ঙাকশেল মন্ত্রালয়
লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবী/ইমুং মনুংদা থবক পীবা
27 MAR 2023 3:13PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি মঙারোম অসিদা থবক পীখ্রবা দিফেন্স পার্সনেলশিংগী লুখ্রা ওইহৌরবী/ইমুং মনুংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
আর্মি অমসুং নেভীঃ
চহি
লুখ্রা ওইহৌরবী/ থবক পীখ্রবা দিফেন্স পার্সনেল অদুগী ইমুংশিংগী মশীং
আর্মি
নেভী
২০১৮
১৭
০৬
২০১৯
১৫
০৫
২০২০
০৬
০১
২০২১
১০
০৮
২০২২
১৮
০৮
অপুনবা
৬৬
২৮
এয়র ফোর্সঃ
চহি
লুখ্রা ওইহৌরবী/ থবক পীখ্রবা দিফেন্স পর্সোনেল অদুগী ইমুংশিংগী মশীং
২০১৭-১৮
০২
২০১৮ -১৯
০১
২০১৯ -২০
০৪
২০২০ -২১
০৫
২০২১ -২২
০৭
অপুনবা
১৯
আর্ম্দ ফোর্সেস্তা লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবী/ইমুং মনুংশিংগী ওইবা এক্স সর্ভিস্মেন (ই.এস.এম.)গী চাউখৎ থৌরাংশিং অসি কেন্দ্রিয়া সাইনিক বোর্দ (কে.এস.বি.)না চলাইরি। হায়রিবা স্কিমশিং অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না দিপার্তমেন্ত ওব এক্স সর্ভিস্মেন ৱেলফিয়র (ই.এস.দব্ল্যু.)না য়েংশিন্দুনা লাক্লি। আর্ম্দ ফোর্সেস্তা লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবী/ইমুং মনুংশিংগী ওইবা চাউখৎ থৌরাংগী স্কিমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
১. আর্ম্দ ফোর্সেস ফ্লেগ দে ফন্দ (এ.এফ.এফ.দি.এফ.)তগী রক্সা মন্ত্রী এক্স সর্ভিস্মেন ৱেলফিয়র ফন্দ (আর.এমি.দব্ল্যু.দি.এফ.)কী মখাদা পীবা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স/বেনিফিতঃ
সেরিএল নম্বর
শেন্থং
শেনফম
(লুপাদা)
ক)
মহৈ মশিং তম্বগী শেন্থং (অঙাং অনী ফাওবা)
1. নুপামচাশিং/নুপীমচাশিংগী গ্রেজুএসন ফাওবা
2. পি.জি.গীদমক লুখ্রা ওইহৌরবীশিং
(হভলদার রেঙ্ক ফাওবগী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই) অমসুং অঙাং অনী ফাওবা
লুপা ১,০০০/-থাদা
খ)
নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগী শেন্থং
(জে.সি.ও. রেঙ্ক ফাওবগী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই)
Rs ৩,০০০/- থাদা
গ)
মচানুপীগী লুহোংবগী শেন্থং (মচানুপী ০২ ফাওবা)
(হভলদার রেঙ্ক ফাওবগী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই)
Rs ৫০,০০০/-*
লুখ্রা ওইহৌরবীশিং অমুক হন্না লুহোংবগী শেন্থং (হভলদার রেঙ্ক ফাওবগী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই)
*করিগুম্বা এপ্রিলগী তাং ২১,২০১৬দা নৎত্রগা মতুংদা লুহোংবগী থৌরম পাংথোক্লবদি।
ঘ)
ওর্ফানগী শেন্থং
(রেঙ্ক খুদিংমক্কী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই)
• এক্স-সর্ভিস্মেনশিংগী মচানুপীশিংনা লুহোংবা ফাওবদা
• এক্স-সর্ভিস্মেনশিংগী মচানুপা অমা চহি ২১ ফাওবা
Rs ৩,০০০/- থাদা
ঙ)
লুখ্রা ওইহৌরবীশিংগীদমক ভোকেস্নেল ত্রেনিংগী শেন্থং
(হভলদার রেঙ্ক ফাওবগী পেন্সন চাবা/ পেন্সন চাদবা মীওই)
Rs ২০,০০০/-
(অমুক্তং)
