ঙাকশেল মন্ত্রালয়
বীর নারীশিং অমদি মখোয়গী অঙাংশিংদা পীরিবা খুদোংচাবশিং
27 MAR 2023 3:09PM by PIB Imphal
লানগী লুখ্রাবীশিং (বীর নারী)গী স্তেত স্তেতকী ওইবা দিতেলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
লানগী লুখ্রাবী (বীর নারী) মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২২৬
২
অরুনাচল প্রদেশ
৫
৩
অসাম
১১৯
৪
বিহার
৫৩৯
৫
ছত্তিসগর
১৬
৬
গোৱা
৩
৭
গুজরাত
৫৮
৮
হরিয়ানা
১,৫৬৬
৯
হিমাচল প্রদেশ
১,০৭৬
১০
জম্মু অমসুং কাস্মির
১,২১৮
১১
ঝার্খন্দ
১৩৪
১২
কর্নাতকা
২০৪
১৩
কেরলা
২৬৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৭৬
১৫
মহারাস্ত্র
৯৫৩
১৬
মনিপুর
৫৫
১৭
মেঘালয়
১৭
১৮
মিজোরম
১৭
১৯
নগালেন্দ
১০
২০
ওরিসা
১১৬
২১
পঞ্জাব
২,১৩২
২২
রাজস্থান
১,৩১৭
২৩
সিক্কিম
৭
২৪
তামিল নাদু
৩৫৯
২৫
তেলঙ্গনা
৪
২৬
ত্রিপুরা
১৩
২৭
উত্তরাখন্দ
১,৪০৭
২৮
উত্তর প্রদেশ
১,৮০৫
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৫২
৩০
অন্দমান অমদি নিকোবর ঈথৎশিং (য়ু.তি.)
০
৩১
চান্দিগর (য়ু.তি.)
৩৩
৩২
পুদুচেরী (য়ু.তি.)
১
৩৩
দিল্লী
২০২
৩৪
লক্সদ্বীপ
০
৩৫
দদ্রা অমদি নগর হবেলি
০
৩৬
লদাঘ (য়ু.তি.)
০
৩৭
স্তেত দেতা থমদবশিং
৬২
অপুনবা
১৪,৪৬৭
বীর নারীশিংদা পীরিবা ফেসিলিতীশিংগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
ইন্দিয়ন আর্মী
এনতাইতলমেন্ত সীত: নেক্স ওফ কীন
সেরিএল মশিং
এনতাইতলমেন্তশিং
এন্তাইতল তৌবা শেনফম
ওফিসরশিং
জুনিয়র কম্মিসন্দ ওফিসর্স (জে.সি.ও.)
অতৈ রেঙ্কশিং
1.
এক্স-গ্রেসিয়া কেন্দ্র লৈঙাক
লুপা লাখ ২৫ দগী ৪৫ ফাওবা
লুপা লাখ ২৫ দগী ৪৫ ফাওবা
লুপা লাখ ২৫ দগী ৪৫ ফাওবা
2.
এ.জি.আই. মেচ্যুরিতী
কন্ত্রিব্যুসনগী মতুং ইন্না
3.
পেন্সন
লিবরেলাইজ/ স্পিসিএল ফেমিলী পেন্সন ১০০%/ অকোনবা আর.ই.গী ৬০% (বেসিক পে + এম.এস.পি.)
4.
দি.সি.আর.জি.
সর্ভিসকী মতমদা য়ুম্ফম ওইরগা (য়াম্লবদা লুপা লাখ ২০)
5.
এফ.এস.এ. (লীব এনকেসমেন্ত অমদি দি.এস.ও.পি./এ.এফ.পি.পি. ফন্দ য়াওরগা)
চৎনবগী মতুং ইন্না
6.
এক্স-গ্রেসিয়া (আর্মী সেন্ত্রেল ৱেলফ্যার ফন্দ – এ.সি.দব্লিউ.এফ.)
লুপা ৮,০০,০০০
লুপা ৮,০০,০০০
লুপা ৮,০০,০০০
7.
