অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা অচঙবা শেনফমশিং পুথোকমিন্নদুনা লৈবাক অসিদা পাৎশিং য়াওনা ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা ‘নেসনেল প্লান ফোর কঞ্জর্বেসন ওফ এক্বাতিক ইকো-সিস্তেমস(এন পি সি এ) স্কিম পায়খৎলে
27 MAR 2023 3:36PM by PIB Imphal
২০১২-১৩ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী মশক খঙদোক্লবা পাৎশিং অমসুং ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা নেসনেল ৱেতলেন্দস কঞ্জর্বেসন প্রোগ্রাম(এন দব্লিউ সি পি) অমসুং নেসনেল লেক কঞ্জর্বেসন প্লান(এন এল সি পি)গী মখাদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা শেন্থং পীখ্রে। হেন্না অফবা ওইনবা অমসুং থবক হঞ্জিনবা লৈতনবা, নেসনেল ৱেতলেন্দস কঞ্জর্বেসন প্রোগ্রাম(এন দব্লিউ সি পি) অমসুং নেসনেল লেক কঞ্জর্বেসন প্লান(এন এল সি পি)স্কিম অনিমক ফেব্রুৱারি ২০১৩দগী ‘নেসনেল প্লান ফোর কঞ্জর্বেসন ওফ এক্বাতিক ইকো-সিস্তেমস(এন পি সি এ) হায়না মিংথোনবা কেন্দ্রনা শেনফম পুথোকপা স্কিম অমদা পুনশিল্লে। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা অচঙবা শেনফমশিং পুথোকমিন্নদুনা লৈবাক অসিদা পাৎশিং য়াওনা ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা ‘নেসনেল প্লান ফোর কঞ্জর্বেসন ওফ এক্বাতিক ইকো-সিস্তেমস(এন পি সি এ) স্কিম পায়খৎলে। হৌখিবা চহি অহুমদা কেন্দ্র সরকারগী শরুক ওইনা রাজ্য/য়ু.তিদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-১ ওইনা পীরে।
স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর-ইসরো অহমেদবাদনা ফোঙবা “নেসনেল ৱেতলেন্দ দিকেদেল চেঞ্জ এতলাস,২০১৭”গী মতুংইন্না লৈবাক অসিগী অপুনবা ঈশিং লৈবা মফম ২,৩১,১৯৫(স্কেল ১:৫০০০০দা অমসুং এরিয়া >= ২.২৫ হেক্তর)দা মেপ লৌখ্রে। তুরেলশিং য়াওনা অপুনবা ঈশিং লৈবা মফম চাউরাক্না মিল্লিয়ন হেক্তর ১৫.৯৮নি অমসুং লৌ উনরিবা লৌবুক য়াওদনা লৈবাক অসিগী অপুনবা লমগী পাকচাউবগী চাদা ৪.৮৬নি। রাজ্য/য়ু.তিশিংদা লৈরিবা ঈশিং লৈবা মফম এন্নেক্সর-২দা পীরে।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা চৎন-কাংলোনশিংগী ঙাক্লৌ পীনবা ইনভাইরোনমেন্ত(প্রোতেক্সন)এক্ত,১৯৮৬গী প্রোবিজনশিংগী মখাদা মিনিস্ত্রিনা ৱেতলেন্দস(কঞ্জর্বেসন এন্দ মেনেজমেন্ত) রুলস,২০১৭ নোতিফাইদ তৌখ্রে। হায়রিবা রুলশিং অসিগী মখাদা ঈশিং লৈবা মফমশিং খঙদোক্নবা অমসুং নোতিফিকেসন থোক্নবা শক্তি রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংদা পীরে।
চহি খুদিংগী মালেমগী পাৎ নুমিত্তা ঈশিং লৈবা মফমশিং য়েংশিন্নবা, কন্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগী মতাংদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা মিনিস্ত্রিনা ৱার্কশোপশিং অমসুং থৌরম কয়া পাংথোক্লি।
