উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
‘উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ণমূলক পদক্ষেপ’(পিএম-ডিভাইন)
12 OCT 2022 4:45PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল(এনইআৰ)ৰ ক্ষেত্ৰত থকা উন্নয়ণী ব্যৱধান আঁতৰোৱাৰ উদ্দেশ্যে ২০২২-২৩ বিত্তীয়বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ‘পিএম-ডিভাইন’(PMDevINE) শীৰ্ষক এখন নতুন আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ণৰ বাবে যে চৰকাৰে বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে তাৰ আৰু এটা নিদৰ্শন হৈছে ‘পিএম-ডিভাইন’ৰ ঘোষণা।
‘পিএম-ডিভাইন’ হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ণ শিতানত উপলব্ধ কৰা সামগ্ৰিক পুঁজিৰ পিচত আতিৰিক্ত ভাবে সম্পাদন কৰিব খোজা এখন আঁচনি। কেন্দ্ৰীয় অথবা ৰাজ্য চৰকাৰে বৰ্তমানে ৰূপায়ণ কৰি থকা আঁচনিসমূহৰ ই বিকল্প নহ’ব।
‘পিএম-ডিভাইন’ আঁচনিৰ উদ্দেশ্যসমূহ : ক)’পিএম গতিশক্তি’ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পুঁজিৰ গঠন, খ)উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বুলি অনুভূত সামাজিক বিকাশমূলক প্ৰকল্পলৈ সহযোগিতা আগবঢ়োৱা, গ)যুৱ-প্ৰজন্মৰ লগতে মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা, ঘ)বিভিন্ন খণ্ডত থকা উন্নয়ণী ব্যৱধান আঁতৰোৱা।
যদিও, ‘পিএম-ডিভাইন’ৰ অধীনত ২০২২-২৩ৰ বাবে অনুমোদিত কেতবোৰ প্ৰকল্প বাজেটৰ অংশ, ব্যাপক আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱবিশিষ্ট অথবা সৰ্ব-সাধাৰণ জনতাৰ বাবে বহণক্ষণ কৰ্ম-সংস্থানৰ সুযোগ(যথা : সকলো প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা কেন্দ্ৰত বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, সকলো চৰকাৰী প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক বিদ্যালয়ত ব্যাপক সা-সুবিধাৰ সংযোজন আদি)থকা প্ৰকল্পৰ কথা ভৱিষ্যতে বিবেচনা কৰা হ’ব পাৰে।
যিহেতু, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ ‘বুনিয়াদী ন্যূনতম সেৱা’(বেছিক মিনিমাম ছাৰ্ভিচ-বিএমএছ)ৰ সূচকাংক ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ তলত আছে আৰু ‘নিতি আয়োগ’, ‘ইউএনডিপি’ আৰু ‘ড’নাৰ’ মন্ত্ৰালয়ে ২০২১-২২ৰ বাবে যুগুতোৱা ‘এনইআৰ ডিষ্ট্ৰিক্ট ছাষ্টেইনেবল ডেভেলপমেণ্ট গ’ল’(এছডিজি)সূচকৰ তথ্য মতেও অঞ্চলটোৰ উন্নয়ণৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুতৰ ব্যৱধান অব্যাহত থকাৰ কথাটো স্পষ্ট কৰা হৈছে সেয়ে এই ‘বিএমএছ’ আৰু ‘উন্নয়ণী ব্যৱধান’ আঁতৰোৱাৰ বাবেই ‘পিএম-ডিভাইন’ৰ দৰে আঁচনি গ্ৰহণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত সচিবৰ অধ্যক্ষতাত ২৮-০৬-২০২২ তাৰিখে অনুষ্ঠিত ‘ব্যয় সংক্ৰান্তীয় বিত্ত সমিতি’ৰ সভাত বিষয়টো বিবেচনা কৰা হয় আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ১০০শতাংশ অৰ্থ সাহায্যৰে আৰু ৬,৬০০কোটি টকাৰ আবণ্টিত পুঁজিৰে ২০২২-২৩ৰ পৰা ২০২৫-২৬(পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ বাকী থকা সময়কাল)বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ৪বছৰৰ বাবে ‘পিএম-ডিভাইন’ আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হয়।
নিৰ্দ্ধাৰিত সময়সীমাৰ পিচলৈ কামবোৰ যাতে বাকী নাথাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যেই ২০২৫-২৬ৰ ভিতৰতে ‘পিএম-ডিভাইন’ আঁচনিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ ৰূপায়ণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থই হৈছে ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ বিত্তীয়বৰ্ষত ৰূপায়িত হ’ব লগা আঁচনিসমূহক প্ৰাথমিকতাৰ ভিত্তিত অনুমোদন জনোৱা হ’ব। ২০২৪-২৫ আৰু ২০২৫-২৬ৰ সময়ছোৱাতো যিহেতু, পুঁজিৰ ব্যয় অব্যাহত থাকিব, সেয়ে ‘পিএম-ডিভাইন’ৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে অনুমোদন সম্পূৰ্ণ কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰাদন কৰা হ’ব।
‘পিএম-ডিভাইন’-য়ে যিহেতু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, ঔদ্যোগীক সহযোগিতা, সামাজিক বিকাশমূলক প্ৰকল্প ৰূপায়ণ তথা যুৱ-প্ৰজন্ম আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ সমল সৃষ্টিৰ দৰে কৰ্ম-কাণ্ডত লিপ্ত হ’ব, সেয়ে এই আঁচনিয়ে নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টিতো অৰিহণা যোগাব।
