পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পব্লিক সর্বিসকীদমক দিজিতেল ওইনা শম্নরবা গ্রাম পঞ্চায়তশিং
28 MAR 2023 6:55PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা পঞ্চায়তি রাজ মিনিস্ত্রিনা ই-পঞ্চায়ত মিসন মোদ প্রোজেক পায়খৎলে। মসিগী পান্দমদি পঞ্চায়তশিং ফজনা মথৌ পাংথোকহনবনি। পঞ্চায়তকী থবকশিং লাইহন্নবা মিনিস্ত্রিনা ই-গ্রামশ্বারাজ হৌদোক্লে। গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা ভেন্দরশিংদা মতম চানা পেমেন্তশিং পাংথোক্নবা মিনিস্ত্রিনা ই-গ্রামশ্বারাজগা পব্লিক ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত সিস্তেমগা পুনশিল্লে। ই-গ্রামশ্বারাজগী মখাদা চহি ২০২২-২৩দা রাজ্যশিংগী খুমাং চাউশিনবশিং মখাদা পীরে:
এন্নেক্সর
শেনবা চহি ২০২২-২৩ মনুংদা পঞ্চায়তকী থাক্তা ই-গ্রামশ্বারাজ শীজিন্নবা হৌখিবা
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
খুঙ্গংগী পঞ্চায়ত অমসুং মসিগা মান্নবা অপুনবা মশিং
শরুক য়াখিবা খুঙ্গংগী পঞ্চায়ত
ওনলাইন পেমেন্তগা লোয়ন্না খুঙ্গংগী পঞ্চায়ত অমসুং মসিগা মান্নবা অপুনবা মশিং
ব্লোক পঞ্চায়ত অপুনবা মশিং
শরুক য়াখিবা ব্লোক পঞ্চায়ত
ওনলাইন পেমেন্তগা লোয়ন্না ব্লোক পঞ্চায়ত
জিলা পঞ্চায়ত মশিং
শরুক য়াখিবা ব্লোক পঞ্চায়ত
ওনলাইন পেমেন্তগা লোয়ন্না ব্লোক পঞ্চায়তশিং
১
অন্ধ্র প্রদেস
১৩৩৭১
৮৮৪৫
২
৬৬০
৬০৩
০
১৩
১৩
১০
২
অরুনাচল প্রদেস
২১১৪
২০৮৮
১১২০
০
০
০
২৫
২৫
২০
৩
অসাম
২৬৬৩
২১৯৭
২১৮০
১৯১
১৯১
১৯১
৩০
২৬
২৬
৪
বিহার
৮১৭৬
৮১৭৫
৭৯২০
৫৩৪
৫৩৪
৫৩১
৩৮
৩৮
৩৬
৫
ছতিসগর
১১৬৫৯
১১৬৫৮
১১৫৩৭
১৪৬
১৪৬
১৪৬
২৭
২৭
২৭
৬
গৱা
১৯১
১৯১
১৩১
০
০
০
২
১
১
৭
গুজরাত
১৪৪০০
১৪২৩৬
১৩৩৩৪
২৪৮
২৪৮
২৪৮
৩৩
৩৩
৩৩
৮
হরিয়ানা
৬২৩০
৫৯৭৬
৩৬০৫
১৪২
১৪০
৮৪
২২
২২
১৭
৯
হিমাচল প্রদেস
৩৬১৫
৩৬১১
৩৫৫৭
৮১
৮১
৮০
১২
১২
১২
১০
ঝারখান্দ
৪৩৪৫
৪৩৪২
৪৩৩৭
২৬৪
২৬৪
২৬৩
২৪
২৪
২৪
১১
কর্নাতকা
৫৯৫৮
৫৯৫৮
৫৯৩৮
২৩৩
২৩২
২২৬
৩১
৩১
৩১
১২
কেরলা
৯৪১
৯৪১
৯৪০
১৫২
১৫২
১৫২
১৪
১৪
১৪
১৩
মধ্য প্রদেস
২৩০৩২
২২৯৭০0
২১৪১৯
৩১৩
৩১৩
৩০৩
৫২
৫২
৫১
১৪
মহারাস্ত্রা
২৭৮৯৬
২৭৭১৩
২৫৯৪২
৩৫১
৩৫১
৩৫১
৩৪
৩৪
৩৪
১৫
মনিপুর
৩৮১২
১৬১
১৬০
০
০
০
১২
৬
৬
১৬
মেঘালয়
৬৭৬০
০
০
২২৪০
০
০
৩
৩
০
০
০
১৭
মিজোরম
৮৩৪
৮৩৪
৭৬৪
০
০
০
০
০
০
১৮
নাগালেন্দ
১২৯৩
৫
০
০
০
০
০
০
০
১৯
ওরিসা
৬৭৯৮
৬৭৯৮
৬৭৬৪
৩১৪
৩১৪
৩১৪
৩০
৩০
৩০
২০
পঞ্জাব
১৩২৪১
১৩১৬২
৯৬২৯
১৫২
১৫১
১৩১
২২
২২
২২
২১
রাজস্থান
১১৩৪২
১১৩১৪
১১২৪১
৩৫২
৩৫২
৩৫০
৩৩
৩৩
৩৩
২২
সিক্কিম
১৯৮
১৮১
১৭৫
০
০
