিং
য়ু
১.৩০
৩০,০০,০০০
১৭.১০
১৫,১০,০০,০০০
গঞ্জা
০.৯০
২০,০০,০০০
৩.৩০
২,৯০,০০,০০০
কানি
১.৮০
৪০,০০,০০০
২.১০
১,৯০,০০,০০০
সেদেতিপশিং
০.৫৮
২০,০০,০০০
১.২১
১,১০,০০,০০০
ইনহেলেন্তশিং
১.১৭
৩০,০০,০০০
০.৫৮
৬০,০০,০০০
কোকেন
০.০৬
২,০০,০০০
০.১১
১০,০০,০০০
এ.তি.এস
০.১৮
৪,০০,০০০
০.১৮
২০,০০,০০০
হাল্লুসিনোজেনশিং
০.০৭
২,০০,০০০
০.১৩
২০,০০,০০০
২০১৮দা এন.দি.দি.তি.সি, এ.আই.আই.এম.এসকী খুৎথাংদা মিনিস্ত্রিনা পাংথোকখিবা ভারত্তা পোৎলমশিং শীজিন্নবগী মওং অমসুং পাক-চাউবগী মতাংদা পাংথোকখিবা নেসনেল সর্ভেগী মতুংইন্না, হরিয়ানা রাজ্যদা হৌজিক তোঙান-তোঙানবা ময়াই কাবা পোৎলমশিং শীজিন্নরিবা অহলশিং অমসুং অঙাংশিংগী চাউরাকপা মশিং অমসুং প্রিভালেন্স(%)মখাদা পীরে:
পোৎলম
অহলশিং(চহি ১৮-৭৫)
প্রিভালেন্স (%)
শীজিন্নরিবশিংগী মশিং
য়ু
২৫.২
৪৮,৭৯,০০০
গঞ্জা
৭.৪৪
১৪,৪০,০০০
কানি
৮.৯১
১৭,২৫,০০০
সেদেতিপশিং
৩.০৫
৫,৯১,০০০
ইনহেলেন্তশিং
২.২০
৪,২৭,০০০
কোকেন
০.১০
১৯০০০
এম্ফেতেমাইন্স মখলগী স্তিমুলেন্তশিং
০.৩৮
৭৩০০০
হাল্লুসিনোজেনশিং
০.১৪
২৭০০০
সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিনা নেসনেল এক্সন প্লান ফোর দ্রগ দিমান্দ রিদক্সন(এন এ পি দি দি আর) পায়খৎলি। নেসনেল এক্সন প্লান ফোর দ্রগ দিমান্দ রিদক্সনগী মখাদা নশা মুক্তা ভারত অভিয়ান ওগস্ত ১৫,২০২০দা হৌদোক্তুনা অহানবা জাতি থাক্কী সর্ভে পাংথোক্তুনা অমসুং এন.সি.বিদগী ফংবা পাউশিংদগী খুদোংথিনিঙাই ওইবা জিলা ২৭২ মশক খঙদোক্লে। নেসনেল এক্সন প্লান ফোর দ্রগ দিমান্দ রিদক্সনগী মরুওইবা পান্দমদি নহারোলশিং, মহৈলোয়শঙশিং, য়ুনিভর্সিতি কেম্পসশিং, স্কুলশিং অমসুং মীয়াম তিনবা মফমশিংদা দ্রগ লান্না শীজিন্নবগী অমাঙবশিংগী মতাংদা ৱাখল তাহনবনি। ওগস্ত ২০২২ মনুংদা নিশা মুক্তা ভারত অভিয়ানগী মখাদা জিলা ১০০ হাপচিল্লে। হৌজিক অভিয়ান অসি জিলা ৩৭২দা পায়খৎলি।
নিশা মুক্তা ভারত অভিয়ানগী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিং:
(i) অভিয়ান অসিগী শরুক অমা ওইনা, পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবনা হকথেংন্না নত্ত্রগা নাকোইন্না শোকহল্লবা নুপীশিং, অঙাংশিং, মহৈলোয়শঙশিং, সি.এস.ওশিং য়াওনা মরীলৈনবশিং অভিয়ানদা শরুক য়াহনবা।
(ii) জিলা ৩৭২দা অভিয়ানগী থবকশিংদা মাংজিল থানবা মাস্তর ভোলুন্তিয়ার ৮০০০ হেন্না খল্লে অমসুং ত্রেনিং পীরে।
(iii) হৌজিক ফাওবদা, তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পায়খৎতুনা মীওই করোর ৯.৫৮ য়ৌহনখ্রে।
(iv) অভিয়ানগী থবকশিংদা নহারোল করোর ৩.১৩ হেন্না শরুক য়াখ্রে অমসুং পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা পাউজেলশিং শন্দোকখ্রে। অভিয়ান অসিদা চাউরাক্না নহারোল ৪,০০০, য়ুব মন্দলশিং, এন.ৱাই.কে.এস অমসুং এন.এস.এস ভোলুন্তিয়ারশিং, য়ুথ ক্লবশিং শরুক য়ারে।
(v) অঙ্গনৱাদিশিং অমসুং অসা ৱার্করশিং, মহিলা মন্দলশিং অমসুং নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খুৎথাংদা মীয়াম য়ৌহনবদা নুপী করোর ২.০৯ না মতেং পাংখ্রে।
(vi) অভিয়ানগী মখাদা পোৎলমশিং লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা লৈবাক অসিগী মহৈলোয়শঙ লাখ ৩.১৪ হেনবদা মহৈরোয়শিংগা লোয়ন্না থৌরম কয়া পাংথোকখ্রে।
(vii) ফেসবুক, ত্বিতর অমসুং ইন্সতগ্রামদা হেন্দলশিং শেমদুনা অমসুং মখোয়দা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা পাউশিং পীদুনা অভিয়ানগী পাউজেলশিং শন্দোকপদা সোসিএল মেদিয়া মপুংফানা শীজিন্নরে।
(viii) থোকলিবা থৌদোকশিংগী মতাংদা দিস্ত্রিক অমসুং মাস্তর ভোলুন্তিয়ারশিংনা দেতা লৌশিন্নবা এন্দ্রোইদ মোবাইল এপ্লিকেসন অমা পুথোক্লে। এপ্প অসি গুগল প্লে স্তোরদা য়াওরে।
(ix) পাংথোক্লিবা থবকশিংগী মতাংদা মতম চানা পাউ পীনবা এন.এম.বি.এ ৱেবসাইত হৌদোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী সুশ্রী প্রতিমা ভৌমিকনা ফোঙদোকখিবনি।