এক্স-গ্রেসিয়া
(দোমিসাইল স্তেত গভর্নমেন্ত
চৎনবগী মতুং ইন্না
দি.তি.ই. ওফ ইন্দিয়ন আর্মী ভেতেরন্স (দি.আই.এ.ভি.) এন.ও.কে. (বি.সি. ফেতেল)না পীরিবা তেংবাং
সেরিএল মশিং
কাঙলুপ
শেনফম
রিমার্ক
ক
ফাইনেন্সিএল গ্রান্ত
বি.সি. (ফেতেল)গী এন.ও.কে.শিংদা আর্মী সেন্ত্রেল ৱেলফ্যার ফন্দ (কে) দগী এক্স-গ্রেসিয়া পী
লুপা ৮,০০,০০০
১বা ত্রাঞ্চ – ১,০০,০০০ (অশোক অপন থোকপদা)
২শুবা ত্রাঞ্চ – ৭,০০,০০০ (ফাইনেল দোকুমেন্ত ফংবদা)
খ
ৱেলফ্যার স্কীমশিং
(১) মচানুপীগী লুহোংবা/ মমা মপা লৈত্রবা মচানুপাগী লুহোংবা, লুখ্রাবী অমুক হন্না লুহোংবা
লুপা ১,০০,০০০
(২) অঙাংশিংদা এজুকেসন স্কোলার্সিপ (এ.এ.) গ্রেজুএসন ফাওবা
এজুকেসন স্কোলার্সিপ্না সি.দব্লিউ-৩গী খুত্থাঙদা গ্রেজুএসন ফাওবগী চাদিং পুম্নমক কোনশিল্লি
(এ.বি.) পোস্ত গ্রেজুএসন
লুপা ২৫,০০০ চহিদা (য়াম্লবদা)
(এ.সি.) প্রোফেস্নেল কোর্স
লুপা ৫০,০০০ চহিদা (য়াম্লবদা)
(৩) ৱার্দ অমদি ৱিদোশিংগী ৱন তাইম কম্প্যুতর গ্রান্ত (গ্রেজুএসন অমদি মথক্কী মহৈ তম্লিবশিং)
লুপা ৩৫,০০০
(৪) লুখ্রাবীশিংগী হাইয়র এজুকেসন
(এ.এ.) গ্রেজুএসন
লুপা ২০,০০০ চহিদা (য়াম্লবদা)
(এ.বি.) পোস্ত গ্রেজুএসন
লুপা ২৫,০০০ চহিদা (য়াম্লবদা)
(এ.সি.) প্রোফেস্নেল কোর্স
লুপা ৫০,০০০ চহিদা (য়াম্লবদা)
ইন্দিয়ন নেভী
নেভী পর্সোনেলশিংগী এন.ও.কে.শিংদা এন্তাইতলমেন্তকী মতুং ইন্না পেন্সনরী বেনিফিৎশিং (এল.এফ.পি./ এস.এফ.পি./ ও.এফ.পি., এক্স-গ্রেসিয়া, দি.সি.আর.জি./গ্রেতুইতী) পী। এক্স-গ্রেসিয়ানচিংবা শেলগী তেংবাংশিং তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংগী মখাদা লৈঙাক্না শেম্বা পেন্সন রিগুলেসনগী মতুং ইন্না লৈখিদ্রবা লান্মীশিংগী লুখ্রাবীশিং অমদি দিপেন্দেন্তশিংদা পী। ইমুং মনুং অমদি দিপেন্দেন্তশিংদা পীবা ফেমিলী পেন্সন অমদি গ্রেতুইতী লৈখিদ্রবা লান্মী অদুনা ইকোন কোন্না লৌখিবা তলব অমদি লৈখিদবা মতমদা ওইখিবা রেঙ্কতা য়ুম্ফম ওই অদুগা এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফমদি শিবগী ফীভমদা য়ুম্ফম ওইরগা রেঙ্ক অমদি ক্বালিফাইং সর্ভিসকী খেন্নবা থমদনা এক্সন নৎত্রগা মথৌ তৌরিঙৈদা লৈখিদবা লান্মীগী এন.ও.কে.দা পীবনি‍। এক্স-গ্রেসিয়া কেম্পেন্সেসন লুপা লাখ ২৫-৪৫গী চাংদা পীবনি‍।
ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স
এন.ও.কে./দিপেন্দেন্তশিংদা পেন্সন অমদি অতহ নন-ইফেক্তিব (এন.ই.) বেনিফিৎশিং মতম চানা থাদোক্নবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজী (এস.ও.পি.)গী মওংদা ইনস্তিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স (আই.এ.এফ.)তা থম্লে‍। অদুম ওইনমক, মখাদা পীরিবা পেন্সনরী বেনিফিৎশিং অসিদি লৈঙাক্কী থৌরাংগী মতুং ইন্না এক্সন্দা লৈখিদ্রবা নোংথক্কী লান্মীশিংগী নেক্স ওফ কিন (এন.ও.কে.)দা পী।
১. লিবরেলাইজ ফেমিলী পেন্সন: লিবরেলাইজ ফেমিলী পেন্সন (এল.পি.এফ.) এক্সন্দা লৈখিদ্রবা নোংথক্কী লান্মীশিংগী নেক্স ওফ কিনদা পী। মসি তেরোরিস্তশিংগী, এন্তি সোসিএল ইলিমেন্তশিংগী হিংসা/লান্দানা, মালেমগী লান্দা য়েক্নবগী থৌওংনা, মপান লমদা পীস কীপিং মিসন থাবদা, ঙমখৈদা লান্থেংনবদা আর্ম্দ ফোর্সেস পর্সোনেলশিং লৈখিদবা মতমদা পীবনি‍। মসি মতম মতমগী মতুং ইন্না চৎনরিবা রেকোনেবল ইমোলুমেন্তকী ১০০৷ + চৎনরিবা দিয়রনেস রিলীফতা পীবনি‍। মসি লুখ্রাবী অদুনা অমুক হন্না ময়ুম পাল্লবা মতুংদসু চৎনগনি‍।
২. দেথ কম রিতাইয়রমেন্ত গ্রেতুইতী (দি.সি.আর.জি.): মসি ক্বালিফাইং সর্ভিসকী মতমগী মতুং ইন্না থবক তৌরিঙৈ মনুংদা লৈখিদবা ওফিসর/ এয়রমেন/ এন.সি.শিং (ই)গী লুখ্রাবী/ এন.ও.কে./ নোমিনেৎ তৌরকপা ইমুংগী মীওইদা পীবনি‍।
৩. এক্স-গ্রেসিয়া পেমেন্ত: এক্স-গ্রেসিয়া লম্প সম কম্পেন্সেসন মখাদা পীরিবা দিতেলশিং অসিগী মতুং ইন্না পী:
সেরিএল মশিং
ফীভমশিং
রেৎ (লুপাদা)
(এ.এ.)
মথৌ তৌরিঙৈ মনুংদা এক্সিদেন্ততা লৈখিদবা
লাখ ২৫
(এ.বি.)
মথৌ তৌরিঙৈদা তেরোরিস্তো এন্তি-সোসিএল ইলিমেন্তনচিংবশিংগী হিংসাগী থৌওংনা মরম ওইরগা লৈখিদবা
লাখ ২৫
(এ.সি.)
ঙমখৈদা লান্থেংনবদা অমদি মিলিতেন্তশিং, তেরোরিস্ত, এক্সত্রিমিস্তশিং, সমুদ্রগী পাইরেৎশিং থেংনবদা লৈখিদবা
লাখ ৩৫
(এ.দি.)
স্পেসিফাইদ তৌরবা অৱাংবা মফম, চঙশিনবা ঙমদবা ঙমখৈগী মফম, মহৌশাগী অমাঙ অতা, শাথিবা ঈশিং নুংশিৎকী ফীভমদা মথৌ তৌরিঙৈদা লৈখিদবা
লাখ ৩৫
(এ.ই.)
ঙাকশেল মন্ত্রালয়না অখন্ননা নোতিফাইদ তৌরবা লাল নৎত্রগা লালগুম্বা থৌওংশিংদা য়েক্নবগী থৌওংনা লৈখিদবা অমদি লাল নংলবা মপান লৈবাক অমদগী ভারত মচাশিং হোন্দোরকপদা লৈখিদবা
লাখ ৪৫
কেন্দ্রিয় সাইনিক বোর্দ (কে.এস.বি.)না পীরিবা তোঙান তোঙানবা ৱেলফ্যার স্কীমশিংগী দিতেলশিং মখাদা পীরি:
১. রক্সা মন্ত্রী এক্স-সর্ভিসমেন ৱেলফ্যার ফন্দ (আর.এম.ই.দব্লিউ.এফ.)কী মখাদা আর্ম্দ ফোর্রেস ফ্লেগ দে ফন্দ (এ.এফ.এফ.দি.এফ.)দগী পীবা শেলগী তেংবাং/বেনিফিৎশিং
সেরিএল নম্বর
গ্রান্ত
শেনফম (লুপাদা)
ক
এজুকেসন গ্রান্ত (অঙাং অনি ফাওবা)
১. নুপামচা/নুপীমচা গ্রেজুএসন ফাওবা
২. লুখ্রাবীশিংদা পি.জি.গী
(পেন্সনর/নন-পেন্সনর হবিল্দারগী রেঙ্ক ফাওবা) অমদি অঙাং অনি ফাওবা
থাদা লুপা ১,০০০/-
খ
দিসএবল্দ চীল্দ্রেন গ্রান্ত
(পেন্সনর/নন-পেন্সনর জে.সি.ও.গী রেঙ্ক ফাওবা)
থাদা লুপা ৩,০০০/-
গ
মচানুপীগী লুহোংবগী গ্রান্ত (মচানুপী ০২ ফাওবা)
(পেন্সনর/নন-পেন্সনর হবিল্দারগী রেঙ্ক ফাওবা)
লুপা ৫০,০০০/-*
ৱিদো রি-মেরিএজ গ্রান্ত (পেন্সনর/নন-পেন্সনর হবিল্দারগী রেঙ্ক ফাওবা)
* করিগুম্বা এপ্রিল ২১, ২০১৬ নৎত্রগা মতুংদা থৌরম পাঙথোক্তুনা লুহোংলবদি
ঘ
ওর্ফান গ্রান্ত
(পেন্সনর/নন-পেন্সনর রেঙ্ক পুম্নমক)
- এক্স-সর্ভিসমেনশিংগী মচানুপীশিং লুহোংদ্রিবা ফাওবা
- এক্স-সর্ভিসমেনশিংগী মচানুপা অমা চহি ২১ শুবা ফাওবা
থাদা লুপা ৩,০০০/-
ঙ
ভোকেস্নেল ত্রেনিং গ্রান্ত ফোর ৱিদোজ
(পেন্সনর/ নন-পেন্সনর হবিল্দারগী রেঙ্ক ফাওবা)
লুপা ২০,০০০/-
(ৱন তাইম)
২. হোম লোন্দা সবসিদী: লান্দা লৈখিদবা, লান্দা হকচাঙ শোইনাইহৌবা অমদি মশিং থাবা য়াবা ইং-চীক্না লৈবা মতমদা অশি-অনা য়াওখিবশিংগী য়ুম শানবগীদমক বেঙ্ক/ পব্লিক সেক্তর ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লৌবা হোম লোন্দা কে.এস.বি.না শেন্দোয়গী ৫০% সবসিদী ওইনা হঞ্জিল্লি‍। লুপা ১,০০,০০০/- (য়াম্লবদা)
৩. প্রাইম মিনিস্তর্স স্কোলার্সিপ স্কীম: ইলিজিবল ওইবা মচাশিংদা মেরিত্তা য়েংলগা কোর্স পুম্বগী ওইনা স্কোলার্সিপ ৫,৫০০ পীরি। স্কোলার্সিপকী রেত মখাদা পীরি:
ক. নুপামচাশিংগী থাদা লুপা ২,৫০০/-
খ. নুপীমচাশিংগী থাদা লুপা ৩,০০০/-
৪. ই.এস.এম.শিংগী রিহেবিলিতেসন্দা য়াওবা ইনস্তিত্যুসনশিংদা পীবা শেলগী ঙাক্লৌ:
সেরিএল মশিং
ওর্গনাইজেসন
এদ/গ্রান্তকী চাং
ক
চেসাইয়র হোম্স
১. লখনৌ, দিল্লী অমদি দেহরাদুন
ইনমেৎ অমদা চহিদা লুপা ১৫,০০০/-
খ
ৱার মেমোরিএল হোস্তেলশিং‍। ৱার ৱিদো/ ৱার দিসএবলশিং, এত্রিব্যুতেবল অমদি নন-এত্রিব্যুতেবল কেসশিংগী অঙাংশিংদা লৈফম চাফম পীবা দব্লিউ.এম.ঐচ. ৩৬ লৈ‍।
থাদা লুপা ১,৩৫০/-
৫. দিফেন্স পর্সোনেলশিংগী অঙাংশিংদা ভারত লৈঙাক্কী নোমিনী ওইনা মেদিকেল/দেন্তেল কলেজশিংদা সীত রিজর্বেসন পীবা: দিফেন্স পর্সোনেলশিংগী অঙাংশিংদা ভারত লৈঙাক্কী নোমিনী ওইনা এম.বি.বি.এস. সীত ৪২ অমদি বি.দি.এস. সীত অহুম হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কে.এস.বি.দা পীরি। প্রাইরোতী ১ লান্ফমদা লৈখিদবা দিফেন্স পর্সোনেলশিংগী লুখ্রাবী/অঙাংশিংদা পী।
৬. রেল ত্রাভেল কন্সেসন আইদেন্তিতী কার্দ: কে.এস.বি. সেক্রেতরিএতনা ৱার ৱিদোশিংদা রেল ত্রাভেল কন্সেসন আইদেন্তিতী কার্দশিং পী।
অতৈ ফেসিলিতীশিং:
ফ্রী হেল্থ স্কীম: এক্স-সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কীম (ই.সি.ঐচ.এস.)না ৱার-ৱিদো/ লান্দা শোইনাইহৌরবা দিফেন্স পর্সোনেলশিং অমদি মখোয়গী এন.ও.কে.শিংদা কেসলেস হেল্থ কেয়র পীরি। ৱার ৱিদোশিংদি মেম্বরসিপ ফী থীবগী মথৌ তাদে‍।
সফল আউতলেৎ পীবা: উহৈ অমদি মনা মশিংগী দুকানশিং য়াওবা মাদর দেরী প্রাইভেৎ লিমিতেদকী সবসিদিয়রী অমা ওইরিবা সফল আউতলেৎশিং সর্ভিস মনুংদা লৈখিদবা সর্ভিস পর্সোনেলশিংগী লুখ্রাবীশিং/ দিপেন্দেন্তশিংদা/ এক্স-সর্ভিসমেনশিংদা ফংহল্লি‍। হায়রিবা অসি দিল্লী অমদি এন.সি.আর. রীজনখক্তদা চৎনৈ‍।
৮% রিজর্ব কোতাগী মখাদা এদভর্তাইজ তৌখিবা ওইল প্রদক্ত এজেন্সীশিংগী এলোতমেন্তকী দি.জি.আর. ইলিজিবিলিতী সর্তিফিকেৎ পীবা: পেত্রোলিয়ম অমদি নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরসিপ অমদি পেত্রোল/দিজল রিতেল আউতলেৎ এলোতমেন্ত পীবদা ৮% দিফেন্স পর্সোনেলশিংদা পী, মসিদা লান্দা লৈখিদ্রবা নৎত্রগা মিলিতরী সর্ভিসতা থোকপা এত্রিব্যুতেবল নৎত্রগা এগ্রেবেতেদ মরমশিংনা থবক তৌরিঙৈ মনুংদা লৈখিদ্রবা আর্ম্দ ফোর্সেসকী মেম্বরশিংগী লুখ্রাবী/দিপেন্তেন্তশিংসু য়াওরি‍। হায়রিবা দিস্ত্রিব্যুতরসিপ অসিগীদমক এপ্লাই তৌবা য়ানবগী মীওই অমগী ইলিজিবিলিতী সর্তিফাই তৌরিবা ইলিজিবিলিতী সর্তিফিকেৎ ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংদা দি.জি.আর.গী ওফিসনা পী। ফাইনেল সেলেক্সন/ এলোতমেন্তকী থবক্তি মরী লৈনবা ওইল কম্পেনীশিংনা হীরম অসিগী মতাঙদা চৎনরিবা মখোয়গী পোলিসীজী মতুং ইন্না তৌবনি‍।
সি.পি.এস.ই.শিং অমদি বেঙ্কশিংদা রিজর্বেসন: শেলথুম মন্ত্রালয়, ব্যুরো ওফ পব্লিক এন্তরপ্রাইজেজকী মার্চ ১৩, ১৯৮০দা থোকখিবা ও.এম. নম্বর ৬/৫৫/৭৯/বি.পি.ই. (জি.এম.-১)গী মতুং ইন্না, সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেজ (সি.পি.এস.ই.)শিংদা শোইনাইরবা ই.এস.এম. অমদি এক্সন্দা লৈখিদ্রবা সর্ভিস পর্সোনেলশিংগী দিপেন্দেন্তশিংগী ৪.৫% য়াওনা গ্রুপ ‘সি’ ভেকেন্সীশিংদা ১৪.৫% অমদি গ্রুপ ‘দি’ ভেকেন্সীশিংদা ২৪.৫% রিজর্ব তৌরি‍। অদুগা শেলথুম মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ ইকনমিক এফ্যার্স (বেঙ্কিং দিভিজন)না ০৯.০৬.১৯৮০দা থোকখিবা ও.এম. নম্বর এফ/২/১১/৭৯-এস.সি.তি. (বি)গী মতুং ইন্না, পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংদা শোইনাইরবা ই.এস.এম. অমদি এক্সন্দা লৈখিদ্রবা সর্ভিস পর্সোনেলশিংগী দিপেন্দেন্তশিংগী ৪.৫% য়াওনা গ্রুপ ‘সি’ ভেকেন্সীশিংদা ১৪.৫% অমদি গ্রুপ ‘দি’ ভেকেন্সীশিংদা ২৪.৫% রিজর্ব তৌরি‍।