‘পিএম-ডিভাইন’ আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণ ‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’ অথবা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহ/সংস্থাসমূহৰ জৰিয়তে ‘ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়’-য়ে কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ধাৰাবাহিকতা অক্ষুন্ন ৰখাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ৰূপায়ণ আৰু তদাৰকী নিশ্চিত কৰাৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। নিৰ্মাণৰ সময় আৰু ব্যয়ৰ ক্ষেত্ৰত সতৰ্ক হ’ব পৰাকৈ যিমান দূৰ সম্ভৱ ‘ইঞ্জিনিয়াৰিং-পকিউৰমেণ্ট-কনষ্ট্ৰাকশ্যন’(ইপিচি)ভিত্তিক ৰূপায়ণত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ণৰ বাবে ‘ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়’ৰ অন্য আঁচনিসমূহো চলি থাকিব। ‘ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনত আঁচনিসমূহৰ গড় পৰিসৰ প্ৰায় ১২ কোটি টকা মাত্ৰ। ‘পিএম-ডিভাইন’-য়ে বৃহত আকাৰৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু সামাজিক উন্নয়ণমূলক প্ৰকল্পসমূহক সহয়োগিতা আগবঢ়োৱাৰ লগতে বিচ্চিন্ন প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিৱৰ্তে ইমূৰ-সিমূৰ সামৰি উন্নয়ণী সমাধান আগবঢ়াব। ‘পিএম-ডিভাইন’ৰ অধীনত সহযোগিতা আগবঢ়োৱা প্ৰকল্পসমূহ যাতে ‘ড’নাৰ’ অথবা আন কোনো মন্ত্ৰালয়-বিভাগৰ অন্য আঁচনিৰ বিকল্প নহয় সেই কথা নিশ্চিত কৰা হ’ব।

Ministry of Development of North-East Region
PRIME MINISTER’S DEVELOPMENT INITIATIVE FOR NORTH-EASTREGION (PM-DEVINE)
12 OCT 2022 4:45PM by PIB Delhi
The new Scheme, PM-DevINE, was announced in the Union Budget 2022-23 to address development gaps in the North Eastern Region (NER). Announcement of PMDevINE is yet another instance of the importance being attached to the development of NE Region by the Government.
PMDevINE is an additionality to the quantum of resources available for the development of the NER. It will not be a substitute for existing Central and State Schemes.
The objectives of PM-DevINE are to: (a) Fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (b) Support social development projects based on felt needs of the NER; (c) Enable livelihood activities for youth and women; (d) Fill the development gaps in various sectors.
While some of the projects to be approved for 2022-23 under PMDevINE are part of the Budget announcement, projects with substantial socio-economic impact or sustainable livelihood opportunities for the general public (e.g., basic infrastructure in all Primary Health Care Centers, comprehensive facilities in Government Primary and Secondary Schools, etc) may be considered in the future.
The justification for announcement of PMDevINE is that the parameters of NE States in respect of Basic Minimum Services (BMS) are well below the national average and there are critical development gaps as per the NER District Sustainable Development Goal (SDG) Index 2021-22 prepared by NITI Aayog, UNDP and MDoNER. The new Scheme, PM-DevINE was announced to address these BMS shortfalls and development gaps.
The Expenditure Finance Committee (EFC) Meeting, chaired by Union Finance Secretary, held on 28.6.2022 appraised and recommended the PMDevINE Scheme with 100% Central funding, with an outlay of Rs. 6,600 crore for the 4 year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of 15th Finance Commission period).
Efforts will be made to complete the PMDevINE projects by 2025-26 so that there are no committed liabilities beyond this year. This implies front-loading of the sanctions under the Scheme in 2022-23 and 2023-24 primarily. While expenditure would continue to be incurred during 2024-25 and 2025-26, focused attention will be given to complete the sanctioned PMDevINE projects.
PMDevINEwill lead to creation of infrastructure, support industries, social development projects and create livelihood activities for youth and women, thus leading to employment generation.
PMDevINE will be implemented by Ministry of DoNER through North Eastern Council or Central Ministries/ agencies. Measures would be taken to ensure adequate operation and maintenance of the projects sanctioned under PMDevINE so that they are sustainable. To limit construction risks of time and cost overrun, falling on the Government, projects would be implemented on Engineering-Procurement-Construction (EPC) basis, to the extent possible.
There are other MDoNER Schemes for the development of North Eastern Region. The average size of projects under other MDoNER Schemes is about Rs.12 crore only. PMDevINE will provide support to infrastructure and social development projects which may be larger in size and will also provide an end–to-end development solution instead of isolated projects. It will be ensured that there is no duplication of project support under PMDevINE with any of the other schemes of MDoNER or those of any other Ministry/ Department.