এন্নেক্সর-১
‘নেসনেল ৱেতলেন্দ কঞ্জর্বেসন প্রোগ্রাম’গী মতাংদা লোক সভাগী অনস্তার ক্বেসন নম্বর ৪২০৩গী মার্চ ২৭, ২০২৩দা পীখিবা পার্ত(এ)গী পাউখুম অদু এন্নেক্সর-১দা য়াওরে।
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
১
অরুনাচল প্রদেস
১.২১
-
-
২
বিহার
০.৭৯
-
-
৩
গুজরাত
১.৫২
-
৩.০০
৪
হরিয়ানা
০.৪৯
-
-
৫
হিমাচল প্রদেস
০.১২
-
-
৬
জে অমসুং কে
১.৬৮
-
-
৭
কর্নাতকা
-
-
-
৮
কেরলা
-
-
-
৯
মধ্য প্রদেস
৮.৪১
৭.০০
৫.৪০৯৭
১০
মনিপুর
-
৭.৯২
১৮.০০২১১
১১
মিজোরম
১.৯২
২.৭৮
৪.১৬৮৮৭৭
১২
মহারাস্ত্রা
৩.৯০
৮.১০
৩.০০
১৩
নাগালেন্দ
৫.৬২
০.৫০
-
১৪
ওরিসা
৪.১০
৫.৩৮
১.৬৫
১৫
পুদুচেরি
০.৫০
-
-
১৬
পঞ্জাব
-
-
-
১৭
রাজস্থান
-
-
-
১৮
সিক্কিম
২.৬০
-
০.৪০৪০৮
১৯
তামিল নাদু
১.৩৭
-
-
২০
ত্রিপুরা
৩.১৩
-
-
২১
উত্তর প্রদেস
২.৯৩
০.৯৫
০.৩৬৫৩৪
২২
নোংচুপ বেঙ্গল
৪.২৯
-
-
অপুনবা
৪৪.৫৮
৩২.৬৩
৩৬.০০
এন্নেক্সর-২
‘নেসনেল ৱেতলেন্দ কঞ্জর্বেসন প্রোগ্রাম’গী মতাংদা লোক সভাগী অনস্তার ক্বেসন নম্বর ৪২০৩গী মার্চ ২৭, ২০২৩দা পীখিবা পার্ত(বি)অমসুং (সি)গী পাউখুম অদু এন্নেক্সর-২ দা য়াওরে।
ভারতকী রাজ্যশিংদা লৈরিবা ঈশিং লৈবা মফমশিং
তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী দেকাদেল ৱেতলেন্দ ইনভেন্তোরি
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৭-১৮
মশিং
এরিয়া(হেক্তর)
এরিয়া(ঈশিং লৈবা মফমগী চাদা)
১
অন্ধ্র প্রদেস
২৪১০৪
১১৪১৬০৬
৭.১৪
২
অরুনাচল প্রদেস
১১৮২
১৫১১০৪
০.৯৫
৩
অসাম
৫৯০২
৮৪৯০৭৮
৫.৩১
৪
বিহার
৪৫২৬
৩৭৪৭৬৬
২.৩৪
৫
ছতিসগর
১১৪৫৭
৩৪২৪৪৩
২.১৪
৬
গৱা
৭৪২
২৪৭৪৯
০.১৫
৭
গুজরাত
১৭৬১৩
৩৪৯৯৪২৯
২১.৯
৮
হরিয়ানা
১৯০৫
৩৩৬৪৯
০.২১
৯
হিমাচল প্রদেস
২১৫
৯৪০১১
০.৫৯
১০
ঝরখান্দ
২৬৩৫
১৮৭০৪৫
১.১৭
১১
কর্নাতকা
১৪৯৩৬
৭৮৭১২৭
৪.৩৯
১২
কেরলা
১৩৯৯
১৫৮৩৩৬
০.৯৯
১৩
মধ্য প্রদেস
১৩৯৪৭
৮৬১৭৩৬
৫.৩৯
১৪
মহারাস্ত্রা
২৫৯৩৫
১১৫২৬২৫
৭.২১
১৫
মনিপুর
১৩২
৬৭৪০৮
০.৪২
১৬
মেঘালয়
২২৫
৩১০০২
০.১৯
১৭
মিজোরম
১২৭
১৯৪৭৬
০.১২
১৮
নাগালেন্দ
১৪৮
২১১১৮
০.১৩
১৯
ওরিসা
১৩৩৩১
৭১৯৯৪২
৪.৫
২০
পঞ্জাব
১১৯০
৪৭০২৪
০.২৯
২১
রাজস্থান
১৩৩২১
৭৭৮৮২৪
৪.৮৭
২২
সিক্কিম
২৫৯
৭০৪৯
০.০৪
২৩
তামিল নাদু
২৬৮৮৩
৯২৫৭১২
৫.৭৯
২৪
তেলঙ্গানা
১২৩৩৮
৫৬৬৬৮০
৩.৫৫
২৫
ত্রিপুরা
৪১৬
১৮৪৩৮
০.১২
২৬
উত্তর প্রদেস
১৮৫৫
১১০৪৫৬২
৬.৯১
২৭
উত্তরখান্দ
১৭২
১১২৮৮২
০.৭১
২৮
নোংচুপ বেঙ্গল
১২৯৫৫
১১৩৯১২৭
৭.০৭
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর
২৭৭৪
১৪৩২৩৮
০.৯
৩০
চন্দিগর
১১
৩৩৬
০
৩১
দদ্রা নগর অমসুং হাভেলি
১২
২০৬৩
০.০১
৩২
দমন অমসুং দিয়ু
৫৯
২৭২৮
০.০২
৩৩
দিল্লি
১২৩
২৭৭৩
০.০২
৩৪
জম্মু অমসুং কাস্মির
৪০৪
১৬৪১১০
১.০৩
৩৫
লাক্ষদ্বিপ
৫০
৭৯৭১৬
০.৫
৩৬
লাদাখ
১০৭৩
