হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেসনেল হেল্থ এস্তিমেৎস (২০১৮-১৯) ফোংখ্রে
অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরদা লৈঙাক্কী শেয়র অসি ২৮.৬% (২০১৩-১৪)দগী ৪০.৬% (২০১৮-১৯) দা হেনগৎলে
হেল্থকেয়রদা পর কেপিতা সরকারগী চাদিং তৌবা ২০১৩-১৪দগী হৌজিক ফাওবদা ৭৪% হেনগৎলে
সরকারনা শেন্থং পীবা হ্বল্থ ইন্সুরেন্স এক্সপেন্দিচরসু ২০১৩-১৪দগী হৌদুনা ১৬৭% হেনগৎলে
অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী চাদা লৈবা পর কেপিতা আউৎ ওব পোকেত এক্সপেন্দিচর (ও.ও.পি.ই.) পোইন্ত ১৬%দা হন্থরে
12 SEP 2022 6:51PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশননা শরুক য়াবগা লোইননা দা. ভিনোদ ক. পাউল, মেম্বর (হেল্থ), নিতি আয়োগনা ২০১৮-১৯গী ওইবা ভারতকী নেসনেল হেল্থ একাউন্তস (এন.ঐচ.এ.) এস্তিমেৎকী ফাইন্দিংশিং ফোংখ্রে। য়াম্না মশক থোকপা খুমাং চাউশিনবা অমা ওইনা, লৈবাক অসিদা হকশেলগী চাদিংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা ইন্দিকেতরশিংনা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা চাং কায়দবা মওংদা মশক অমা উৎলে।
এন.ঐচ.এ.গী ২০১৮-১৯গী এস্তিমেৎনা উৎলে মদুদি লৈবাক অসিগী অপুনবা জি.দি.পি.দা সরকারগী হকশেলগী চাদিংদা হেনগৎলে। মসি ২০১৩-১৪দা ১.১৫% লৈরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ১.২৮% ফাওবা হেনগৎলে।
ফিগরঃ জি.দি.পি.গী %দা উৎপা সরকারগী হেল্থ এক্সপেন্দিচর
মসিগী মথক্তা, অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরদা লৈবা সরকাগী হেল্থ এক্সপেন্দিচর ওসি মতমগী মতুং ইন্না হেনগৎলক্লি। ২০১৮-১৯দা, সরকারগী চাদিং অসি ৪০.৬% ওইখি, মসি ২০১৩-১৪দা লৈখিবা ২৮.৬%কী শেয়র অদুদগী অদুক্কী মতীক হেল্লি।
এন.ঐচ.এ.গী ফাইন্দিং অসিনা অমুকসু তাক্লে মদুদি সরকারগী হকশেলগী এক্সপেন্দিচরনা হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী চাদিংগী চাদা লৈবা মশীং ওইনা উৎলবদা, ২০১৩-১৪গী ২৩.২%দগী ২০১৮-১৯দা ৩৪.৫% ফাওবা হেনগৎলে।
হেল্থকেয়রদা লৈবা লৈঙাক্কী পর কেপিতা চাদিংসু ২০১৩-১৪দগী ৭৪% হেনগৎলে হায়বদি লুপা ১০৪২ লৈরম্বদগী ২০১৮-১৯দা লুপা ১৮১৫ হায়বনি।
নেসনেল হেল্থ পোলিসী (এন.ঐচ.পি.) ২০১৭গী পোলিসী রিকমেন্দেসনশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা মীপুম খুদিংমক্তা হকশেলগী সর্ভিস পীবগী পান্দমগা চুন্ননা, লৈঙাক অসিনা ২০১৩-১৪দা ৫১.১% লৈরম্বা ২০১৮-১৯দা ৫৫.২% য়ৌরবা প্রামরী হেল্থকেয়রগী চাদিংদা মীৎয়েং থম্লি।
