Ministry of Commerce & Industry
MIZORAM ALL SET TO HOST B20 MEETINGS IN THE STATE
CONFERENCE ON OPPORTUNITIES FOR MULTILATERAL BUSINESS PARTNERSHIPS IN URBAN PLANNING, INFRASTRUCTURE, BAMBOO, STARTUPS, SKILL DEVELOPMENT, NURSING AND PARAMEDICS
28 FEB 2023 2:46PM by PIB Imphal
Mizoram is all set to host the second of the four B20 sessions scheduled in the North East tomorrow, which is the official G20 dialogue forum for the global business community. Elaborate arrangements have been made by the State Government to host delegates from different countries.
Mizoram Chief Minister Zoramthanga along with Dr Rajkumar Ranjan Singh, MoS, External Affairs Minister and Shri Som Parkash, MoS, Commerce and Industries Minister, Government of India in the presence of Senior Government Officials from the State and Centre will graced the inaugural programme of the B20 sessions.
Addressing media person about the event today at Chief Minister’s Office Aizawl, Chief Minister Zoramthanga stated that it is a matter of great pride and privilege for Mizoram to have the opportunity to host the B20 Initiative which is the official G20 dialogue forum for the global business community from 1st to 3rd March, 2023. This is the second of the four Business 20 (B20) sessions being organised in the North East.
The B20 programme will bring together several policymakers, thought leaders, business leaders, CEOs and senior executives representing businesses of the G20 and allied countries along with the presence of the representatives of several multilateral organizations, to stimulate enriching discussions and deliberations on the business agenda under B20 India in the region.
The B20 meeting in Mizoram will help commence discussions on the identified priorities and will begin work towards formulating policy recommendations, stated Chief Minister Zoramthanga and said that it would help the State to project it as an important investment destination by showcasing its strength besides giving the delegates a sneak peek into our culture, heritage, festivals and the tourism potential.
The State capital will witness the convergence of a host of overseas delegates from 17 nations representing Argentina, Bangladesh, Bhutan, Canada, Costa Rica, Cote D’Ivoire (Ivory Coast), China, France, Germany, Ghana, Japan, Nepal, Russia, Sri Lanka, South Africa, United States and Zimbabwe in addition to the Indian and local business participants. Visiting dignitaries includes 48 overseas business delegates and 17 diplomats, Trade and Business delegations and representatives from Bhutan, Bangladesh and Japan will participate at the event.
The B20 conference scheduled on 2nd March 2023 will focus on Opportunities for Multilateral Business Partnerships in Urban planning, Infrastructure, Bamboo, Startups, Skill Development, Handloom & Handicraft, Nursing and Paramedics.
As part of the programme, Confederation of Indian Industry (CII) is facilitating Business to Business (B2B) and Business to Government (B2G) meetings. Visiting Overseas Business Delegates would get the opportunity to interact with the local industry during the B2B and with the Government in the B2G session for potential investment, collaboration and tie-ups. Over 100 B2B and B2G requests have been generated including request for interaction with Government Departments viz-a-viz Health, Urban Development, Commerce and Industries, Tourism, Sports and Labour employment, Skill Development and Entrepreneurship. CII is inviting speakers from all over India to deliberate on the focus sectors at the Conference.
Chief Minister Zoramthanga further said during the press briefing that taking advantage of the presence of a large contingent of international delegates, the State Government is making elaborate arrangements not only to showcase investment and partnership opportunities in the State but also provide a unique experience for visiting delegates with an exposure to the State’s culture, cuisine, art, festivities, and scenic beauty.
The delegates will also participate the Chapchar-Kut festival which is the main festival of Mizoram at the Assam Rifles Ground on the 3rd March, 2023. Elaborate preparations have been made for their participation, stay and hospitality showcasing the potential of the State for inviting investments during the B20 Meeting.
