ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
অগ্ৰিম যোজনা, টেকনিকৰ ব্যৱহাৰ আৰু কঠোৰ নিৰীক্ষণেৰে মেঘালয় আৰু নাগালেণ্ডত শান্তিপূৰ্ণ নিৰ্বাচন সুনিশ্চিত হয়
ঝাৰখণ্ড, তামিলনাডু আৰু পশ্চিমবংগত এক-এক বিধানসভা আসনতো আজি ভোটদান হয়
মেঘালয়ত বাহন নোযোৱা ৭৪টা ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ যাবলৈ ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীয়ে পাহাৰীয়া পথ আৰু দুৰ্গম অঞ্চললৈ যাত্ৰা কৰে
চিইচি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে শান্তিপূৰ্ণ নিৰ্বাচন সুনিশ্চিত কৰা বাবে সকলো ভোটদাতা আৰু ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীক তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়াসৰ বাবে অভিনন্দন জনায় আৰু কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে
প্ৰলোভন-মুক্ত নিৰ্বাচনত ইচিআইৰ গুৰুত্বসহ, ২০১৮ৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ তুলনাত জব্দ ২৩গুণৰো অধিক বাঢ়ে
দুয়োখন ৰাজ্যত মহিলাৰ দ্বাৰা প্ৰবন্ধিত ৫০০ৰো অধিক ভোটদান কেন্দ্ৰ স্থাপিত
৫৭১০টা ভোটদান কেন্দ্ৰৰ ক'তো পুনৰ ভোটদান হোৱা নাই
27 FEB 2023 6:42PM by PIB Guwahati
মেঘালয় আৰু নাগালেণ্ডৰ ৰাজ্য বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ বাবে আজি দুয়োখন ৰাজ্যত প্ৰত্যেকৰ ৫৯টাকৈ বিধানসভা সমষ্টিত ভোটদান হয়। মেঘালয়ত ২৩-সোহিওং (এছটি) বিধানসভা আসনত এজন প্ৰাৰ্থীৰ মৃত্যুৰ ফলত ভোটদান স্থগিত ৰখা হয়। নাগালেণ্ডত ৩১-অকুলুতো আসনত এজন প্ৰাৰ্থী হোৱাত নিৰ্বাচন অপ্ৰতিদ্বন্দ্বী হয়। সেয়ে তাত কোনো ভোটদানৰ প্ৰয়োজন নহ'ল। মেঘালয়ত ৩৪১৯টা ভোটদান কেন্দ্ৰ আৰু নাগালেণ্ডত ২,২৯১টা ভোটদান কেন্দ্ৰত আজি শান্তিপূৰ্ণ ভোটদান হয়। আয়োগৰ দ্বাৰা মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত আৰু ইচি শ্ৰী অনুপ চন্দ্ৰ পাণ্ডে আৰু শ্ৰী অৰুণ গোয়েলৰ সৈতে অগ্ৰিম যোজনা আৰু ব্যাপক নিৰীক্ষণত দুয়োখন ৰাজ্যত সুচাৰুৰুপে নিৰ্বাচন সম্পন্ন হয় আৰু ৫৭১০টা ভোটদান কেন্দ্ৰৰ ক'তো পুনৰ ভোটদানৰ প্ৰয়োজন নহ'ল।
আজি তামিলনাডুৰ ৯৮-ইৰোড (পূব) বিধানসভা আসন আৰু পশ্চিমবংগৰ ৬০-সাগৰদিঘী বিধানসভা সমষ্টিতো ভোটদান হয়, য'ত বৰ্তমানৰ প্ৰাৰ্থীৰ মৃত্যুৰ কাৰণে হোৱা খালী ঠাই পূৰাবলৈ উপ-নিৰ্বাচন হ'বলগা আছিল, লগতে ঝাৰখণ্ডৰ ২৩-ৰামগড় বিধানসভা সমষ্টিতো বৰ্তমানৰ সদস্যজনক অযোগ্য ঘোষিত কৰা বাবে ভোটদান হয়। মহাৰাষ্ট্ৰত ২১৫-কস্বা পেঠ বিধানসভা সমষ্টি আৰু ২০৫-চিঞ্চৱাড বিধানসভা সমষ্টিত দেওবাৰে ২৬ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ত সফলতাৰে ভোটদান হয়। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ০১-লুমলা (এছটি) বিধানসভা সমষ্টিৰ অপ্ৰতিদ্বন্দ্বী ঘোষিত হোৱাৰ লগতে ভোটদানৰ প্ৰয়োজন নাছিল।