প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী কেয়রনা হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক্কী হেল্থ এক্সপেন্দিচরদা ৮০% হেন্না লৈরি। প্রাইভেৎ সেক্তরগী ওইনা, তর্সিয়ারী কেয়োরগী কেয়র অসি হেনগলে অদুবু প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী শেয়রনা হন্থরকপগী ত্রেন্দ অমা উৎলি। ২০১৩-১৪ অমসুং ২০১৮-১৯গী মরক্তা, লৈঙাক অসিদা লৈরিবা প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী কেয়রগী শেয়র অসি ৭৪%দগী ৮৬%দা গেনগৎলে। অতোপ্পা মায়কৈদনা, প্রাইবেৎ সেক্তরদা, প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী কেয়র অসি ৮২%দগী ৭০%দা হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা হন্থরে।
ফিগরঃ প্রাইমরী হেল্থ কেয়রগী হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক অসিগী হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী শেয়র(%)
অসিগুম্বা খোঙথাং কয়ানা মরম ওইদুনা, অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরদা চাদা লৈবা আউৎ ওব পোকেৎ এক্সপেন্দিচর (ও.ও.পি.ই.) অসি ১৬% পোইন্তসতা য়াম্না কা হেন্না হন্থখি, ৬৪.২%দগী ৪৮.২ %দা।
হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী চাদিংগী চাদা লৈবা আউৎ ওব পোকেত চাদিং অসিসু ২০১৩-১৪দা ৬৯.১%দা লৈরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ৫৩.২%দা হন্থখি।
লৈবাক অসিদা লৈবা পর কেপিতা আউৎ ওব পোকেৎ এক্সপেন্দিচর অসি ২০১৩-১৪দগী ৮% হন্থরে, হৌজিক্কী ওইবা লুপা ২৩৬৬দগী ২১৫৫ তা।
সোসিএল সেক্যুরিতীদা পীবা মীৎয়েংনা ৬%দগী ৯.৬%দা হৌজিক লৈদুনা অপুনবা হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী চাদা হকশেলগী চাদিং ওইহল্লে।
এন.ঐচ.এ.নসু উৎলে মদুদি লৈঙাক্না শেন্থং পীবা হকশেলগী ইন্সুরেন্স চাদিং অসি ২০১৩-১৪দগীদি ১৬৭% হেনগৎলে।
এন.ঐচ.এ.না পীবা ২০১৮-১৯গী এস্তিমেৎনসু তাক্লে মদুদি লৈবাক অসিগী হকশেলগী সেক্তরদা মপানগী শেন্থং পীবগী চাং অসিসু হন্থরে। রিপোর্ত অসিনা উৎলিবা ফাইন্দিংগী মতুং ইন্না তাক্লে মদুদি হকশেলদা লৈরিবা মপানগী মতেং অসিসু ২০০৪-০৫তা ২.৩% লৈরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ০.৪%দা লৈদুনা হন্থরে, মসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা ইরোমদোম লেপচবগী মশক অমা উৎলে।
তেবল ১: হকশেলগী শেন্থং অমসুং মেক্রোইকোনোমিক ইন্দিকেতরশিংগী ত্রেন্দশিং
ইন্দিকেতরশিং
২০১৭-১৮
(লুপা করোরদা)
২০১৭-১৮ (লুপা করোরদা)
চাদা লৈবা অহোংবা
গ্রোস দোমেস্তিক প্রদক্ত
১,৭০,৯০,০৪২
১,৮৮,৯৯,৬৬৮
১১%
জেনরেল গবর্নমেন্ত এক্সপেন্দিচর (জি.জি.ই)
৪৫,১৫,৯৪৬
৫০,৪০,৭০৭
১২%
তোতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচর (তি.ঐচ.ই.)
৫,৬৬,৬৪৪
৫,৯৬,৪৪০
৫%
গবর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিচর (জি.ঐচ.ই)
২,৩১,১০৪
২,৪২,২১৯
৫%
"মসি ঐখোয়গী ওইনদি য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পথাপ নাইবা, মপাঙ্গল লৈরবা, থাজবা য়াবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উবা একাউন্ত অমসুং একাউন্তিং হকশেলদা লৈ। অসিগুম্বা রিপোর্ত অসিনা ঐখোয়দা নেসনেল হেল্থ পোলিসীগী ২০১৭গী রিকমেন্দেসনগা চুন্ননা ৱারেপ লৌবগী ময়েক শেংবা থৌওং অমা লৈহনবদা মতেং ওইরনি।" মসি দা. ভি.কে. পাউলনা তরুকশুবা ওইনা ২০১৩-১৪দগী থংনা থংননা ফোংখিবা এন.ঐচ.এ. এস্তিমেৎ রিপোর্ত লোঞ্চ তৌবদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমকপু থাগৎলদুনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেসনেল হেল্থ সিস্তেম রিসোর্স সেন্তর (এন.ঐচ.এস.আর.সি.)না অসিগুম্বা রিপোর্ত খুদিংমক অইস অয়েৎ অপন অমত্তা য়াওদনা ফোংহনগদবনি অমসুং মতীক চাবা মেথোদোলোজী অমসুং খোঙথাংগা লোইননা একাদেমিক ওইবা ইনোৎ অমা হাপকদবনি। হায়রিবা রিপোর্তশিং অসি রিসর্চর, পোলিসী মেকর অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেতরশিংনা শীজিন্নবনা মরম ওইদুনা মসি য়াম্না মতীক চাহনবা য়াম্না মরু ওই।
দা. পাউলনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খরসিদা লৈঙাক্কী ওইবা লমজিং পথাপ অসি হকশেলগী আউৎ ওব পোকেৎ এক্সপেন্দিচর (ও.ও.পি.ই) মীয়াম্না হন্থহনবনি, মসিনা মীওই কয়াবু অমসুং ইমুং কয়াবু লাইর তালহল্লি। ঙসি লোঞ্চ তৌরিবা নেসনেল হেল্থ একাউন্ত এস্তমিৎস ২০১৮-১৯গী মতুং ইন্না, ও.ও.পি.ই.না মশক থোক্না ২০১৪দগী ২০১৮-১৯ ফাওবদা হকশেলগী চাদিং অসি ১৬% পোইন্ত য়ৌনা হন্থহল্লে। পর কেপিতা ও.ও.পি.ই.গী ওইনসু হন্থরক্লি। রিপোর্ত অসিনা অমুকসু পর কেপিতা ও.ও.পি.ই.গী ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী চাংদম্নববু দব্ল্যু. ঐচ.ও.না পীবা গ্লোবেল হেল্থ এক্সপেন্দিচর দেতাবেজ শীজিন্নদুনা পীরি। লৈবাক ১৮৯গী কাংলুপতসু ভারতনা পর কেপিতা ও.ও.পি.ই.গী ৬৬শুবা মফমদা লৈরি।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন্না লৈঙাক্কী চাদিংদা হোংলক্লিবা মতৌ অসিদা মীৎয়েং চঙলি। প্রাইমরী হেল্থ কেয়রদা মীৎয়েং থম্বা হেল্লকপনা লৈঙাক অসিনা লৈবাক অসিগী প্রাইমরী হেল্থ কেয়রদা মরুওইবা থম্নবা ৱারেপ লৌখি। রিপোর্ত অসিনা পল্লি মদুদি লৈঙাক্কী হৌজিক লৈরিবা চাদিং অসিগী ৫৫.২%দি প্রাইমরী হেল্থতা লৈরি। মসিনা খ্বাইদগী মখোঙদা লৈবশিংদা অফবা মগুন অমা পীবা ঙম্বদা নৎতনা সেকেন্দরী নৎত্রগা তর্সিয়ারী হেল্থকেয়র সর্ভিসশিংদা খুদোংচাদবা লাকপগী চাং নেমহল্লি হায়না মহাক্না পুথোকখি।
শ্রী রাজেশ ভুশন্নসু হকশেলদা লৈবা সোসিএল সেক্যুরিতী এক্সপেন্দিচরবু অপুনবা হকশেলগী চাদিংগী চাদা লৈবা অমগুম্না মীৎয়েং চঙলি। সোসিএল হেল্থ ইন্সুরেন্স প্রোগ্রাম, লৈঙাক্না শেন্থং পীবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম, অমসুং লৈঙাক্কী ইমপ্লোইয়ীশিংদা পীবা মেদিকেল রিইম্বর্সমেন্ত য়াওনা হকশেলগী সোসিএল সেক্যুরিতী এক্সপেন্দিচর অসিসু ২০১৩-১৪দা ৬% লৈরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ৯.৬%দা হেনগৎলে। মসি ভারতকী মীচমশিংদা মখোয়গী য়ুম্থোং খুদিংদা হেল্থকেয়রগী হীরমদা য়াম্না ফবা খুৎলাই লৈরে অমসুং নিংথিনা পীবীরে হায়বনি অমসুং মখোয়বু হকশেলগী মরমদা হেন্না ফংহল্লে হায়বগী মতীক চাবা খুদম অমনি।
নেসনেল হেল্থ একাউন্ত (এন.ঐচ.এ.) এস্তিমেৎকী মতাংদাঃ
