ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଇଖାନା ଏବଂ ୨.୨୩ ଲକ୍ଷ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ
16 MAR 2023 2:45PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଇଖାନା ଏବଂ ୨.୨୩ ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଜଳ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ପଟେଲ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୪ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଖୋଲା ମଳମୁକ୍ତ (ଓଡିଏଫ) କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପାରିବାରିକ ପାଇଖାନା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମୁତାବକ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା ସବୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିଜକୁ ଓଡିଏଫ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଓଡିଏଫ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କର ଦସ୍ତଖତ ଥିବା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସବୁ ଜିଲ୍ଲା ପକ୍ଷରୁ ଅପଲୋଡ୍‌ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଯୋଜନାରୁ ବାଦ୍‌ ପଡ଼ିଥିବା ପରିବାର କିମ୍ବା ନୂଆ ପରିବାରକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପାଇଖାନା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ସହାୟତା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏକ ରାଜ୍ୟ ବିଷୟ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ବ୍ୟବହାରଜନିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ କଠିନ ଓ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଜାରି ରଖିବା ଆଦିର ଦାୟିତ୍ୱ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ରହିଛି । ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା/ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଛଡ଼ା ଏହାର ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ଓଡିଏଫ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଜରୁରି, ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଭ୍ୟାସଗତ ପ୍ରସଙ୍ଗ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନ, ଓଡିଏଫ ସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, କେହି ଜଣେ ଯେପରି ପଛରେ ପଡ଼ି ନଯାଆନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କଠିନ ଓ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦେବା, ବାକି ରହିଯାଇଥିଲା, ନୂଆ କରି ଗଠନ ହୋଇଥିବା ପରିବାର ପାଇଁ ପାଇଖାନା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଲା ।
ଜାତୀୟ ପାରିବାରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଏନଏଫଏଚଏସ)ରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ୧୩୧ଟି ସୂଚକାଙ୍କକୁ ସାମିଲ କରାଯାଏ। ପରିମଳ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ, ଯାହା ଘରର ସମ୍ପତ୍ତିର ଅଂଶ ଭାବରେ ଧରାଯାଇଥାଏ। ଏପରି ପରିମଳ ମାପଦଣ୍ଡରେ ଏନଏଫଏଚଏସ ଐତିହାସିକ ଭାବେ ଉନ୍ନତ ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ଆସିଛି । ଏନଏଫଏଚଏସ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଞ୍ଚରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗର ପରାମର୍ଶକ୍ରମେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବହାରକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିଛି ।
ଏନଏଫଏଚଏସର ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ଆଧାର କରି ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ତରରେ ପରିମଳ ସ୍ଥିତି ଆକଳନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ନମୁନା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ଆକଳନ ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ର ତଥ୍ୟ ସହିତ ମେଳ ଖାଉ ନାହିଁ । କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ତାରତମ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ରାଜ୍ୟ
ଏନଏଫଏଚଏସ-୫ ଅନୁଯାୟୀ ଗ୍ରାମ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରତିଶତ
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ଗ୍ରାମ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରତିଶତ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
69.8
97.5
ଓଡ଼ିଶା
68.9
93.4
ତେଲଙ୍ଗାନା
83.1
99.9
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
72.7
93.0
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଇଖାନା ଏବଂ ୨.୨୩ ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । କେହି ଜଣେ ଯେପରି ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା ଠାରୁ ବଞ୍ଚିତ ନରୁହନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ଗ୍ରାମୀଣ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୦ ପରଠାରୁ ୯୨ ଲକ୍ଷ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ନିରପେକ୍ଷ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି । ନିକଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଗ୍ରାମୀଣ ୨୦୨୨ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୩୩ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ୭୦୯ଟି ଜିଲ୍ଲା ୧୭,୫୫୯ ଗ୍ରାମରେ ସର୍ଭେ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଦେଶର ୯୫.୪% ପରିବାର ନିକଟରେ ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା ରହିଛି ଏବଂ ୯୫.୪% ଲୋକ ନିୟମିତ ଶୌଚାଳୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Jal Shakti
Over 11 crore Toilets & 2.23 lakh Community Sanitary Complexes built across All States/UTs Under Swachh Bharat Mission - Grameen
16 MAR 2023 2:45PM by PIB Delhi
Sanitation is a State subject, and hence the task of providing toilets, initiating behavior change activities, as well as providing Solid and Liquid Waste Management arrangements and sustaining the various activities vests with the states. Swachh Bharat Mission was launched on 2nd October 2014 with the aim to make the country Open Defecation Free (ODF) by 2nd October, 2019. During the period of five years from the launch of the programme, more than 10 crore individual household latrines (IHHLs) were built across all States/UTs, and as of 2nd October 2019, all States/UTs had self-reported themselves ODF. All the districts had uploaded certificate signed by District Collector/Magistrate confirming the ODF status of the districts. The States/UTs were however advised to cover any left out households or new households under the programme to support them for construction of toilets. It is to be noted that apart from access/availability of latrine, its continued usage plays an important role in the ODF status, which is primarily a behavioral issue. Under Swachh Bharat Mission (Grameen) [SBM(G)] Phase-II, which has been launched from 1st April, 2020 with focus on continuation of behaviour change campaign, sustaining ODF status, ensuring that No One is Left Behind, and providing arrangements for Solid and Liquid Waste Management in rural areas, provision for incentive for left out/newly emerging households for construction of toilets has been continued.
• On 2nd October 2019, all States/UTs self-reported themselves Open Defecation Free (ODF)
• All districts uploaded certificate signed by DC/Magistrate confirming ODF status
• Continued usage of latrine plays an important role in ODF status, which is behavioral issue
• SBM(G) Phase-II focusses on continuation of behaviour change campaign, sustaining ODF status and ensuring that No One is Left Behind, among other things
• Sanitation is only a very small part of NFHS, which is captured as part of Household assets
• Department of DWS advised States to take up sample based rapid assessment of gaps to understand the ground situation
• The rapid assessment undertaken by sample States do not match with the findings of NFHS-5 with some States reporting huge variation
• Swachh Survekshan Grameen 2022 covered 17,559 villages in 709 districts in 33 States/UTs across India interviewing 1,75,521 Households in 17,559 villages
• Based on SSG 2022, 95.4% of surveyed households have access to toilet and 95.4% of those having toilet have been using it regularly
National Family Health Survey (NFHS) is primarily focused on health and captures about 131 indicators. Sanitation is only a very small part of it, which is captured as part of Household assets. Even in Sanitation, historically NFHS had been looking at usage of an improved toilet. NFHS was traditionally not capturing access to toilet, but in round 5, after inputs from DDWS, Ministry of Health & Family Welfare included a question on access to toilet.
Based on the initial findings of NFHS 5 and considering that this was a deviation from the department’s estimates of sanitation coverage, Department of Drinking Water and Sanitation had issued an advisory to the States to take up, at their level, a sample based rapid assessment of gaps to understand the ground situation. The rapid assessment undertaken by sample States do not match with the findings of NFHS-5. Some of the States who have reported huge variation are as under:
State
Percentage rural sanitation coverage as per NFHS-5
Percentage rural sanitation coverage as per rapid assessment done by the State
Madhya Pradesh
69.8
97.5
Odisha
68.9
93.4
Telangana
83.1
99.9
Uttar Pradesh
72.7
93.0
Under SBM(G), so far, over 11 crore IHHLs and 2.23 lakh Community Sanitary Complexes (CSCs) have been built across all States/UTs since October 2014. Department of Drinking Water and Sanitation has repeatedly advised the States to ensure that no one is left behind in having access to toilets. Provision for incentive for left out/ newly emerging households has been continued under SBM(G) Phase-II and over 92 lakh toilets have been constructed since the launch of SBM(G) Phase-II from April 2020. Sanitation and Behaviour change is a long term and continuous process, and habits take time to change. States are working towards continuous usage of toilets through IEC and community mobilization to ensure sustainability of gains made under eight years of Swachh Bharat Mission (Grameen).
Department of Drinking Water and Sanitation has also been carrying out surveys through independent agencies to seek feedback on the sanitation status across India. Recently, Swachh Survekshan Grameen 2022 covered 17,559 villages in 709 districts in 33 States/UTs across India. Around 1,75,521 Households were interviewed in these 17,559 villages. Based on this survey, 95.4% of surveyed households have access to toilet and 95.4% of those having toilet have been using it regularly.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Lok Sabha today.