২. হোম লোনগী সবসিদীঃ লান্দা অৱাবা তাহৌরবা, লান্না নাম্ম শোইহল্লবশিংগী য়ুম শাবা মতমদা বেঙ্ক/পব্লিক সেক্তর ইন্সতিত্যুসনশিংদগী লৌবা হোম লোন্দা সবসিদী পীদুনা কে.এস.বি.না মথোইগী চাদা ৫০% হন্দোক্লি অমসুং খ্বাইদগী য়াম্লবদা লুপা ১,০০,০০০ পীদুনা পিস তাইম কেসুএলতীজগী মতেং পীরি।
৩. প্রধান মন্ত্রীগী স্কোলারশিপ স্কিমঃ অপুনবা ওইনা ৫,৫০০ স্কোলারশিপসু কোর্সশিং অদুগী লোইবা ফাওবগী ওইনা লাইরিক হৈবদা য়ুম্ফম ওইদুনা পীবা য়ারবা ৱার্দশিংদা পীবীরি। স্কোলারশিপকী শেলগী চাং মখাদা পীরিঃ
(ক) নুপামচাগী ওইনা থাদা লুপা ২,৫০০/-
(খ) নুপীমচাশিংগী ওইনা থাদা লুপা ৩,০০০/-
৪. ই.এস.এম.গী রিহেবিলিতেসন তৌবদা য়াওরিবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীবাঃ
সেরিএল নম্বর
ওর্গানাইজেসন
মতেং/শেন্থংগী ক্বান্তম
(ক)
চেশিয়র হোমশিঙ্গ
1. লখনৌ, দিল্লী অমসুং দেহরাদুন
ইনমেত অমদা চহিদা লুপা ১৫,০০০/-
(খ)
ৱার মেমোরিএল হোস্তেলশিং। লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবী/লান্দা নাম্মা শোইহঊরবা, এত্রিব্যুতেবল অমসুং নোন এত্রিব্যুতেবল কেসশিংগী অঙাংশিংদা শেলতর পীরিবা দব্ল্যু.এম.ঐচ. ৩৬ লৈ।
থাদা লুপা ১,৩৫০/-
৫. ভারত সরকারগী নোমিনী ওইনা দিফেন্স পার্সনেলগী ৱার্দশিগ্নদা মেদিকেল/দেন্তেল কোলেজগী সিত্তা কোতা পীবাঃ হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না দিফেন্স পার্সনেলগী ৱার্দশিংগী কে.এস.বি.দা এম.বি.বি.এস.তা অপুনবা ওইনা সিত ৪২ অমসুং বি.দি.এস. কোর্সতা সিত অহুম খাক্তুনা থম্মি। প্রাইওরিতী Iদি খুৎ থোক্নবদা লৈখিদ্রবশিংদা পীগনি।
৬. রেলদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা মমল তাবা আইদেন্তিতী কার্দশিং: কে.এস.বি. সেক্রেতরিএত্না লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবীশিংগীদমক রেলদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা শেল তানবা শক্তাক চে পীরি।
৭. অঙাংশিংগী লাইরিক লাইশুদা পীবা শেন্থং: মখাগী লাইরিক লাইশুগী শেন্থং অসি খুৎ থোক্নবদা লোপীখিদ্রবা/মাঙখিবা/নাম্ম শোইহৌরবা ওফিসর/ওফিসর রেঙ্ককী মখাদা লৈবা পার্সনেলশিংদা পীরিঃ
1. ত্যুসন ফীঃ মরী লৈনবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং (স্কুল অদুনা চলাইবা স্কুল বস নৎত্রগা মহৈরোইশিং অদুনা তশেংনা রেলৱে পাসকীদমক পীখিবা ভরা নৎত্রগা হেদ ওব ইন্সিত্যুসন অদুনা সর্তিফাই তৌরবা বসকী ভরা য়াওনা) অদুদা পীগদবা ত্যুসন ফী (কেপিতেসন ফী অমসুং কোসন মনি য়াওদনা) মপুং ফানা হন্দোকপা।
2. হোস্তেল চার্জঃ বোর্দিং স্কুল অমসুং কোলেজশিংদা মহৈ তম্লিবশিংগী হোস্তেল চার্জ মপুং ফানা হন্দোকপা।
3. লাইরিক/স্তেসনরীগী অচঙবা শেলঃ চহিগী ওইনা লুপা ২,০০০ (লীশিং অনি খক্তমক) নৎত্রগা মহৈরোই অদুনা ক্লেম তৌরিবা মসিদগী তাবা শেল।
4. শোইদনা চঙবা য়ুনিফোর্মগী অচঙবা শেলঃ লুপা ২,০০০ (লীশিং অনি খক্তমক) নৎত্রগা মহৈরোই অদুনা ক্লেম তৌরিবা মসিদগী তাবা শেল।
5. ফিরোলঃ চহিগী ওইনা লুপা ৭০০ (লীশিং অনি খক্তমক) নৎত্রগা মহৈরোই অদুনা ক্লেম তৌরিবা মসিদগী তাবা শেল।
