অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মেম্বর ৪৬৬০ বিজিনেস করেসপোন্দেন্তশিং ওইনা শীজিন্নখি লৈবাক অসিদা সেন্তর ১০০দা দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্বিসশিং ফংহনবগী মখাদা থবক ১৫ ফংহনখ্রে
27 MAR 2023 6:12PM by PIB Imphal
ফাইনান্সিএল দিপার্তমেন্তগী মতুংইন্না, সেপ্তেম্বর ২০২০দগী পি.এস.বি এল্লাইন্সকী মখাদা অপুনবা মফম অমদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক(পি এস বি) ১২না দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্বিসশিং ফংহনখ্রে। হৌজিক লৈবাক অসিদা সেন্তর ১০০দা দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্বিসশিং ফংহনবগী মখাদা থবক ১৫ ফংহনখ্রে। দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্বিসশিং ফংহল্লিবা সেন্তর ১০০গী মনুংদা, গুৱাহাতি, শিল্লোং অমসুং অগরতালা সেন্তরশিংনা অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা কোনশিল্লে। মখোয়গী বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিং অমসুং বিজিনেস করেসপোন্দেন্তশিংগী খুৎথাংদা পি.এস.বিশিংনা দোরস্তেপ বেঙ্কিং সর্বিসশিং ফংহল্লি হায়না অৱাং-নোংপোক লমদমগী স্তেৎ লেভেল বেঙ্করস কম্মিতি(এস এল বি সি)না ফোঙদোকখ্রে।
কোবিদ-১৯না শোকহনখ্রবা মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং অমুক হন্না থবক হৌনবা অমসুং থবক হৌনবা দরকার ওইবা শেনফম ফংনবা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজশিং অমসুং বিজিনেস ইন্তরপ্রাইজশিং মতেং পাংনবা অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা মে ২০২০দা ইমর্জেন্সি ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তি স্কিম হৌদোকখ্রে। মসিগী স্কিম অসিনা শেন্মিৎলোনগী হিরম খুদিংমক কোনশিল্লি। স্কিম অসিগী মখাদা মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিতুসনশিংদা চাদা ১০০ গরেন্তি পীরি। স্কিম অসি মার্চ ৩১,২০২৩ ফাওবা চৎনগনি। স্কিম অসিনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পীরিবা মতেংশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ মেম্বরশিংগী খুৎথাংদা দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইভলিহুদস মিসনগী মখাদা শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং পীনবা রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী রুরেল দিবলপমেন্ত দিপার্তমেন্তনা থবক পায়খৎলে। হৌজিক ফাওবদা বেঙ্কশিংগী খুৎথাংদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বর ৪৬৬০ বিজিনেস করেসপোন্দেন্তশিং ওইনা শীজিন্নখ্রে। খুঙ্গংগী লমদা য়ুমদা বেঙ্কগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা বি.সি শখি/দিজিপে শখি/পে পোইন্তস ওইনা থবক শীজিন্নরবা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং মখাদা লৈরে:-
(ফেব্রুৱারি ২৮,২০২৩ ফাওবদা লৈখিবা ফিবম)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
অপুনবা বিসি/দিজিপে/পে পোইন্তস
১
অসাম
২৯৩০
২
অরুনাচল প্রদেস
৩১
৩
মনিপুর
১৮৩
৪
মেঘালয়
৬২৫
৫
মিজোরম
১৭৪
৬
নাগালেন্দ
৩১৩
৭
সিক্কিম
৩৬০
৮
ত্রিপুরা
৪৪
অপুনবা
4660