০
৬
৪
৪
২৩
তামিল নাদু
১২৫২৫
১২৪৮০
১১৭৮
৩৮৮
৩৮৮
৩৮৬
৩৬
৩৬
৩৬
২৪
তেলঙ্গানা
১২৭৬৯
১২৭৪৫
১২৪৬৮
৫৪০
৫৩৯
৫০০
৩২
৩২
৩২
২৫
ত্রিপুরা
১১৭৮
১১৭৮
১১৫১
৭৫
৭৫
৭৫
৯
৯
৮
২৬
উত্তরখান্দ
৭৮১২
৭৭৮৯
৭৬৮৬
৯৫
৯৫
৯২
১৩
১৩
১৩
২৭
উত্তর প্রদেস
৫৮৮৪২
৫৮৮১২
৫৮১৩৮
৮২৭
৮২৬
৮২২
৭৫
৭৫
৭৫
২৮
নোংচুপ বেঙ্গল
৩৩৪০
৩২২৯
৩২২২
৩৪৪
৩৩৪
৩৩৪
২২
২১
২১
অপুনবা
২৬৫৩৩৫
২৪৭৫৮৯
২২৫১৪৮
৮৬৪২
৬৩২৯
৫৫৭৯
৬৫০
৬৩৬
৬১৫
লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা ব্রোদবেন্দ শম্নবা তেলিকম্মুনিকেসন দিপার্তমেন্তনা ভারতনেত প্রোজেক পায়খৎলে। প্রোজেক অসিগী ফেজ-১দা দিশেম্বর ২০১৭দা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ১ শম্নখ্রে। ফেজ-১গী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ১.২৩গী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ১.২২ থবক হৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। ফেজ-২গী মখাদা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ১.৪৪গী মনুংদা গ্রাম পঞ্চায়ত ৭১,০০০ থবক হৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে।
মখোয়গী লৈজবা মচাক-মথুমশিং শীজিন্নদুনা রাজ্য থাক্তা ই-পঞ্চায়ত প্রোজেক পায়খৎনবা রাজ্যশিংনা থবক পায়খৎলে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা পঞ্চায়তি রাজগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কাপিল মোরেশ্বর পতিলনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Panchayati Raj
Gram Panchayats Digitally connected for Public Service
28 MAR 2023 6:55PM by PIB Delhi
Under Digital India Programme, Ministry of Panchayati Raj is implementing e-Panchayat Mission Mode Project (MMP), in all the States/ UTs of the country. The aim is to revamp the functioning of Panchayats and to make them more transparent, accountable and effective. Ministry has launched eGramSwaraj, an accounting application to simplify Panchayat work like planning, accounting and budgeting. Ministry has also integrated eGramSwaraj with Public Financial Management System (PFMS) for Gram Panchayats (GPs) to make real time payments to vendors/service providers. The progress made by States, including West Bengal, under eGramSwaraj in for the year 2022-23 is given as below:
Annexure
Adoption of eGramSwaraj at Panchayat level during FY 2022-23
S.
