Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
We need to be Aatmanirbhar in Krishi to build an Aatmanirbhar India: MoS Kailash Choudhary
XXVI Meeting of ICAR Regional Committee -II held at NRRI, Cuttack
Odisha, West Bengal, Telangana, Andhra Pradesh and Union Territory of Andaman & Nicobar participated in the meeting
14 OCT 2022 12:44PM by PIB Bhubaneshwar
Indian Council of Agricultural Research (ICAR) under Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India conducted the XXVI Meeting of ICAR Regional Committee -II comprising the States of West Bengal, Odisha, Telangana, Andhra Pradesh and the Union Territory of Andaman & Nicobar Islands today at ICAR-National Rice Research Institute, Cuttack.
Addressing the inaugural session in virtual mode, Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Kailash Choudhary said, there is a need to intensify our research and development activities and ensure that it reaches out to our farmers at the ground level. "In order to increase the farmers' income, we need to decrease their loan burden, provide developed seeds, create market linkage and storage facilities. States need to work proactively at the field level, the Centre is always there to provide assistance," he said.
Stressing on the importance of Natural Farming, the Minister said that there is a need to shift from chemicals, fertilisers based farming. "Technology needs to be extended to our farmers. Only research can't do it alone, the end product of the research needs to reach the farmer," he added.
The minister said that we need to be Aatmanirbhar in Krishi, then only India will become Aatmanirbhar. He wished the participants and said that the outcome of the meeting will definitely go a long way in helping our agriculture sector.
He also emphasized that such type of review is essential not only to examine the progress, but to pin-point the problems and chalk out the possible solutions. States like Odisha, West Bengal, Andhra Pradesh and Telangana are becoming highly affected by the adverse climatic conditions. Therefore, new climate-smart technologies for the farmers should be developed. He claimed that until the agricultural activities are taken as a commercial venture, one can’t reap full potential benefits and get remunerative returns.
Secretary, Department of Agricultural Research & Education (DARE)&Director General (DG), ICAR, Dr. Himanshu Pathak stated the objectives of the programme and emphasized that in spite of COVID-19 pandemic, India’s exports of Agricultural and Processed Food products increased by 13% as compared to previous year. However, the share in world export of food product is only about 3% due to low level of processing and lower value addition. Also low level of processing is reflected in the composition of India’s food export basket which essentially consists of primary produce like rice, flour, sugar, meat, fish, etc. He also expressed his concern about the low productivity of this region due to various reasons like poor soil quality, low use of fertilizer, insect-pest infestation and high dependence on monsoon rainfall.
Dr. RK Singh, ADG (CC&FFC), ICAR welcomed all the dignitaries and Dr. B.C. Patra, Director of ICAR-NRRI, Cuttack and Member Secretary, RCM-II offered the vote of thanks in the inaugural programme. After the inaugural session was over, State-wise problems and research needs/development issues were discussed during the technical session. Action Taken Report (ATR) with respect to the issues finalized during earlier meeting were deliberated and discussion made to prepare a roadmap for the development of agriculture including animal husbandry, dairy, fisheries, natural resource management and human resource development in the region. This meeting will help to establish the link between ICAR and state governments for identifying state specific problems related to agricultural and allied aspects and offering suitable solutions through achievements and accomplishments of the National Agricultural Research System (NARS) of the concerned states within specific timeline.