৮. ফ্রী হেল্থ স্কিমঃ ই.সি.ঐচ.এস. (এক্স সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কিম)না লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবী/লান্দা নাম্মা শোইরবা দিফেন্স পার্সনেল অমসুং মখোয়গী এন.ও.কে.শিংদা কেস্লেস হেল্থ কেয়র পীরি। লান্দা লুখ্রা ওইহৌরবীশিংগী ওইনদি মেম্বরশিপ ফী থিবগী মথৌ তাদে।
৯. সফাল আউৎলেত পীবাঃ উহৈ অমসুং মনা মশীংগী দুকানশিং য়াওবা মাদর দেরী প্রাইবেত লিমিতেকী সবসিদিয়ারী অমা ওইরিবা সফাল আউৎলেতশিং অসি এক্স সর্ভিস্মেন অমসুং সর্ভিসতা লৈখিদ্রবা সর্ভিস পার্সনেলগী লুখ্রা ওইহৌরবী/মখোয়গী মচা মশুশিংদা পীরি। হায়রিবসিমক দিল্লী অমসুং এন.সি.আর. লমদমদা চৎনরি।
১০. ৮% রিজর্ব কোতাগী মখাদা এদভর্তাইজ তৌরিবা ওইল প্রদক্ত এজেন্সীশিং পীবগী দি.জি.আর. ইলিজিবিলিতী সর্ফিকেত পীবাঃ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসনা লান্দা লৈখিদ্রবা আর্ম্দ ফোর্সেসকী মেম্বরগী দিপেন্দেন্ত/লুখ্রা ওইহৌরবশিংদা নৎত্রগা মিলিতরী সর্ভিসতা এত্রিব্যুতেবল ওইবা থবক্কীদমক য়াওনা দিফেন্স পার্সনেলশিংদা এল.পি.জি দিস্ত্রিব্যুতরশিপ অমসুং পেত্রোল/দিজল রিতেল আউৎলেতশিং পীনবগীদমক ৮% কোতা খাকই। কনাগুম্বা অমদা মথক্কী দিস্ত্রিব্যুতরশিপ পীবা য়াবগী ইলিজিবিলিতী সর্তিফিকেত অসি পীবা য়ারবা মীওইশিং অদুদা দি.জি.আর.গী লোইশঙনা পীরি। অরোইবা খনবা/পীবনা মরী লৈনবা ওইল কম্পেনী অদুনা মখোয়গী পোলিসীগী মতুং ইন্না পীগনি।
১১. সি.পি.এস.ই. অমসুং বেঙ্কশিংদা রিজর্ব থম্বাঃ শেলথুম মন্ত্রালয়, ব্যুরো পব্লিক এন্তর্প্রাইজেস্কী ও.এম. নম্বর. ৬/৫৫/৭৯- বি.পি.ই. (জি.এম.-১), তাং মার্চ ১৩, ১৯৮০গী মতুং ইন্না, গ্রুপ 'সি'দা ১৪.৫% অমসুং গ্রুপ 'দি' থবকশিংদা ২৪.৫% অমসুং ৪.৫%না নাম্মা শোইরবা ই.এস.এম. অমসুং সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইজেস (সি.পি.এস.ই.)গী খুৎ থোক্নবদা লৈখিদ্রবা সর্ভিস পার্সনেলগী দিপেন্দেন্তশিংগীদমক খাক্কনি। মসিগী মথক্তা, শেলথুম মন্ত্রালয়গী, দিপার্তমেন্ত ওব একনোমিক্স (বেঙ্কিং দিভিজন) ও.এম. এফ.২/১১/৭৯-এস.সি.তি. (বি.) তাং ০৯.০৬.১৯৮০,গী মতুং ইন্না, গ্রুপ 'সি'দা অহাংবা ১৪.৫% খাকপা অমসুং গ্রুপ 'দি' থবকশিংদা ২৪.৫% অমসুং ৪.৫%না নাম্মা শোইরবা ই.এস.এম. অমসুং পব্লিক সেক্তর বেঙ্কতা খুৎ থোক্নবদা লৈখিদ্রবা সর্ভিস পার্সনেলগী দিপেন্দেন্তশিংগীদমক খাক্কনি।
১২. আর্ম্দ ফোর্সেস বেত্তল কেজ্যুলতিস ৱেলফিয়র ফন্দ (এ.এফ.বি.সি.দব্ল্যু.এফ.): মসি এন.অ.কে/ লৈবাক্কীদমক থৱাই থাখ্রবশিংগী দিপেন্দেন্ত নৎত্রগা অশোক অপন নংবা/নাম্মা শোইহৌরবশিংগী এক্স-গ্রাসিয়াগী শেনফম পীনবা ত্রাই সর্ভিস ফন্দ অমনি। মসিগী ফন্দ অসিনা মখোয়বু খুদক্কী ওইবা শেলথুমগী অৱাবদগী কোকহল্লি অমসুং লান্দা অশোক অপন নংলবা এন.ও.কে.দা পীবা অতোপ্পা শেন্থংশিংগী মথক্তা পীবনি।
মে ৬, ২০২০দগী চৎনগদবা শেমদোক্লবা এক্স গ্রাসিয়া অসি মখাদা পীরিঃ
সেরিএল নম্বর
লান্দা অশোক অপন য়াওবা
শেলগী মতেং
(লুপা লাখ)
(i)
লৈতবা
৮.০০
(ii)
৬০% অমসুং মসিদগী হেন্না নাম্মা শোইরবা
৮.০০
(iii)
নাম্মা শোইবনা মরম ওইদুনা মতম চাদনা পোথাখ্রবা
৮.০০