৩৭৩০৪৯
২.৩৩
৩৭
পুদুচেরি
১৩৯
৫৫৫৫
০.০৩
অপুনবা
২৩১১৯৫
১৫৯৮১৫১৬
১০০
ৱাফম অসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
‘National Plan for Conservation of Aquatic Eco-systems’ (NPCA) scheme implemented for conservation and management of wetlands (includes lakes) in the country on cost sharing basis between Central Government and respective State Governments
27 MAR 2023 3:36PM by PIB Delhi
Ministry of Environment, Forest & Climate Change (MoEF&CC) provided financial assistance to the States/Union Territories under the National Wetlands Conservation Programme (NWCP) and National Lake Conservation Plan (NLCP) for conservation and management of identified wetlands and lakes respectively in the country till the year 2012-13. In order to have better synergy and to avoid overlap, both the schemes of NWCP & NLCP have been merged into a centrally sponsored scheme namely ‘National Plan for Conservation of Aquatic Eco-systems’ (NPCA) in February, 2013. Accordingly, MoEF&CC is currently implementing NPCA scheme for conservation and management of wetlands (includes lakes) in the country on cost sharing basis between Central Government and respective State Governments. The State/UT-wise detail of funds allocated as central share during last 3 years is given as Annexure-1.
As per the "National Wetland Decadal Change Atlas, 2017 published by Space Applications Centre- ISRO Ahmedabad, a total of 2,31,195 wetlands (at 1:50000 scales and area >= 2.25 ha) have been mapped in the Country. The total wetland area estimated is 15.98 million hectare (mha) including rivers and excluding paddy field areas that is around 4.86% of the geographic area of the country. The State/UT-wise wetland distribution is at Annexure-2.
MoEF&CC has notified Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2017 under the provisions of the Environment (Protection) Act, 1986 as regulatory framework for conservation and management of wetlands across the country to conserve, manage and maintain the ecological character of the wetlands without restricting the wise use. Vide these Rules, inter-alia, the State/UT Wetland Authorities have been constituted and powers for identification and notification of wetlands have been delegated to the State Governments and UT Administrations.
