আয়ুশ
শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা কোত্তায়মগী নেস্নেল হোমিয়োপেথী রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ইন মেন্তেল হেল্থতা পোস্ত গ্রেজুৱেতকী মহৈরোইশিংগীদমক্তা হোস্তেল ব্লোকশিং শঙ্গাখ্রে
01 SEP 2022 5:58PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী আয়ুশকী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্নদা সোনোৱালনা ঙসি কেরলাগী কোত্তায়মদা নেস্নেল হোমিয়োপেথী রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ইন মেন্তেল হেল্থতা পোস্ত গ্রেজুৱেতকী মহৈরোইশিংগীদমক্তা হোস্তেল ব্লোকশিং শঙ্গাখ্রে। মহৈরোইশিংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা ফেসিলিতীশিং পীনবগী শরুক অমা ওইনা, নুপামচাশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী পোস্ত গ্রেজুৱেত হোস্তেল ব্লোকশিংবু লুপা করোর ২১গী বজেত কাইথোক্তুনা শাখি।
নেস্নেল হোমিয়োপেথী রিসর্চ ইনস্তিত্যুত ইন মেন্তেল হেল্থ অসি আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী রিসর্চ ওর্নাইজেশন অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিয়োপেথী (সি.সি.আর.ঐচ.)কী মখাদা লৈবা খ্বাইদগী ফবা ইনস্তিত্যুত অমনি, মসিনা দিকেদ ৫ মবা নক্না অফবা মেন্তেল হেল্থ সর্বিসশিং পীদুনা লাক্লি।
থৌরম অসিদা, মন্ত্রী অসিনা লাউথোকখি মদুদি, এন.ঐচ.আর.আই.এম.ঐচ. অসি মালেমগি ধাক্তা লৈবা মেন্তেল হেল্থ অসিদা মালেমগী থাক্তা লৈবা মেন্তেল হেল্থ ফেসিলিতীশিং পীদুনা মেন্তেল হেল্থদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা ওইনা শেমগৎলগনি। গুজরাতকী জাম্নাগরদা লৈবা দবলভু.ঐচ.ও. গ্লোবল সেন্তর ওফ ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি আয়ুশ সেক্তরশিংবু মশক খঙবীবদা য়াম্না চাউনা থাংবা খোংথাং অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। অমসুং ওমিয়োপেথি ফ্রেতর্নিতীদসু মসিদা শরুক য়ানবা হায়খি।
আয়ুশ মন্ত্রালয় অসিনা ২০১৬দা মসিগী ইনস্তিত্যুত অসিদা হোমিয়োপেথীদা পোস্ত গ্রেজুৱেত কোর্সশিং মিং ওইনা পল্লবদা সাইকিয়াত্রিদা এম.দি. (হোমিয়োপেথী) অমসুং মেদিসিন স্পেসিবেলিতীশিং প্রক্তিস তৌবা অমসুং কেরলা য়ুনিভর্সিতী ওফ হেল্থ সাইন্স (কে.য়ু.ঐচ.এস.)দা এফিলিবেত তৌবা পি.এচ.দি. কোর্সশিং হাপচিন্দুনা নেস্নেল ইনস্তিত্যুত অমা ওইনা ওইহনখি। মসিগী হোস্তেল ফেসিলিতী অসি পি.ঐচ.দি. স্কোলরশিং অমসুং পোস্ত গ্রেজুৱেত ত্রেনীশিংগীদমক্তা হাংদোক্লগনি অমসুং য়াম্না ইকুই-কুইদনা অনকপা তুংগী মতমদা গ্লোবল ইনিসিয়েতিবশিংগী শরুক অমা ওইনা মহৈরোই কয়া অমা এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং হেক ঔবগা ইন্তর্নেস্নেল স্ততুদেন্তশিংবুসু মসিদা পীগনি।
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন হোমিয়োপেথীগী দাইরেক্তর জেনরেল, দা. সুভাশ কোশিকনা কোত্তায়মগী এন.ঐচ.আর.আই.এম.ঐচ.দা ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ফোর হোমিয়োপেথী ত্রেনিং লিংখৎপগী মতাংদা পনখি অমসুং মপান লমগী মহৈরোইশিংগীদমক্তা হোমিয়োপেথীদা অতেনবা মতমগী অমসুং মতম শাংনগী ওইবা সর্তিফিকেশন কোর্স কয়া অমা পুথোক্তুনা ইন্তর্নেস্নেল কম্যুনিতীদা মসিগী খুদোংচাবা অসি ফংহল্লগনি।

AYUSH
Shri Sarbananda Sonowal Inaugurates Hostel Blocks at National Homoeopathy Research Institute in Mental Health, Kottayam
01 SEP 2022 5:58PM by PIB Delhi
Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal inaugurated today hostel blocks for Post Graduate Students at National Homoeopathy Research Institute in Mental Health, Kottayam, Kerala. As part of providing world class facilities to the students the post graduate hostel blocks for both boys and girls have been constructed with a sanctioned budget of Rs. 21 crores.
National Homoeopathy Research Institute in Mental Health is a premier institute under the Central Council for Research In Homoeopathy(CCRH), an apex research organisation under the Ministry of AYUSH delivering quality mental health services for nearly 5 decades.
On this occasion, the Minister announced that NHRIMH will be developed as a centre of excellence in mental health by providing world class mental health facilities. He also informed that WHO Global Centre of Traditional Medicine at Jamnagar, Gujarat is a big leap in the recognition of Ayush sectors and asked the homoeopathy fraternity to contribute to the same.
The Ministry of Ayush in 2016 upgraded this Institute to a National Institute by introducing Postgraduate courses in Homoeopathy namely MD(Hom) in Psychiatry and Practice of Medicine specialties and Ph.D. Courses affiliated with the Kerala University of Health Sciences(KUHS) . This hostel facility will be open for PhD scholars and postgraduate trainees and will also cater to the international students once various student exchange programmes are initiated as part of global initiatives in the near future.
Director General of Central Council for Research in Homoeopathy Dr. Subhash Koushik mentioned about setting up of International Centre for Homoeopathy Training at NHRIMH, Kottayam and will extend the facility of the Institute to international community by designing various short term and long-term certification courses in homoeopathy for foreign students.