(iv)
৬০%দগী হন্থনা নাম্মা শোইরবা
৪.০০
হায়রিবা ঈ পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা দা. সান্তনু সেন অমসুং শ্রী অবির রঞ্জন বিস্বাসতা অইবা পাউখুম ওইনা ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী অজয় ভাত্না পীখিবনি।

Ministry of Defence
EMPLOYMENT FOR WAR WIDOWS/FAMILIES
27 MAR 2023 3:13PM by PIB Delhi
The details of widows/families of defence personnel, who have been granted employment during the last five years, are as under:
Army & Navy:
Year
No. of Widows/Families of Defence personnel granted employment
Army
Navy
2018
17
06
2019
15
05
2020
06
01
2021
10
08
2022
18
08
Total
66
28
Air Force:
Year
No. of Widows/Families of defence personnel granted employment
2017-18
02
2018-19
01
2019-20
04
2020-21
05
2021-22
07
Total
19
Welfare schemes for the Ex-Servicemen (ESM) including War Widows/families in Armed Forces are being implemented by Kendriya Sainik Board (KSB). These schemes are being reviewed from time to time by the Department of Ex-Servicemen Welfare(ESW). Details of Welfare Schemes being implemented for ESM including War Widows/families in Armed Forces are as follows:
1. Financial assistance/ benefits given from Armed Forces Flag Day Fund (AFFDF) under Raksha Mantri Ex-Servicemen Welfare Fund (RMEWF):
S No
Grants
Amount
(in Rs)
a)
Education Grant (upto two children)
1. Boys/Girls upto Graduation
2. Widows for PG
(Pensioner/Non-Pensioner upto Havildar Rank) and upto two children
Rs 1,000/-pm
b)
Disabled Children Grant
(Pensioner/Non-Pensioner upto JCO Rank)
Rs 3,000/-pm
c)
Daughter’s Marriage Grant (upto 02 Daughters)
(Pensioner/Non-Pensioner upto Havildar Rank)
Rs 50,000/-*
Widow Re-Marriage Grant (Pensioner/Non-Pensioner upto Havildar Rank)
*If married solemnly on or after 21stApril, 2016.
d)
Orphan Grant
(Pensioner/Non-Pensioner All Ranks)
• Daughters of ex-servicemen till she is married.
• One Son of ex-servicemen upto 21 years of age.
Rs 3,000/-PM
e)
Vocational Training Grant for Widows
(Pensioner/Non- Pensioner up to Havildar Rank)
Rs 20,000/-
(One Time)
1. Subsidy on Home Loan: KSB reimburses 50% of interest by way of subsidy on home loan from Bank / public sector institutions for construction of house to war bereaved, war disabled and attributable peace time casualties. Rs 1,00,000/-(Max)
1. Prime Minister’s Scholarship Scheme: Total 5,500 scholarships are provided to eligible wards based on merit for the entire duration of the courses. The rates of scholarship pare as follows: -
(a) Rs 2,500/-per month for boys.