MoEF&CC, by organizing regional workshops and number of programmes on the occasion of World Wetlands Day each year, creates awareness among the wetland managers, state governments officials, local communities regarding the importance of wetlands conservation and policy and regulatory framework available for conservation of wetlands.
Annexure-1
Annexure-1 referred to in reply to part (a) of Lok Sabha Unstarred Q. No. 4203 to be answered on Thursday, the 27th March, 2023 on ‘National Wetland Conservation Programme’
(Amount in Rs Crores)
S. No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
1
Arunachal Pradesh
1.21
-
-
2
Bihar
0.79
-
-
3
Gujarat
1.52
-
3.00
4
Haryana
0.49
-
-
5
H.P.
0.12
-
-
6
Jammu & Kashmir
1.68
-
-
7
Karnataka
-
-
-
8
Kerala
-
-
-
9
Madhya Pradesh
8.41
7.00
5.4097
10.
Manipur
-
7.92
18.00211
11.
Mizoram
1.92
2.78
4.16877
12.
Maharashtra
3.90
8.10
3.00
13.
Nagaland
5.62
0.50
-
14.
Odisha
4.10
5.38
1.65
15.
Puducherry
0.50
-
-
16.
Punjab
-
-
-
17.
Rajasthan
-
-
-
18.
Sikkim
2.60
-
0.40408
19.
Tamil Nadu
1.37
-
-
19.
Tripura
3.13
-
-
20.
Uttar Pradesh
2.93
0.95
0.36534
21
West Bengal
4.29
-
-
Total
44.58
32.63
36.00
Annexure-2
Annexure-2 referred to in reply to part (b) &(c) of Lok Sabha Unstarred Q. No. 4203 to be answered on Thursday, the 27th March, 2023 on ‘National Wetland Conservation Programme’
State-wise wetland distribution in India
Decadal wetland inventory in different States
S. No.
State Name
2017-18
Number
Area (ha)
Area (% of wetland)
1
Andhra Pradesh
24104
1141606
7.14
2
Arunachal Pradesh
1182
151104
0.95
3
Assam
5902
849078
5.31
4
Bihar
4526
374766
2.34
5
Chhattisgarh
11457
342443
2.14
6
Goa
742
24749
0.15
7
Gujarat
17613
3499429
21.9
8
Haryana
1905
33649
0.21
9
Himachal Pradesh
215
94011
0.59
10
Jharkhand
2635
187045
1.17
11
Karnataka
14936
787127
4.93
12
Kerala
1399
158336
0.99
13
Madhya Pradesh
13947
861736
5.39
14
Maharashtra
25935
1152625
7.21
15
Manipur
132
67408
0.42
16
Meghalaya
225
31002
0.19
17
Mizoram
127
19476
0.12
18
Nagaland
148
21118
0.13
19
Odisha
13331
719942
4.5
20
Punjab
1190
47024
0.29
21
Rajasthan
13321
778824
4.87
22
Sikkim
259
7049
0.04
23
Tamil Nadu
26883
925712
5.79
24
Telangana
12338
566680
3.55
25
Tripura
416
18438
0.12
26
Uttar Pradesh
18555
1104562
6.91
27
Uttarakhand
172
112882
0.71
28
West Bengal
12955
1130127
7.07
29
Andaman&Nicobar
2774
143238
0.9
30
Chandigarh
11
336
0
31
Dadra NagarHaveli
12
2063
0.01
32
Daman and Diu
59
2728
0.02
33
Delhi
123
2773
0.02
34
Jammu & Kashmir
404
164110
1.03
35
Lakshadweep
50
79716
0.5
36
Ladakh
1073
373049
2.33
37
Puducherry
139
5555
0.03
Total
231195
15981516
100
This information was given by Minister of State for Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply to the Lok Sabha.