ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ଓ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ପାଇଁ (ଇଣ୍ଡିଆ-ଆଇଡିଡିଏମ)ଶ୍ରେଣୀ କ୍ରୟ ଅଧୀନରେ ୭୦,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଧିଗ୍ରହଣ ପରିଷଦର ଅନୁମୋଦନ
ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ନିମନ୍ତେ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ଶକ୍ତି ଇଡବ୍ଲୁ ପଦ୍ଧତି ଓ ଉପଯୋଗୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ହେଲିକପ୍ଟର ପାଇଁ ୫୬ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର
ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ନିମନ୍ତେ ଦୂରଗାମୀ ପୂର୍ବ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅନୁମତି; ଏସୟୁ ୩୦ ଏମ୍ କେଆର ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ସହ ଏହା ସମନ୍ୱିତ ହେବ
ଭାରତୀୟ ସେନା ନିମନ୍ତେ ୧୫୫ ଏମଏମ୍‌/୫୨ କାଲିବର ଏଟିଏଜିଏସ୍ ଦ୍ରୁତ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଓ ବନ୍ଧୁକ ଯୁକ୍ତ ଯାନ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ
ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଆଗୁଆ ହାଲୁକା ହେଲିକପ୍ଟର ଏମକେ-ଆଇଆଇଆଇ ହାଲରୁ ପାଇବ
୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨.୭୧ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିଥିବାବେଳେ ସେଥିରୁ ଶତକଡା ୯୯ଭାଗ ଭାରତୀୟ କାରଖାନାରୁ ସଂଗୃହୀତ ହେବ
16 MAR 2023 5:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଧିଗ୍ରହଣ କମିଟି (ଡିଏସି)ର ଏକ ବୈଠକ ଆଜି(୧୬.୩.୨୦୨୩) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ୭୦ହଜାର ୫୫କୋଟି ଟଙ୍କାର (India-IDDM) ଭାରତୀୟ ପରିପାଟୀ ସହ ଭାରତରେ (ବିକଶିତ ଓ ନିର୍ମିତ) ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ମୋଟ ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ନିମନ୍ତେ ୫୬ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି ଏଥିରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଭାରତୀୟ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ଶକ୍ତି ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବିଗ୍ରହ(ଇଡବ୍ଲୁ) ପଦ୍ଧତି ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉପଯୋଗୀ ହେଲିକପ୍ଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପଦ୍ଧତିର ଅତିରିକ୍ତ ଆହରଣ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଧ୍ୱଂସକାରୀ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଯୁଦ୍ଧ ନିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଉପଯୋଗୀ ହେଲିକପ୍ଟର ଖୋଜିବା ବା ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ, ମାନବିକ ସାହାଯ୍ୟ ତଥା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିଲିଫ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବ । ସେହିପରି ଶକ୍ତି ଇଡବ୍ଲୁ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ମୁଖ ନୌସେନା ଯୁଦ୍ଧପୋତକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହ ଶତ୍ରୁର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ ।
ମଧ୍ୟମ ଗତିଯୁକ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡିଜେଲ ଇଞ୍ଜିନ ମେକ-୧ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମଥର ନିମନ୍ତେ ଭାରତରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ତିଆରି ହେଉଛି ଯାହାଫଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟପୂରଣ କରିପାରିବ । ନୂଆ କରି ଆସୁଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ସହ ପଶ୍ଚିମ ଓ ଉତ୍ତର ସୀମାରେ ଶତ୍ରୁର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଏହାକୁ ସମ୍ମୁଖ ଭାଗରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆହରଣ କମିଟି (ଡିଏସି) ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଦୂରଗାମୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର (LRS-SOW)ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ହେବା ସହ ତାହାକୁ SU-30 ଏମକେଆଇ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ସହ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବ ।
ତୋପ କମାଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ସହ ଚାଲିଥିବା ଧନୁଷ ଗନ୍ ସିଷ୍ଟମ ଓ କେ-୯, ବଜ୍ର-ଟି ଗନ ସିଷ୍ଟମ ୧୫୫ ଏମଏମ୍‌/୫୨ କାଲିବର ଆଗୁଆ ତୋପ ପଦ୍ଧତି, ଦ୍ରୁତଗାମୀ କମାଣଯୁକ୍ତ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସେନାର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଷଦ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହାଛଡା ଆଗୁଆ ହାଲୁକା ହେଲିକପ୍ଟର (ଏଏଲଏଚ)ଏମକେ-ଆଇଆଇଆଇ ହାଲରୁ ଆହରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିଏସି ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହା ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ରାତ୍ରି ପଇଁତରା ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଆଜିର ପ୍ରସ୍ତାବ ସହ ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨. ୭୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ଆହରଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏଥିରୁ ଶତକଡା ୯୯ଭାଗ ଆହରଣ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକରୁ ହେବ । ଏହା ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Defence
