সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং নোংপোক্তা অহানবা ওইনা পাঙথোক্লিবা ইন্তরনেস্নেল বাইওতেক কনক্লেব হৌদোকখ্রে
নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক লমদম্না মালেমগী অমদি লৈবাকসিগী দেলিগেৎ ৭০০ হেনবনা লৈবাক ৩৫ হেনববু মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়ারিবা বাইওতেক্নোলোজীগী লমদা ইন্তরনেস্নেল কন্ফরেন্স অমা পাঙথোক্লি হায়খি
ইন্তরনেস্নেল কন্ফরেন্স অদুবু হৌদোক্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, হৌখিবা চহি ৯সিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক্তগী তেরর তেগ লৌথোক্তুনা ইং-তপ্পা চাওখৎপগী খুদম অমা ওইনা শেমগৎলকপগা লোয়ননা থৌরম অসি মনিপুরদা পাঙথোক্লিবা অসি নুংঙাইবা ফাওই হায়খি
আই.বি.এস.দি.না থৌরাং অসি খুন্নাইগী কান্ননবা অমদি পুন্সি হিংনবগী লম্বী শেম্নবগীদমক লমদম অসিগী বাইও-রিসোর্স অমসুং ত্রেদিস্নেল হীলরশিংগী থৌওং চাওখৎহন্নবা পায়খৎপনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তিগ্রেসন পুরক্নবা থমখিবা ৱাফম তুংইন্না, আই.বি.এস.দি.না ইন্দস্ত্রী অমদি ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী মরী শেমগৎনবগীদমক মনিপুর, মিজোরম, সিক্কিম, মেঘালয় য়াওনা স্তেত কয়াদা ইন্দস্ত্রী-কন্নেক্ত (আই.-কন্নেক্ত) পাঙথোকখ্রে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি
25 FEB 2023 5:45PM by PIB Imphal
নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক লমদম্না মালেমগী অমদি লৈবাকসিগী দেলিগেৎ ৭০০ হেনবনা লৈবাক ৩৫ হেনববু মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়ারিবা বাইওতেক্নোলোজীগী লমদা ইন্তরনেস্নেল কন্ফরেন্স অমা পাঙথোক্লি হায়না ঙসি সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্তেন্ত চার্জ); পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমদি স্পেসকী এম.ও.এস., দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে‍।
২২শুবা কংগ্রেস ওফ দি ইন্তরনেস্নেল সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী অমদি ১০শুবা কংগ্রেস ওফ সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী (আই.এস.ই. এস.এফ.ই.সি.-২০২৩)গা লোয়ননা “ইন্তরনেস্নেল বাইও-রিসোর্স কনক্লেব” অসি “রিইমাজিন ইথ্নোফার্মাকোলোজী: গ্লোবেলাইজেসন ওফ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন” হায়বা হীরমসিদা মনিপুরগী ইম্ফালদা লৈবা সিতী কনভেন্সন সেন্তরদা ফেব্রুৱারী ২৪-২৬, ২০২৩দা পাঙথোক্কনি হায়না মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
ইন্তরনেস্নেল কন্ফরেন্স অদুবু হৌদোক্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, হৌখিবা চহি ৯সিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক্তগী তেরর তেগ লৌথোক্তুনা ইং-তপ্পা অমদি চাওখৎপগী খুদম অমা ওইনা শেমগৎলকপগা লোয়ননা অসিগুম্বা থৌরম অসি মনিপুরদা পাঙথোক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোঙদোকখি‍। মমাঙদদি অৱাং নোংপোক্তা থাদবা ফন্দশিং মখা থংবা শরুক্তা য়ৌরমদে, অদুবু মোদীনা মে, ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপদগী, ফন্দশিং অসি খুঙ্গংদা লৈরিবা তশেং তশেংবা বিনিফিসরীশিংদা য়ৌরে অমদি চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক শীজিন্নরি‍ হায়নসু মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ফম হেক পুরকপদগী হৌরগা অৱাং নোংপোক অমদি অতৈ চীংগী অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙদুনা লাক্লি হায়রদুনা হৌখিবা চহি ৯সিদা মোদীনা অৱাং নোংপোক্তা ৫০রক হেন্না লাকখ্রে, অদুগা কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংসু অৱাং নোংপোক লমদমদা ৪০০রক হেন্না লাকখ্রে হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
কন্ফরেন্স অসিগী হীরমদা নৈনরদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, কন্ফরেন্স অসি ইন্সতিত্যুৎ ওফ বাইও-রিসোর্স এন্দ সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত (আই.বি.এস.দি.)না সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী, ইন্দিয়া অমদি ইন্তরনেস্নেল সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী, স্বিতজর্লেন্দগা খুৎশম্নরবা পাঙথোকপনি হায়খি‍। মহাক্না আই.বস.এস.দি.বু পায়খৎলিবা থৌরাং অসিগীদমক্তা থাগৎখি অমদি থৌরম অসি খুন্নাইগী কান্ননবা অমদি পুন্সি হিংনবগী লম্বী শেম্ননবা লমদম অসিগী বাইও-রিসোর্সশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল হীলরগী থবক থৌওংশিং চাওখৎহন্নবগীদমক পাঙথোক্লিবনি হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ইন্তিগ্রেসনগী ৱাফম পরিংদা, আই.বি.এস.দি.না ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী থৌরাং শেমগৎনবগীদমক মনিপুর, মিজোরম, সিক্কিম, মেঘালয় য়াওনা স্তেত কয়াদা ইন্দস্ত্রী-কন্নেক্ত (আই-কন্নেক্ত) পাঙথোকখ্রে হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। থৌরম অসিগী মখাদা, অৱাং নোংপোক লমদমগী তোঙান তোঙানবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংনা বাইও-রিসোর্সশিংগী ভেল্যু এদিসন অমদি অৱাং নোংপোক লমদমগী বাইও-রিসোর্সশিংদগী বাইও-ইকনমী চাওখৎহনবগা লোয়ননা পোত্থোক/ প্রোসেস/ তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপগী মখোয়দা লৈরিবা ৱাখল লৌশিংশিং ময়ামদা থমখি‍।
থৌরম অসিনা ওন্ত্রপ্রিন্যুর কয়াবু লমদম অসিগী তোপ তোপ্পা বাইও-রিসোর্সশিং অমসুং ত্রেদিস্নেল নোলেজশিং য়োকখৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি হায়রদুনা, মেঘালয়দা নুপী ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ শেমগৎনবগীদমক আই.বি.এস.দি., নোদ, মেঘালয়দা আই.বি.এস.দিনা বাই-ইনক্যুবেতর্স নর্চরিং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ ফোর স্কেলিং তেক্নোলোজিজ (বাইওনেস্ত) ইনক্যুবেতর অমা লিংখৎলে হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
আই.বি.এস.দি.না এন্তিভাইরেল, এন্তি-বেক্তরিএল, এন্তি-ফঞ্জেল অমদি ইনসেক্তর রিপেলেন্ত, এন্তি-দাইবেতিক, এন্তি-অর্থ্রাইতিস, ব্রোঙ্কাইএল এজ্মা, গেস্ত্রো-প্রোতেক্তিব অমসুং ইম্ম্যুনো-মোদুলেসননচিংবা লায়েং কাংলোনগী লমদা থবক তৌরি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা নেৎৱর্ক ফার্মাকোলোজী অমদি সিনর্জিস্তিক স্তদীগা লোয়ননা মখোয়গী থবক তৌবগী মেকানিজম শেমগৎনবগীদমক লায়েংবদা শীজিন্নবগী মতিং লৈবা হিদাক পাম্বী কয়াগী মেতাবোলোমিক স্তদীশিং তৌখ্রে অমদি থিজিন হুমজিনবগী থবক অসিনা লোকেল বাইও-রিসোর্সশিংদগী প্রদক্ত, প্রোসেস অমদি তেক্নোলোজী শেমগৎপগী লমদা খেন্নবা মওংগী অওনবা থৌওং পুরকপদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। মসিনা মহৌশাগী ওইবা ৱাখল লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা থেরাপ্যুতিক এজেক্তশিং শেমগৎপদা মতেং পাংদুনা, লমদমসিগী খুন্নাই শেন্মিৎলোন চাওখৎপা পুরকপগা লোয়ননা মহৌশাগী লায়েং পথাপ চত্থরিবা মীওইশিংদসু কান্নবা পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
বাইও-রিসোর্স চাওখৎহন্নবগীদমক, আই.বি.এস.দি.না প্লান্ত রিসোর্স; ত্রেদিস্নেল চীঞ্জাক য়াওনা মাইক্রোবিএল রিসোর্স; ফাইতো ফার্মাসিউতিকেল মিসন, ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী অমদি দ্রগ দিভেলপমেন্ত; এনিমেল রিসোর্স; ইকো-রেস্তোরেসন, ৱাতর ক্বালিতী মেনেজমেন্ত অমদি লমদম অসিগী বাইও-ইকনমী ফগৎহন্নবগা সর্ভিলেন্স য়াওনা থিজিন হুমজিনবগী লম খুদিংমক কোনশিল্লি হায়নসু দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা পাউদমখি‍। আই.বি.এস.দি.গী রীছর্চকী মীৎয়েঙ পুম্নমক অৱাং নোংপোক লমদমদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থমদুনা বাইও-রিসোর্সশিংদগী বাইও-ইকনমী শেমগৎপদা পুক্নিং চঙলি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা এস.এফ.ই. এনুএল এৱার্দীশিংবু মখোয়গী রীছর্চকী লমদা মখোয়না লৌরিবা শিংথানিংঙাই ওইরবা থৌদাংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। রীছর্চর কয়ানা কংগ্রেস অসি য়াওনবগীদমক চত্থোক চৎশিনগী অমদি লৈফম চাফমগী এৱার্দ কয়া ফংলি অমদি লমদম অসিদা বাইও-রিসোর্সশিং শেমগৎপগী খুদোংচাবশিং থিজিন্নবগী তাঞ্জা ফংলি খঙবদা ঐ নুংঙাই হায়খি‍।