The Chief Minister also shared his appreciation and gratitude to Prime Minister Narendra Modi, Union Home Minister Amit Shah, and External Affairs Minister S Jaishakar for exploring the opportunity presented by India’s G20 Presidency in allowing the State of Mizoram to host this auspicious and monumental B-20 meeting which is a landmark moment in the history of the State.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মিজরোম্না বি২০ মীফম পাঙথোক্নবা শেম শাবা লোইরে
অর্বান প্লান্নিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ৱা, স্তার্তঅপ, স্কিল দিভেলপমেন্ত, নর্সিং অমসুং পেরামিদিকগী লমদা মল্তিলেতরেল বিজিনেস পার্ত্নরসিপকী খুদোংচাবশিংগী মতাঙদা মীফম পাঙথোক্কনি
28 FEB 2023 2:46PM by PIB Imphal
মিজোরম্না অৱাং নোংপোক্তা মালেমগী বিজিনেস কম্ম্যুনিতীগী ওফিসিএল জি২০ দাইলোগ ফোরম অমা ওইরিবা বি২০ মীফম মরিগী মনুংদা অনিসুবা মীফম হয়েং পাঙথোক্নবা শেম শাবা লোইরে‍। তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী লাক্কদৌরিবা মীথুংশিং তরাম্না ওক্নবগীদমক স্তেত লৈঙাক্না নীংথিনা শিন লাংদুনা থম্লে‍।
মিজোরমগী মুখ্য মন্ত্রী জোরমথঙানা মপান থৌরমগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর রাজকুমার রঞ্জন সিংহ অমদি ভারত লৈঙাক্কী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সোম প্রকাসকা লোয়ননা স্তেত অমদি কেন্দ্র লৈঙাক্কী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওবা থৌরম অমদা বি২০ মীফম হৌদোক্কনি‍।
থৌরম অদুগী মরমদা ঙসি আইজোলদা লৈবা মুখ্য মন্ত্রীগী ওফিসতা পাঙথোকপা পাউগী মীফমদা মিদিয়াগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, মুখ্য মন্ত্রী জোরমথঙানা মালেমগী বিজিনসে কম্ম্যুনিতীগী ওফিসিএল জি২০ দাইলোগ ফোরম অমা ওইরিবা বি২০ থৌরম অসিবু মার্চ ১দগী ৩, ২০২৩ ফাওবা থৌবু ওইদুনা পাঙথোক্নবগী তাঞ্জা ফংবা অসি মিজোরমগী ওইনা চাউথোকচনিংঙাই অমদি লাইবক ফবনি হায়খি‍। মসিনা অৱাং নোংপোক্তা পাঙথোক্কদবা বিজিনেস ২০ (বি২০)গী মীফম মরিগী মনুংদা অনিসুবনি‍।
বি২০ থৌরম্না লমদম অসিদা বি২০ ইন্দিয়াগী মখাদা লল্লোন ইতিক্কী এজেন্দাগী মতাঙদা মরিক চুম্না খন্ন-নৈননবা তোঙান তোঙানবা মল্তিলেতরেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা জি২০ অমদি খোঙবু ওইরিবা লৈবাকশিংগী পোলিসীমেকরশিং, লুচিংবশিং, লল্লোন ইতিক্কী লুচিংবশিং, সি.ই.ও.শিং অমদি মকোক থোংবা একজেক্যুতিবশিং ফম্পাক অমদা পুনগনি‍।
মিজোরমদা পাঙথোক্কদৌরিবা বি২০ মীফম অসিনা মশক খঙদোক্লবা প্রাইওরিতীশিংগী মরমদা খন্ন-নৈনবা হৌদোকপদা অমদি খুজিল থৌরাং য়াৎপগী লমদা থবক পায়খৎপদা মতেং পাংগনি হায়না মুখ্য মন্ত্রী জোরমথঙানা হায়খি‍। মসিনা দেলিগেৎশিং অসিদা ঐখোয়গী কলচর, হেরিতেজ, কুমহৈ হরাও অমদি তুরিজমগী মতিংশিং উবা ফংহনবগী মথক্তা স্তেত অসিগী মতিকশিং উত্থোক্কতুনা মফম অসিবু মরুওইবা ইনভেস্তমেন্তকী লমথুংফম অমা ওইনা উত্থোকপদা মতেং ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