৭শুবা সেন্ত্রেল পে কম্মিসনগী রিকম্মেন্দেসন মতুং ইন্না মহৈ লোয়শঙ অমদা মহৈ তম্লিবা বীর নারীশিংগী অঙাং খুদিংদা চহিদা লুপা ৭০০/- ফিরোলগী চার্জ ওইনা পীরি। মসিগী মথক্তা য়ুনিফোর্মগী শেনফম ওইনা চহিদা লুপা ২,০০০/-শু পীরি। মসিদা নত্তনা, তুইসন ফী অমদি হোস্তেল চার্জকী অচঙবা শেন্ফম, লাইরিক/বোই কলমগী ওইনা চহিদা লুপা ২,০০০/- সু বীর নারীশিংগী অঙাংদা পীরি।
ফিরোলগী এলোৱেন্স য়াওনা এলোৱেন্স পুম্নমক পে কম্মিসন খুদিংগী নৌনা লেপথোকই‍। অদুম ওইনমক, ৱাহং (দি)গী পাউখুমদা দি.এ.না চাদা ৫০ হেনগৎলকপা খুদিংগী এলোৱেন্স অসিনা চাদা ২৫গী চাংদা হেনগৎকনি হায়বা ৱাফম অমা চৎন-পথাপ্তা পল্লি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা শ্রী মুকুল বালকৃষ্ণ ৱাস্নিক্কী মফমদা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় ভত্তনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি‍।

Ministry of Defence
FACILITIES TO VEER NARIS AND THEIR CHILDREN
27 MAR 2023 3:09PM by PIB Delhi
The state-wise details of War Widows (Veer Naris) are given below:
S No
STATE/UT
No of War Widows
(Veer Naris)
1.
ANDHRA PRADESH
226
1.
ARUNACHAL PRADESH
5
1.
ASSAM
119
1.
BIHAR
539
1.
CHHATTISGARH
16
1.
GOA
3
1.
GUJARAT
58
1.
HARYANA
1,566
1.
HIMACHAL PRADESH
1,076
1.
JAMMU AND KASHMIR
1,218
1.
JHARKHAND
134
1.
KARNATAKA
204
1.
KERALA
265
1.
MADHYA PRADESH
276
1.
MAHARASHTRA
953
1.
MANIPUR
55
1.
MEGHALAYA
17
1.
MIZORAM
17
1.
NAGALAND
10
1.
ODISHA
116
1.
PUNJAB
2,132
1.
RAJASTHAN
1,317
1.
SIKKIM
7
1.
TAMIL NADU
359
1.
TELANGANA
4
1.
TRIPURA
13
1.
UTTARAKHAND
1,407
1.
UTTAR PRADESH
1,805
1.
WEST BENGAL
252
1.
A & N ISLANDS (UT)
0
1.
CHANDIGARH (UT)
33
1.
PUDUCHERRY (UT)
1
1.
DELHI
202
1.
Lakshadweep
0
1.
Dadra and Nagar Haveli
0
1.
LADAKH (UT)
0
1.
state data not held
62
Total
14,467
The details of facilities to the Veer Naris are as follows:
INDIAN ARMY
ENTITLEMENT SHEET: NEXT OF KIN
S No
Entitlements
Entitled Amount
Officers
Junior Commissioned
Officers (JCOs)
Other Ranks (OR)
1.
Ex-Gratia central Government
Rs 25 to 45 lakh
Rs 25 to 45 lakh
Rs 25 to 45
lakh
2.
AGI Maturity
As per contribution
3.
Pension
Liberalised/Special Family Pension 100%/
60% of last RE (Basic Pay +MSP)
4.
DCRG
Based on length of service (Max 20 lakh)
5.
FSA (Including leave encashment & DSOP/AFPP Fund)
As applicable
6.
Ex-Gratia(Army Central Welfare Fund-ACWF)
Rs 8,00,000
Rs 8,00,000
Rs 8,00,000
7.
Ex-Gratia
(Domicile State Government)
As applicable
ASSISTANCE BEING PROVIDED BY DTE OF INDIAN ARMY VETERANS (DIAV) NoK (BC Fatal)
S No
Category
Amount
Remarks
(a)
Financial Grants
Ex-Gratia out of Army Central Welfare Fund (K) is provided to NoK of BC (Fatal)
Rs 8,00,000
1st Tranche – 1,00,000 (on occurrence of casualty)
2nd Tranche – 7,00,000 (On
Receipt of final documents)
(b)
Welfare Schemes
(i) Daughter’s marriage / orphan son’s
Marriage remarriage of widow
Rs 1,00,000
(ii) Education Scholarship to Children (aa) Up to graduation
Education scholarship covering the entire expenditure up to graduation through CW-3
(ab) Post Graduation
Rs 25,000 per year (max)
(ac)Professional Courses
Rs 50,000 per year (max)
(iii) One Time Computer Grant for wards & widows (pursuing graduation & above)
Rs 35,000
(iv) Higher Education of Widow
(aa) Graduation
Rs 20,000 per year(max)
(ab) Post Graduation
Rs 25,000 per year (max)
(ac) Professional Courses
Rs 50,000 per year (max)
INDIAN NAVY
Pensionary benefits (LFP/SFP/OFP, Ex-Gratia, DCRG/Gratuity) as per entitlement are paid to NOKs of the Naval Personnel. Financial assistance in terms of benefits like ex-gratia is provided under various categories to widows & dependents of deceased soldiers as per pension regulation promulgated by the Government. Family pension and gratuity to families and dependents is based on the last pay drawn and last rank held by the deceased soldiers at the time of his death whilst Ex-gratia amount is given to the NoK of a soldier killed in action or in course of duty irrespective of rank and qualifying service, based on circumstances of death. Ex-Gratia compensation are given in the range of Rs 25-45 lakh.
INDIAN AIR FORCE
An institutional mechanism by way of Standard Operating Procedure (SOP) for timely dispensing of pension and other Non-Effective (NE) benefit to NoK/dependents has been put in place in Indian Air Force (IAF). However, the following pensionary benefits are being provided to the Next of Kin (NoK) of the Air Warriors killed in action as per the Government Policy:
1. Liberalised Family Pension: Liberalised Family Pension (LPF) is being granted to Next of Kin of the Air Warriors killed in Action. It is granted in case of death of an Armed Forces Personnel due to acts of violence/attack by terrorist, anti-social elements, enemy action in international war, action during deployment with a peace keeping mission abroad, border skirmishes etc. It is granted @ 100% of reckonable emolument + admissible Dearness Relief applicable from time to time. It continues even after re-marriage of the widow.
1. Death cum Retirement Gratuity (DCRG): It is payable to the widow / NOK / nominated family member of the deceased Officer / Airmen / NCs (E) who die in harness as per the length of qualifying service.
1. Ex-Gratia Payment: Ex-gratia Lump Sum Compensation given as per the following details:
S No
Circumstances
Rates (in Rs)
(aa)
Death occurring due to accident in course of performance of duties
25 Lakh
(ab)
Death in the course of performance of duties attributed to acts of violence by terrorists, anti-social elements etc.
25 Lakh
(ac)
Death occurring in border skirmishes and action against militants, terrorist, extremists, sea pirates.
35 Lakh
(ad)
Death occurring while on duty in the specified high altitude, Inaccessible border posts, on account of natural disasters, extreme weather conditions.
35 Lakh
(ae)
Death occurring enemy action in war or such war like engagements, which are specifically notified by Ministry of Defence and death occurring during evacuation of Indian National from a war-torn zone in foreign country.
45 Lakh
Details of various welfare schemes being provided by Kendriya Sainik Board (Ksb) are as follows:
1. Financial assistance / benefits given from Armed Forces Flag Day Fund (AFFDF) under Raksha Mantri Ex-Servicemen Welfare Fund (RMEWF):
S No
Grants
Amount (in Rs)
1.
Education Grant (upto two children)
1. Boys/Girls upto Graduation
2. Widows for PG
(Pensioner/Non Pensioner upto Hav Rank) and upto two children
Rs 1,000/-pm
1.
Disabled Children Grant
(Pensioner/Non-pen upto JCO Rank)
Rs 3,000/-pm
1.