মন্ত্রীনা প্রোফেসর পুলোক কেও মুখর্জী, দাইরেক্তর, আই.বি.এস.দি. অমদি সাইন্তিস্ত, রীছর্চর অমসুং স্তাফ পুম্নমকপু মনিপুরগী ইম্ফাদা অমদি ভারতকী অৱাং নোংপোক লমদমদা অহানবা ওইনা কংগ্রেস অসি পাঙথোকপগীদমক থাগৎখি‍।
দি.বি.তি. সেক্রেতরী দোক্তর রাজেস গোখলেনা তোঙান তোঙানবা ইনোভেতিব অমদি দিসরপ্তিব ওইবা তেক্নোলোজীশিং খোঙজেল য়াঙনা থোরক্লিবা তাঞ্জাসিদা ভারতকী হেল্থকেয়র অসি লম্ফাং অমদা লৈরি হায়খি‍। ভারত্তা পুন্সিবগী চাং হন্থরক্লি অমদি মসি সাইন্তিফিক অমদি মেদিকেল কম্ম্যুনিতীগী নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
বাইওতেক্নোলোজীগী লমদা ভারতনা অচৌবা খোঙথাঙ অমা থাংজিল্লক্লিবসিগী মতাঙদা পল্লদুনা, দোক্তর গোখলেনা ভারতনা শুপ্নগী চহি অনিদা লমদমসিদা পুথোকচবা ভেক্সিন মরি শেমগৎলি অমদি মখোয়শিং অদুদি – মালেমগী অহানবা অমদি ভারত্তা শেমগৎচবা দি.এন.এ. ভেক্সিন জাইকোব-দি, ভারতকী অহানবা প্রোতীন সবয়ুনিৎ ভেক্সিন কোরবেভেক্সTM, মালেমগী অহানবা অমসুং ভারত্তা পুথোকচবা এম.আর.এন.এ. ভেক্সিন জেমকোভেকTM-১৯ অমসুং মালেমগী অহানবা অমদি ভারত্তা পুথোকচবা ইন্ত্রানজেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিন ইনকোভেকনি হায়খি‍।
দোক্তর গোখলেনা, আই.বি.এস.দি.দা লৈরিবা মাইক্রোবিএল কল্চর কল্লেক্সন সেন্তর অসিঅৱাং নোংপোক লমদমদগী মাইক্রোবশিংগী অচৌবা কল্লেক্সন অমা লৈদুনা তোপ তোপ্পা অমা ওইরি অমদি মসিনা অনৌবা দ্রগ শেমগৎপদা নত্তনা এন্তিমাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্স (এ.এম.আর.) স্তদীদা য়াম্না কান্নগদবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি হায়খি‍। আই.বি.এস.দি.না লমদমসিগা মরী লৈনবা অমদি মালেমগী ওইনা মরুওইবা এ.এম.আর.গী লম অসিদা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। আই.বি.এস.দি.না প্রদক্ত, প্রোসেস অমদি তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবগীদমক অৱাং নোংপোক লমদমগী ফর্মেন্তেৎ চীয়্জাকশিংগী ক্বালিতী ইভালুএসন, ভেলিদেসনগী মতাঙদা থবক পায়খৎলি‍ হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ছত্তিসগরগী হান্নগী গভর্নর শ্রী সেখর দত্তনা মহাক্কী ৱারোলদা, ভারত অসি অয়ুর্বেদ, সিদ্ধ, অমদি উননিগী শরুক খরনচিংবা মহৌশাগী হিদাক কাঙলোনগী য়ুম্ফম্নি, অমদি ইন্দিয়ন সিভিলাইজেসন্না হিদাক লাংথক্কীদমক বাইও-রিসোর্সশিং মশক খঙদোক্তুনা শীজিন্ননবগী লমদা পুক্নিং চঙলম্মি হায়খি‍। হৌজিক মথৌ তারিবসি ত্রেদিস্নেল ফার্মাকোলোজীগী অফবা কল্লেক্সন, স্তোরেজ অমদি অরোইবদা স্তেন্দরদাইজ তৌদুনা অফবা মখলগী মেনুফেকচরিংগী থৌওং শেমগৎপনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
মহাক্কী ৱারোলদা, আই.এস.ই. সেক্রেতরী অমদি ইতলীগী য়ুনিভর্সিতী ওফ কেলিয়রীগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওমেদিকেল সাইন্সেসকী প্রোফেসর মার্কো লিওন্তিনা ভারতনা ইথ্নো-ফার্মাকোলোজীদা পুক্নিং য়াম্না চঙলি অমদি থিজিন হুমজিনবগী প্রোজেক্ত মশিং হেন্না হেন্না পায়খৎলিবা অসি য়াম্না ফবা খুদম অমনি হায়খি‍।
প্রোফেসর মার্কোনা শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবা অমদি খুঙ্গংগী মীয়ামদা কান্নবা পীননবগীদমক ভারতকী মফম অতৈগী ফিদম অমা আই.বি.এস.দি.না ওইবা ঙমগনি হায়খি‍। ইন্সতিত্যুৎ ওফ বাইও-রিসোর্সেস এন্দ সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত (আই.বি.এস.দি.) অমদি ইন্তরনেস্নেল সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী, স্বিৎজর্লেন্দ অনি পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবা অসি তুং কোইনা চত্থখিগনি হায়নসু মহাক্না হায়খি‍।
