Ministry of Commerce & Industry
Second Business 20 (B20) Conference of North East India held in Aizawl today.
Shri Zoramthanga CM Of Mizoram invites investors to explore potential on the states bamboo resources.
Shri Som Parkash, Minister of State, Commerce & Industries, Government of India put forth the huge potential of nursing and paramedics in the North Eastern region.
Dr R K Ranjan Singh, Minister of State External Affairs drew attention of inverstors on ultra agile youth, rich biodiversity; and geographical endowment of being the land gateway to the ASEAN.
Eminent Entrepreneurs and Experts talked on Opportunities for Multilateral Business Partnerships in Urban planning, Infrastructure, Bamboo, Startups,Skill Development, Nursing and Paramedics .
02 MAR 2023 6:18PM by PIB Imphal
The second Business 20 (B20) Conference of North East India was held today at the Auditorium of Mizoram University,Aizawl. Chief Minister of Mizoram Shri Zoramthanga , Shri Som Parkash, Minister of State, Commerce & Industries, Government of India, Dr R K Ranjan Singh, Minister of State, External Affairs, Government of India and Chief Secretary Dr. Renu Sharma Government of Mizoram was in the inaugural session. The conference was organized by B20 India Secretariat and Confederation of Indian Industries in association with Government of Mizoram.
The Chief Minister Shri Zoramthanga in his keynote address highlighted the organic and superior quality of agricultural and horticulture products of Mizoram . He explained about the strategic location of Mizoram, the availability of land resources, conducive climate for setting up industries to tap these agriculture resources. He further draw the attention to the bamboo sector potential of the state.He said that the huge potential hasn’t been tapped yet and invited investment in sector which remained to be done on mass scale. He also elaborated on the potential of bamboo on environmental benefits. He added that there is huge investment potential for processing industries based on these agro-forest based products. Development in airways and railways as well as waterways will be a huge factor for increased potential for trade.
Shri Som Parkash, Minister of State, Commerce & Industries, Government of India in his key note address spoke on startups emerging as key drivers of economic growth. He said that here are more than 92,000 recognized startups in the country today including more than 1000 startups from North Eastern States. He further said that India is the world’s second largest cultivator of bamboo, with 136 species spread over 13.96 million hectares. He addedthat Mizoram has abundant natural Bamboo resources with around 57% of the geographical area of Mizoram under Bamboo cover.He urged investors to explore this field.
Dr R K Ranjan Singh, Minister of State External Affairs addressing the gathering said that to facilitate development opportunities, the Government of India under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has accelerated and initiated major reform process over the last 8 years. He further said that Mizoram over the years created a very respectable education eco-system for itself, resulting in high literacy rates and skilled work force, creating a brand value for themselves, in the hospitality, care-giving, health care and retail sectors which need to be tapped. He drew the attention of international partnerships designed to fully leverage the expertise of Mizo youth in these sectors, that will make these sectors cost competitive and efficient.
A press conference was held after the inaugural session where Chief Minister of Mizoram Shri Zoramthanga , Shri Som Parkash, Minister of State, Commerce & Industries, Government of India, Dr R K Ranjan Singh, Minister of State, External Affairs, Government of India and Chief Secretary Dr. Renu Sharma Government of Mizoram took part and interacted with the media and explained how this conference is going to benefit the state as well as the whole of North eastern states.
During the plenary session Mr Lalmalsawma Pachuau, Secretary Dept of Planning & Program Govt of Mizoram & Mr Rinzuala MD MIZOFED spoke on the support ecosystem for doing business. Prof Laldiliana Varte Department of Commerce Mizoram University delivered on Prospects in the Core Sector: Bamboo, Nursing & Paramedics, Handloom & Handicraft, Start-ups and Skill Development .Entrepreneurs gave presentation on skill development and Artificial intelligence among other topics.
The conference was attended by 38 delegates from 17 foreign countries and 124 Indian delegates. Delegates from USA, China, Canada, France, Germany, Japan, Russia, Argentina, South Africa, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Ghana, Zimbabwe, Cote D'Ivoire, Costa Rica participated at the mega event.
An exhibition of about 15 stalls of handloom and handicraft products was open for the delegates to showcase the huge potential of Mizoram in these field.
