আয়ুষ
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কাইলৈ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত এছচিঅ আৰু এক্সপোৰ প্ৰথম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰিব
ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থাৰ প্ৰায় ১৭ খন দেশৰ ১৫০ তকৈও অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব
সন্মিলন আৰু এক্সপোৰ লক্ষ্য হৈছে নিয়ন্ত্ৰক ব্যৱস্থা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিবোৰ ভাগ বতৰা কৰা আৰু B2B দেশবোৰত সজাগতা বিয়পোৱা: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী মহেন্দ্ৰভাই মুঞ্জাপাৰা, ম্যানমাৰৰ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী ড০ থেট খাইং ৱিন, মালদ্বীপৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী মহম্মদ চৈয়দ আৰু সচিব আয়ুষ বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচাই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব
01 MAR 2023 6:08PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে বৃহস্পতিবাৰে ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থাৰ (এছচিঅ') অধীনত গুৱাহাটীত আৰম্ভ হোৱা পৰম্পৰাগত ঔষধ আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত এক্সপোৰ ওপৰত প্ৰথমখন B2B গোলকীয় সন্মিলন উদ্বোধন কৰিব। এচিঅ'ৰ ১৭ খন দেশৰ ১৫০ ৰো অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে ইয়াৰ ধৰণৰ প্ৰথম চাৰিদিনীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা সংবাদমেল সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰি আছে। আজি আমি এইকথা জনাবলৈ পাই অত্যন্ত আনন্দিত যে এই বছৰ ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থা (এছচিঅ') এক সন্মানীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠন। অসমৰ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত হোৱা এই সন্মিলনখন ৰোগীৰ যত্ন আৰু নিদানিক উৎকৰ্ষতাৰ সৈতে জড়িত সকলোৰে বাবে এক বিশেষ উপলক্ষ, কিয়নো ১৭ খন দেশৰ বিশেষজ্ঞসকলে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছে। এই অনুষ্ঠানটো সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞান আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধৰ একত্ৰীকৰণৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ আৰু মহিলা আৰু শিশুকল্যাণ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী মহেন্দ্ৰভাই মুঞ্জাপাৰা, ম্যানমাৰৰ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী ড০ থেট খাইং ৱিন, মালদ্বীপৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী মহম্মদ চৈয়দ আৰু আয়ুষ দপ্তৰৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেছাই কাইলৈ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থাৰ অধীনত ২ৰ পৰা ৫ মাৰ্চ, ২০২৩ লৈ অসমৰ গুৱাহাটীত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত B2B সন্মিলন আৰু এক্সপো আয়োজন কৰা হৈছে। এই সন্মিলন আৰু এক্সপোয়ে নিয়ন্ত্ৰক, উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ বাবে এক সুযোগ আনিছে। ই এছচিঅ' আৰু অংশীদাৰ দেশসমূহৰ মাজত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিভিন্ন মাত্ৰা যেনে সামগ্ৰী, সেৱা, শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, প্ৰসাধন সামগ্ৰী আৰু ভেষজ আদিৰ মাজত পাৰস্পৰিক বন্ধুত্ব আৰু বাণিজ্যত উদগনি দিব। এতিয়ালৈকে, ১৩ খন দেশৰ প্ৰায় ৭৫ জন চৰকাৰী আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিয়ে সন্মিলনত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিছে। চীন, উজবেকিস্তান, কিৰগিজস্তান আৰু কাজাখস্তানৰ চৰকাৰী প্ৰতিনিধিসকলে ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাক লৈ গৌৰৱান্বিত, বিশেষকৈ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি মানৱজাতিক সেৱা আগবঢ়োৱা সমৃদ্ধ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বাবে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আমি মানৱ জীৱনৰ গুণগত উন্নতিৰ বাবে আমাৰ ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধপুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বিশ্বব্যাপী অভিযানৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাইছো। পৰম্পৰাগত ঔষধে কোভিড মহামাৰী অতিক্ৰম কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এতিয়া ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ প্ৰয়োজন আৰু এই মঞ্চটো ইয়াৰ বাবে এটা ডাঙৰ সুযোগ।