স্তেতকী কোনুংদা ভারতকী অমদি লমদমসিগী বিজিনেস পার্তিসিপেন্তশিংগী মথক্তা অর্জেন্তিনা, বংলাদেশ, ভুতান, কেনদা, কোস্তা রিকা, কো দি’আইভোইর (আইভোরী কোস্ত), চাইনা, ফ্রান্স, জর্মনী, ঘনা, জপান, নেপাল, রসিয়া, স্রি লঙ্কা, সাউথ অফ্রিকা, য়ুনাইতেদ স্তেতস অমদি জিম্বাবৱেবু মহুৎ শিন্দুনা লৈবাক ১৭তগী লাকপা মপান লৈবাকশিংগী মীথুংশিংনা তিল্লরগনি‍। লাক্কদৌরিবা মীথুংশিং অসিদা মপান লৈবাক্কী বিজিনেস দেলিগেৎ ৪৮ অমদি দিপ্লোমেৎ ১৭ ত্রেদ অমদি বিজিনসে দেলিগেসনশিং, ভুতান, বংলাদেশ অমদি জপানগী মীহুৎশিং য়াওরি‍।
মার্চ ২, ২০২৩দা পাঙথোক্কদৌরিবা বি২০ কন্ফরেন্স অসিনা অর্বান প্লান্নিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, ৱা, স্তার্তঅপ, স্কিল দিভেলপমেন্ত, হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্ত, নর্সিং অমসুং পেরামেদিককী লমদা মল্তিলেতরেল বিজিনেস পার্ত্নরসিপকী খুদোংচাবশিংদা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
থৌরম অদুগী শরুক অমা ওইনা, কন্ফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.)না বিজিনেস তু বিজিনেস (বি২বি) অমদি বিজিনেস তু গভর্নমেন্ত (বি২জি) মীফমশিং পাঙথোক্কনি‍। লাক্কদৌরিবা মপান লৈবাক্কী বিজিনেস দেলিগেৎশিংনা শেল থাদবা য়াবা, পুন্না চৎমিন্নবা য়াবা অমদি খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা য়াবা খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবগীদমক বি২বি দা লমদমদুগী ইন্দস্ত্রীশিংগা অমদি বি২জি দা লৈঙাক্কা ৱারী ৱাতায় শান্নবগী খুদোংচাবা ফংগনি‍। হেল্থ, অর্বান দিভেলপমেন্ত, কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রিজ, তুরিজম, স্পোর্তস, লেবর এন্দ এমপ্লোইমেন্ত, স্কিল দিভেলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপনচিংবা লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্তশিংগা ৱারী ৱাতায় শান্নবগী রিক্বেস্তশিং য়াওনা বি২বি অমদি বি২জি রিক্বেস্ত ১০০ হেন্না জেনেরেৎ তৌখ্রে‍। সি.আই.আই.না ভারত পুম্বদগী স্পীকরশিংবু কন্ফরেন্স অসিদা মীৎয়েঙ থম্লিবা হীরমশিংদা মচা খায়বা ৱারোলশিং থম্ননবা পাউকৎ পীরি‍।
পাউগী মীফম অদুদা মুখ্য মন্ত্রী জোরমথঙানা মখাদা তারদুনা মালেমগী দেলিগেৎ মশিং য়াম্না তিল্লগদৌরিবা অসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা, স্তেত লৈঙাক্না স্তেত অসিদা লৈরিবা ইনভেস্তমেন্ত অমদি পার্ত্নরসিপকী খুদোংচাবশিং উত্থোকপখক নত্তনা স্তেত অসিগী নাৎ, চীঞ্জাক, কলা, কুমহৈ হরাও, অমদি মহৌশাগী ফজরবা শক্তমশিং য়েংহন্দুনা তোপ তোপ্পা মহাও অমা পীননবগীদমক স্তেত লৈঙাক্না নীংথিনা শেম শারি হায়খি‍।
দেলিগেৎশিং অদুনা মার্চ ৩, ২০২৩দা অসাম রাইফল্স গ্রাউন্দদা পাঙথোক্কদবা মিজোরমগী মরুওইবা কুমহৈ অমা ওইরিবা চপচর-কুৎ কুমহৈদসু শরুক য়াগনি‍। বি২০ মীফম মনুংদা ইনভেস্তমেন্তকী পুক্নিং চিংশিন্নবগীদমক স্তেত অসিগী মতিংশিং উত্থোক্তুনা মখোয়না শরুক য়ানবা, লৈফম চাফমগী অমদি মীওক মীচান ফজবা মতৌ উৎনবগীদমক নীংথিনা শেম শাদুনা থম্লে‍।
মুখ্য মন্ত্রীনা স্তেত অসিগী পুৱারীদা মশক থোকপা তাঙ্কক অমা ওইরিবা মমিং লৈরবা বি-২০ মীফম অসি মিজোরম স্তেতপু য়ুম্বু ওইদুনা পাঙথোকপা য়াহনবিবগীদমক অমদি ভারতকী জি২০ প্রেসিদেন্সীনা পীরিবা খুদোংচাবশিং লৌহৌনবগী তাঞ্জা পীবিবগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমিৎ সাহ অমদি মপান থৌরম মন্ত্রী এস. জয়শঙ্করগী মফমদা তৌবিমল খঙবা অমদি থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।