মেঘালয়ৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ বাবে এক এনেধৰণৰ দক্ষ যোজনাৰ প্ৰয়োজন হয় যি পাহাৰীয়া অঞ্চল, নদী আৰু দুৰ্গম ঠাইৰ বাবেও উপযুক্ত হয়। নদীৰ তীৰত বনোৱা ২টা ভোটদান কেন্দ্ৰ এটা অমলাৰেম চিভিল উপ-ডিভিজনত কামসিঙত আৰু আনটো সোহৰা চিভিল উপ-ডিভিজনত কালাটেকতৰ লগতে ৭৪টা ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ বাহন যাব নোৱাৰিছিল। গাৰো হিলছ ক্ষেত্ৰত এনে কেইবাটাও ভোটদান কেন্দ্ৰ আছে য'লৈ ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীক বাঁহৰ অস্থায়ী দলং আৰু গছৰ শিপাৰে বনোৱা দুতৰপীয়া দলং পাৰ হৈ যাবলগা হৈছিল। মেঘালয় ৰাজ্যত ১৮৩টা ভোটদান কেন্দ্ৰ ছেড' জ'নত আছিল। ইয়াৰে কিছুমান অঞ্চলত ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দল আৰু খণ্ড বিষয়াৰ মাজত বাৰ্তা বিনিময়ৰ বাবে ধাৱকৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই ছেড' জ'নক কভাৰ কৰিবলৈ পুলিচ নেটৱৰ্কৰ মাধ্যমত ১৯টা ৰিপিটাৰ ষ্টেচনৰ লগতে মুঠ ২৬৪টা পুলিচ ৰেডিঅ' ষ্টেচন স্থাপন কৰা হৈছিল।
ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দলে নোঙ্গৰিয়াট, সোহৰাত ৬০০০টা চিৰি বগাই আৰু ডবল ডেকাৰ লিভিং ৰুট ব্ৰিজেৰে ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ যায়
গণতন্ত্ৰৰ নাৱেৰে কেৱল ৩৫জন ভোটদাতা থকা কামসিং ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দলৰ সুৰক্ষিত আগমন আৰু ভাৰত-বাংলা সীমাৰ ওচৰৰ আমকোইত ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ সুৰক্ষিত আগমন
পুলিং টিমৰ মাওকিৰ্বাট ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ যাবলৈ প্ৰায় ৪ ঘণ্টাৰ খোজেৰে যাত্ৰা
ইষ্ট খাচী হিলছত ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দ্বাৰা দুৰ্গম ঠাইলৈ ভোটদানৰ সামগ্ৰী লৈ যাবলৈ ৰোপৱেৰ ব্যৱহাৰ
সুদূৰ ছাউথ গাৰো হিলছত ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীয়ে নিজৰ কেন্দ্ৰলৈ যোৱাৰ সময়ত ৰোম্পা নদী পাৰ হওঁতে
ছাউথ ৱেষ্ট খাচী হিল জিলাৰ ৩৬ মাওকিৰ্বাট এ/চিৰ জৰিয়তে মাওছৈন কেন্দ্ৰ আৰু সোহৰা চিভিল উপ-ডিভিজনৰ জৰিয়তে ২৬ শেলা ছিটত ২৬/৩ কুনোনগ্ৰিমৰ ভোটদান কেন্দ্ৰলৈ যাবলৈ ভোট গ্ৰহণ কৰ্মী যাবতীয় সামগ্ৰীসহ দুৰ্গম পথেৰে অগ্ৰসৰ হয়
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ যাতে কোনো ভোটদাতা বাদ পৰি নাযায়, এনেধৰণৰ দুৰ্গম ঠাইলৈ যোৱা ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়াসক স্বীকাৰ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰশংসা কৰে। ৱেষ্ট গাৰো হিলছত ডিউটীৰ সময়ত এটা পথ দুৰ্ঘটনাত এজন ভোট গ্ৰহণ বিষয়াৰ দুৰ্ভাগ্যজনক মৃত্যুৰ পাছত আয়োগে তেওঁৰ পৰিয়ালক ১৫ লাখ টকাৰ অনুগ্ৰহ ৰাশি দিয়ে।
সহভাগী, সমাৱেশী আৰু সুবিধাজনক নিৰ্বাচন
সমাৱেশী আৰু সুবিধাজনক নিৰ্বাচনৰ উদ্দেশ্যে নিৰ্বাচন আয়োগৰ দ্বাৰা ফৰ্ম ১২-ডিৰ জৰিয়তে আগৰে পৰা কৰা আৱেদনৰ মাধ্যমত ৮০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু পিডব্লিউডি ভোটদাতাৰ বাবে ঘৰৰ পৰা ভোটদানৰ সুবিধা দিয়া হৈছিল। উপৰোক্ত উপায়ৰ ফলত নাগৰিকৰ পৰা উৎসাহজনক প্ৰতিক্ৰিয়া পোৱা যায় আৰু সদ্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হয়, লগতে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকে বিশেষকৈ ৮০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ আৰু পিডব্লিউডি শাৰীপতাৰ পৰা বাচে আৰু নিজৰ ঘৰৰ পৰা আৰামেৰে ভোটদান কৰে। ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীয়ে কোনো চেষ্টা বাকী ৰখা নাই আৰু তেওঁলোক কঠিন ঠাইলৈ যায়। মেঘালয়ত, ঘৰৰ পৰা ভোটদানৰ বাবে ৮০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ নাগৰিকৰ মুঠ ৩৫৫৩খন আৱেদন প্ৰাপ্ত হয় আৰু পিডব্লিউডিৰ ফালৰ পৰা ১৮০৭খন আৱেদন প্ৰাপ্ত হয়। নাগালেণ্ডত, ঘৰৰ পৰা ভোটদানৰ বাবে ৮০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ পৰা মুঠ ৩,২২৮খন আৱেদন আৰু ১৭৩খন আৱেদন পিডব্লিউডিৰ পৰা পোৱা গৈছিল।
বিশেষ আৱশ্যকতা পূৰণ কৰিবলৈ সকলো প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। ছাউথ ৱেষ্ট খাচী হিলছ ক্ষেত্ৰত হাতীৰ অহা যোৱাৰ সাধাৰণ পথত ভোট গ্ৰহণ বিষয়াৰ সুৰক্ষিত অহা-যোৱা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নোংনাত ৰাজ্য বন বিভাগৰ বন্য জীৱ প্ৰভাগৰ এটা দলকো নিয়োগ কৰা হৈছিল।
এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ যে কোনো ভোটদাতা যেন বাদ পৰি নাথাকে, মেঘালয়ত ৯-নংপো বিধানসভা নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ অন্তৰ্ভুক্ত ৰিভয় জিলাত লেপ্ৰোচী কলনীৰ ৩০৯জন ভোটদাতাৰ বাবে এটা অস্থায়ী ভোটদান কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছিল।
আগত পাছত
ৰি-ভয় জিলাত ৯-নংপো বিধানসভা ক্ষেত্ৰৰ আলোকচিত্ৰ
মহিলা ভোটদাতাক সহজ অনুভৱ প্ৰদান কৰাবলৈ আয়োগৰ পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে, নাগালেণ্ডত ৩৮৭ আৰু মেঘালয়ত ১১৮টা ভোটদান কেন্দ্ৰৰ প্ৰবন্ধন সম্পূৰ্ণৰূপত মহিলাৰ দ্বাৰা কৰা হয়, য'ত সুৰক্ষা কৰ্মীসহ সকলো ভোট গ্ৰহণ কৰ্মী মহিলা আছিল।
নাগালেণ্ডত মহিলা ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দল
মেঘালয়ৰ মাওথেংকুটত এটা ইকো-ফ্ৰেণ্ডলী আদৰ্শ ভোট কেন্দ্ৰ। মেঘালয়ত ৫৯টা আদৰ্শ ভোটদান কেন্দ্ৰ আৰু নাগালেণ্ডত ৩৯টা আদৰ্শ ভোটদান কেন্দ্ৰ স্থাপিত হয়
যুৱ ভোটদাতাক গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱত ভাগ ল'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে, আয়োগে এক বিশেষ পদক্ষেপ হিচাপে, ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীত অন্তৰ্ভুক্ত সবাতোকৈ কম বয়সৰ কৰ্মী/বিষয়াৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰবন্ধিত ভোটদান কেন্দ্ৰও স্থাপিত কৰে।
পিএছ নং ১ ছাইঞ্চ কলেজ ৮ পশ্চিম আংগামী ছিট কহিমা জিলা
ভোটদান কেন্দ্ৰত জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু পিডব্লিউডি ভোটদাতাৰ সহায় কৰি ইচিআই স্বয়ংসেৱক
শান্তিপূৰ্ণ, হিংসামুক্ত আৰু পাৰদৰ্শী নিৰ্বাচন
ইচিআয়ে ৰাজ্যত ব্যাপক নিৰীক্ষণ আৰু আইন তথা ব্যৱস্থা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা কৰাত সকলো প্ৰৱৰ্তন এজেঞ্চী আৰু ওচৰ পাজৰৰ ৰাজ্যৰ প্ৰশাসনৰ সৈতেও সমন্বয় কৰে। ২০১৮ৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ৪৮৮টা ভোটদান কেন্দ্ৰৰ তুলনাত নাগালেণ্ডত মুঠ ১৩৮১টা ভোটদান কেন্দ্ৰৰ ৱেবকাষ্টিঙৰ মাধ্যমত অনলাইন নিৰীক্ষণ কৰি থকা হৈছিল। এনেকৈ মেঘালয়ত মুঠ ১৫৬৫টা পিএছক ৱেবকাষ্টিঙৰ দ্বাৰা কভাৰ কৰা হয় যাতে উচিত নিৰীক্ষণ সুনিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
ছাউথ গাৰো হিলছ ক্ষেত্ৰৰ দূৰৱৰ্তী ঠাইত এটা পিএছত ৱেবকাষ্টিঙৰ সুবিধা
নাগালেণ্ডত নিৰ্বাচনৰ সুচাৰু সঞ্চালনৰ আহ্বানে কেইবাখনো গাঁও পৰিষদ, সংগঠন আৰু সংঘক, যুৱ শিৱিৰ, প্ৰক্সি ভোটিং, ধন বিতৰণ, সুৰা আদিৰ ওপৰত প্ৰতিবন্ধকতা আৰোপৰ দৰে প্ৰস্তাৱ পাৰিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। নাগালেণ্ডত বিভিন্ন নাগৰিক সমাজ সমূহ আৰু গাঁও পৰিষদো প্ৰলোভন-মুক্ত আৰু নৈতিক নিৰ্বাচনৰ আপীল কৰিবলৈ আগুৱাই আহে।
ব্যাপক আৰু ক্ষেত্ৰভিত্তিক নিৰীক্ষণৰ বাবে দুয়োখন ৰাজ্যত পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ
ৰাজ্য
সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক
পুলিচ পৰ্যবেক্ষক
ব্যয় পৰ্যবেক্ষক
বিশেষ পৰ্যবেক্ষক
লঘু পৰ্যবেক্ষক
মেঘালয়
২০
১২
২১
৫৪৯
নাগালেণ্ড
২৪
১২
২৪
৫৬০
মেঘালয়ত, অসমৰ সীমাৰে লাগি থকা ১৮১টা ভোটদান কেন্দ্ৰ আছিল য'লৈ ১৬১টা ভোট গ্ৰহণ দল অসম হৈ যাবলগা হৈছিল। দুয়োখন ৰাজ্যৰ বিষয়াৰ সৈতে নিয়মিত সমন্বয় বৈঠকৰ জৰিয়তে ভোট গ্ৰহণ কৰ্মীৰ দলৰ সুচাৰু অহাযোৱাত সহায় হয় আৰু সুৰা আৰু ধনৰ প্ৰবাহতো বাধা আৰোপিত হয়। পুলিচ টিমে ভোটদানৰ সময়ত কঠোৰ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ ৰাজ্যৰ ভিতৰত ৩১টা আন্তঃৰাজ্যিক নাকা আৰু ২৫০ৰো অধিক নাকা স্থাপন কৰে। ভোটদানৰ ৭২ ঘণ্টাৰ পূৰ্বৰ সময়ত আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা ছীল কৰি দিয়া হৈছিল।
প্ৰলোভন-মুক্ত নিৰ্বাচন
