ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ଭାରତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ରାଜିନାମା (ଭାରତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଇସିଟିଏ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଦ୍ବାରା 100 ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ୍ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ସମାପ୍ତ କରାଯିବ : ଶ୍ରୀ ପିୟୁଷ ଗୋୟଲ୍‌
ଇସିଟିଏ ର ଫଳାଫଳ ଭାବରେ ପ୍ରାୟ 10 ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ବ୍ୟାପକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଇସିଟିଏ ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି; ଚୁକ୍ତିନାମା ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସନୀୟ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ରତ୍ନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସାହ ଦେବ ପାଇଁ ଇସିଟିଏ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ
ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଇସିଟିଏ ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟ ସୃଷ୍ଟି, ରପ୍ତାନିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି, ଏକ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥାଏ
22 NOV 2022 8:19PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଇଣ୍ଡ-ଅସ୍ ଇସିଟିଏ) ଅନୁଯାୟୀ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଦ୍ବାରା 100 ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ୍ ହଟାଯିବ। ଆଜି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁମୋଦନ ପରେ ସେ ଇସିଟିଏ ଉପରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ଯେଉଁ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ସେହି କାରଣରୁ ଇସିଟିଏ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇସିଟିଏ ଅର୍ଥନୀତିର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶେଷ କରି ବସ୍ତ୍ର, ରତ୍ନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଏହା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇପାରେ ଯେ ଇସିଟିଏ ର ଫଳାଫଳ ଭାବରେ 10 ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଭାରତର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିବ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଭାରତର ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସେଫ୍‌ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ 1800 ର ବାର୍ଷିକ ଭିସା କୋଟା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ |
ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସ ଏହାକୁ ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ବିଶ୍ବରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ସ୍ଥିତି ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇସିଟିଏ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ।
ଇଣ୍ଡି ଅସ୍ ଇସିଟିଏ ଯାହା 2 ଏପ୍ରିଲ୍ 2022 ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଇଣ୍ଡ-ଆୟୁସ୍ ଇସିଟିଏ ବିଲ୍ ଏବଂ ଡିଟିଏଏ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ଆଜି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସଂସଦ ଦ୍ବାରା ପାରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ରୟାଲ୍ ଆସେଣ୍ଟ୍ ପାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପରିଷଦରେ ରଖାଯାଇଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମାପ୍ତ କରିବା ପରେ ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ତାରିଖରେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୌଶଳଗତ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଉଭୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଚାରୋଟି ରାଷ୍ଟ୍ର କ୍ୟୁୟୁଏଡି, ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ୍ (ଆଇପିଏଫ୍) ର ଅଂଶ ଅଟେ। ଇସିଟିଏ ମାଧ୍ୟମରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବିସ୍ତୃତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଖୋଲିବ ଏବଂ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିପକ୍ୱତା ସହିତ ଦୁଇଟି ଜୀବନ୍ତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ହେଉଛି ଆମର ବହୁମୁଖୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ। ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପରେ ବିକଶିତ ଦେଶ ସହିତ ଇସିଟିଏ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି | ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦୁଇ ବନ୍ଧୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କର ସମଗ୍ର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ | ଏହା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସାତ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ, ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ଟିକସଦାତା ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ ହେବ, ଯାହା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସମାଜ ତଥା ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ |
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଇସିଟିଏ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଯୋଗାଇଥାଏ | ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପୂର୍ବ ଏଫଟିଆର ତୁଳନାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ବ୍ୟାପକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା | ଆଶା କରାଯାଏ ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ସହିତ ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟମାନ ୟୁଏସ 31 ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ରୁ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 45-50 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ। 2026-27 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ରପ୍ତାନି 10 ବିଲିୟନ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଯେହେତୁ ଶ୍ରମ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ଉପକୃତ ହେବେ, ଏହା ଭାରତରେ ଅତି କମରେ 10 ଲକ୍ଷ ଚାକିରିର ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି, ଏହା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାକିରି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଇବା ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ |
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରାୟ 96% ରପ୍ତାନି ହେଉଛି କଞ୍ଚାମାଲ ଏବଂ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ଯାହା ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ଶସ୍ତା କଞ୍ଚାମାଲ ପାଇବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀ କରାଇବାରେ ଅନୁମତି ଦେବ | ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧିରେ ବିନିଯୋଗ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଗତିବିଧି (ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ୍ ଉପକରଣ) କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲାଭ ହେଉଛି ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟ ବିକଶିତ ପ୍ରାଧିକରଣରେ ଅନୁମୋଦିତ ଡ୍ରଗ୍ ଗୁଡିକ ପେଟେଣ୍ଟେଡ୍, ଜେନେରିକ୍ ଏବଂ ବାୟୋସିମିଲାର୍ ଓଷଧ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ଅନୁମୋଦନ ପାଇବେ |
ସେବାରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଷୟରେ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରାୟ 135 ସବ୍ ସେକ୍ଟରରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ଯାହା ଆଇଟି, ଆଇଟିଇଏସ, ବ୍ୟବସାୟ ସେବା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଏବଂ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ପରି ଭାରତର ଆଗ୍ରହର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରୁ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ଅଫର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ: ରୋଷେୟା ଏବଂ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟା; ପାରସ୍ପରିକ ଭିତ୍ତିରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ 2-4 ବର୍ଷର ଅଧ୍ୟୟନ ଅଧ୍ୟୟନ ଭିସା; ବୃତ୍ତିଗତ ସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସପ୍ରାପ୍ତ / ରେଗୁଲେଟେଡ୍‌ ବୃତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି; ଏବଂ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଛୁଟିଦିନ ଭିସା ବ୍ୟବସ୍ଥା | ଅଧିକନ୍ତୁ, ଆଇଟି/ ଆଇଟିଇଏସ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଡବଲ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଅଧୀନରେ ଦୀର୍ଘ ବିଚାରାଧୀନ ସମସ୍ୟା ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ସମାଧାନ ହୋଇଛି ଯାହା ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଆସୋସିଏସନ୍ ତରଫରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ବାର୍ଷିକ 200 ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଇସିଟିଏ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ବ୍ୟାପକ ଇଣ୍ଡ-ଆୟୁସ୍ ଇସିଟିଏ ପାଇଁ, ଉଭୟ ପକ୍ଷର ମୁଖ୍ୟ ବୁଝାମଣାକାରୀ ସ୍କୋପିଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ୍ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବାକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ବୈଠକ କରିବେ |
ସଂକ୍ଷେପରେ, ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଇସିଟିଏ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଗଭୀର, ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ରଣନୀତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ସେବାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସାଧାରଣ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ |

Ministry of Commerce & Industry
Duties on 100 percent tariff lines to be eliminated by Australia under the landmark India-Australia Economic Cooperation and Trade Agreement (Ind-Aus ECTA): Shri Piyush Goyal
An estimated 10 lakh jobs to be created as the result of the ECTA: Shri Piyush Goyal
ECTA finalized after exhaustive stakeholder consultations; Agreement unanimously accepted and appreciated by all quarters: Shri Piyush Goyal
ECTA to give a major boost to Gems and Jewellery sector: Shri Piyush Goyal
ECTA to enhance people to people contact leading to generation of additional businesses, significant increase in exports, investment and employment for more than one million
22 NOV 2022 8:19PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal said that duties on 100 percent tariff lines would be eliminated by Australia under the landmark India-Australia Economic Cooperation and Trade Agreement (Ind-Aus ECTA). He was addressing a press conference on the ECTA following the approval of the Agreement by the Australian Parliament today.
Minister expressed his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and said that the ECTA was made possible because of the bond that he had built with the leadership in Australia cutting across party lines.