Defence Acquisition Council approves proposals worth Rs 70,500 crore for the Armed Forces & Indian Coast Guard under Buy (Indian-IDDM) category
BrahMos missiles, Shakti EW systems & Utility Helicopters-Maritime, valued at Rs 56,000 crore, cleared for Indian Navy
Long Range Stand-Off Weapon for the Indian Air Force gets the nod; To be integrated on SU-30 MKI aircraft
155mm/52 Caliber ATAGS, along with High Mobility & Gun Towing Vehicles, to be procured for Indian Army
Indian Coast Guard to get Advance Light Helicopters MK-III from HAL
Over Rs 2.71 lakh crore worth of procurement cleared in FY 2022-23; 99% to be sourced from Indian industries
16 MAR 2023 5:36PM by PIB Delhi
A meeting of Defence Acquisition Council (DAC), held on March 16, 2023 under the chairmanship of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, has accorded Acceptance of Necessity (AoN) for capital acquisition amounting to over Rs 70,500 crore under Buy {Indian-IDDM (Indigenously Designed, Developed and Manufactured)}. Out of the total proposals, Indian Navy proposals constitute more than Rs 56,000 crore, which largely includes indigenous BrahMos missiles, Shakti Electronic Warfare (EW) systems, Utility Helicopters-Maritime etc.
While this additional procurement of BrahMos missile system will enhance the maritime strike capabilities & Anti-Surface Warfare Operation, the addition of Utility Helicopters will multiply the operational readiness of the Indian Navy in the domain of Search & Rescue operations, Casualty Evacuation, Humanitarian Assistance Disaster Relief (HADR) etc. Similarly, Shakti EW systems will equip and modernise the frontline Naval ships to counter any Naval Operations by the adversaries.
Accordance of AoN for Medium Speed Marine Diesel Engine under Make-I category is a significant step as, for the first time, India is venturing into the development & manufacturing of such engines indigenously to achieve self-reliance & leverage the capabilities of the Industries towards the goal of ‘Aatmanirbhar Bharat’. To keep pace with the emerging technologies and counter the adversaries in the Western and Northern front, the necessity of the new weapons and its integration with the delivery platforms was felt by the Government. To achieve the same objectives, the DAC accorded the approval to Indian Air Force’s proposal for Long Range Stand-Off Weapon (LRSOW) which will be indigenously designed, developed and integrated on SU-30 MKI aircraft.
For Artillery modernisation, in addition to the ongoing Dhanush Gun System and K-9 Vajra-T Gun System, AoN for procurement of 155mm/52 Caliber Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS) along with High Mobility Vehicles (HMVs) and Gun Towing Vehicles (GTVs) for the Indian Army was accorded by the DAC. It also accorded AoN for procurement of Advance Light Helicopters (ALH) MK-III from Hindustan Aeronautics Limited (HAL) for the Indian Coast Guard. The Helicopter will be able to carry a suite of surveillance sensors which will enhance the surveillance capabilities. It will also give full night capability and Instrument Flight Rules (IFR) capability for operations of the Indian Coast Guard.
Including today’s proposals, the total AoN granted for Capital Acquisition in the Financial Year 2022-23 is over Rs 2.71 lakh crore, out of which 99% of the procurement will be sourced from Indian industries. Such quantum of indigenous procurement will galvanise the Indian industries towards achieving the goal of ‘Aatmanirbhar Bharat’.