Ministry of Youth Affairs and Sports
B. Borooah College organises Model Y20 summit ahead of Y-20 inception meeting to be held in Guwahati
10 Colleges participated in the Model summit representing the G-20 members
Government of Assam is engaging the youth, through platforms like Model Y20, Seminars etc, wherein a meaningful discourse can be generated around the thematic areas of Y20: Dr. B. Kalyan Chakravarthy
28 JAN 2023 5:31PM by PIB Guwahati
As part of the drive to create a participative and inclusive deliberation process in the run-up to the Youth-20 (Y20) meeting to be held in Guwahati, a Model Y20 summit was organised in B.Borooah College here today. In a Model Y20 event, participants represent the interests of a member of the G20 nations and deliberate on the topic at hand.
The event focused on one of the theme of this year's Y20 Summit - Climate Change and Disaster Risk Reduction: Making Sustainability a Way of Life. Two students from ten Colleges each participated in the model summit to represent G-20 members. A Model Y-20 Secretariat was also formed to operationalize the Model Y-20 summit. Students from Pragjyotish College, Beltola College, B.Borooah College, Pandu College, S.B. Deorah College, Guwahati College, Arya Vidyapeeth College, Handique Girls' College, LCB College and Dispur College actively participated in the model summit.
Susmita Sarma from Guwahati College who represented Russia as a delegate said that this experience of joining the model summit has helped her to get more idea about the G20 countries and their opinions on climate change. Anita Devi from Beltola College who represented Germany said that it was a great opportunity for her as it has helped her to have more knowledge about what is happening around the world.
Students from various colleges attended the Model summit as audience and expressed their happiness for getting the opportunity to be a part of it. Ansh Kumar Sharma from LCB College, Guwahati mentioned how this event has helped him to know about the stands of different countries regarding the issues and agreements related to climate change. He also said that he is very much curious about the upcoming G20 and Y20 events to be held in Guwahati.
While talking about the initiatives by Government of Assam on upcoming G20/Y20 events, Dr. B. Kalyan Chakravarthy, IAS, Principal Secretary to the Government of Assam said that "as the youth of Assam have immense potential to benefit our society socially, politically, and economically, the Government of Assam is engaging them across the breadth of the state, through platforms such as the Model Y 20, Seminars etc, wherein a meaningful discourse can be generated around the thematic areas of Y20. Their cognitive prowess is being challenged with deliberations being held around issues such as the needs of the future workforce; on making sustainability a way of life; ushering an era of peace and security; deliberating their role in democratic governance; and towards a health ecosystem that addresses both physical and mental health issues, he adds. He says that these are key as the State gears up for the Y20 Inception Meeting to be held in Guwahati on 7-8 Feb 2023."
It may be mentioned that on the sidelines of the G20 summit, the first meeting of the Y20 Group shall be held in Guwahati from 6th to 8th February, 2023. This is the first of the various meetings to be held on the five Y20 themes across India in a run-up to the final Youth-20 Summit in August 2023. More than 250 delegates from across the world are expected to participate in the 3-day event in Assam. It will focus on five themes of Future of Work; Climate Change and Disaster Risk Reduction; Peace Building and Reconciliation; Youth in Democracy and Health, Wellbeing and Sports.
As part of the awareness drive over 50 Universities/Colleges across the 34 districts of Assam is organizing seminars, workshops, debates and panel discussions in their campuses.

যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিতব্য ৱাই-২০ বৈঠকৰ পূৰ্বে বি. বৰুৱা কলেজত মডেল ৱাই২০ সন্মিলন
জি-২০ ৰ সদস্যসকলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি ১০ খন মহাবিদ্যালয়ৰ এই মডেল সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ
অসম চৰকাৰে মডেল ৱাই২০, আলোচনা চক্ৰ আদিৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰিছে, য’ত ৱাই২০ ৰ বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰসমূহত এক অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা কৰিব পৰা যাবঃ ডঃ বি. কল্যাণ চক্ৰৱৰ্তী
28 JAN 2023 5:31PM by PIB Guwahati
গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিতব্য ইয়ুথ-২০ (Y20) বৈঠকৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত এটি অংশগ্ৰহণমূলক আৰু সৰ্বাংগীন আলোচনা প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰিবেশ সৃষ্টিৰ প্ৰয়াসৰ অংশ হিচাপে আজি ইয়াৰ বি. বৰুৱা মহাবিদ্যালয়ত এখনি মডেল ৱাই২০ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়। এই মডেল ৱাই২০ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি বিভিন্ন বিষয় সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
আজিৰ এই মডেল ৱাই ২০ সন্মিলনত এই বৰ্ষৰ ৱাই২০ সন্মিলনৰ এটা বিষয়বস্তু - জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাসঃ বহনক্ষমতাক জীৱনৰ পন্থা হিচাপে অৱলম্বন ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আলোচনা কৰা হয়। জি-২০ ৰ সদস্য দেশসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ দহখন মহাবিদ্যালয়ৰ দুগৰাকীকৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে এই মডেল সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই মডেল ৱাই-২০ সন্মিলনক সঞ্চালনৰ বাবে এটা মডেল ৱাই-২০ সচিবালয়য়ো গঠন কৰা হয়। এই মডেল সন্মিলনত প্ৰাগজ্যোতিষ মহাবিদ্যালয়, বেলতলা মহাবিদ্যালয়, বি. বৰুৱা মহাবিদ্যালয়, পাণ্ডু মহাবিদ্যালয়, এছ.বি. দেওৰা মহাবিদ্যালয়, গুৱাহাটী কলেজ, আৰ্য বিদ্যাপীঠ কলেজ, সন্দিকৈ ছোৱালী মহাবিদ্যালয়, এলচিবি মহাবিদ্যালয় আৰু দিছপুৰ মহাবিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে।
এগৰাকী প্ৰতিনিধি হিচাপে ৰাছিয়াক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি গুৱাহাটী কলেজৰ সুস্মিতা শৰ্মাই কয় যে এই মডেল সন্মিলনত যোগদানৰ অভিজ্ঞতাই তেওঁক জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বিষয়ে অধিক ধাৰণা দিছে আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত সেই দেশসমূহৰ মতামত জনাত সহায় কৰিছে। জাৰ্মানীৰ প্ৰতিনিধি হিচাবে যোগদান কৰা বেলতলা মহাবিদ্যালয়ৰ অনিতা দেৱীয়ে কয় যে তেওঁৰ বাবে এয়া এক অনন্য সুযোগ কিয়নো ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁ বিশ্বৰ ঘটনা প্ৰৱাহ সম্পৰ্কে অধিক জ্ঞান লাভ কৰিছে।
এই মডেল সন্মিলনত দৰ্শক হিচাপে উপস্থিত থাকি ভিন্ন মহাবিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ইয়াৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ লাভৰ বাবে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। গুৱাহাটীৰ এলচিবি কলেজৰ অংশ কুমাৰ শৰ্মাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰে সম্পৰ্কীয় বিষয় আৰু চুক্তিসমূহৰ সন্দৰ্ভত ভিন্ন দেশৰ স্থিতি সম্পৰ্কে জানিবলৈ এই অনুষ্ঠানে তেওঁক সহায় কৰিছে বুলি কয়। তেওঁ লগতে গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিতব্য জি-২০ আৰু ৱাই২০ কাৰ্য্যসূচীক লৈ অত্যন্ত কৌতূহলী হৈ উঠিছে বুলি কয়।
আগন্তুক জি২০/ৱাই২০ কাৰ্য্যসূচী সন্দৰ্ভত অসম চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰাজি সম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰি অসম চৰকাৰৰ প্ৰধান সচিব ডঃ বি. কল্যাণ চক্ৰৱৰ্তীয়ে কয়, "অসমৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সামাজিক, ৰাজনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে আমাৰ সমাজক উপকৃত কৰিব পৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকাৰ কথা চিন্তা কৰি অসম চৰকাৰে তেওঁলোকক ৰাজ্যখনৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত মডেল ৱাই ২০, আলোচনা চক্ৰ আদিৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে জড়িত কৰিছে, য’ত ৱাই২০ ৰ বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰসমূহৰ সন্দৰ্ভত এক অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা কৰিব পৰা যাব।“ ভৱিষ্যতৰ কৰ্মশক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা, বহনক্ষমতাক জীৱনৰ পন্থা হিচাপে অৱলম্বন; এটি শান্তি আৰু সুৰক্ষাৰ যুগৰ সূচনা; গণতান্ত্ৰিক শাসন ব্যৱস্থাত তেওঁলোকৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোচনা আৰু শাৰীৰিক তথা মানসিক স্বাস্থ্য উভয়কে সম্বোধন কৰি স্বাস্থ্য বাতাবৰণৰ দৰে বিষয়সমূহক কেন্দ্ৰ কৰি আলোচনা অব্যাহত ৰাখি তেওঁলোকৰ জ্ঞানভিত্তিক দক্ষতাক জগাই তোলা হৈছে বুলি তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ কয় যে ২০২৩ ৰ ৭-৮ ফেব্ৰুৱাৰীত গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিতব্য ৱাই২০ আৰম্ভণি বৈঠকলৈ ৰাজ্যখন সাজু হৈছে।
উল্লেখ্য যে জি২০ সন্মিলনৰ অংশ হিচাপে ২০২৩ ৰ ৬-৮ ফেব্ৰুৱাৰীত গুৱাহাটীত ৱাই২০ গ্ৰুপৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হ'ব। ২০২৩ ৰ আগষ্টত অনুষ্ঠিতব্য অন্তিম ইয়ুথ-২০ সন্মিলনলৈকে সমগ্ৰ ভাৰতত পাঁচ ৱাই২০ বিষয়ৰ ওপৰত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ভিন্ন বৈঠকৰ এয়া প্ৰথমখন। অসমত অনুষ্ঠিতব্য ৩-দিনীয়া এই অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ বিশ্বৰ ২৫০ ৰোধিক প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইয়াত ফিউচাৰ অৱ ৱৰ্ক; জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস; শান্তি স্থাপন আৰু সমন্বয়; গণতন্ত্ৰত যুৱক-যুৱতী তথা স্বাস্থ্য, সুস্থতা আৰু ক্ৰীড়া- এই পাঁচটা বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
এই সজাগতা অভিযানৰ অংশ হিচাপে অসমৰ ৩৪ খন জিলাৰ ৫০ খনৰো অধিক বিশ্ববিদ্যালয়/মহাবিদ্যালয়ে তেওঁলোকৰ চৌহদত আলোচনা চক্ৰ, কৰ্মশালা, বিতৰ্ক আৰু পেনেল আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰিছে।