হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং মেদিকেল কোলেজদা অপগ্রেদ তৌবগী অপদেত
মেদিকেল কোলেজশিং চাদা ৬৯ হেনগৎতুনা ২০১৪গী মমাংদা ৩৮৭ ওইরম্বদগী হৌজিক ৬৫৫ ওইরে
পি.জি. সিত চাদা ১১০ হেনগৎতুনা ২০১৪গী মমাংদা ৩১,১৮৫ ওইরম্বদগী হৌজিক ৬৫,৩৩৫ ওইরে
10 FEB 2023 5:15PM by PIB Imphal
সরকারনা মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং হেনগৎলে অমসুং মখা তানা এম.বি.বি.এস. সিতশিং হেনগৎলে। মেদিকেল কোলেজশিং চাদা ৬৯ হেনগৎতুনা ২০১৪গী মমাংদা ৩৮৭ ওইরম্বদগী হৌজিক ৬৫৫ ওইরে। মখা তারকপদা এম.বি.বি.এস. সিতশিং চাদা ৯৫ হেনগৎতুনা ২০১৪গী মমাংদা ৫১৩৪৮ ওইরম্বদগী হৌজিক ১০০১৬৩ ওইরে অমসুং পি.জি. সিত চাদা ১১০ হেনগৎতুনা ২০১৪গী মমাংদা ৩১১৮৫ ওইরম্বদগী হৌজিক ৬৫৩৩৫ ওইরে। মখা তারকপদা, নেস্নেল মেদিকেল কম্মিসন (এন.এম.সি.)না খংহল্লকপগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা হৌজিক ফাওবগী এম.বি.বি.এস. (য়ু.জি.) অমসুং পোস্ত গ্রেজুএত (পি.জি.) সিতশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচরদা পীরি।
হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফেয়র মন্ত্রালয়না কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা অৱাং নোংপোক অমসুং স্পিসিএল কেতেগরী স্তেতশিংগী ওইনা ৯০:১০গী রেসিওদা অমদি অতোপ্পশিংগী ওইনা ৬০:৪০গী রেসিওদা ফন্দ শেয়র তৌবগা লোয়ননা গবর্নমেন্ত নত্রগা প্রাইভেত মেদিকেল কোলেজ লৈতবা অন্দরসর্ব এরিয়াশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা প্রিফরেন্স পীবগা লোয়ননা ‘হৌজিক লৈরিবা দিস্ত্রিক্ত/রেফরেল হোস্পিতালশিংগা এত্তেচ তৌদুনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ লিংখৎপা’গীদমক সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর্দ স্কিম (সি.এস.এস.) অমা এদমিনিস্তর তৌরি। স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক অসিদা ফেজ অহুমদা মেদিকেল কোলেজ ১৫৭ এপ্রুব তৌখ্রে।
মন্ত্রালয়না হৌজিক লৈরিবা সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিংদা এম.বি.বি.এস. (য়ু.জি.) সিতশিং অমসুং পি.জি. সিতশিং হেনগৎহন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা রাজ্য সরকার/কেন্দ্র সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিংগী অপগ্রেদেসনগীদমক কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিমগী মখাদা সিভিল ৱার্কশিং অমদি ইক্বিপমেন্ত অমসুং ফর্নিচর লৈনবগীদমক শেলগী তেংবাং পীরি।
হেল্থ অমসুং ফেমেলী ৱেলফেয়রগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভারতি প্রবিন পৱারনা মসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি।
এনেক্সচর
করেন্ত একাদেমিক চহি ২০২৩-২৪গীদমক লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজশিংগী রাজ্য-রাজ্যগীওইবা অকুপ্পা ৱারোল
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
অপুনবা অন্দরগ্রেজুএত সিতশিং*
অপুনবা পোস্তগ্রেজুএত সিতশিং#
১
অন্দমান & নিকোবার ইথৎশিং
১১৪
০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৫৫৮৫
২৮১৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৫০
০
৪
অসাম
১২৫০
৭৩৮
৫
বিহার
২৫৬৫
১১৫০
৬
চান্দিগর
১৫০
৫৭৮
৭
ছত্তিশগর
১৯১৫
৫৬২
৮
দাদ্রা & নগর হভেলি
১৭৭
০
৯
দিল্লী
১৪৯৭
২৯১৫
১০
গৱা
১৮০
১৩১
১১
গুজরাত
৬৫০০
২৪৮৩
১২
হরিয়ানা
১৮৩৫
৭৪৫
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৯২০
৩৪২
১৪
জম্মু & কাশ্মীর
১১৪৭
৬১১
১৫
ঝার্খন্দ
৯৮০
২৬৩
১৬
কর্নাতকা
১০৯৯৫
৬০০৬
১৭
কেরলা
৪৫০৫
১৮৮৯
১৮
মধ্য প্রদেশ
৪১৮০
১৯৩৫
১৯
মহারাস্ত্র
১০২৯৫
৫৭৬৫
২০
মনিপুর
৫২৫
২৪১
২১
মেঘলায়া
৫০
৩৭
২২
মিজোরাম
১০০
০
২৩
ওরিশা
২৩২৫
১২০৩
২৪
পুদুচেরী
১৬৩০
৯৪৩
২৫
পঞ্জাব
১৭৫০
৭৫৪
২৬
রাজস্থান
৫০৭৫
২৯৮০
২৭
সিক্কিম
১৫০
৩৪
২৮
তমিল নাদু
১১২৭৫
৪৯৩৫
২৯
তেলঙ্গনা
৬৯৯০
২৭২৩
৩০
ত্রিপুরা
২২৫
৮৫
৩১
উত্তর প্রদেশ
৯২০৩
৩৭৯৫
৩২
উত্তরাখন্দ
১১৫০
১৮১১
৩৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৮২৫
১৯৯৮

Ministry of Health and Family Welfare
Update on Upgradation of District Hospitals to Medical Colleges
69% Increase in Medical Colleges from 387 before 2014 to 655 at present
Increase of 110% in PG seats from 31,185 before 2014 to 65,335 currently
10 FEB 2023 5:15PM by PIB Delhi
The Government has increased number of medical colleges and subsequently increased MBBS seats. There is an increase of 69% in Medical Colleges from 387 before 2014 to 655 as of now. Further, there is an increase of 95% in MBBS seats from 51348 before 2014 to 100163 as of now and increase of 110% in PG seats from 31185 before 2014 to 65335 as of now. Further, as informed by the National Medical Commission (NMC), the details of MBBS (UG) and Post Graduate (PG) seats in the country as of now is at Annexure.
The Ministry of Health & Family Welfare administers a Centrally Sponsored Scheme (CSS) for ‘Establishment of new Medical Colleges attached with existing district/referral hospitals’ with preference to underserved areas and aspirational districts, where there is no existing Government or private medical college with fund sharing between the Centre and State Governments in the ratio of 90:10 for North Eastern and Special Category States and 60:40 for others. Under the Scheme, 157 Medical colleges have been approved in three phases in the country.
The Ministry also provides financial support to existing government medical colleges for Civil Works and procurement of equipment & furniture under the Centrally Sponsored Scheme for upgradation of existing State Government/ Central Government Medical Colleges for increasing MBBS (UG) seats and PG seats.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Lok Sabha today.
Annexure
The State-wise details of medical colleges in the country for the current academic year 2023-24
S. No.
Name of the State/UT
Total Undergraduate Seats*
Total Postgraduate Seats#
1
Andaman & Nicobar Islands
114
0
2
Andhra Pradesh
5585
2816
3
Arunachal Pradesh
50
0
4
Assam
1250
738
5
Bihar
2565
1150
6
Chandigarh
150
578
7
Chhattisgarh
1915
562
8
Dadra & Nagar Haveli
177
0
9
Delhi
1497
2915
10
Goa
180
131
11
Gujarat
6500
2483
12
Haryana
1835
745
13
Himachal Pradesh
920
342
14
Jammu & Kashmir
1147
611
15
Jharkhand
980
263
16
Karnataka
10995
6006
17
Kerala
4505
1889
18
Madhya Pradesh
4180
1935
19
Maharashtra
10295
5765
20
Manipur
525
241
21
Meghalaya
50
37
22
Mizoram
100
0
23
Orissa
2325
1203
24
Puducherry
1630
943
25
Punjab
1750
754
26
Rajasthan
5075
2980
27
Sikkim
150
34
28
Tamil Nadu
11275
4935
29
Telangana
6990
2723
30
Tripura
225
85
31
Uttar Pradesh
9203
3795
32
Uttarakhand
1150
1811
33
West Bengal
4825
1998
*Data for 2023-24 may vary on granting of permission by NMC for new Colleges/ increase of seats and on withdrawal of permission for Colleges / seats. # (excluding DNB/FNB & CPS)