দোনর মিনিস্ত্রিনা পায়খৎপা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা শেন্থং পীবা প্রোজেক নোর্থ ইস্তর রুরেল লাইভলিহুদ প্রোজেক সেপ্তেম্বর ৩০,২০১৯দা লোইশিনখ্রে। প্রোজেক অসিনা রাজ্য মরি মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী জিলা ১১গী ব্লোক ৫৮গী মখাদা খুঙ্গং ১,৬৪৫দা স্কিল হেনগৎনবা ত্রেনিং পীখ্রে, থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা থবক ফংদ্রিবা নহারোলশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিংদা ভোকসনেল ত্রেনিং পীখ্রে। প্রোজেক অসিগী অচৌবা মাইপাকশিং মখাদা লৈরে:
মসিনা নুপামচা অমসুং নুপীমচা ১০৪৬২দা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী স্কিলশিংগী ত্রেনিং পীখ্রে।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ২৮,১৫৪ অমসুং ভিলেজ ফেদেরেসন ১,২১২ অমসুং কম্মুনিতি দিবলপমেন্ত গ্রুপস ১৫৯৯ শেমদুনা য়ুমথোং ২,৯২,৮৮৯ কোনশিনখি।
প্রোজেক লোইশিল্লকপদা, প্রোজেক অসিগী মখাদা শেমখিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিংগী চাদা ৯৭গী সেভিং একাউন্তশিং লৈদুনা লুপা করোর ৬০.৫১ রোম তুংশিনখি। প্রোজেক অসিনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ২৮,১৫৪দা লুপা করোর ৩১৯.১৫গী কম্মুনিতি ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ(সি আই এফ) অমা থাদোকখ্রে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৫,৫৩৫ বেঙ্কগা মরী লৈনদুনা লুপা করোর ৫৮.১৯গী শেনফমগী বেঙ্ক লোনশিং পীখ্রে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমদা পীখিবা লোনগী শেনফম লুপা লাখ ১.০২নি।
এন্নেক্সর
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তি স্কিম
শেনবা চহি ২০২০-২১
শেনবা চহি ২০২১-২২
শেনবা চহি ২০২২-২৩
(২৮.০২.২৩ ফাওবা)
রাজ্য মমিং
গরেন্তি ইসু তৌখিবা অপুনবা মশিং
গরেন্তিৎকী অপুনবা শেনফম
(লুপা করোর)
গরেন্তি ইসু তৌখিবা অপুনবা মশিং
গরেন্তিৎকী অপুনবা শেনফম
(লুপা করোর)
গরেন্তি ইসু তৌখিবা অপুনবা মশিং
গরেন্তিৎকী অপুনবা শেনফম
(লুপা করোর)
অরুনাচল প্রদেস
২২২৮
৭১.৩১
১৫৯
৫৭.৯৪
৪৬
৩০.৮১
অসাম
৫২৯১২৮
২৭১৫.০৯
২৩৫২৭
৮০৭.০৮
১৭২৯
২৭৮.২২
মনিপুর
১০২৫৯
১২৩.০৬
৩২২
১২.৮৭
৩১
৬.১৯
মেঘালয়
১১০৩০
২০০.৯
৪৮৭
২৬.৩
৫৩
১৩.৯৭
মিজোরম
৩৭২২
৫৪.৮৯
১৪৬
৯.৩
২৯
০.৪
নাগালেন্দ
৭৩৯৬
৬৮.৩৬
১৭১
৮.৮৩
৩৩
৩
সিক্কিম
৮১৭৮
৯২.৯৫
১৭৮
৩৩.৮৮
৪৭
৪.৫৭
ত্রিপুরা
৬০৪৭১
২৪৫.৬৪
২১৭৮
৪৬.৭৫
২০৮
৩.০২
অপুনবা
৬৩২৪১২
৩৫৭২.২
২৭১৬৮
১০০২.৯৫
২১৭৬
৩৪০.১৮
পাউ লৌফম: নেসনেল ক্রেদিৎ গরেন্তি ত্রস্তি কম্পেনি লিমিতেদ
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা দোনরগী মিনিস্তর শ্রী জি.কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
4660 women SHG members have been engaged as Business Correspondents
15 services are being offered under doorstep banking services across 100 centres in the country
27 MAR 2023 6:12PM by PIB Delhi
As per the Department of Financial Services, doorstep banking services are offered by all the 12 Public Sector Banks (PSBs) on a common platform under PSB Alliance since September 2020. At present 15 services are being offered under doorstep banking services across 100 centres in the country. Out of 100 centres where Doorstep Banking is currently offered, 3 centres namely Guwahati, Shillong and Agartala, are covered for the services in the NE region. Further, the State Level Bankers’ Committees (SLBCs) of the North Eastern Region have informed that PSBs offer doorstep banking services through their identified bank branches and Business Correspondents (BCs).
Further, Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) was launched in May, 2020 as part of Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan to support eligible Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) and business enterprises in meeting their operational liabilities and restarting their businesses in context of the disruption caused by the COVID-19 pandemic. This scheme covers all the sectors of the economy. Under ECLGS, 100% guarantee is provided to Member lending Institutions (MLIs) in respect to the credit facility extended by them to eligible borrowers. The scheme is valid till 31.3.2023. The details of ECLGS support extended to the North Eastern States are at Annexure.
The Department of Rural Development, Ministry of Rural Development has taken an initiative under Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) for providing doorstep delivery of financial services through Women Self Help Group (SHG) members by ensuring their capacity building and coordinating with banks, Common Service Centres and fintechs etc. So far, 4660 women SHG members have been engaged as Business Correspondents through banks. North East State Wise engagement of SHG members as BC Sakhi/Digipay Sakhi/Paypoints for providing doorstep financial Services in rural area is as under:-
(Status as on 28th February, 2023)
S. No.
State
Total BC/DIGIPAY/Pay Points
1
Assam
2930
2
Arunachal Pradesh
31
3
Manipur
183
4
Meghalaya
625
5
Mizoram
174
6
Nagaland
313
7
Sikkim
360
8
Tripura
44
Total
4660
North East Rural Livelihood Project (NERLP), a World Bank aided project implemented by Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), concluded on 30.09.2019. The project provided skill development training, vocational training to unemployed youths and Self Help Groups (SHGs) members for job placement and self-employment in 1,645 villages under 58 development blocks across 11 districts of 4 states of Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. The major achievements of the project were as under:
It provided training to 10462 boys and girls in various job skills.
2,92,889 households were covered through formation of 28,154 Self Help Groups (SHGs) and 1,212 Village Federations, as well as formation of 1599 Community Development Groups (CDG).
At the end of the project, 97% of the members of SHGs formed under the project had savings bank accounts with a cumulative savings to the tune of Rs.60.51 crores. Project had released a Community Investment Fund (CIF) of Rs.319.15 crores to 28,154 SHGs. A total number of 5,535 SHGs had availed bank linkage with a total sanctioned bank loan amount of Rs.58.19 crores. The average loan amount per SHG from bank was Rs.1.02 lakh.
Annexure
Credit Line Guarantee Scheme support extended to the North Eastern States
Financial Year 2020-21
Financial Year 2021-22
Financial Year 2022-23 (till 28.02.23)
State Name
Total No of Guarantees issued
Total amount Guaranteed
(Rs. in Crore)
Total
No of Guarantees issued
Total amount Guaranteed
(Rs. in Crore)
Total No of Guarantees
issued
Total amount Guaranteed (Rs. in Crore)
Arunachal Pradesh
2228
71.31
159
57.94
46
30.81
Assam
529128
2715.09
23527
807.08
1729
278.22
Manipur
10259
123.06
322
12.87
31
6.19
Meghalaya
11030
200.9
487
26.3
53
13.97
Mizoram
3722
54.89
146
9.3
29
0.4
Nagaland
7396
68.36
171
8.83
33
3
Sikkim
8178
92.95
178
33.88
47
4.57
Tripura
60471
245.64
2178
46.75
208
3.02
Grand total
632412
3572.2
27168
1002.95
2176
340.18
Source: National Credit Guarantee Trustee Company Ltd.
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Lok Sabha in a written reply today.