ভারতকী ২০১৮-১৯গী ওইবা নেসনেল হেল্থক একাউন্ত (এন.ঐচ.এ.) এস্তিমেৎ অসি কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না নেসনেল হেল্থ একাউন্তস তেক্নিকেল সেক্রেতরিএৎ (এন.ঐচ.তি.এস.) ওইনা ২০১৪দা শেমখিবা এন.ঐচ.এস.আর.সি.না থংনা থংননা তরুকশুবা ওইনা শেম্বা এন.ঐচ.এ.এস্তিমেৎ রিপোর্তনি। এন.ঐচ.এ. এস্তিমেৎ অসি অন্তর্জাতিগী থাক্তা য়ানরবা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গানাইজেসন (দব্ল্যু.ঐচ.ও.)না শেমগৎপা সিস্তেম ওব হেল্থ একাউন্ত, ২০১১দা য়ুম্ফম ওইবা একাউন্তিং ফ্রেমৱার্ক শীজিন্নদুনা শেম্মি।
হৌজিক লৈরিবা এন.ঐচ.এ.গী এস্তিমেৎকা লোইননা ভারতকী ওইনা লৈবাক অসিগী এন.ঐচ.এ. এস্তিমেৎ ২০১৩-১৪দগী ২০১৮-১৯ ফাওবগী লৈরক্লি। হায়রিবা এস্তিমেৎশিং অসি অন্তর্জাতিগী থাক্তা চাংদম্নবা য়াবদা নত্তনা, মসি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা হেল্থ ফাইনান্সিং ইন্দিকেতরশিংদা লৈবাক খুমাং চাউশিনবগী চাং পোলিসীমেকরশিংদা য়েংবা য়াহল্লি। রিপোর্ত অসি মফম অসিদগী ফংবীগনিঃ https://nhsrcindia.org/national-health-accounts-records

Ministry of Health and Family Welfare
National Health Estimates (2018-19) released
Government’s share in Total Health Expenditure increases from 28.6% (2013-14) to 40.6% (2018-19)
Per Capita Government spending on healthcare increases by 74% since 2013-14
Government-financed health insurance expenditure increases by 167% since 2013-14
Per Capita Out-of-Pocket Expenditure (OOPE) as percentage of total health expenditure declines by 16% points
12 SEP 2022 6:51PM by PIB Delhi
Dr. Vinod K. Paul, Member (Health) of NITI Aayog, in presence of Shri Rajesh Bhushan, Secretary, Union Ministry of Health & Family Welfare released findings of the National Health Accounts (NHA) Estimates for India for 2018-19. In a significant update, various indicators related to health expenditure in the country have shown encouraging trend, which has been demonstrated on a sustained basis.
The NHA estimates for 2018-19 show that there has been an increase in the share of government health expenditure in the total GDP of the country. It has increased from 1.15% in 2013-14 to 1.28% in 2018-19.
Figure : Government Health Expenditure as % of GDP
Additionally, the share of Government Health Expenditure in Total Health Expenditure has also increased over time. In 2018-19, the share of government expenditure was 40.6%, substantially higher than the share of 28.6% in 2013-14.
NHA findings also indicate that Government’s health expenditure as a percentage of Current Health Expenditure has increased from 23.2% in 2013-14 to 34.5% in 2018-19.
It has also been observed that per capita government spending on healthcare has increased by 74% since 2013-14, i.e., Rs. 1042 to Rs. 1815 in 2018-19.
Aligning with the focus on providing healthcare services to all which comprises one of the policy recommendations of the National Health Policy (NHP) 2017, government is focusing on primary healthcare expenditure which has increased from 51.1% in 2013-14 to 55.2% in 2018-19.
Primary and secondary care accounts for more than 80% of the current Government Health Expenditure. In case of the private sector, the share of tertiary care has increased but primary and secondary care show a declining trend. Between 2013-14 and 2018-19, in government, the share of primary and secondary care has increased from 74% to 86%. On the other hand, in the private sector, the share of primary and secondary care has declined from 82% to 70% during the same period.
Figure: Share of Primary Health Care in Current Government Health Expenditure (%)
Due to several such steps, consequently, out-of-Pocket Expenditure (OOPE) as percentage of total health expenditure has declined substantially by 16% points, from 64.2% to 48.2%.
Out of pocket expenditure as a percentage of current health expenditure has also declined over time from 69.1% in 2013-14 to 53.2% in 2018-19.
Per capita out-of-pocket expenditure in the country has decreased by 8% since 2013-14, from Rs. 2,366 to Rs. 2,155 currently.
Focusing on social security has resulted in expenditure on health as a percentage of total health expenditure growing from 6% to 9.6% now.
The NHA also reveals that the government-financed health insurance expenditure has increased by 167% since 2013-14.
The NHA estimates for 2018-19 also indicate falling reliance on external funding in the health sector of the country. The findings from the report depict that foreign aid for health has come down to 0.4% in 2018-19 from 2.3% in 2004-05, showcasing India’s economic self-reliance.
Table 1: Trends in broad health financing and macroeconomic indicators
Indicators
2017-18
(in Rs Crores)
2018-19
(in Rs Crores)
Percentage change
Gross Domestic Product (GDP)
1,70,90,042
1,88,99,668
11%
General Government Expenditure (GGE)
45,15,946
50,40,707
12%
Total Health Expenditure (THE)
5,66,644
5,96,440
5%
Government Health Expenditure (GHE)
2,31,104
2,42,219
5%
“It is truly a moment of pride that we have in our nation a systematic, robust, reliable transparent accounts and accounting of spending on health. Such reports will help us with clear decision-making processes in line with National Health Policy recommendation of 2017.” Dr. V K Paul stated this while congratulating everyone on NHA Estimates report launch which is sixth consecutive since 2013-14. He said that National Health Systems Resource Centre (NHSRC) has ensured that all such reports are published without any interruption and follows academic rigor along with robust methodology and approach. Since, these reports are used by researchers, policy makers and program implementors, therefore, their robustness is critical.
Dr. Paul noted that the guiding principle of government from last few years has been to reduce out-of-pocket expenditure (OOPE) on health by citizens, which pushes individuals and families into poverty. As per National Health Account Estimates 2018-19 launched today, OOPE has substantially declined by almost 16% points as a percentage of current health expenditure from 2014 to 2018-19. Even in the case of per capita OOPE, there has been a decline. The report also provides a comparison of the per-capita OOPE of India with other countries, using Global Health Expenditure Database provided by WHO. In the group of 189 countries, India ranks 66th for per capita OOPE.
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan focused on the significant shift in the nature of government expenditure. The increased focus on primary health care reinforces government’s decision to prioritize primary healthcare in the country. The report captures that 55.2% of the government expenditure currently has been on primary health. This not only ensures quality services at the grassroot level but also reduces the chances of ailments requiring secondary or tertiary healthcare services, he pointed out.
Shri Rajesh Bhushan also focused on the social security expenditure on health as a percentage of the total health expenditure. The social security expenditure on health which includes the social health insurance program, government-financed health insurance schemes, and medical reimbursements made to government employees, has increased from 6% in 2013-14 to 9.6% in 2018-19. This is a significant increase which shows that the common people of India are better equipped and better provided in terms of healthcare at their doorstep and making health more accessible.
About National Health Account (NHA) estimates:
The National Health Account (NHA) estimates for India 2018-19 is the sixth consecutive NHA estimates report prepared by NHSRC, designated as National Health Accounts Technical Secretariat (NHATS) in 2014 by the Union Health Ministry. The NHA estimates are prepared by using an accounting framework based on the internationally accepted standard of System of Health Accounts, 2011, developed by the World Health Organization (WHO).
With the present estimate of NHA, India now has a continuous series of NHA estimates for the country, from 2013-14 to 2018-19. These estimates are not only comparable internationally, but also enable the policymakers to monitor the progress in different health financing indicators of the country. The report can be accessed here: https://nhsrcindia.org/national-health-accounts-records.