অসমৰ গুৱাহাটীত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সোণোৱালে কয় যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সক্ষম নেতৃত্বত যোৱা আঠ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যথেষ্ট বিকাশ হৈছে। এতিয়া এই খণ্ডটোক ভাৰতৰ বিকাশ ইঞ্জিন হিচাপে জনা গৈছে। এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে গুৱাহাটীত এই পৰ্যায়ৰ এখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এক্সপো আয়োজন কৰা হৈছে। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ অভিযানৰ অংশ হোৱাৰ বাবে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এইটো এটা সোণালী সুযোগ। ২০২২ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত ভাৰতে উজবেকিস্তানৰ চামৰকান্দত ২০২৩ বৰ্ষৰ বাবে এছচিঅ' পৰিষদৰ মুৰব্বীসকলৰ সভাপতিত্ব গ্ৰহণ কৰে। সমৰকন্দত অনুষ্ঠিত এছচিঅ' সন্মিলনত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত নতুন এছচিঅ' বিশেষজ্ঞ ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিব।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে SCO' আদেশৰ অধীনত বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই বছৰৰ ফেব্ৰুৱাৰীমাহত, পৰম্পৰাগত ঔষধৰ চিকিৎসক আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ এক ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল য'ত ২৫ খন SCO' দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি যোৱা মাহত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিশেষজ্ঞ কাৰ্যকৰী গোটৰ খচৰা TOR অনুমোদিত হয়।
ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থা (এছচিঅ'), বা ছাংহাই চুক্তি হৈছে চীনৰ ছাংহাইত ১৫ জুন 2001 তাৰিখে স্থাপিত আঠ জনীয়া বহুপাক্ষিক সংগঠনৰ এক ইউৰেচিয়ান ৰাজনৈতিক, অৰ্থনৈতিক আৰু সুৰক্ষা মিত্ৰতা। SCO ত ৮ খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰ, ৩ জন পৰ্যবেক্ষক আৰু ১৪ খন অংশীদাৰ দেশ আছে। ২০০৫ চনৰ জুলাইত আস্তানা সন্মিলনত ভাৰতক পৰ্যবেক্ষকৰ মৰ্যাদা আৰু ৯ জুন, ২০১৭ ত কাজাখস্তানৰ আস্তানাত অনুষ্ঠিত এছচিঅ' সন্মিলনত সম্পূৰ্ণ সদস্যৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছিল। পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বিশেষজ্ঞ ৱৰ্কিং গ্ৰুপত গ্ৰহণ কৰা ওপৰোক্ত খচৰাখন আগলৈ সন্মিলনত গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত এক্সপোৰ লক্ষ্য হৈছে এছচিঅ' আৰু অংশীদাৰ দেশসমূহৰ মাজত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত বাণিজ্যৰ নতুন পথ মুকলি কৰা। আয়ুষ উদ্যোগৰ লগতে, পৰম্পৰাগত ঔষধৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিদেশী উদ্যোগ/ৰপ্তানিকৰ্তা/আমদানিকৰ্তাসকলে এই এক্সপোত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰিব।

AYUSH
SCO’s First International Conference & Expo on Traditional Medicine to be inaugurated in India by Ayush Minister Sarbananda Sonowal tomorrow
More than 150 international delegates from 17 countries of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) to participate in the Summit
The conference and expo intend to bring increased awareness, best practices, understanding of the regulatory provisions among SCO countries - Shri Sarbananda Sonowal
Union Minister of State Dr Mahendrabhai Munjpara, His Excellency Union Minister of Health, Myanmar, Dr Thet Khaing Win, His Excellency Dy Minister of Health, Maldives Safiyya Mohamed Saeed along with Secretary, Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha to attend the inaugural summit
01 MAR 2023 6:08PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Sarbananda Sonowal will inaugurate the first B2B Global Conference & Expo on Traditional Medicine under Shanghai Cooperation Organisation (SCO) at Guwahati tomorrow. More than 150 delegates from 17 countries are likely to attend in this first of its kind four day international summit here.
Speaking at the curtain raiser press conference, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Sarbananda Sonowal, said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, India is leading in the strong revival of traditional medicine throughout the world. Today, it gives us immense pleasure to share that India is presiding over the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) - a prestigious intergovernmental organisation - this year. Under this mandate, we are organising SCO’s first international conference and expo on traditional medicine at Guwahati. This is a unique opportunity for everyone involved in the patient care and clinical excellence as experts from 17 countries come together to discuss possibilities of traditional medicine for the enriching the quality of human lives. As we move towards a vision of seamless interplay of modern medicine with traditional medicine for the holistic patient care, this event is likely to play a pivotal role towards this direction.”