Shri Goyal said that the ECTA would give a big boost to several sectors of the economy, especially textiles, gems and jewellery and pharmaceuticals. It may be noted that 10 lakh jobs are estimated to be created as the result of the ECTA. He noted that the Agreement would also open new opportunities for the service sector in India and would immensely benefit students by offering them an opportunity to work in Australia. Annual Visa quota of 1800 is to be instituted for India Yoga teachers and Chefs.
The Minister underscored that the Agreement was finalized after extensive and exhaustive stakeholder consultations and pointed out that it was unanimously accepted and supported by all quarters.
Shri Goyal observed that the Agreement reflected the confidence and trust between the two countries, and India’s growing stature in the world. He said that ECTA would further deepen India’s relationship with Australia, a vibrant democracy which shared several of India’s interests.
IndAus ECTA which was signed on 2 April 2022, is now ready for ratification for its early implementation, with the Ind-Aus ECTA Bill and the DTAA amendment bill being passed by the Australian Parliament today and is being placed before Executive Council to get Royal Assent. The Agreement will enter into force shortly, on a mutually convenient date once both the sides have completed their domestic processes.
Australia is an important strategic partner of India and both the democracies are part of the four nation QUAD, Trilateral Supply Chain Initiative and the Indo-Pacific Economic Forum (IPEF). The trade relationship facilitated through ECTA will open a new chapter on India-Australia Comprehensive Economic Partnership between two vibrant economies with shared interest and trade complementarities. This agreement initiated by the Hon’ble Prime Ministers of both the sides, is the cornerstone of our multi-faceted bilateral relations. ECTA is the first trade agreement of India with a developed country after more than a decade. The Agreement encompasses cooperation across the entire gamut of bilateral economic and commercial relations between the two friendly countries. This will also connect with more than seven lakhs of Australia’s Indian diaspora, second highest taxpaying diaspora, which makes a significant contribution to Australia’s society and economy.
ECTA provides for an institutional mechanism to encourage and improve trade between the two countries. For the first time, decisions completely based on extensive stakeholder consultations with every industry, Ministries, trade associations etc unlike the previous FTAs was undertaken. It is expected that with this agreement, the total bilateral trade will cross US$ 45-50 bn in 5 years from existing US$ 31 bn. India’s Merchandise Exports is likely to increase by 10 billion by 2026-27. Moreover, since the labour-intensive sectors will be benefitted, it is expected to create an additional employment of atleast 10 lakhs jobs in India, create ample opportunities for investment, promotion of start-ups. Similarly, it would provide enhanced job opportunities for Indians in Australia and increased remittance flows to India.
Around 96% of Australia’s exports are raw materials and intermediate products which will allow many Indian industries to get cheaper raw materials and make them competitive. Investments will help increasing presence of higher value products of advanced technology, thereby promoting vertical Movement in the value chain (Engineering, Electronics, Pharmaceuticals & Medical devices). Another major gain is in Pharmaceuticals sector, where Drugs approved in other developed jurisdiction will get fast track approval for patented, generic and biosimilar medicines.
As regards trade in services, Australia has offered wide ranging commitments in around 135 sub sectors. which cover key areas of India’s interest like IT, ITES, Business services, Health, Education, and Audio visual. Some of the key offers from Australia in the services space include: Quota for chefs and yoga teachers; Post study work visa of 2-4 years for Indian students on reciprocal basis; mutual recognition of Professional Services and Other licensed/regulated Occupations; and Work & Holiday visa arrangement for young professionals. Moreover, the long pending issue under Double taxation related to IT/ITES has been resolved under this Agreement which will provide a financial savings of more than US$ 200 million per year as per the estimates received from the Industry Associations.
As part of the commitments under ECTA, for the Comprehensive Ind-Aus ECTA, Chief Negotiators from both the sides will have a meeting shortly to finalise the Scoping document.
In a nutshell, the India-Australia ECTA will further cement the already deep, close and strategic relations between the two countries and will significantly enhance bilateral trade in goods and services, create new employment opportunities, raise living standards, and improve the general welfare of the peoples of the two countries.