Daughter’s Marriage Grant (upto 02 Daughters)
(Pensioner/Non-Pen upto Hav Rank)
Rs 50,000/-*
Widow Re-Marriage Grant (Pensioner/Non-Pen upto Hav Rank)
*If married solemnly on or after 21st April, 2016.
1.
Orphan Grant
(Pensioner/Non-pen All Ranks)
• Daughters of ex-servicemen till she is married.
• One Son of ex-servicemen upto 21 years of age.
Rs 3,000/-PM
1.
Vocational Trg Grant For Widows
(Pensioner/Non-Pen upto Hav Rank)
Rs 20,000/-
(One Time)
1. Subsidy on Home Loan: KSB Reimburses 50% of interest by way of subsidy on home loan from Bank / public sector institutions for construction of house to war bereaved, war disabled and attributable peace time casualties. Rs 1,00,000/-(Max).
2. Prime Minister’s Scholarship Scheme: Total 5,500 scholarship are provided to eligible wards based on merit for the entire duration of the courses. The rates of Scholarship are as follows:
1. Rs 2,500/-per month for boys.
2. Rs 3,000/-per month for girls.
3. Financial support to institutions involved in rehabilitation of ESM:
S No
Organisation
Quantum of Aid/Grant
1.
Cheshire Homes
1. Lucknow, Delhi & Dehradun
Rs 15,000/-per annum per inmate
1.
War Memorial Hostels. There are 36 WMHs which provide shelter to the children of War Widows / War disabled, attributable and non-Attributable cases.
Rs 1,350/-per month
1. Reservation of seats in Medical/Dental Colleges for wards of Defence Personnel as Govt. of India Nominee: A total of 42 MBBS seats and three seats in BDS courses are allotted by Ministry of Health & Family Welfare to KSB for wards of Defence personnel as a Govt. of India nominee. Priority I is given to Widows/Wards of Defence Personnel killed in action.
2. Rail Travel Concession Identity Cards: KSB Secretariat issues rail travel concession identity cards to war widows.
Other facilities:
Free Health Scheme: Ex- Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS) provides cashless health care to war-widows/war disabled defence personnel and their NoKs. War Widows are not required to pay the membership fee.
Allotment of SAFAL Outlets: SAFAL outlets, a subsidiary of Mother Dairy Private Limited comprising of Fruit & Vegetable Shops, are provided to Widows/ Dependents of service personnel who passed away in service/Ex-Servicemen. The same is only applicable in Delhi & NCR Region.
Issue of DGR Eligibility Certificate for allotment of Oil Product Agencies advertised under 8% Reserved Quota: The Ministry of Petroleum & Natural Gas has reserved 8% quota for allotment of LPG Distributorship and Petrol / Diesel Retail Outlets for Defence personnel which also include Widows/dependents of members of Armed Forces who died in war or in harness due to attributable or aggravated causes to Military Service. The eligibility certificate, certifying an individual’s eligibility to apply for the above distributorship, is issued by the office of DGR to eligible persons. The final selection/ allotment is done by the concerned Oil Company as per their policy in vogue on the subject issue.
Reservation in CPSEs and Banks: As per Ministry of Finance, Bureau of Public Enterprises OM No. 6/55/79-BPE (GM-I) dated 13 March 1980, 14.5% vacancies in Group ‘C’ and 24.5% vacancies in Group ‘D’ jobs are reserved for Ex-Servicemen including 4.5% for disabled ESM & dependent of Service personnel killed in action in Central Public Sector Enterprises (CPSEs). Also Ministry of Finance, Department of Economic Affairs (Banking Division) vide OM No. F/2/11/79-SCT (B) dated 09.06.1980, 14.5% vacancies in Group ‘C’ and 24.5% vacancies in Group ‘D’ jobs are reserved for Ex-Servicemen including 4.5% for disabled ESM & dependent of Service personnel killed in action in Public Sector banks.
As per the recommendation of the 7th Central Pay Commission Rs 700/- is provided as clothing charges per year to each child of Veer Naris studying in an educational institution. In addition to this Rs 2,000/per annum is also given as cost of uniform. Apart from these, full amount of Tuition Fees and Hostel Charges, Rs. 2,000/ per annum as Cost of Books/stationary is also given to the child of Veer Naris.
All allowances including clothing allowance are revised in each Pay Commission. However, there is already a provision in the guidelines mentioned against reply of question (d) that allowance shall go up by 25 percent each time DA rise by 50 percent.
This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt in a written reply to Shri Mukul Balkrishna Wasnik in Rajya Sabha today.