প্ৰলোভন-মুক্ত নিৰ্বাচনৰ ওপৰত নিৰ্বাচন আয়োগে জোৰ দিয়া বাবে নিৰ্বাচন ব্যয়ৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে নিৰন্তৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হয়। মেঘালয় আৰু নাগালেণ্ড উভয়তে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰৰ প্ৰৱৰ্তন এজেঞ্চিৰ সমন্বিত প্ৰয়াসৰ বাবে আৰু ব্যাপক নিৰীক্ষণত মেঘালয়ত ৩৪ আৰু নাগালেণ্ডত ৪২ ব্যয় সংবেদনশীল নিৰ্বাচন ক্ষেত্ৰৰ চিনাক্ত হয়; দুয়োখন ৰাজ্যত ফিল্ড টিমৰ পৰ্যাপ্ত নিযুক্তিৰ ফলত এইবাৰ ৰেকৰ্ড জব্দ দেখা যায়, যি বিধানসভা নিৰ্বাচন ২০১৮ত আদৰ্শ আচৰণ বিধি বলৱৎ কৰাৰ সম্পূৰ্ণ সময়ছোৱাত কৰা জব্দতকৈ বহুত বেছি। বিধানসভা নিৰ্বাচন ২০১৮ৰ তুলনাত জব্দত ২৩গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি পৰিলক্ষিত হয়।
প্ৰথমবাৰ, প্ৰৱৰ্তন নিৰ্দেশালয় (ইডি)য়ে কোহিমাত এটা কেম্প কাৰ্যালয় স্থাপন কৰিছিল। ডিআৰআইৰ দ্বাৰা মেঘালয় আৰু নাগালেণ্ডত কিছুমান বৃহৎ কামকাজ কৰা হয়, য'ত তেওঁলোকে ইষ্ট খাচী হিলছত ১৭.১৩ কোটি টকা আৰু নাগালেণ্ডৰ চুমুকেডিমা জিলাত ১৫.৯১ কোটি টকাৰ হেৰইন জব্দ কৰে।
মেঘালয়, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰা তিনিখন ৰাজ্যত ২৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩লৈকে মুঠ ১৬৯.৬৪ কোটি টকাৰ সমপৰিমাণৰ জব্দ কৰা হয়। ৰাজ্যত হোৱা উপ-নিৰ্বাচনত ২.৯২ কোটি টকা মূল্যৰ জব্দ কৰা হয়।
ৰাজ্য
নগদ
সুৰা
নিচাযুক্ত ঔষধ
মূল্যবান ধাতু
বিনামূলীয়া সামগ্ৰী
মুঠ জব্দ
২৫-২-২৩লৈ
বিধানসভা নিৰ্বাচনত মুঠ জব্দ (২০১৮)
(কোটি টকা)
মাত্ৰা
(লিটাৰ)
মূল্য
(কোটি টকা)
মূল্য
(কোটি টকা)
মূল্য
(কোটি টকা)
মূল্য
(কোটি টকা)
(কোটি টকা)
(কোটি টকা)
মেঘালয়
৮.৭১
১২০২৬৪.৫৫
২.৬২
৩৩.২৫
০.৯১
২৮.৬৯
৭৪.১৮
১.১৫
নাগালেণ্ড
৬.৩
৮০৮৩৩.৪৮
৫.০৯
৩২.৮৭
-
৫.৭৬
৫০.০২
৪.৩
ত্ৰিপুৰা
৩.৪৫
১৫৬২৪২.৭১
৩.২
২৬.৮২
৩.৪১
৮.৫৬
৪৫.৪৩
১.৭৯
মুঠ
১৮.৪৬
৩৫৭৩৪০.৭৪
১০.৯১
৯২.৯৪
৪.৩২
৪৩.০১
১৬৯.৬৪
৭.২৪৬
এমচিচি উলংঘনৰ ওপৰত নাগৰিকৰ দ্বাৰা সক্ৰিয় আৰু নাগৰিক কেন্দ্ৰিক ৰিপৰ্টিঙক উৎসাহিত কৰিবলৈ, চিইঅ'/ডিইঅ'ৰ কাৰ্যালয়ৰ দ্বাৰা চিভিজিল এপৰ ব্যাপক প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল। সকলো নাগৰিকক নিজৰ নিকটতম ভোটদান কেন্দ্ৰত বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত হ'বলৈ আৰু সামূহিক প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা ২০১৮ৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ তুলনাত অধিক ভোটদানত যোগদান কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়। ষ্টেট ইলেকচন আইকন ছামাৰছাল্ট বেণ্ডৰ সহযোগত চিইঅ' মেঘালয়ে এটা প্ৰেৰণাদায়ক ছুইপ গীত জাৰি কৰে
https://www.youtube.com/watch?v=aHWIz7M_NmQ
নাগালেণ্ডত ৰাজ্য আৰু জিলা ছুইপ আইকনেও ভোটদাতাক নিৰ্বাচনত ভাগ ল'বলৈ আহ্বান জনায়। নাগালেণ্ড ৰাজ্যৰ পিডব্লিউডি আইকন অশে কিবাই এটা ভিডিঅ' বাৰ্তাত ভোটদাতাক ভোট দিবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে ভোট তেওঁলোকৰ কণ্ঠ।
