Ministry of Environment, Forest and Climate Change
CAQM holds review meetings to address stubble burning
CAQM ensuring State Specific Action Plans are implemented
Increased incidents of stubble burning in Punjab a matter of concern
All strategies for stubble management to be put in force: CAQM
CAQM puts special focus on the hotspot districts to prevent stubble burning
26% reduction in paddy residue burning events in Haryana so far: CAQM
27 OCT 2022 6:02PM by PIB Delhi
Commission for Air Quality Management in NCR and Adjoining areas has issued Statutory Directions for implementation of the State Specific Action Plan. This comes in the light of increased incidents of stubble burning in Punjab this year.
CAQM stated that as per the satellite remote sensing data, up to 24/10/2022, only about 39% of sown area in Punjab had been harvested and thus rising number of fire events is a matter of concern. As per the Standard Protocol developed by ISRO for CAQM, for the period 15th September, 2022 to 26th October, 2022, total paddy residue burning events reported in Punjab are 7,036 compared to 6,463 for the same period during the last year.
CAQM further stated that about 70 % of farm fires during the current paddy harvesting season were reported only from six districts namely Amritsar, Firozpur, Gurdaspur, Kapurthala, Patiala and Tarn Taran. These Districts account for 4,899 cases as against a total of 7,036 incidents in Punjab. These traditional six hotspot Districts had also accounted for about 65% of the total burning incidents during the last year for the same period. Out of total 7,036 reported cases, 4,315 stubble burning incidences were reported during the last six days alone i.e., about 61%.
Based on a broad framework developed by the Commission and learnings from the past paddy harvesting seasons, a comprehensive Action Plan was prepared by the State Government of Punjab, with following major pillars of action:
• Diversification to other crops, diversification to low straw generating and early maturing paddy varieties;
• In-situ crop residue management including bio-decomposer application;
• Ex-situ crop residue management;
• IEC activities;
• Monitoring and effective enforcement.
The Commission stated that it has been closely working with the Government of Punjab, starting in February 2022, well before the paddy sowing season 2022, to sensitize the State Administrative machinery towards their preparedness to prevent and control the incidents of stubble burning. For effective implementation of the plan of action, the Commission also held consultative meetings with major Departments concerned of Government of Punjab like Agriculture and Farmer’s Welfare, Environment, Power and Punjab Pollution Control Board.
The Commission has held nine meetings with Officials of Government of Punjab from time to time regarding various issues related to stubble burning, including five meetings with Chief Secretary. Key areas and action points stressed upon during the meetings were:
• Speedy procurement of additional farm machinery through fund allocations made by MoAFW under the Crop Residue Management (CRM) Scheme during 2022-23.
• Mapping of available machinery in Custom Hiring Centres and cooperatives.
• Optimised use of available CRM machinery including staggering harvesting schedule at village/ cluster level.
• Expanding bio-decomposer application to supplement in-situ stubble management measures.
• Facilitating robust supply chain towards ex-situ utilisation.
• Intensifying campaigns and IEC activities against stubble burning.
• Intensifying monitoring and enforcement actions.
The Commission is closely working with the Chief Secretary, Government of Punjab for effective implementation of Action Plan including all strategies for stubble management and appropriate actions in all reported cases of farm fires. Review meetings were also held with all Deputy Commissioners with special focus on hotspot Districts, considering their critical role as assigned in the Action Plan of the State Government.
In Haryana, the total number of farm fire events reported for the period 15th September, 2022 to 26th October, 2022 is 1,495 compared to 2,010 for the same period last year. There is about 26% reduction in paddy residue burning events in Haryana so far during the current year.
In a review meeting held with Chief Secretary, Haryana and Deputy Commissioners last week, the Commission has advised to further intensify their efforts to control the farm fire events in the State of Haryana.