No
State Name
Total Number of Village Panchayats & Equivalent
Village Panchayat onboard
Village Panchayats & Equivalent with Online Payment
Total Number of Block Panchayats
Block Panchayat onboard
Block Panchayats with Online Payment
Total Number of Zila Panchayats
Zila Panchayat onboard
Zila Panchayats with Online Payment
1
ANDHRA PRADESH
13371
8845
2
660
603
0
13
13
10
2
ARUNACHAL PRADESH
2114
2088
1120
0
0
0
25
25
20
3
ASSAM
2663
2197
2180
191
191
191
30
26
26
4
BIHAR
8176
8175
7920
534
534
531
38
38
36
5
CHHATTISGARH
11659
11658
11537
146
146
146
27
27
27
6
GOA
191
191
131
0
0
0
2
1
1
7
GUJARAT
14400
14236
13334
248
248
248
33
33
33
8
HARYANA
6230
5976
3605
142
140
84
22
22
17
9
HIMACHAL PRADESH
3615
3611
3557
81
81
80
12
12
12
10
JHARKHAND
4345
4342
4337
264
264
263
24
24
24
11
KARNATAKA
5958
5958
5938
233
232
226
31
31
31
12
KERALA
941
941
940
152
152
152
14
14
14
13
MADHYA PRADESH
23032
22970
21419
313
313
303
52
52
51
14
MAHARASHTRA
27896
27713
25942
351
351
351
34
34
34
15
MANIPUR
3812
161
160
0
0
0
12
6
6
16
MEGHALAYA
6760
0
0
2240
0
0
3
3
0
17
MIZORAM
834
834
764
0
0
0
0
0
0
18
NAGALAND
1293
5
0
0
0
0
0
0
0
19
ODISHA
6798
6798
6764
314
314
314
30
30
30
20
PUNJAB
13241
13162
9629
152
151
131
22
22
21
21
RAJASTHAN
11342
11314
11241
352
352
350
33
33
33
22
SIKKIM
198
181
175
0
0
0
6
4
4
23
TAMIL NADU
12525
12480
11788
388
388
386
36
36
36
24
TELANGANA
12769
12745
12468
540
539
500
32
32
32
25
TRIPURA
1178
1178
1151
75
75
75
9
9
8
26
UTTARAKHAND
7812
7789
7686
95
95
92
13
13
13
27
UTTAR PRADESH
58842
58812
58138
827
826
822
75
75
75
28
WEST BENGAL
3340
3229
3222
344
334
334
22
21
21
Total
265335
247589
225148
8642
6329
5579
650
636
615
Furthermore, Department of Telecommunications (DoT) is implementing the BharatNet project to provide broadband connectivity to all GPs in the country. Phase-I of the project to connect one lakh GPs has been completed in December, 2017. Under Phase- 1 of BharatNet out of 1.23 lakh GPs approximately 1.22 lakhs of GPs were made Service Ready. Implementation of Phase-II to connect remaining GPs is in progress. Under Phase -2 of BharatNet out of 1.44 lakh allotted GPs more than 71,000 GPs have been made Service Ready.
All States are making efforts at State level to implement e-Panchayat MMP, based on their available resources. However, due to differentials in the level of preparedness of Panchayats across the country, States are at different stages of implementing these applications. Besides, some States also have their own State-specific applications for similar purpose.
This information was given by the Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil in a written reply in Lok Sabha today.