অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিংনা অৱাং নোংপোক্কী নুপীশিংবু চেংগুম থাবগী খু্ত্থাঙদা মখোয়গী পুন্সি হিংজনবা লম্বী পীবদা মতেং পাংলি
09 DEC 2022 1:32PM by PIB Imphal
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স মেনেজমেন্ত সোসাইতী (এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.)না দোনর মন্ত্রালয়গী মীৎয়েঙ মখাদা নুপীগী পাঙ্গল কনখৎন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা স্কিল দিভেলপমেন্তকী খুত্থাঙদা অৱাং নোংপোক লমতমগী খুঙ্গঙগী লমদা লৈবা নুপীশিংবু চেঙ্গু থাহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি হিংবগী লম্বী পীবদা মতেং পাংলি‍।
পুম্নমক অসি এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না বঞ্চুং কৌবা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ অমদা চেঙ্গু থাবগী ত্রেনিং পীবদগী হৌরকখিবনি‍। কাঙলুপ অসি অরুনাচল প্রদেশগী চাংলং দিস্ত্রিক্তগীনি‍। কাঙলুপ অসি নুপী লূপ্লোয় ২০না জনুৱারী ২০১৬দা শেমখিবনি‍। কাঙলুপ অসি সিংফো ত্রাইবকী মনুং চল্লি‍।
মফম অসিদা, পোত্থোকশিং অদুনা কৈথেলদা শেন্দোং য়াম্না লৈহন্দুনা চেঙ্গুম থাবগী থবক থুনা পাকথোক চাউথোরকখি‍। ওইস্তর চেঙ্গুম অসি তোঙান তোঙানবা লৌউ শিংউগী মথি মকুমশিংদগী পত্থ পুমথহনবা তৌদনা প্রোতিন মরাং কায়না য়াওবা চীঞ্জাক পুথোকপগী খ্বাইদগী চুনরবা ফঞ্জেল ওর্গানিজমশিংগী মরক্তা অমনি‍। ওইস্তর চেঙ্গুম পুথোকপগী থবক অসি হৌদোকপদা ত্রেনিং অমসুং শেম শাবা চঙই‍।
হৌরকপদা, কাঙলুপ অদুনা মদুগী থবক থৌরমশিংগী মরমদা অমদি মদুবু তুং কোইনা হিংহন্দুনা থম্বগী মরমদা খঙলমদে‍। ইং ২০১৬দা, প্রোজেক্ত অসি পায়খৎলবা মতুংদা, কাঙলুপ অসিনা মসিগী থৌওং অমদি থবক থৌরমশিং খঙলকখি অমদি তুংদা মদুগী শরুক অমা ওইখি‍। রিভোল্বিং ফন্দগী খুত্থাঙদা অপুনবা শেন্ফম লুপা ১,২২,০০০/- ফংখি, অমদি কাঙলুপ অদুনা অচার শেম্বা, ফি শাবা, অমদি চেঙ্গুম থাবা হৌদোকখি‍।
সেপ্তেম্বর ২০১৯গী অহানবা চয়োলদা, কাঙলুপ অদু খেরেম বিসাদা মোহোং খুঙ্গঙদগী বেদ এম. ভেজেগানা চেঙ্গুম থাবগী মরমদা তমবিখি‍। কাঙলুপ অদুগী লূপ্লোয়শিংনা ত্রেনিং অদুদা ইচঙ থৌনা শরুক য়াখি‍। তুংদা, জনুৱারী ২০২০দা, ত্রেনিং অমদি রিভোল্বিং ফন্দগী মতেংদগী, কাঙলুপ অদুনা চেঙ্গুম চারা, পেকেজিং প্লাস্তিক, রব্বর, অমদি পাইপ স্প্রে লৈবদা লুপা ৭০০০/- থাদদুনা চেঙ্গুম থাবা হৌখি‍।
থা অনিগী মতুংদা, চেঙ্গুমশিং অদু হোলসেল কৈথেলগী মমলদা কেজিদা লুপা ১৫০দগী লুপা ১৬০ ফাওবগী চাংদা অমদি মরক মরক্তা লুপা ২০০গী রিতেল কৈথেলগী মমলদা য়োনবা হৌখি‍। থা অমগা মখায়দা, মখোয়না কেজি ১৭ হোলসেল মমলদা লুপা ২৮৭০গী য়োনখি অমদি কেজি ৬০না রিতেলদা লুপা ১২,০০০গী য়োনখি‍। শিৎখিবা অপুনবা শেনফম লুপা ১৪৮৭০ ওইদুনা শেন্দোংসু লুপা ১৪৮৭০ ওইখি‍।
কাঙলুপ অসিনা, খুঙ্গঙগী নুপীশিংগী স্কিল শেমগত্তুনা অমদি হেনগৎহন্দুনা, শেল তান্নবগীদমক চেঙ্গুম থাবগী মরমদা ৱাখল লৌশিং পীদুনা এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.কী খুত্থাঙদগী থিওরেতিকেল অমদি শেলগী ওইবা তেংবাংগীদমক প্রোজেক্ত অসিদা পুকচেল শেংনা তৌবিমল খঙবা উৎখি‍।

Ministry of Development of North-East Region
Skill Development Training helping Women of North East to earn their livelihood through mushroom cultivation
09 DEC 2022 1:32PM by PIB Delhi
Eastern Region Community Resource Management Society (NERCRMS) under the aegis of ministry of DONEAR with an aim to empower Nari Shakti through Skill development has helped women living in rural areas of the North Eastern regions to earn their livelihood through mushroom cultivation.
It all started with the NERCRMS giving training to a Women self help group- Banchung for mushroom cultivation. This group is from Changlang District in Arunachal pradedh. The group was formed in January 2016 with a total of 20 female members. This group belongs to the Singpho tribe.
In this area mushroom cultivation is growing rapidly, with the produce fetching good returns in the market. The oyster mushroom is one of the most suitable fungal organisms for producing protein-rich food from various agricultural wastes without composting. Starting oyster mushroom production requires training and preparation.
Initially, the group was not aware of its activity and how to ensure its sustainability. In the year 2016, after the project's implementation, the group learned about its process and activities and later became a part of it. A total of Rs. 1,22,000/- (2016 to 2020) was received through the Revolving Fund, where the group began with pickle making, weaving, and mushroom cultivation.
In the first week of September 2019, the group were trained on mushroom cultivation by Bad M Bhejega from Mohong village at Kherem Bisa. The group members actively participated during the training. Later, in January 2020, through the training and with the support of the revolving fund, the group started mushroom cultivation with an amount of Rs. 7000/- spent towards buying mushroom spawn, packaging plastic, rubber, and pipe spray.
After two months, mushrooms begin to sell at a whole sale market price of Rs. 150 to Rs. 160/kg and occasionally at a retail market price of Rs. 200. Over a month and a half, they sold 17 kg at a whole sale price of Rs. 2870 and 60 kg at retail with a sale price of Rs. 12000. The total amount sold was Rs. 14870, with a profit of Rs. 14870.
The group expressed its sincere gratitude to the project for its theoretical and financial support received through NERCRMS, by developing and enhancing the skills of rural women by providing knowledge about mushroom cultivation for income generation.