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ ପ୍ରଦୂଷଣ ସ୍ଥିତି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ
ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନେଇ ଆଲୋଚନା
ରାଜ୍ୟ ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଆୟୋଗ
ପଞ୍ଜାବରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣା ବୃଦ୍ଧି ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ
ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସବୁ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ : ଆୟୋଗ
ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବାର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ହଟସ୍ପଟ୍‌ ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ
ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ହରିୟାଣରେ ଧାନ ଅବଶେଷ ଜାଳିବା ଘଟଣାରେ ୨୬% ହ୍ରାସ : ଆୟୋଗ
27 OCT 2022 6:02PM by PIB Bhubaneshwar
ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏହାର ପାର୍ଶ୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗର ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ବୈଧାନିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଞ୍ଜାବରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣା ଘଟୁଥିବା କାରଣରୁ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଦେଖା ଦେଇଛି ।
ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଅକ୍ଟୋବର ୨୪, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାପ୍ତ ସାଟେଲାଇଟ ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଡାଟା ଅନୁଯାୟୀ ପଞ୍ଜାବରେ ପାଖାପାଖି ମାତ୍ର ୩୯% ଜମିରେ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଏକ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଇସ୍ରୋ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ମାନକ ନିୟମାବଳୀ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ଠାରୁ ୨୬ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜାବରେ ମୋଟ୍‌ ୭ ହଜାର ୩୬ଟି ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣା ଘଟିଛି । ଏହା ଗତବର୍ଷ ସମାନ ଅବଧିରେ ହୋଇଥିବା ୬ ହଜାର ୪୬୩ଟି ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ।
ଆହୁରି ଚଳିତ ଧାନ ଉତ୍ପାଦନ ଋତୁରେ ପଞ୍ଜାବର ୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ଯଥା ଅମୃତସର, ଫିରୋଜପୁର, ଗୁରଦାସପୁର, କପୁରତଲା, ପଟିଆଲା ଓ ତର୍ଣ୍ଣ ତରନରେ ୭୦% ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣା ଘଟିଛି । ପଞ୍ଜାବରେ ମୋଟ୍‌ ୭ହଜାର ୩୬ଟି ଘଟଣା ମଧ୍ୟରୁ ଏହି ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୪ହଜାର୮୯୯ଟି ଘଟଣା ଘଟିଛି । ଏଗୁଡ଼ିକର ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ହଟସ୍ପଟ୍‌ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇଥିବାରୁ ଗତ ବର୍ଷ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୫% ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜାଳିବା ଘଟଣା ଘଟଥିଲା । ଗତ ଛଅ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ୬୧% ଫସଲ ଜାଳିବା ଘଟଣା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଗତ ଧାନ ଅମଳ ଋତୁର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାର ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଥିଲା :
• ଅନ୍ୟ ଫସଲ ଅମଳ କରିବା, କମ ନଡ଼ା ଥିବା ଏବଂ ଆଗୁଆ ପାଚି ଯାଉଥିବା ଧାନ ଅମଳ କରିବା
• ବାୟୋ ଡିକମ୍ପୋଜର ସହିତ ଜମିରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା
• ଅନ୍ୟତ୍ର ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା
• ଆଇଇସି କାର୍ଯ୍ୟ
• ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବା ଘଟଣାର ନିରାକରଣ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ କଳକୁ ସଚେତନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୨୨ ଧାନ ବୁଣା ଋତୁର ଯଥେଷ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ, ଅର୍ଥାତ୍‌ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ରୁ ଆୟୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ସଠିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଆୟୋଗ ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, ପରିବେଶ, ଶକ୍ତି ଓ ପଞ୍ଜାବ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରି ଆସୁଛନ୍ତି ।
ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜଳାଇବାର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପଞ୍ଜାବ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଆୟୋଗ ନଅଟି ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପାଞ୍ଚଟି ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି । ବୈଠକରେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି ।
• ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା (ସିଆରଏମ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ଅବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ପାଣ୍ଠି ଜରିଆରେ ଅତିରିକ୍ତ କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ତୁରନ୍ତ କିଣିବା।
• କଷ୍ଟମ ହାୟାରିଂ ସେଣ୍ଟର ଓ ସମବାୟ ସମିତିରେ ଉପଲବ୍ଧ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମ୍ୟାପିଂ।
• ଗ୍ରାମ/କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ତରରେ ବିଳମ୍ବିତ ଅମଳ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ସମେତ ସିଆରଏମ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ।
• ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନାରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ବାୟୋ-ଡିକମ୍ପୋଜର ପ୍ରୟୋଗ ବୃଦ୍ଧି।
• ଏକ୍ସ-ସିଟୁ ଉପଯୋଗ ଦିଗରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା।
• ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ନିରୀକ୍ଷଣ କାମକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା।
ଫସଲ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସବୁ କୃଷି ଅଗ୍ନି ଘଟଣାରେ ଉପଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଆୟୋଗ ପଞ୍ଜାବର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ନିବିଡ଼ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ହଟସ୍ପଟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ସହିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରାଯାଉଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ଏ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୨ ଠାରୁ ୨୬ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ହରିୟାଣାରେ ମୋଟ୍‌ ୧୪୯୫ଟି ଧାନ ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜାଳିବା ଘଟଣା ଘଟିଛି । ଏହା ପୂର୍ବବର୍ଷ ଘଟିଥିବା ୨,୦୧୦ଟି ଧାନ ଅବଶେଷ ଜାଳିବା ଘଟଣା ଠାରୁ ୨୬% ପ୍ରତିଶତ କମ ।
ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ଉପ ଆୟୁକ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଫସଲ ଅବଶେଷ ଜାଳିବା ଘଟଣାକୁ ରାଜ୍ୟରେ ଆହୁରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆଣିବା ଲାଗି ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା ଆୟୋଗ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।