The inaugural session tomorrow is likely to be attended by the Union Minister of State for Ayush and Women & Child Development, Dr Mahendrabhai Munjpara; His Excellency Union Minister of Health, Govt of Myanmar, Dr Thet Khaing Win; His Excellency Deputy Minister of Health, Govt of Maldives, Safiyya Mohamed Saeed and Secretary, Ministry of Ayush, Vaidya Rajesh Kotecha among others.
The B2B Conference & Expo on Traditional Medicine under SCO is scheduled from 2nd to 5th March, 2023 at Guwahati, Assam. The Conference and Expo will provide an opportunity to regulators, industries and business leaders in all the SCO and partner countries to deliberate on various aspects of Traditional Medicine aspects such as products, services, education, skill development, cosmetics, Herbal extracts and further deepen the trade and friendship among each other in the area of Traditional medicine and allied field. More than 150 delegates from 16 countries including India are participating in this event, which includes high level delegates such as Health Ministers, official delegates, and foreign buyers from SCO & partner countries. The total 75 foreign officials and business delegates from 13 countries have confirmed their participation in physical mode. Official delegates from China, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan will be joining online.
Adding further, the Union Ayush Minister, Sarbananda Sonowal said, “The people of the India are proud of their heritage - especially in the rich traditional medicine domain that has served the humanity for thousands of years. Today, we have an opportunity, under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, to further our heritage and be part of a movement to revive traditional medicine across the world for the betterment of quality of human lives. As the world recovers from a pandemic, the crucial role played by the traditional medicine in supporting patient care has been underlined. We need to take this advantage forward and this platform is the perfect opportunity to take it to the next level.”
On the historic occasion when an international event of high repute is being organised at Guwahati in Assam, Sarbananda Sonowal said, “The Northeast India has bloomed under the Prime Ministership of Shri Narendra Modi ji in last 8 years. That, the region is recognised as the new engine of growth of India, is indeed a moment to rejoice & a point of reflection for everyone in the region. It is a proud moment for all of us that Guwahati is organising an international expo of this grandeur. It is a wonderful window of opportunity for the people of the region to become part of a movement to make India the greatest country in the world by 2047.”
India assumed the Presidency of SCO Council of Heads of State for the year 2023 on 17th September 2022 at Samarkand in Uzbekistan. Hon’ble PM Shri Narendra Modi at the SCO summit at Samarkand has remarked that India would take the initiative for a new SCO Expert Working Group on Traditional Medicine.
The Ministry of Ayush has been working on various initiatives under the SCO mandate. On February this year, a virtual conference of experts and practitioners of traditional medicine was organised where experts from 25 countries of SCO participated. As per the vision of Hon’ble PM Shri Narendra Modi ji, the draft terms of reference of Expert Working Group on Traditional Medicine was approved during a meeting of experts held at New Delhi last month.
The Shanghai Cooperation Organization (SCO), or Shanghai Pact, is an Eurasian political, economic, and security alliance of eight member multilateral organisation, established on 15 June 2001 in Shanghai, China. SCO includes 08 member states, 03 observers and 14 dialogue partner countries. India was granted Observer status at the July 2005 Astana Summit and the status of full member on 9th June, 2017 at the SCO Summit in Astana, Kazakhstan. The draft approved at expert level will now be subjected to other administrative procedures of respective country and will be finally adopted at the Head of the States Summit.
The B2B conference will have detailed presentation and deliberations from SCO and partner Countries on Regulatory Framework for Traditional Medicine Products and practices including Pharmacopoeia, Quality assurance and Research, Herbal extracts, Nutraceuticals, etc from Manufacturers and Suppliers of SCO & Partner Countries and Government interventions to promote Traditional medicine in them. Sessions are also planned like ‘Know your buyer’ and ‘B2B meetings’ for discussing on specific product-wise, export & import opportunities and for deeper economic partnerships with increased market access across SCO countries. The Expo on Traditional Medicine on the sidelines of the SCO event is aimed at opening up trade opportunities in traditional medicine amongst SCO & partner countries. The Ayush industry as well as Foreign Traditional Medicine industries/exporters/importers will be showcasing their products and services in the Expo.