ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ରମାଦେବୀ ମହିଳା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
10 FEB 2023 7:40PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ଫେବୃଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୩)ରେ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ରମା ଦେବୀ ମହିଳା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେବା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ତାଙ୍କର ପାଠପଢ଼ା ଦିନ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିବା ସମୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏଠାରେ ତାଙ୍କର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଜୀବନ କଟାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭୁବନେଶ୍ୱର ସ୍ଥିତ ୟୁନିଟ-୨ ବାଳିକା ସ୍କୁଲରେ ନିଜର ପାଠପଢ଼ା ଶେଷ କରିବା ପରେ ସେ ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ୪ ବର୍ଷ ଧରି ପାଠ ପଢ଼ିଥିଲେ । ସେ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ସ୍ନେହ ଓ ଭଲ ପାଇବାକୁ କେବେ ଭୁଲି ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ସହପାଠୀ ଥିବା ଅନେକଙ୍କ ସହିତ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ସେ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଛନ୍ତି । ଏହି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସବୁବେଳେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି ।
ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ ଛାତ୍ରୀ ରୂପରେ, ଅର୍ଥାତ୍‌ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ନିଜ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ୍‌। ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଭାରତରେ ମହିଳାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରି ଆସିଛନ୍ତି। ପରିବାର ଚଳାଇବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ଶାସନ ପରିଚାଳନା କରିବା, ସାହିତ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ନୃତ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନେତୃତ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହିଳାମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଛନ୍ତି । ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବେ ଆଉ କେବଳ ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ହୋଇ ରହି ନାହିଁ, ଏହା ଅନେକ ପରିମାଣରେ ଏକ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଲାଣି । ଝିଅମାନେ ଏବେ ପୁଅଙ୍କ ସହିତ ସମାନ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଅଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଗଲେଣି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର । ପଞ୍ଚାୟତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବା ଖୁସିର ବିଷୟ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଉପଲବ୍ଧି । ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସଙ୍କେତ ।
ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା ରଖିବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସର ଛାଡ଼ିବା ପରେ, ସେମାନେ ଆଉ ଏକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବେ - ତାହା ହେଉଛି ଜୀବନର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ। ଜୀବନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସଫଳ ହେବାକୁ ହେଲେ, ସେମାନେ ନିଜର କ୍ଷମତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହେବା ଉଚିତ୍‌ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ୨୦୪୭ରେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପୂରଣ କରିବା, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇଥିବ । ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତକୁ ବିକାଶର ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଯୁବପିଢ଼ି ନିର୍ବାହ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

President's Secretariat
President of India graces the 2nd Convocation of Rama Devi Women’s University, Bhubaneswar
10 FEB 2023 7:40PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced and addressed the 2nd Convocation of Rama Devi Women’s University at Bhubaneswar today (February 10, 2023).
Speaking on the occasion, the President recalled her days – she spent in this University (then college) as a student. She said that she had studied in this institution for four years after completing her schooling at Unit-2 Girls School in Bhubaneswar. The love and affection of the teachers of that time is unforgettable. She said that she is still in touch with many of classmates from that time. This great educational institution has always been a source of inspiration in her life.
Addressing the students of the University, the President said that they should feel proud as girl students, that is, as representatives of women. Women in India have played an important role since ages. From management of family to governance of the country, from literature, music and dance to leadership, women have proved their mettle in every field. Women empowerment is no longer a slogan, it has become a reality to a large extent. Girls are not only at par with our boys, but in some fields they are even ahead of the boys.
The President said that India is the largest democracy in the world. It is heartening that the representation of women is increasing in all democratic institutions from Panchayats to Parliament. It is a great achievement of our democracy that for the first time the number of women parliamentarians has crossed 100. This is a good sign for the future of our democracy.
The President advised students to keep faith in their abilities. She said that after leaving the university campus, they would enter another university - the University of Life. To be successful in the University of Life, they must be aware of their strengths and abilities.
The President said that India aims to become a developed nation in the next 25 years. We all believe that in the year 2047, when India will celebrate the centenary of its independence, it will be one of the most prosperous nations in the world. It is the responsibility of the young generation to take India to the pinnacle of development during these 25 years.