On the concluding day of the B20 meet delegates will witness Chapchar Kut festival, one of the biggest festivals of Mizoram tomorrow for showcasing its cultural heritage of Mizoram.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক ভারতকী অনিশুবা বিজিনেস-২০(বি ২০)কনফরেন্স ঙসি আইজোলদা পাংথোকখ্রে
রাজ্য অদুগী ৱাগী পোৎথোকশিংগী কান্নবশিং লৌনবা শেন থাদনবা মিজোরমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী জোরমথাঙ্গানা ইনভেস্তরশিংদা খঙহনখ্রে
অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈরিবা নর্সিং অমসুং পেরামেদিক্সকী য়াম্লবা খুদোংচাবশিং ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাসনা ফোঙদোকখ্রে
অসিয়ানগী থোঙ্গাল ওইনবা লম্মিৎ-তুমিৎকী খুদোংচাবা লৈরবা লমদম অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং, ইনাকখুল্লবা বাইওদাইভর্সিতিগী মতাংদা মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর আর কে রঞ্জন্না ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিনখি
অর্বান প্লান্নিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ৱা, স্তার্দঅপস, স্কিল হেনগৎহনবা, নর্সিং অমসুং পেরামেদিক্সগী লমদা লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা শক্নাইরবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা ৱা ঙাংখি
02 MAR 2023 6:18PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক ভারতকী অনিশুবা বিজিনেস-২০(বি ২০)কনফরেন্স ঙসি আইজোলদা লৈবা মিজোরম য়ুনিভর্সিতিগী ওদিতোরিয়মদা পাংথোকখ্রে। থৌরম অদুদা মিজোরমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী জোরমথাঙ্গা, ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাস, ভারত সরকারগী মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর আর কে রঞ্জন অমসুং মিজোরম সরকারগী চীফ সেক্রেতরি দোক্তর রেনু শর্মা শরুক য়াখি। কনফরেন্স অদু মীজোরম সরকারগা লোয়ন্না বি-২০ ইন্দিয়া সেক্রেতরিয়েত অমসুং কনফিদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দস্ত্রিনা পুন্না শীনবনি।
থৌরম অদুদা চীফ মিনিস্তর শ্রী জোরমথাঙ্গানা হায়খি রাজ্য অসিদা লৈরিবা লম, উদোগকশিং লিংখৎপদা খুদোংচাগদবা নোং-চিংগী ফিবম য়েংলগা রাজ্য অসিগী লৌউ-শিংউগী লমদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং লৌনবা হোৎনগদবনি। রাজ্য অসিদা ফংলবা য়াম্লবা ৱাগী পোৎথোকশিং অসি হৌজিক ফাওবা মপুংফানা শীজিন্নদনা লৈরি অমসুং সেক্তর অসিদা ইনভেস্তরশিংনা শেন থাদবদা য়াম্না কান্নবা ফংগনি। হায়রিবা ৱাগী পোৎথোকশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিদা শেন থাবা য়াবগী খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা লৈরি। রাজ্য অসিগী নোংথক্কী লম্বী, রেলৱে অমসুং ঈশিং লম্বী চাউখৎহনবদা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা হেন্না ফংগনি।
ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাসনা হায়খি রাজ্য অমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা স্তার্দঅপশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি। ঙসি লৈবাক অসিদা মশক খঙলবা স্তার্দঅপ ৯২,০০০গী মনুংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী স্তার্দঅপ ১০০০ হেন্না য়াওরি। লম মিল্লিয়ন হেক্তর ১৩.৯৬ হেনবদা ৱা মখল ১৩৬ ফংদুনা ভারত অসি মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী য়াম্না ৱা হৌবা লৈবাক অমনি। মিজোরমগী অপুনবা লমগী চাদা ৫৭ হেন্না ৱা হৌরি। হিরম অসিদা ইনভেস্তরশিংনা শেন থাদনবা হোৎনগদবনি।
ভারত সরকারগী মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর আর কে রঞ্জন্না হায়খি লমদম অসিগী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা লমদম অসিদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরক্লে। হৌখিবা চহি কয়া অসিদা মিজোরমগী অফবা লাইরিক-লাইশু তাকপী-তম্বীবগী থৌরাং অমা লৈরকপনা লাইরিক হৈবগী চাং য়াম্না ৱাংলে অমসুং হৈশিংবা শিন্মী কয়া পুথোক্লে অমসুং হোস্পিতেলিতি, কিয়ার-গিভিং, অনা-লায়য়েং অমসুং রিতেল সেক্তরদা রাজ্য অসিগী মশাগী ওইবা মগুন অমা লৈজরে। হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা মিজো নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবগী খুদোংচাবশিং লৌনবা হোৎনগদবনি।
কনফরেন্স হৌদোকপগী থৌরম লোইরবা মতুংদা পাউগী মীফম অমা পাংথোকখি। পাউগী মীফম অদুদা মিজোরমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী জোরমথাঙ্গা, ভারত সরকারগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাস, ভারত সরকারগী মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর আর কে রঞ্জন অমসুং মিজোরম সরকারগী চীফ সেক্রেতরি দোক্তর রেনু শর্মা শরুক য়াখি অমসুং কনফরেন্স অসিনা কমদৌনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং কান্নবা পীগদগে হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি।
কনফরেন্সকী প্লেনারি সেসন্দা মিজোরম সরকারগী প্লান্নিং অমসুং প্রোগ্রাম দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি লালমালসৌমা পাচৌয়ানা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা মতেং পাংগদবা থবকশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মিজোরম য়ুনিভর্সিতিগী কম্মর্স দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসার লালদিলিয়ানা ৱারতেনা ৱা, নর্সিং অমসুং পেরামেদিক্স, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ, স্তার্দ-অপস অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
কনফরেন্স অদুদা মপান লৈবাক ১৭গী দেলিগেদ ৩৮ অমসুং ভারতকী দেলিগেদ ১২৪ শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা য়ু.এস.এ, চাইনা, কনাদা, ফ্রান্স, জর্মনি, জপান, রুসিয়া, আর্জেন্তিনা, খা অফ্রিকা, বাংলাদেস, নেপাল, ভুতান, শ্রী লঙ্কা, ঘনা, জিমবাবৱে, কোত দি আইভোরে, কোস্তা রিকাগী দেলিগেদশিং শরুক য়াখি।
তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মিজোরমগী হৈথোই-শিংথোইবশিং উৎনবা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফকী পোৎথোকশিং স্তোল ১৫গী একজিবিসন অমা দেলিগেদশিংগীদমক হাংদোকখি।
হয়েং পাংথোক্কদবা বি-২০ কনফরেন্স লোইশিনবা থৌরমদা মিজোরমগী খ্বাইদগী চাউবা কুহ্মৈ অমা ওইরিবা চাপচার কুত ফেস্তিবেল উৎকনি।