Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at commemoration of 40 years of Suzuki in India, at Gandhinagar, Gujarat
28 AUG 2022 8:03PM by PIB Delhi
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal ji, Deputy Chief Minister Shri Krishna Chautala ji, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, senior functionaries of Suzuki Motor Corporation, Ambassador of Japan to India, senior officers of Maruti-Suzuki, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
At the outset, I would like to congratulate Suzuki and everyone associated with the Suzuki family.
Suzuki's family relationship with India and the people of India is now 40 years old. Today, while the foundation stone of an ambitious plant for the production of electric vehicle batteries is being laid in Gujarat, a new car manufacturing facility is also being started in Haryana.
I believe this expansion will form the basis of great future potential for Suzuki. I also extend my heartiest congratulations to Suzuki Motors and to all the members of this vast family. In particular, I would also like to congratulate Mr. Osamu Suzuki and Mr. Toshihiro Suzuki. Whenever you meet me, you present a new vision of Suzuki in India. I met Mr. Osamu Suzuki in May this year and he requested me to attend the 40 years function of Suzuki in India. It is a pleasure for me to witness such futuristic initiatives.
Friends,
The success of Maruti-Suzuki also signifies the strong India-Japan partnership. In the last eight years, the relations between our two countries have reached new heights. Today, so many development projects are examples of Indo-Japan friendship from the bullet train in Gujarat-Maharashtra to the Rudraksh Center in Banaras in Uttar Pradesh. And when it comes to this friendship, every Indian remembers our friend, the late former Prime Minister Shinzo Abe. The people of Gujarat fondly remember Shinzo Abe when he came to Gujarat. Today Prime Minister (Fumio) Kishida is taking forward the efforts of Shinzo Abe to bring our countries closer. We also heard the video message of Prime Minister Kishida just now. I also greet Prime Minister Kishida and all the citizens of Japan on behalf of India.
Friends,
I also take this opportunity to extend my best wishes to the people of Gujarat and Haryana, who are continuously giving impetus to the country's industrial development and 'Make in India'. The developmental and industrial-oriented policies of the governments of both these states and efforts towards 'ease of doing business' are benefiting crores of people of the states and especially the youth.
Friends,
In this special event, I am reminded of something very old and which is natural. I remember when Suzuki company came to Gujarat to build its manufacturing unit about 13 years ago. At that time, I said - 'As our Maruti friends drink the water of Gujarat, they will get to know where the perfect model of development' is. Today, I am happy that Gujarat fulfilled its promise to Suzuki and Suzuki also honored the commitment of Gujarat. Today Gujarat has emerged as the top automotive manufacturing hub not only in the country but all over the world.
Friends,
Today's occasion is such that the more I discuss the intimate relationship between Gujarat and Japan, the less it will be. The relationship between Gujarat and Japan has been beyond diplomatic circles.
I remember when the Vibrant Gujarat Summit began in 2009, Japan has always been associated with it as a partner country. And it means a lot when there is a state on one side and a developed country on the other and both are supporting each other. Even today, Japan has the highest participation in the Vibrant Gujarat Summit.
During my tenure as Chief Minister, I used to often say one thing – ‘I want to create a Mini-Japan in Gujarat’. The idea behind this was that our guests of Japan should have a feeling of Japan in Gujarat. We made efforts so that the people and the companies of Japan should not face any kind of problem here.
You can imagine how much attention we used to pay to the little things. Many would probably be surprised to know that the people of Japan can’t live without playing golf. You can't imagine the Japanese without golf. Now we had nothing to do with the world of golf in Gujarat. So if I want to bring Japan here then I should also start developing golf courses here. I am happy that today there are many golf fields in Gujarat, where our Japanese people who are working here get an opportunity to spend their weekend. There are also many restaurants which specialise Japanese cuisine. We also took care of Japanese food.
Many Gujaratis also learned Japanese language so that their friends from Japan do not face any problem and these days there are many Japanese language classes going on in Gujarat.
Friends,
There has always been seriousness in our efforts and affection for Japan. As a result, more than 125 Japanese companies, including Suzuki, are working in Gujarat. Japanese companies are expanding here from automobiles to bio-fuel. The Ahmedabad Business Support Center established by JETRO has the facility to provide plug and play work-space facilities to many companies simultaneously. Today, there are two Japan-India Institutes for Manufacturing in Gujarat which are training hundreds of youth every year.
Many Japanese companies also have tie-ups with technical universities and ITIs of Gujarat. Gujarat can never forget the valuable contribution of Hyogo International Association in the establishment of Zen Garden and Kaizen Academy in Ahmedabad. Now an effort is being made to develop such an eco-friendly garden near the Statue of Unity. Gujarat benefited a lot after it made serious efforts in setting up Kaizen 18-19 years ago. Kaizen certainly has an important role to play behind the development successes of Gujarat.
When I moved to Delhi as Prime Minister, I implemented Kaizen's experiences in the PMO and other departments of the Central Government as well. Now the country is getting more benefits due to Kaizen. We have also made a special arrangement of Japan-Plus in the government. Many old friends from Japan who made this shared journey of Gujarat and Japan memorable are present today in this program. Once again, I congratulate all of you.
Friends,
Nobody could imagine till a few years ago the way the electric vehicle market in India is growing today. One of the great features of electric vehicles is that they are silent. Be it two or four-wheelers, they don't make any noise. This silence is not only about its engineering, but it is also the beginning of a silent revolution in the country. Today people are not considering EV as an extra vehicle, but as a major means.
The country was also preparing the ground for this change for the last eight years. Today, we are increasingly working on both supply and demand in the electric vehicle ecosystem. The government is giving various incentives to the buyers of electric vehicles, so that the demand increases. From income tax exemption to easy loans, several steps have been taken to increase the demand for electric vehicles.
Similarly, rapid efforts are underway to increase the supply through the PLI scheme in automobiles and auto components. The government has taken several steps to accelerate the entire ecosystem of electric vehicles. Battery manufacturing units are also getting a lot of boost through the PLI scheme.
The country has also taken several policy decisions to prepare the electric vehicle charging infrastructure. Battery swapping policy has been introduced in the 2022 budget. There has been a new beginning on policies like technology sharing. The EV sector is set to move forward with the strength of supply, demand and ecosystem. That is, this silent revolution is ready to make a big change in the near future.
Friends,
Today, when we talk about issues like EV, it is very important for us to keep our country's climate commitment and its targets in mind. India has announced in COP-26 that it will achieve 50 percent of its installed electrical capacity from non-fossil sources by 2030. We have set a target of 'Net Zero' for 2070. For this, we are preparing to include EV Charging Infrastructure and Grid Scale Battery Systems such as Energy Storage Systems in the harmonized list of infrastructure. At the same time, we also have to move towards alternatives like bio-gas and flex fuel.
I am glad that Maruti-Suzuki is also working on various options like Bio-fuel, ethanol blending and Hybrid EV. I suggest that Suzuki can also start projects related to possibilities like Compressed Bio-methane Gas i.e., CBG. Other companies in India are also doing a lot of work in this direction. I would like to have a healthy competition as well as a better environment for mutual learning. This will benefit both the country and the business.
Friends,
We aim to make India self-reliant for its energy needs in the next 25 years. We know that a large proportion of energy imports today is related to transport. Therefore, innovation and efforts in this direction should be our priority.
I am sure the country will definitely fulfill this goal with your cooperation and all the colleagues of the auto sector. We will reach the goal of growth and prosperity at the same pace which is evident in our expressways today.
