কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মিজোরামগী কলচরেল দাইভর্সিতীনা বি২০গী দেলিগেৎশিংবু শুমহৎখ্রে
মিজোরামগী রাজ্যপালনা বি২০ সম্মিৎকী দেলিগেৎশিংগীদমক কলচরেল ইভিনিং অমা পাঙথোকখ্রে
01 MAR 2023 8:26PM by PIB Imphal
ঙসি আইজোলগী রাজ ভবনদা মিজোরামগী রাজ্যপাল দা. হরি বাবু কমভাম্পতিনা পাঙথোকখিবা কলচরেল ইভিনিং অমগী মতুংদা বি২০ সম্মিৎকী দেলিগেৎশিং অদু মিজোরামগী কলচরেল দাইভর্সিতীনা শুমহৎখ্রে।
ভারত মচা অমসুং লোকেল বিনিনেসকী শরুক য়ারিবশিং অমসুং ওভরসীস বিজিনেস দেলিগেৎ ৪৮ অমসুং দিপ্লোমেৎ ১৭কী মথক্তা অর্জেন্তিনা, বাংলাদেশ, ভুতান, কনদা, কোস্তা রিকা, কোতে দি’আইভোইর (আইভোরী কোস্ত), চিনা, ফ্রান্স, জর্মনী, ঘানা, জাপান, নেপাল, রসিয়া, শ্রী লঙ্কা, সাউথ অফ্রিকা, য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং জিম্বাবৱে লৈবাক ১৭ অসিবু মশক তাক্লিবা ওভরসীস দেলিগেৎশিং অমসুং ভুরান, বাংলাদেশ অমসুং জাপানগী মীহুৎশিংনা ঙসি লেংপুই এয়রপোর্ত্তা থুংখি। দেলিগেৎশিংবা রাজ্য সরকারনা নাৎকী ওইবা ঈশৈ অমদি জগোইগা লোয়ননা তরাম্না ওকখি।
কলচরেল ইভেন্ত অসিদা মিজো খুন্নাইগী ফজরবা ত্রেদিস্নেল হেরিতেজ অমসুং রাজ্য অসিগী তোঙান-তোঙানবা নাৎকী ওইবা হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং উৎখি। দেলিগেৎশিংগীদমক মালেমগী মমিং লৈরবা মিজো বেম্বু দান্স উৎখি, মসিনা লাকখিবা দিগনিতরীশিংবু পেলহনখি।
মার্চ ২, ২০২৩দা পাঙথোক্কদবা বি২০ কনফরেন্স অসিনা অর্বান প্লান্নিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, বেম্বু, স্তার্তঅপ, স্কিল দিবেলপমেন্ত, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ, নর্সিং অমসুং পেরামেদিক্সতা মলতিলেতরেসল বিজিনেস পার্তনরশিপশিং তৌনবগী খুদোংচাবশিংদা মীৎয়েং চংগনি।
থৌরম অসিগী শরুক ওইনা কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.)না বিজিনেস তু বিজিনেস (বি২বি) অমসুং বিজিনেস তু গভর্নমেন্ত (বি২জি) মীফমশিং পাঙথোক্কনি। লাক্লিবা ওভরসীস বিজিনেস দেলিগেৎশিংনা বি২বি মনুংদা লোকেল ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, কোল্লাবোরেসন অমসুং তাই-অপশিংগী লৈরিবা পোতেন্সিএল অসিদা বি২জি সেসন্দা সরকারগা লোয়ননা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংগনি। সরকারগী বিভাগশিংগা হেল্থ, অর্বান দিবেলপমেন্ত, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং, তুরিজম, স্পোর্তস অমসুং লেবর এমপ্লোইমেন্ত, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শিপ য়াওনা বি২বি অমসুং বি২জি রিক্বেস্ত ১০০ হেন্না জেনরেৎ তৌখি। সি.আই.আই.না কনফরেন্স অসিদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা সেক্তরশিংদা খন্ন-নৈন্নবা ভারত শিনবা থুংবদগী স্পীকরশিংদা বর্তন তৌরি।
বি২০ সেসনশিংগী হৌদোকপগী থৌরমদা ভারত সরকারগী মপাল থৌরম মন্ত্রী, এম.ও.এস., দা. রাজকুমার রঞ্জন সিংহ অমসং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রী, এম.ও.এস., শ্রী সোম প্রকাশকা লোয়ননা মিজোরামগী মুখ্য মন্ত্রী জোরমথাংগা অমসুং রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী মকোক থোংবা সরকারগী ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াগনি।
কনফরেন্স অসিদা মিজোরাম য়ুনিভর্সিতীগী দিপার্তমেন্ত ওফ কম্মর্সকী প্রোফেসর লালদিনলিয়ানানা বেম্বু, নর্সিং এন্দ পেরামেদিক্স, হেন্দলুম এন্দ হেন্দিক্রাফ, স্তার্ত-অপশিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত অসিগুম্বা কোর সেক্তরদা লৈরিবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংগনি। মিজোরাম সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ প্লান্নিং এন্দ প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসনগী সেক্রেতরী শ্রী লালমালস্বামা পাচুৱা, মিজোফেদকী মেনেজিং দিরেক্তর অমসুং মোজোরাম স্তার্তঅপ মিসন সোসাইতীগী ‌এক্সপর্ত মেম্বর, শ্রী রিনজুৱালানা বিজিনেস তৌনবগীদমক সপ্পোর্ত ইকোসিস্তেমগী মতাংদা ৱা ঙাংগনি।
কিং ইন্দস্ত্রীজকী চিফ একজিক্যুতিব ওফিসর, শ্রী লালদিনলিয়ানা চাংতে, মুথা ইন্দস্ত্রীজ প্রাইবেৎ লিমিতেদকী চিয়রমেন, শ্রী অনিল মুথা, হনাহলান গ্রেপ ফার্মিং এন্দ প্রোসেসিং কো-ওপ সোসাইতীগী কনসল্তেন্ত শ্রী ফ্রান্সিস লালমালস্বামা সাইলো, লেনবুং হেন্দলুম এন্দ হেন্দিক্রাফকী প্রোপ্রাইতর কুমারি কে লালমোনপুই, জি.বি. পেন্ত ইন্সতিত্যুত ওফ পোস্তগ্রেজ্যুৎ মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চকী ন্যুরোলোজীগী দিরেক্তর প্রোফেসর অমসুং হেদ দা দেবাসিস চৌদুরী, জে.সি.আর.ই. স্কিল সোল্যুসন্সকী দিরেক্তর অমসুং সি.ই.ও. শ্রী লাইরেঞ্জম নিরঞ্জন সিংহ, এসিয়া পেসিফিক রিজন, দে – ৱান তেক্নোলোজীজকী চিফ গ্রোথ ওফিসর, শ্রী বিজয় রাই, জেদসোফপোইন্তগী ফাউন্দর অমসুং সি.ই.ও. শ্রী রোহিৎ কুমার, এনভাইর্নমেন্ত সস্তেনেবল সিতীজ এন্দ মোবিলিতীজ রিজনেল ইকনোমিক দিপার্তমেন্ত ফোর ইন্দিয়া এন্দ সাউথ এসিয়াগী কাউন্সেল্লর, শ্রী মেরিয়ন ভেলুৎ অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং এক্সপর্তিস অদু পাউদমগনি।

Ministry of Commerce & Industry
B20 DELEGATES GETS MESMERIZED BY CULTURAL DIVERSITY OF MIZORAM
MIZORAM GOVERNOR HOST CULTURAL EVENING FOR DELEGATES OF B20 SUMMIT
01 MAR 2023 8:26PM by PIB Imphal
Delegates of the B20 summit got mesmerized by the cultural diversity of Mizoram following a cultural evening hosted by the Governor of Mizoram Dr. Hari Babu Kambhampati at Raj Bhavan, Aizawl today.
Overseas delegates from 17 nations representing Argentina, Bangladesh, Bhutan, Canada, Costa Rica, Cote D’Ivoire (Ivory Coast), China, France, Germany, Ghana, Japan, Nepal, Russia, Sri Lanka, South Africa, United States and Zimbabwe in addition to the Indian and local business participants including 48 overseas business delegates and 17 diplomats, and representatives from Bhutan, Bangladesh and Japan landed today at Lengpui airport. The delegates were accorded a warm welcome by the State Government with traditional music and dance.
The cultural event showcased the rich traditional heritage of the Mizo society and several other traditional handloom products of the State. The world famous Mizo Bamboo dance was also displayed for the delegates which delighted the visiting dignitaries.
The B20 conference scheduled on 2nd March 2023 will focus on Opportunities for Multilateral Business Partnerships in Urban planning, Infrastructure, Bamboo, Startups, Skill Development, Handloom & Handicraft, Nursing and Paramedics.
As part of the programme, Confederation of Indian Industry (CII) is facilitating Business to Business (B2B) and Business to Government (B2G) meetings. Visiting Overseas Business Delegates would get the opportunity to interact with the local industry during the B2B and with the Government in the B2G session for potential investment, collaboration and tie-ups. Over 100 B2B and B2G requests have been generated including request for interaction with Government Departments viz-a-viz Health, Urban Development, Commerce and Industries, Tourism, Sports and Labour employment, Skill Development and Entrepreneurship. CII is inviting speakers from all over India to deliberate on the focus sectors at the Conference.
Mizoram Chief Minister Zoramthanga along with Dr Rajkumar Ranjan Singh, MoS, External Affairs Minister and Shri Som Parkash, MoS, Commerce and Industries Minister, Government of India in the presence of Senior Government Officials from the State and Centre will graced the inaugural programme of the B20 sessions.
During the conference, Prof Laldinliana, Department of Commerce, Mizoram University will deliberate on Prospects in the Core Sector such as Bamboo, Nursing & Paramedics, Handloom & Handicraft, Start-ups and Skill Development. Mr Lalmalsawma Pachuau Secretary Department of Planning & Programme Implementation Government of Mizoram and Mr Rinzuala Managing Director, MIZOFED & Expert Member, Mizoram Startup Mission Society will speak on Support Ecosystem for doing Business.
Industry leaders such as Mr Laldinliana Chhangte Chief Executive Officer King Industries, Mr Anil Mutha Chairman Mutha Industries Private Limited, Mr Francis Lalmalsawma Sailo Consultant Hnahlan Grape Farming & Processing Co-op Society, Ms K Lalmuanpuii Proprietor Lenbuang Handloom & Handicrafts, Dr Debashish Chowdhury Director Professor & Head of Neurology G B Pant Institute of Postgraduate Medical Education and Research, Mr Lairenjam Niranjan Singh Director & CEO JCRE Skill Solutions, Mr Vijay Rai Chief Growth Officer – Asia Pacific Region, Day-One Technologies, Mr Rohit Kumar Founder & CEO Zedsoftpoint, Ms Marion Velut Counsellor for Environment Sustainable Cities & Mobilities Regional Economic Department for India & South Asia will share their experience and expertise.