আই.বি.এস.দি.গী বাইরেক্তর প্রোফেসর পুলোক কে. মুখর্জীনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মনিরভর ভারতগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক, আই.বি.এস.দি.না কান্নবা ফংমিন্নবা অমদি হর্বল মেদিসিনেল বেজ প্রদক্তশিং শেমগৎপা, ফর্মেন্তেদ চীঞ্জাকশিং, চাবা য়াবা চেঙ্গুমশিং অমদি তিল কাঙশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইথ্নো ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপশিংগা লোয়ননা স্তার্ত-অপশিং য়োকখৎনবগীদমক ত্রেদিস্নেল হীলরশিং অমসুং সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীশিংগগী মরক্তা মরী শেমগৎলি হায়খি‍।
সোসাইতী ফোর ইথ্নো-ফার্মাকোলোজী, কোলকতা, ইন্দিয়াগী ভাইস-প্রেসিদেন্ত মিস্তর ইন্দ্রনীল দাসনা থাগৎ ৱাহৈ থমখি‍।
আই.বি.এস.দি.না মনিপুরগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা ওইরিবা চান্দেলগী মহা য়ুনিয়ন গভর্নমেন্ত হাইয়র সেকেন্দরী স্কুলদা ‘সাইন্স ম্যুজিয়ম’ অমা লিংখৎলে‍। আই.বি.এস.দি.না লমদম অসিগী লোকেল বাইও-রিসোর্সশিংগী মরমদা সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোনশিং য়োকখৎনবা মনিপুরগী তোঙান তোঙানবা স্কুলশিং, কলেজশিংগী মহৈরোয়শিংগীদমক ৱেবিনার, সেমিনার, লেব ভিজিৎনচিংবা থৌরম কয়া পাঙথোক্লি‍।
আই.বি.এস.দি. অসি ভারত লৈঙাক্কী সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী মখাদা ইম্ফালদা ২০০১দা লিংখৎখিবনি‍। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মনিপুরগী মীয়ামগী থৌগল তৌবখক নত্তনা গংতোক্তা লৈরিবা মসিগী রীজনেল সেন্তর অমদি মেঘালয়গী সিলোংদা অমসুং মিজোরমগী আইজোলদা লৈরিবা রীছর্চ নোদশিং য়াওনা অতোপ্পা এন্তিতী অহুম লৈ‍। আই.বি.এস.দি.না অৱাং নোংপোক লমদমগী বাইওরিসোর্সশিংগী জর্মপ্লাজম খোমজিন্নবগীদমক ইম্ফালগী হরাওরৌদা বাইওরিসোর্স পার্ক অমা লিংখৎখ্রে‍। হৌদোরকপদগী হৌরগা, আই.বি.এস.দি.না “অৱাং নোংপোক লমদমগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগীদমক বাইওতেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সনগী খুত্থাঙদা বাইওরিসোর্সশিং শেমগৎপা অমদি মখোয়বু তুং কোইনা শীজিন্নবা” হায়রিবা হীরম অসিগী পান্দম ফংনবগীদমক থিজিন হুমজিনবগী থবক থৌরমশিং অমদি মশিং য়াম্লবা আউতরীচ প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্তুনা লাক্লি‍।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh inaugurates International Biotech Conclave, first-ever in Northeast
Says, for the first time since Independence, North East Region is organizing an International Conference on Biotechnology involving over 700 International and National delegates representing over 35 countries
Inaugurating the International Conference, Dr Jitendra Singh said, it’s heartening to note that this is happening in Manipur, as the Prime Minister Narendra Modi had over the last 9 years transformed Northeast from a terror tag to a peaceful development model
IBSD has taken this initiative for the development of bio-resources and traditional healer’s practices of this region for societal benefit and livelihood generation: Dr Jitendra Singh
The Minister says, in tune with Prime Minister Modi’s call for Integration, IBSD has organised Industry-Connect (I-Connect) Events in many states including Manipur, Mizoram, Sikkim, Meghalaya for developing collaboration between industries and institute
25 FEB 2023 5:45PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said, for the first time since Independence, North East Region is organizing an International Conference on Biotechnology involving over 700 International and National delegates representing over 35 countries.
The Minister informed that “International Bio-resource Conclave” along with the 22nd Congress of the International Society for Ethno-pharmacology and the 10th Congress of Society for Ethno-pharmacology (ISE SFEC-2023) will be held from February 24-26, 2023 at the City Convention Centre, Imphal, Manipur with the theme “Reimagine Ethnopharmacology : Globalisation of Traditional Medicine''.
Inaugurating the International Conference, Dr Jitendra Singh said, it’s heartening to note that this is happening in Manipur, as Prime Minister Narendra Modi had over the last 9 years transformed Northeast from a terror tag to a peaceful development model. He also emphasised that earlier funds allocated to the North-East did not reach the bottom level, but after Modi became the Prime Minister in May, 2014, funds are reaching to the real beneficiaries at the villages and being utilised for development.
Dr Jitendra Singh said, the Prime Minister has always given high priority to Northeast and other Hilly and Backward terrains since he assumed charge and added that Modi has visited the Northeast more than 50 times in the last 9 years, while the Union Ministers have also visited the North-Eastern Region more than 400 times.
Dwelling on the subject of the Conference, Dr Jitendra Singh said, the Institute of Bio-resources and Sustainable Development (IBSD) is organising the Conference in collaboration with Society for Ethno-pharmacology, India and International Society for Ethno-pharmacology, Switzerland. He praised IBSD for taking this initiative and said that this is happening for the development of bio-resources and traditional healer’s practices of this region for societal benefit and livelihood generation.
Dr Jitendra Singh said, in tune with Prime Minister Modi’s call for Integration, IBSD has organised Industry-Connect (I-Connect) Events in many states including Manipur, Mizoram, Sikkim, Meghalaya for developing collaboration between industries and institutes. Under this event, several entrepreneurs from NER have shared their knowledge for the development of products/ processes/ technologies with value addition of bio-resources and development bio-economy from bio-resources of NER.
The Minister added that this programme encouraged many entrepreneurs to promote unique bio-resources and traditional knowledge of this region and also informed that IBSD has setup Bio Incubators Nurturing Entrepreneurship for Scaling Technologies (BioNEST) incubator at IBSD, Node Meghalaya to develop women entrepreneurship in Meghalaya.
Dr Jitendra Singh said, IBSD is working on therapeutic areas like antiviral, anti-bacterial, anti-fungal and insect repellents, anti-diabetic, anti-arthritis, bronchial asthma, gastro-protectives and immuno-modulation. He said, the institute has performed metabolomics studies of several medicinal plants with potential therapeutic effects for establishing their mechanism of action with network pharmacology and synergistic study and hoped that this research will lead to different transformational approaches from tradition for developing products, processes and technologies with local bio-resources. This will also help in development of traditional knowledge based therapeutic agents leading to socioeconomic development of the region as well as benefits to traditional health care practitioners, he added.