With this spirit, I thank all of you very much and convey my heartfelt wishes to the Suzuki family. I also assure you that the state or the central government will not lag behind anywhere in giving impetus to your dreams of expansion.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧିନଗର ଠାରେ ସୁଜୁକି ଇଣ୍ଡିଆର ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତିର ସ୍ମୃତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
28 AUG 2022 8:03PM by PIB Bhubaneshwar
ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ମହାଶୟ, ଉପ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଚୌତାଲା ମହାଶୟ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀମାନ ସି.ଆର ପାଟିଲ, ସୁଜୁକି ମୋଟର୍ସ କର୍ପୋରେସନର ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀଗଣ, ଭାରତରେ ଜାପାନର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ମାରୁତି- ସୁଜୁକିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ସୁଜୁକି ଏବଂ ସୁଜୁକି ପରିବାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ସୁଜୁକିର ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏବେ 40 ବର୍ଷ ହୋଇ ଗଲା। ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଦ୍ୟୁତଚାଳିତ ଯାନ ବ୍ୟାଟେରୀର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ଲାଂଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେଉଛି ତେବେ ଏହା ସହିତ ହରିୟାଣାରେ ନୂତନ କାର୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି।
ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଏହି ସଂପ୍ରସାରଣ ସୁଜୁକି ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ଆଧାର ହେବ। ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ସୁଜୁକି ମୋଟର୍ସକୁ, ଏହି ବିଶାଳ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି। ବିଶେଷ ଭାବେ, ମୁଁ ଶ୍ରୀମାନ ଓସାମୁ ସୁଜୁକି ଏବଂ ଶ୍ରୀମାନ ତୋଷୀ- ରିହୀରୋ ସୁଜୁକି, ଏହି ଦୁଇଜଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରନ୍ତି, ଭାରତରେ ସୁଜୁକିର ନୂତନ ଭିଜନ ସଂପର୍କରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରନ୍ତି। ଏବେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମେ’ ମାସରେ ଯେତେବେଳେ ମୋ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥିଲା, ଓସାମୁ ସୁଜୁକି ମହାଶୟ 40 ବର୍ଷର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ ଏହିଭଳି ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ସାକ୍ଷୀ ରହିବା ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୁଖଦ ଅନୁଭବ।
ସାଥୀଗଣ,
ମାରୁତି- ସୁଜୁକିର ସଫଳତା ଭାରତ- ଜାପାନର ସୁଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତାର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରତୀକ। ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ ତ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶଙ୍କ ଭିତରେ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ନୂତନ ଶୀଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ପାରିଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟ- ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନରୁ ନେଇ ଉତର ପ୍ରଦେଶର ବନାରସରେ ଥିବା ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିକାଶର କେତେଗୁଡ଼ିଏ ପ୍ରକଳ୍ପ ହିଁ ଭାରତ- ଜାପାନ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ହେଉଛି ଉଦାହରଣ, ଆଉ ଏହି ବନ୍ଧୁତ୍ୱର କଥା ଯେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଆମର ମିତ୍ର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱର୍ଗୀୟ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେ ମହାଶୟ ତାଙ୍କ କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସ୍ମରଣ ହୋଇଥାଏ। ଆବେ ଶାନ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିଲେ, ସେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିଥିଲେ, ତାହାକୁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଖୁବ୍ ଆତ୍ମୀୟତାର ସହିତ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି। ଆମ ଦେଶ ଆହୁରି ନିକଟତର କରିବା ପାଇଁ ସେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ, ଆଜି ପିଏମ କିଶିଦା ତାହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଏବେ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦାଙ୍କର ଭିଡ଼ିଓ ସନ୍ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଲେ। ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା ଏବଂ ଜାପାନର ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ତରଫରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ- ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଏବଂ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’କୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ସରକାରମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ବିକାଶଶୀଳ, ଉଦ୍ୟୋଗ- ଅଭିମୁଖୀ ନିତୀମାନ ରହିଛି, ‘ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା’ ଦିଗରେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ କୋଟି- କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଉ ବିଶେଷ ରୂପେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ବିଶେଷ ଆୟୋଜନରେ, ଆଜି ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ପୁରୁଣା କଥା ସ୍ମରଣ ଆସୁଛି, ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ ମଧ୍ୟ। ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, 13 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ସୁଜୁକି କମ୍ପାନୀ ନିଜର ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ୟୁନିଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ- ‘ଯେମିତି- ଯେଭଳି ଆମ ମାରୁତିର ମିତ୍ର ଗୁଜରାଟର ପାଣି ପିଇବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲଭାବେ ଜଣା ପଡ଼ିଯିବ ଯେ ବିକାଶର ଉପଯୁକ୍ତ ମଡେଲ କେଉଁଠାରେ ରହିଛି? ଆଜି ମୋତେ ଖୁସୀ ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେ ଗୁଜରାଟ ସୁଜୁକିକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶୃତି ଖୁବ୍ ଭଲ ଭାବେ ତୁଲାଇଛି, ଆଉ ସୁଜୁକି ଗୁଜରାଟର କଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ସମ୍ମାନର ସହିତ ରଖିଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟ କେବଳ ଦେଶରେ ହିଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ହବ୍ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇ ବାହାରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାର ଏହି ଅବସର ହେଉଛି ଏଭଳି, ଯେଉଁଥିରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଜାପାନର ଆତ୍ମୀୟ ସମ୍ପର୍କ ନେଇ ଯେତିକି ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବି, ତାହା କମ୍ ହେବ। ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ତାହା କୁଟନୈତିକ ପରିସରରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପରେ ରହଛି।
ମୋତେ ସ୍ମରଣ ଅଛି ଯେତେବେଳେ 2009ରେ ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳ ଠାରୁ ଜାପାନ ଏହା ସହିତ ଏକ ଭାଗିଦାରୀ ଦେଶ ଭାବେ ସବୁବେଳେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି। ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ କଥା, ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ଆଉ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ, ଏହି ଦୁଇ ଜଣ ଏକା ସହିତ ଚାଲିବା, ଏହା ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାଇବ୍ରେଂଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜାପାନର ଭାଗିଦାରୀ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ।
ନିଜେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ଗୋଟିଏ କଥା କହୁଥିଲି- ମୁଁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏକ ମିନି ଜାପାନ ଭାବେ ଗଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି। ଏହା ପଛରେ ଏହି ଭାବନା ରହିଥିଲା ଯେ ଜାପାନର ଆମର ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ, ଆମର ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଜାପାନର ଅନୁଭୂତି ହେଉ, ତାଙ୍କୁ ଏହି ଅନୁଭବ ହେଉ। ଆମେ ପ୍ରୟାସ କଲୁ ଯେ ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଜାପାନର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏଠାରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ।
ଆପଣ ଅନୁମାନ କରି ପାରୁଥିବେ କେତେ ଛୋଟ- ଛୋଟ ଜିନିଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲେ। ବହୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ଶୁଣି ବୋଧହୁଏ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ, ଏବେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଜାପାନର ଲୋକ ହୋଇଥିବେ ଆଉ ଗଲ୍ଫ ଖେଳିବା ନ ହେବ ତେବେ କଥା ଅଧୁରା ହୋଇ ରହିଯିବ। ଗଲ୍ଫ ବିନା ଆପଣ ଜାପାନୀ ଲୋକଙ୍କ କଳ୍ପନା କରି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଏବେ ଆମର ଗୁଜରାଟ, ସେଠାରେ ଗଲ୍ଫ୍ ଦୁନିଆ ସହ କୌଣସି ଦେଶନେଣ ନଥିଲା। ତେବେ ମୋତେ ଯଦି ଜାପାନକୁ ଏଠାକୁ ଆଣିବାକୁ ଅଛି ତେବେ ମୋତେ ଗଲ୍ଫ କୋର୍ସ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଦରକାର, ଆଉ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ଗଲ୍ଫର ପଡ଼ିଆ ହୋଇ ପାରିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଜାପାନର ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ସପ୍ତାହନ୍ତ ଅତିବାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳି ଯାଇଥାଏ। କେତେକ ଏଭଳି ରେଷ୍ଟୁରାଂଟ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅଛି, ଯାହାଙ୍କର ବିଶେଷତା ହେଉଛି ଜାପାନିଜ କୁଜିନ, ଜାପାନିଜ ଖାଦ୍ୟ, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲି।
