প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা শেল-থুম মন্ত্রীশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ককী গভর্নরশিংগী অহানবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
“গ্লোবেল ইকনোমীদা তংদু-লৈতাবা, থাজবা অমসুং গ্রোথ পুরকপা হায়বা অসি মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমীশিং অমসুং মোনিতরী সিস্তেমশিংগী মখুৎতা লৈ”
“নখোয়গী খন্ন-নৈনবা অদু মালেমগী খ্বাইদগী শোত্থরবা প্রজাশিংদা মীৎয়েং থম্মু”
“গ্লোবেল ইকনোমিক লীদরশিপনা ইনক্লুসিব এজেন্দা অমা শেম্বা খক্তনা মালেমদা থাজবা অমুক হন্না পুরকপা ঙমগনি”
“ঐখোয়গী জি২০ প্রসিদেন্সীগী থিম অসিনা ইনক্লুসিব বিজন – ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর অসি প্রমোৎ তৌরি”
“ভারতনা দিজিতেল পেমেন্ত ইকোস্তেম অসিদা য়াম্না শাফবা, য়াম্না থাজবা য়াবা অমসুং য়াম্না কান্নবা পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎখি”
“ঐখোয়গী দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেম অসি ফ্রী পব্লিক গুদ অমা ওইনা দিবেলপ তৌখি”
“য়ু.পি.আই.গুম্বা খুদমশিংনা লৈবাক কয়াগী তেম্প্লেৎ ওইবা য়াগনি”
24 FEB 2023 9:40AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা ঙসি ভিদিও মেসেসকী থোংদা শেল-থুম মন্ত্রীশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ককী গভর্নরশিংগী অহানবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা পাঙথোকপা অহানবা মন্ত্রীগী থাক্কী দাইলোগনি অমসুং মহাক্না কান্নরবা মীফম অমা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। হৌজিক মতম অসিদা মালেমনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসিগী মীফম অসিদা শরুক য়ারিবশিংনা মালেমনা তমথিরবা ইকনোমীগী অৱাবশিং মায়োক্নরিবা মতমদা গ্লোবেল ফাইনান্স অমসুং ইকনোমীবু লমজিংবগী থৌদাং লৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ লাইচৎ অমসুং মানা পীরম্বা চৈথেংশিংনা গ্লোবেল ইকনোমীদা অকাইবা পীখিবা, জিও-পোলিতিকেল তেন্সনশিং হেনগৎলক্লিবা, গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিংদা অপনবশিং থোকপা, মমলশিং ৱাংৎখৎলক্লিবা, ফুদ অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী, লৈবাক কয়াগী ভাইএবিলিতীদা অকাইবা পীরিবা অনসস্তেনেবল দেত লেবেলশিং অমসুং অথুবদা রিফোর্মশিং পুরকপা ঙমদবনা মরম ওইদুনা ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা মাংনরিবা অসি খুদম ওইনা পীখি। শ্রী মোদীনা হায় গ্লোবেল ইকনোমীদা তংদু-লৈতাবা, থাজবা অমসুং গ্রোথ পুরকপা হায়বা অসি মালেমগী মাংজিল থারিবা ইকনোমীশিং অমসুং মোনিতরী সিস্তেমশিংগী মখুৎতা লৈ।
ভারতকী ইকনোমী খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ইকনোমীগী তুংলমচৎকীদমক ভারতকী কঞ্জুমরশিং অমসুং প্রদ্যুসরশিংনা থাজবা থম্মি অমদি মালেমগী থাক্তা চপ মান্নবা অফবা ৱাখল্লোন অসি শন্দোকপগা লোয়ননা মেম্বর ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংনা ইথিল ফংগনি হায়না আশা তৌগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মেম্বরশিংদা মালেমগী খ্বাইদগী শোত্থরবা প্রজাশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা মীৎয়েং থম্নবা অমসুং গ্লোবেল ইকনোমিক লীদরশিপনা ইনক্লুসিব এজেন্দা অমা শেমবা খক্তনা মালেম থাজবা অমুক হন্না পুরকপা ঙমগনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়গী জি২০ প্রসিদেন্সীগী থিম অসিনা ইনক্লুসিব বিজন – ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর অসি প্রমোৎ তৌরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংদা খুমাং চাউশিনবা অসি মালেমগী মীশিং বিলিয়ন ৮ হেল্লবদু থিন্থরকপগুম্না তৌরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং অৱাংবা দেত লেবেলশিংগুম্বা মালেমগী শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা মলতিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
ফাইনান্সকী লমদা তেক্নোলোজীগী দোমিনেন্দ হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদাপ্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা দিজিতেল পেমেন্তশিংনা করম্না কন্তেক্তলেস অমসুং অপনবা লৈতবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং য়াহনখিবগে হায়বা অদু নীংশিংখি। মহাক্না মেম্বর ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংদা তেক্নোলোজীগী শক্তী অসি খঙদোক্নবা অমসুং শীজিন্ননবা অমরোমদা দিজিতেল ফাইনান্সতা দেস্তেবিলাইজেসন অমসুং লান্ননা শীজিন্নবগী ওইথোকপা য়াবা খুদোংথিবশিং রিগ্যুলেৎ তৌনবা স্তেন্দর্দশিং দেবেলপ তৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা চহি খরা অসিদা মাগী দিজিতেল পেমেন্ত ইকোস্তেম অসিদা য়াম্না শাফবা, য়াম্না থাজবা য়াবা অমসুং য়াম্না কান্নবা পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিনা লৈবাক অসিদা রেদিকেল ওইনা গভর্নান্স, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং ইজ ওফ লিবিংদা অওনবা পুরকখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা হায়, “ঐখোয়গী দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেম অসি ফ্রী পব্লিক গুদ অমা ওইনা দিবেলপ তৌখি”। ভারতকী তেক্নোলোজী কেপিতেল বেঙ্গলুরুদা মীফম অসি পাঙথোক্লি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় শরুক য়ারিবশিংনা ভারতকী কঞ্জুমরশিংনা দিজিতেল পেমেন্তশিং করম্না শীজিন্নবগে হায়বগী হকথেংননা এক্সপরিয়েন্স ফংবা ঙম্লগনি। মহাক্না হায় জি-২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা শেমখিবা অনৌবা সিস্তেম অসিনা জি২০গী মীথুংলেনশিংবা ভারতকী অনৌবা দিজিতেল পেমেন্ত প্লেৎফোর্ম অসি শীজিন্নবা য়াহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়, “য়ু.পি.আই.গুম্বা খুদমশিংনা লৈবাক কয়াগী তেম্প্লেৎ ওইবা য়াগনি। ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অদু মালেমদা পাউদমজবদা ঐখোয়না নুংঙাইবা পোক্কনি অমসুং মসিগীদমক জি২০না থৌদাং লৌবা য়াগনি”।

Prime Minister's Office
PM addresses first meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors under India's G20 Presidency
“It is up to the custodians of the leading economies and monetary systems of the world to bring back stability, confidence and growth to the global economy”
“Focus your discussions on the most vulnerable citizens of the world”
“Global economic leadership can win back the confidence of the world only by creating an inclusive agenda”
“The theme of our G20 Presidency promotes an inclusive vision - One Earth, One Family, One Future”
“India has created a highly secure, highly trusted, and highly efficient public digital infrastructure in its digital payments ecosystem”
“Our digital payments ecosystem has been developed as a free public good”
“Examples like UPI can be templates for many other countries too”
24 FEB 2023 9:40AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the first meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors under India's G20 Presidency via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined that this is the first Minister-level dialogue under India's G20 Presidency and conveyed his best wishes for a productive meeting. Taking note of the challenges faced by the world in the present day, the Prime Minister said that the participants of today’s meeting are representing the leadership of global finance and economy at a time when the world is facing serious economic difficulties. The Prime Minister gave examples of covid pandemic and its after-effects on the global economy, rising geo-political tensions, disruptions in global supply chains, rising prices, food and energy security, unsustainable debt levels affecting the viability of many countries, and the erosion of trust in international financial institutions due to their inability to reform quickly. Shri Modi pointed out that it is now up to the custodians of the leading economies and monetary systems of the world to bring back stability, confidence and growth to the global economy.
Casting the spotlight on the vibrancy of the Indian economy, the Prime Minister highlighted the optimism of the Indian consumers and producers about the future of India’s economy and hoped that the member participants would draw inspiration while transmitting the same positive spirit to the global level. The Prime Minister urged the members to focus their discussions on the most vulnerable citizens of the world and stressed that global economic leadership can win back the confidence of the world only by creating an inclusive agenda. “The theme of our G20 Presidency promotes this inclusive vision - One Earth, One Family, One Future”, the Prime Minister said.
The Prime Minister observed that progress on Sustainable Development Goals seems to be slowing down even though the world population has crossed 8 billion. He emphasized the need to strengthen Multilateral Development Banks for meeting global challenges like climate change and high debt levels
Highlighting the growing dominance of technology in the world of finance, the Prime Minister recalled how digital payments enabled contactless and seamless transactions during the pandemic. He urged the member participants to explore and harness the power of technology while developing standards to regulate its possible risk of destabilization and misuse in digital finance. The Prime Minister noted that India has created a highly secure, highly trusted, and highly efficient public digital infrastructure in its digital payments ecosystem over the past few years. “Our digital payments ecosystem has been developed as a free public good”, the Prime Minister remarked as he underlined that it has radically transformed governance, financial inclusion, and ease of living in the country. Noting that the meeting is taking place in Bengaluru, the technology capital of India, the Prime Minister said that participants can get first-hand experience of how Indian consumers have embraced digital payments. He also informed about the new system created during India’s G-20 Presidency that allows G20 guests to use India's path-breaking digital payments platform, UPI. “Examples like UPI can be templates for many other countries too. We would be happy to share our experience with the world and the G20 can be a vehicle for this”, the Prime Minister concluded.