প্ৰথমবাৰ ভোট দিয়া ভোটদাতাই মেঘালয় আৰু নাগালেণ্ডত ভোটদান কৰে
ত্ৰিপুৰা বিধানসভাৰ বাবে ভোটদান ১৬ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ত সাধাৰণতে হিংসামুক্ত আৰু শান্তিপূৰ্ণ উপায়েৰে হৈছিল।
তিনিওখন ৰাজ্যৰ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচনৰ বাবে ভোট গণনা আৰু ফলাফল ঘোষণা ২ মাৰ্চত হ'ব।

Election Commission
Advance planning, use of technology and strict monitoring ensure largely peaceful elections in Meghalaya & Nagaland;
Voting also held today for bypolls in one AC each in Jharkhand, Tamil Nadu and West Bengal
Polling parties travel through mountainous treks & inaccessible terrains to reach 74 non-motorable polling stations in Meghalaya
CEC Shri Rajiv Kumar compliments and expresses gratitude to all voters and polling personnel for their momentous efforts in ensuring peaceful elections
With ECI focus on inducement-free elections, over 23 times increase in seizures as compared to 2018 Assembly elections
Over 500 Women Managed polling stations set up in the two states
No repoll at any of the 5710 Polling Stations
27 FEB 2023 6:42PM by PIB Delhi
Polling for General Elections to the State Legislative Assembly of Meghalaya and Nagaland was held today across 59 ACs each in the two states. Polling for 23-Sohiong (ST) AC in Meghalaya was adjourned due to the death of one of the contesting candidates. Since 31-Akuluto AC in Nagaland remained uncontested with only one candidate, no Poll was required there. Polling across 3419 polling stations in Meghalaya and 2,291 PS in Nagaland went off peacefully today. Advance planning and extensive monitoring by the Commission led by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Anup Chandra Pandey and Shri Arun Goel ensured smooth conduct of elections in the two states with no repoll reported in any of the 5710 polling stations.
Polling was also held today in 98-Erode (East) AC of Tamil Nadu, 60-Sagardighi AC of West Bengal where bypoll had to be scheduled to fill up the vacancies due to death of sitting candidate as also in 23-Ramgarh AC of Jharkhand due to disqualification of sitting member. Voting in 215-Kasba Peth AC and 205 - Chinchwad AC in Maharashtra was successfully held on Sunday 26th February 2023. No voting was required in 01- Lumla (ST) AC of Arunachal Pradesh with the seat declared uncontested.
The hilly regions in Meghalaya involved meticulous planning and even travel through mountainous terrain, crossing rivers and inaccessible areas. There were 74 non-motorable Polling Stations with 2 riverine polling stations, one at Kamsing in Amlarem Civil Sub-Division and the other at Kalatek under Sohra Civil Sub-Division. There are a number of polling stations in Garo Hills region where polling parties had to travel across makeshift bamboo bridges and double decker root bridges. The State of Meghalaya had 183 polling stations under the shadow zone. In some of these areas, runners were used to convey messages between the polling parties and the sector officers. A total of 264 police radio stations with 19 repeater stations were set up through the police network to cover these shadow areas.
Polling Teams trek 6000 steps & traversing through the double decker living root bridge in Nongriat, Sohra to reach their polling station
Polling parties safely arriving via the BOAT OF DEMOCRACY at Kamsing polling station with only 35 voters & safe arrival of polling party at Amkoi close to the Indo Bangla border
Polling team treks its way for about 4 hours to Polling parties in East khasi hills using ropeways
reach polling station at Mawkyrwat to transport polling materials in tough terrains
Polling parties in remote South Garo Hills crossing Rompa River enroute to their polling stations
Polling teams with poll material traversed difficult terrains and steep mountain slopes to reach Mawsain Polling Station under 36-Mawkyrwat A/C in South West Khasi Hill district and 26/3 Kunongrim, 26-Shella AC under Sohra Civil Sub Division.
Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar complimented and acknowledged the momentous efforts by polling teams who travel through such difficult terrains to ensure No Voter is Left Behind. Due to the unfortunate demise of one of the polling officials in West Garo Hills district in a road accident while on duty, the Commission granted an ex-gratia payment of Rs 15 lakh to his family.
Participative, Inclusive & Accessible elections
With the objective of Inclusive & Accessible elections, arrangements were made by the Election Commission to facilitate home voting for 80+ and PwD voters via prior application in Form 12-D. There has been an enthusiastic response and much goodwill generated by the citizens due to the above measures and polling parties left no stone unturned and are making arduous treks across difficult terrain to ensure that the senior citizens, especially above 80+ and the PwD are able to avoid queues and to vote from the comfort of their homes. In Meghalaya, a total of 3553 applications for home voting were received from 80+ senior citizens and 1807 applications from PwDs with benchmark disability. In Nagaland, a total of 3,228 applications for home voting were received from 80+ senior citizens and 173 applications from PwDs with benchmark disability.
All efforts were made to cater to specific requirements. To ensure safe movement of polling officials in the South West Khasi Hills area, a team of the State Forest Dept's Wildlife Division was also deployed at Nongnah, a common track of elephants.
Ensuring No Voter to be Left Behind, a temporary Polling Station was set up for 309 voters in Ri-Bhoi District in the Leprosy Colony under 9-Nongpoh Assembly Constituency in Meghalaya.
Before After
Photo from 9-Nongpoh Assembly Constituency in Ri-Bhoi District,
As part of the Commission's initiative to provide a comfortable experience to women voters, 387 All-Women Managed Polling Stations in Nagaland and 118 in Meghalaya were set up which had all women polling staff including women security personnel.
Women polling team in Nagaland
An eco-friendly model polling station at Mawthengkut in Meghalaya. 59 Model Polling stations set up in Meghalaya and 39 Model PS in Nagaland. All women managed PS in 8 Western Angami AC in Nagaland
With the objective to inspire young voters to participate in the festival of democracy, the Commission, as a unique initiative, also set up polling stations managed completely by the youngest available polling staff/ officials.
PS No. 1 Science College 8 western Angami AC Kohima District
ECI Volunteers facilitating senior citizen & PwD Voters at polling stations
Peaceful, violence free and Transparent Elections
ECI has been coordinating with all enforcement agencies and State administration of adjoining States too, to make wide-ranging arrangements for ensuring extensive monitoring and law and order arrangements in the states. A total of 1381 Polling Stations in Nagaland were being monitored online through webcasting, as compared to 488 Polling Stations during the 2018 Assembly Elections. Similarly, in Meghalaya, a total of 1565 PS were covered by webcasting to ensure proper monitoring.