(b) Rs 3,000/-per month for girls.
4. Financial support to institutions involved in rehabilitation of ESM:
S No
Organisation
Quantum of Aid/Grant
(a)
Cheshire Homes
1. Lucknow, Delhi & Dehradun
Rs 15,000/-per annum per inmate
(b)
War Memorial Hostels. There are 36 WMHs which provide shelter to the children of War Widows/War disabled, attributable and non-attributable cases.
Rs 1,350/-per month
1. Reservation of seats in Medical/Dental Colleges for wards of Defence Personnel as Government of India Nominee: A total of 42 MBBS seats and three seats in BDS courses are allotted by Ministry of Health & Family Welfare to KSB for wards of Defence personnel as a Government of India nominee. Priority I is given to killed in action.
2. Rail Travel Concession Identity Cards: KSB Secretariat issues rail travel concession identity cards to war widows.
3. Children Education Grant: Following educational concession is being given to officers / Personnel Below Officer Rank missing / disabled / killed in action:
1. Tuition Fees: Full reimbursement of tuition fee (Capitation fee and caution money not included) levied by the educational institutions concerned (including charges levied for the school bus maintained by the school or actual fares paid for railway pass for students or bus fare certified by the Head of Institutes).
2. Hostel Charges: Full reimbursement of Hostel charges for those studying in boarding schools and colleges.
3. Cost of books/stationary: Rs 2,000/- (Rupees two thousand only) per annum or the amount claimed by the student, whichever is less.
4. Cost of Uniform where this is compulsory: Rs 2,000/- (Rupees two thousand only) or the amount claimed by the student, whichever is less.
5. Clothing: Rs 700/- (Rupees seven hundred only) per annum per student or the amount claimed by the student, whichever is less.
1. Free Health Scheme: ECHS (Ex-Servicemen Contributory Health Scheme) provides cashless health care to war-widows/war disabled defence personnel and their NoKs. War Widows are not required to pay the membership fee.
2. Allotment of SAFAL Outlets: SAFAL outlets, a subsidiary of Mother Dairy Private Limited comprising of Fruit & Vegetable Shops, are provided to Ex-Servicemen and Widows/ Dependents of service personnel who passed away in service. The same is only applicable in Delhi & NCR Region.
1. Issue of DGR Eligibility Certificate for allotment of Oil Product Agencies advertised under 8% Reserved Quota: The Ministry of Petroleum & Natural Gas has reserved 8% quota for allotment of LPG Distributorship and Petrol/Diesel Retail Outlets for Defence personnel which also include Widows/dependents of members of Armed Forces who died in war or in harness due to attributable or aggravated causes to Military Service. The eligibility certificate, certifying an individual’s eligibility to apply for the above distributorship, is issued by the office of DGR to eligible persons. The final selection/ allotment is done by the concerned Oil Company as per their policy in vogue on the subject issue.
1. Reservation in CPSEs and Banks: As per Ministry of Finance, Bureau of Public Enterprises OM No. 6/55/79-BPE(GM-I) dated 13th March, 1980, 14.5% vacancies in Group ‘C’ and 24.5% vacancies in Group ‘D’ jobs are reserved for Ex-Servicemen including 4.5% for disabled ESM & dependent of Service personnel killed in action in Central Public Sector Enterprises (CPSEs). Also as per Ministry of Finance, Department of Economic Affairs (Banking Division) OM No. F/2/11/79-SCT(B) dated 09.06.1980, 14.5% vacancies in Group ‘C’ and 24.5% vacancies in Group ‘D’ jobs are reserved for Ex-Servicemen including 4.5% for disabled ESM & dependent of Service personnel killed in action in Public Sector banks.
2. Armed Forces Battle Casualties Welfare Fund (AFBCWF): This is a Tri-Service Fund for grant of ex-gratia amount given to the NoK/Dependent of those who have laid down their lives, making the supreme sacrifice for the Nation or get grievously injured/disabled. This fund helps them mitigate immediate financial stress and is in addition to other grants given to NoK of Battle causalities.
The revised ex-gratia amount with effect from 6th May 2020 is as per the details given below:
S No
Battle Causalities
Financial Assistance (Rs in Lakh)
(i)
Fatal
8.00
(ii)
Disability 60% and above
8.00
(iii)
Invalidated out due to Disability
8.00
(iv)
Disability less than 60%
4.00
This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt in a written reply to Dr Santanu Sen and Shri Abir Ranjan Biswas in Rajya Sabha today.