ଜାପାନରୁ ଆସିଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଗୁଜରାଟୀ ଜାପାନୀ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଶିଖିଛନ୍ତି ଆଉ ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଜାପାନୀ ଭାଷାର ପାଠପଢା ଚାଲୁ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ସଦା ସର୍ବଦା ଗମ୍ଭୀରତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଆଉ ଜାପାନ ପାଇଁ ସ୍ନେହ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଆଜି ଏହାର ପରିଣାମ ହୋଇଛି ଯେ ସୁଜୁକି ସମେତ ଜାପାନର ଶହେ ପଚିଶିରୁ ଅଧିକ କଂପାନୀ ଗୁଜରାଟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଅଟୋ ମୋବାଇଲ ଠାରୁ ନେଇ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଠାରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ନିଜର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଜେଇଟିଆରଓ(ଜେଟରୋ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ସମୟରେ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ଲଗ ଆଣ୍ଡ୍ ପ୍ଲେ (ଆସ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କର) ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ସୁବିଧା ରହିଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଇଟି, ଜାପାନ ଭାରତ ବିନିର୍ମାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଶହ- ଶହ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଗୁଜରାଟର ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଇଟିଆଇରୁ ମଧ୍ୟ ଷ୍ଟାଟ ଅପ୍ ରହିଛନ୍ତି। ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଜେନ୍ ଗାର୍ଡେନ ଏବଂ କାଇଜେନ ଏକାଡେମୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଭଳି ହାଇଗୋ ଇଂଟରନ୍ୟାସନାଲ ଆସୋସିଏସନ୍ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ତାହା ଗୁଜରାଟ କେବେ ଭୁଲି ପାରିବ ନାହିଁ। ଏବେ ଏଭଳି ଇକୋ ଫ୍ରେଣ୍ଡଲି ଗାର୍ଡେନ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତି ନିକଟରେ ବିକଶିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। କାଇଜେନକୁ ନେଇ 18-19 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଗୁଜରାଟ କରିଥିଲା, ଯେତିକି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରାଗଲା, ତାହାଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିଛି। ଗୁଜରାଟ ଆଜି ବିକାଶର ଯେଉଁ ଶୀଖରରେ ରହିଛି, ସେଥିରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କାଇଜେନର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦିଲ୍ଲୀ ଗଲି, ସେତେବେଳେ କାଇଜେନର ଅନୁଭବକୁ ପିଏମଓ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଅନ୍ୟ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କଲି। ଏବେ କାଇଜେନର ଲାଭ ଦେଶକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ମିଳୁଛି। ସରକାରରେ ଆମେ ଜାପାନ- ପ୍ଲସର ଏକ ବିଶେଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଜାପାନର ଏହି ସହଭାଗୀ ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବାରେ ଜାପାନର ବହୁତ ବନ୍ଧୁ, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସାଥୀ ଆଜି ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ବିଦ୍ୟୁତ (ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍) ଯାନର ବଜାର ଯେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହାର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା। ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ବାହନର ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଏହା ହେଉଛି ଯେ ସେମାନେ ବହୁତ କମ୍ ଧ୍ୱନୀରେ ବା ନିରବତାର ସହ ଗତି କରି ଥାଆନ୍ତି। ଦୁଇ ଚକିଆ ହେଉ ଅବା ଚାରି ଚକିଆ, ସେମାନେ କୌଣସି ଅଧିକ ଶବ୍ଦ କରି ନ ଥାନ୍ତି। ଏହି ନିରବତା କେବଳ ଏହାର ଇଂଜିନିୟରିଂର ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଦେଶରେ ଏକ ନିରବ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ। ଆଜି ଲୋକ ଇଭିକୁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଯାନ ଭାବେ ଗଣନା କରୁ ନାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରମୁଖ ସାଧନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି।
ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଏହି ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଚାଲିଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯାନ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା, ଉଭୟ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ ଯାନ କ୍ରେତାଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଫଳରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉ। ଆୟକରରେ ଛାଡ଼ ଠାରୁ ନେଇ ସହଜରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ହାତକୁ ନିଆ ଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ ଯାନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସେହିଭଳି ଅଟୋ ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଅଟୋ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶରେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ ଯାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛନ୍ତି। ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ, ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଯାନର ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ଅନେକ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି। 2022 ବଜେଟରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ସ୍ୱାପିଙ୍ଗ ନୀତି ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଦାନ- ପ୍ରଦାନ ଭଳି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଯୋଗାଣ, ଚାହିଦା ଏବଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଇଭି ସେକ୍ଟରକୁ ଆକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ ଏହି ନୀରବ ବିପ୍ଳବ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଇଭି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର କଥା ହେଉଛେ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ନିଜ ଦେଶରେ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନାରେ ରଖିବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଭାରତ କୋପ୍- 26ରେ ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛି ଯେ ସେ 2030 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତାର 50 ପ୍ରତିଶତ ଅଣ ଫସିଲ୍ ଉତ୍ସରୁ ହାସଲ କରିବ। ଆମେ 2070 ପାଇଁ ‘ନେଟ୍- ଜିରୋ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଇଭି ଚାର୍ଜିଂ ଭିତିଭୂମି ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ଼ ସ୍କେଲ ବ୍ୟାଟେରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭିତିଭୂମିର ସୁସଂଗଠିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତାଲିକାରେ ସାମିଲ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛି। ଏହା ସହିତ ଆମକୁ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଫ୍ଲେକ୍ସ ଫୁଏଲ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ହେବ।
ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ମାରୁତି- ସୁଜୁକି ଏହି ଦିଗରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ, ଇଥେନଲ ମିଶ୍ରଣ, ହାଇବ୍ରିଡ଼୍ ଇଭି ଭଳି ସମସ୍ତ ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୋର ଏହା ମତାମତ ହେଉଛି ଯେ, ଏହା ସହିତ ସୁଜୁକି କଂପ୍ରେସଡ଼୍ ବାୟୋ ମିଥେନ୍ ଗ୍ୟାସ ଅର୍ଥାତ ସିବିଜି ଭଳି ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି ପାରିବ। ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତା ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ ଶିକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ। ଏହାର ଲାଭ ଦେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଉଭୟକୁ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ଅମୃତକାଳରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଭାରତ ନିଜର ଉର୍ଜ୍ଜା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେଉ। ଆମେ ଜାଣିଛେ ଯେ ଆଜି ଉର୍ଜ୍ଜା ଆମଦାନୀର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି। ଏଥିପାଇଁ, ଏହି ଦିଗରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ।
ମୋର ଭରସା ରହିଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏବଂ ଅଟୋ ସେକ୍ଟରର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କର ସହଯୋଗରେ ଦେଶ ନିଜର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ପୂରଣ କରିବ। ଆମେ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେହି ଗତିରେ ପହଂଚିବା, ଯେଉଁ ଗତି ଆଜି ଆମର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସୁଜୁକି ପରିବାରକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଯାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇକରି ଚାଲିବେ, ତାହାକୁ ଗତି ଦେବାରେ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ଆମେ କୌଣସି ଠାରେ ପଛରେ ରହିବୁ ନାହିଁ।
ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!