Dr Jitendra Singh also informed that for the development of bio-resources, IBSD is synergizing all the research areas including Plant resources; Microbial resources including traditional foods; Phyto-pharmaceutical Mission, Ethno-pharmacology & Drug Development; Animal resources; Eco-Restoration, Water Quality Management and Surveillance to catalyse the bio-economy of this region. All the research perspectives of IBSD are focussed on the development of bio-economy from bio-resources with special reference to NER, the Minister added.
Dr Jitendra Singh congratulated all the SFE Annual Awardees for their excellent contribution in their research areas. I am happy to know that many researchers have received awards for travel and accommodation to attend this congress and explore opportunities for the development of bioresources of this region.
The Minister complimented Prof. Pulok K. Mukherjee, Director, IBSD and all scientists, researchers and staff for organising this congress for first time in Imphal, Manipur and North-eastern Region of India.
Dr Rajesh Gokhale, Secretary DBT said that the healthcare in India is at crossroads as several innovative and disruptive technologies are emerging at a very fast pace. He said, life expectancy in India is coming down and that is matter of concern for scientific and medical community.
Dwelling on the massive leap taken by India in the field of Biotechnology, Dr Gokhale said, India has developed four indigenous Vaccines in just two years and they are - ZyCoV-D World’s 1st and India’s indigenously developed DNA Vaccine, CORBEVAXTM- India’s first protein subunit vaccine, GEMCOVAC™-19 - World’s 1st and India’s indigenously developed mRNA vaccine and iNCOVACC-World’s 1st and India’s indigenously developed intranasal COVID-19 Vaccine.
Dr Gokhale said, the microbial culture collection centre of IBSD is unique with a huge collection of microbes from NER, which can play as a potential lead for not only new drug development but also very effective for the antimicrobial resistance (AMR) study. He said, IBSD has been working in this area of AMR which has local relevance and global importance. IBSD is working on quality evaluation, validation of fermented foods of NER for developing products, processes and technologies.
Shri Shekhar Dutta, former Governor of Chhattisgarh said in his address that India is home to many traditional medicine systems like Ayurveda, Siddha, and Part of Unani and Indian Civilisation was taking very keen interest in identifying and making use of bio-resources for medicinal use. He said, the need of the hour is to develop good collection, storage and finally good manufacturing practices with standardisation of Traditional Pharmacology.
In his address, Prof. Marco Leonti, Secretary, ISE & Professor, Department of Biomedical Sciences, University of Cagliari, Italy said that India is taking huge interest in Ethno-Pharmacology and this is a very good sign that more and more research projects are being undertaken.
Prof Marco said that IBSD can become a model for other regions of India for growth of economy and for the benefit of rural population. He said that the joint initiative between the Institute of Bio-resources and Sustainable Development (IBSD) and International Society for Ethno-pharmacology, Switzerland will continue in future.
Prof. Pulok K. Mukherjee, Director, IBSD underlined that to fulfil the vision of the Prime Minister for Atmanirbahar Bharat., IBSD has established linkages between traditional healers and the scientific communities for benefit sharing and promotion of start-ups with Ethno Entrepreneurships based on development of herbal medicinal based products, fermented foods, edible mushrooms and insects.
Mr. Indraneel Das, Vice President, Society for Ethnopharmacology, Kolkata, India presented the Vote of thanks.
IBSD has established a “Science Museum” at Maha Union Govt. Higher Secondary School, Chandel, an Aspirational district of Manipur. IBSD is organising many activities like webinars, seminars, lab visits for students from different schools, colleges of Manipur to promote scientific thinking about local bioresources of the region.
IBSD was established in the year 2001 in Imphal under the Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology, Govt. of India. This Institute is not only serving the people of Manipur in Northeast but also has three different other entities including its Regional Centre at Gangtok in Sikkim and Research Nodes at Shillong in Meghalaya and at Aizawl in Mizoram. IBSD has established a Bioresource Park at Hararaou, Imphal for germplasm collection of bioresources of NER. Since inception, IBSD has been engaged in research activities and numerous outreach programmes to fulfil the mission for “Bioresources development and their sustainable use through biotechnological interventions for the socio-economic growth of the North Eastern Region”.