Ministry of Social Justice & Empowerment
WELFARE SCHEMES FOR SENIOR CITIZENS
21 MAR 2023 3:57PM by PIB Delhi
• Free of cost facilities provided to senior citizens under‘Integrated Programme for Senior Citizens’ (IPSrC), a component of ‘Atal Vayo Abhyuday Yojana’ (AVYAY) by the Department of Social Justice and Empowerment
• 566 Senior Citizens Home maintained across the country for special care of old age people
Department of Social Justice and Empowerment is implementing ‘Integrated Programme for Senior Citizens’ (IPSrC), a component of ‘Atal Vayo Abhyuday Yojana’ (AVYAY), under which grant-in-aid is provided to NGOs/ Voluntary Organizations (VOs) for running and maintenance of Senior Citizens Homes (old age homes), Continuous Care Homes, etc. Facilities like shelter, nutrition, medicare and recreation are provided free of cost to the indigent senior citizens living in such homes.
The details of the total number of Senior Citizens Home (Old Age Homes) maintained across the country, State/UT-wise including Chhattisgarh State is given at Annexure. In Bilaspur Parliamentary Constituency only one Sr Citizen home is working under IPSrC.
To include new projects under IPSrC, the Department invites applications for new projects in gap districts, as per the information received from the respective State/UT Govts. On the basis of
recommendations of the respective State/UT Govt., and after receipt of the requisite documents, new projects are included under the Scheme.
For monitoring of the projects receiving grant-in-aid under IPSrC, the Department has set up a Project Monitoring Unit (PMU). The PMU coordinators visit these projects for assessment of their performance as per the scheme guidelines. In case a negative report is received from the PMU, the NGO running the project concerned is provided an opportunity to explain their position. The reply of the NGO is analyzed in the Department. Grant in Aid is stopped, if the reply is not found satisfactory.
S.No.
State/ UT
No. of Senior Citizens Homes
1
Andhra Pradesh
68
2
Arunachal Pradesh
1
3
Assam
35
4
Bihar
8
5
Chhattisgarh
4
6
Delhi
3
7
Goa
2
8
Gujarat
8
9
Haryana
12
10
Himachal Pradesh
1
11
Jharkhand
3
12
Karnataka
39
13
Kerala
5
14
Madhya Pradesh
19
15
Maharashtra
48
16
Manipur
37
17
Meghalaya
2
18
Mizoram
4
19
Nagaland
4
20
Odisha
80
21
Puducherry
2
22
Punjab
1
23
Rajasthan
24
24
Tamil Nadu
67
25
Telangana
19
26
Tripura
2
27
Uttar Pradesh
40
28
Uttarakhand
2
29
West Bengal
26
Grand Total
566
This information was given by the Minister of State for Social Justice and Empowerment, Sushri Pratima Bhoumik in a written reply in Lok Sabha, today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
সেনিয়র সিতিজনশিংগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং
21 MAR 2023 3:57PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত বিভাগনা চলায়বা ‘অতল বায়ো অভ্যুদয় য়োজনা’ (এ.ভি.ৱাই.এ.ৱাই.)গী শরুক অমা ওইরিবা ‘ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সেনিয়র সিতিজন’ (আই.পি.এস.আর.সি.)গী মখাদা সেনিয়র সিতিজনশিংদা খুদোংচাবা কয়া লেম্না পীবা
• অহল ওইরবা মীওইশিংগীদমক্তা অখন্ননা শেন্নবা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদা সেনিয়র সিতিজন হোম ৫৬৬ থম্লি
সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্ত বিভাগনা চলায়বা ‘অতল বায়ো অভ্যুদয় য়োজনা’ (এ.ভি.ৱাই.এ.ৱাই.)গী শরুক অমা ওইরিবা ‘ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রাম ফোর সেনিয়র সিতিজন’ (আই.পি.এস.আর.সি.)গী চলায়রি অমসুং মসিগী মখাদা সেনিয়র সিতিজন হোম (ওল্দ এজ হোম), কন্তিন্যুস কেয়র হোম্নচিংবা চলায়বা অমসুং মসিগুম্বা মফমশিংদা লৈবা অৱাবা তারবা অহল ওইরবা মীওইশিংদা চংজফম লৈফম, মচি ওইবা চিঞ্জাক, লাইয়েং অমসুং নুংঙাইনা মতম লেনবগী খুদোংচাবা কয়া লেম্না পীনবগীদমক্তা এন.জি.ও./ভোলন্তরী ওর্গনাইজেসন (ভি.ও.)শিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ পীরি।
ছতিসগর রাজ্য য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংবগী রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চলায়রিবা সেনিয়র সিতিজন হোম (ওল্দ এজ হোম)গী অপুনবা মশিং অসি এনেক্সরদা পীরি। বিলাস্পুর পার্লিয়ামেন্তরী কনস্তিত্বেন্সীগী ওইনদি মসিগুম্বা সেনিয়র সিতিজন হোম অমখক আই.পি.এস.আর.সি.গী মখাদা চলায়রি।
বিভাগ অসিনা আই.পি.এস.আর.সি.গী মখাদা অনৌবা প্রোজেক্ত হাপ্নবগীদমক্তা, মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না খুদোংচাবশিং অসি লৈতবা জিলাশিংদগী অনৌবা প্রোজেক্তকী এপ্লিকেসন কৌরি। মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হায়রকপগী মতুং ইন্না অমসুং তঙাই ফদবা চে-চাং ফংলবা মতুংদা, অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসি স্কিম অসিগী মনুং চন্না হাপচিল্লি।
বিভাগ অসিনা আই.পি.এস.আর.সি.গী মখাদা গ্রান্ত-ইন-এদ ফংবা প্রোজেক্তশিং য়েংশিন্নবগীদমক্তা প্রোজেক্ত মোনিতরিং য়ুনিত (পি.এম.য়ু.) অমস লিংখৎলে। পি.এম.য়ু. কোওর্দিনেতরশিংনা প্রোজেক্তশিং অসিদা চত্তুনা কাঙলোনগী মখা পোন্না থবক তৌরি নত্ত্রগা তৌদে হায়বা য়েংশিনগনি। করিগুম্বা পি.এম.য়ু.দগী পামদবা পাউদম ফংলবদি, প্রোজেক্ত অসিবু চলায়রিবা এন.জি.ও.শিংদা হীরম অদুগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্নবা খুদোংচাবা পীগনি। এন.জি.ও.শিংগী পাউখমশিংবু বিভাগনা অমুক য়েংশিনগনি অমসুং নৈনগনি। করিগুম্বা মখোয়গী পাউখুম অদু মতিক চাদবা তারবদি, মখোয়দা পীরিবা গ্রান্ত-ইন-এদশিং মখা তানা পীরোই।
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
সেনিয়র সিতিজন হোম মশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৬৮
২
অরুনাচল প্রদেশ
১
৩
অসম
৩৫
৪
বিহার
৮
৫
ছতিসগর
৪
৬
দিল্লী
৩
৭
গোৱা
২
৮
গুজরাত
৮
৯
হরিয়ানা
১২
১০
হিমাচল প্রদেশ
১
১১
ঝার্খন্দ
৩
১২
কর্নাতকা
৩৯
১৩
কেরলা
৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
১৯
১৫
মহারাস্ত্রা
৪৮
১৬
মনিপুর
৩৭
১৭
মেঘালয়
২
১৮
মিজোরম
৪
১৯
নাগালেন্দ
৪
২০
ওরিশা
৮০
২১
পুদুচেরী
২
২২
পঞ্জাব
১
২৩
রাজস্থান
২৪
২৪
তমিল নাদু
৬৭
২৫
তেলঙ্গানা
১৯
২৬
ত্রিপুরা
২
২৭
উত্তর প্রদেশ
৪০
২৮
উত্তরাখন্দ
২
২৯
নোংচুপ বেঙ্গোল
২৬
অপুনবা
৫৬৬
মথক্কী ৱাফম অসি সোসিএল জস্তিস অমসুং ইম্পাৱর্মেন্তকী মন্ত্রী, সুশ্রী প্রতিমা ভৌমিক্না ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।