Webcasting facility in a PS in remote South Garo Hills region
In Nagaland a call for smooth conduct of Election prompted many Village Councils, Organizations and Unions to pass resolutions like banning of Youth Camps, Proxy voting, distribution of money, liquor etc. Various civil society groups and village councils in Nagaland also came forward to appeal for inducement free and ethical elections. Women’s group in Phek district set up gates to curb supply of liquor during the election period.
Deployment of Observers in the two states for extensive and field level monitoring
State
General Observer
Police Observer
Expenditure Observer
Special Observer
Micro Observer
Meghalaya
20
12
21
3
549
Nagaland
24
12
24
3
560
In Meghalaya, there were 181 polling stations bordering Assam where 161 polling parties had to traverse through Assam. Regular coordination meetings with officials from both the states facilitated smooth movement of polling parties and also curb flow of liquor and money. Police teams set up 31 inter-state nakas and over 250 nakas within the State for keeping strict vigil in the period ensuing the polls. The interstate and international borders were sealed in the period leading to 72 hrs prior to the poll.
Inducement Free Elections
The Election Commission’s thrust on inducement-free elections led to sustained efforts for election expenditure monitoring. Due to the coordinated efforts of enforcement agencies in Meghalaya and Nagaland, both State and Central, extensive monitoring, marking of 34 expenditure sensitive constituencies in Meghalaya and 42 in Nagaland; adequate deployment of field teams, both the States witnessed record seizures this time, which has far surpassed the seizures made in the entire duration of the enforcement of MCC in the Assembly Elections 2018. Over 23-fold increase in seizures as compared to Assembly Elections 2018 has been witnessed.
For the first time, the Enforcement Directorate (ED) had set up a Camp Office in Kohima. There have been some big operations in Meghalaya & Nagaland by DRI where they have seized Heroin worth 17.13 Crore in East Khasi Hills and 15.91 Crore in Chumukedima District in Nagaland.
The total seizures as on 27th February 2023 in the three states of Meghalaya, Nagaland and Tripura amounts to Rs 169.64 Crore. In the bye- elections held in the states, seizures worth Rs 2.92 crore were done.
State
Cash
Liquor
Drugs
Precious metals
Freebies
Total Seizure
as on 25.02.2023
Total Seizure in Assembly elections (2018)
(Rs. Crore)
Quantity (Litres)
Value (Rs. Crore)
Value (Rs. Crore)
Value (Rs. Crore)
Value (Rs. Crore)
(Rs. Crore)
(Rs. Crore)
Meghalaya
8.71
120264.55
2.62
33.25
0.91
28.69
74.18
1.15
Nagaland
6.3
80833.48
5.09
32.87
-
5.76
50.02
4.3
Tripura
3.45
156242.71
3.2
26.82
3.41
8.56
45.43
1.79
Total
18.46
357340.74
10.91
92.94
4.32
43.01
169.64
7.246
To encourage proactive and citizen centric reporting by the citizens, on MCC violations, the cVigil App was widely publicized by the office of the CEO/ DEO All the citizens were encouraged to turn up in large numbers at their nearest polling stations and to collectively strive to contribute to a higher voter turnout than 2018 Assembly elections. Special efforts were done by the states to encourage and inspire youth and urban voters to participate in the election process. CEO Meghalaya in collaboration with State Election Icon Summersalt band released a motivational SVEEP song.
(https://www.youtube.com/watch?v=aHWIz7M_NmQ ).
State & District Sveep Icons in Nagaland also appealed to the voters to participate in the elections. Nagaland State PwD icon Ashe Kiba in a video message urged voters to cast their vote as Vote is their Voice.
First time voters in Meghalaya and Nagaland cast their vote during the elections
Polling for the Tripura Legislative Assembly was held on Feb 16, 2023 in a largely violence free and peaceful manner.
Counting of votes and the results for all the three states and the bye-elections will be declared on 2 March 2023.