The ICAR has set up eight Regional Committees on the basis of agro-climatic regions. The purpose of the Regional Committee is to provide a forum to the researchers and the State Government functionaries to examine the major gaps in the current research and training efforts in agriculture, animal husbandry and fisheries; to identify priorities; and to decide agenda of research and extension education in different agro-ecological regions of the country for the coming two years. A research agenda of national relevance in the areas of agricultural technology assessment, refinement and transfer is set up for discussion in the regular meetings of the Regional Committee, which is held once in two years.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ
କଟକ ଏନଆରଆରଆଇ ଠାରେ ଆଇସିଏଆର ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟି-୨ର ୨୬ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ପ୍ରତିନିଧି କଲେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
14 OCT 2022 12:44PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର)ର ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟି-୨ର ୨୬ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । କଟକସ୍ଥିତ ଆଇସିଏଆର-ଜାତୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଠାରେ ଶୁକ୍ରବାର ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଓଡ଼ିଶା, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବାର ଦ୍ବୀପସମୂହର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଠକର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆହୁରି ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳକୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଜରୁରି । ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେଲେ, ଋଣ ବୋଝ କମାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଥିସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ବିହନ, ବଜାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହ ପଣ୍ୟାଗାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁବେଳେ ସହାୟତା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାସାୟନିକ, ସାର ଆଧାରିତ କୃଷି ଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିପାଇଁ କେବଳ ଗବେଷଣା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ଗବେଷଣାରୁ ମିଳୁଥିବା ଅନ୍ତିମ ଉତ୍ପାଦକୁ ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଜରୁରି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେଲେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ବୈଠକର ଫଳାଫଳ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ସେ ଆଶା କରିଥିଲେ ।
ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଗତି ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଲାଗି ଏଭଳି ସମୀକ୍ଷା ଜରୁରି, କିନ୍ତୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନା ଭଳି ରାଜ୍ୟମାନେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ, ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ ବିଶେଷ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାନଯିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଲାଭ ଏବଂ ଲାଭଜନକ ପ୍ରତିଫଳ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ ।
କୃଷି ଗବେଷଣା ଓ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଆଇସିଏଆର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ହିମାଂଶୁ ପାଠକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, କୋଭିଡ – ୧୯ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ବେ ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୧୩% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ତେବେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ସ୍ତର ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ କମ ରହିବା କାରଣରୁ ବିଶ୍ବ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନ ମାତ୍ର ୩% ରହିଛି। ଆହୁରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ସେତେଟା ସୁବିଧା ନଥିବା କାରଣରୁ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ପରିସର ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଧାନ, ଗହମ, ଚିନି, ମାଛ ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ସାମିଲ ରହିଛି । ମାଟିର ଖରାପ ଗୁଣବତ୍ତା, ଖରାପ ସାର ଉପଯୋଗ, ରୋଗ ପୋକ ସଂଗ୍ରମଣ ଏବଂ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା କାରଣରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍‌ ରହିଥିବା ନେଇ ସେ ଚିନ୍ତାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇସିଏଆର ଅତିରିକ୍ତ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ସିସିଏବଂଏଫଏଫସି) ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ। କଟକ ଆଇସିଏଆର-ଏନଆରଆରଆଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଆରସିଏମ-୨ର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ। ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ଶେଷ ହେବା ପରେ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନରେ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆବଶ୍ୟକତା/ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପୂର୍ବ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ (ଏଟିଆର) ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଶୁ ସମ୍ପଦ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା ଓ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ସମେତ କୃଷି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟଖସଡ଼ା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଜାତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏନଏସଆରଏସ)ର ସଫଳତା ଓ ଉପଲବ୍ଧି ଜରିଆରେ ଅନୁକୂଳ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଦିଗରେ ଏହି ବୈଠକ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, କୃଷି-ଜଳବାୟୁ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରରେ ଆଇସିଏଆର ପକ୍ଷରୁ ଆଠଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାରି ରହିଥିବା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ରହିଥିବା ବଡ଼ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା, ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୃଷି-ପାଣିପାଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଶିକ୍ଷା ପରିସରର ଏଜେଣ୍ଡା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଲାଗି ଗବେଷକ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟି ଏକ ମଞ୍ଚ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରତି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଆଞ୍ଚଳିକ କମିଟିର ନିୟମିତ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ। ଏଥିରେ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆକଳନ, ପରିଶୋଧନ ଏବଂ ହସ୍ତାନ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଆଧାରିତ ଗବେଷଣା ଏଜେଣ୍ଡା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥାଏ।