Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at commemoration of 40 years of Suzuki in India, at Gandhinagar, Gujarat
28 AUG 2022 8:03PM by PIB Delhi
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal ji, Deputy Chief Minister Shri Krishna Chautala ji, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, senior functionaries of Suzuki Motor Corporation, Ambassador of Japan to India, senior officers of Maruti-Suzuki, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
At the outset, I would like to congratulate Suzuki and everyone associated with the Suzuki family.
Suzuki's family relationship with India and the people of India is now 40 years old. Today, while the foundation stone of an ambitious plant for the production of electric vehicle batteries is being laid in Gujarat, a new car manufacturing facility is also being started in Haryana.
I believe this expansion will form the basis of great future potential for Suzuki. I also extend my heartiest congratulations to Suzuki Motors and to all the members of this vast family. In particular, I would also like to congratulate Mr. Osamu Suzuki and Mr. Toshihiro Suzuki. Whenever you meet me, you present a new vision of Suzuki in India. I met Mr. Osamu Suzuki in May this year and he requested me to attend the 40 years function of Suzuki in India. It is a pleasure for me to witness such futuristic initiatives.
Friends,
The success of Maruti-Suzuki also signifies the strong India-Japan partnership. In the last eight years, the relations between our two countries have reached new heights. Today, so many development projects are examples of Indo-Japan friendship from the bullet train in Gujarat-Maharashtra to the Rudraksh Center in Banaras in Uttar Pradesh. And when it comes to this friendship, every Indian remembers our friend, the late former Prime Minister Shinzo Abe. The people of Gujarat fondly remember Shinzo Abe when he came to Gujarat. Today Prime Minister (Fumio) Kishida is taking forward the efforts of Shinzo Abe to bring our countries closer. We also heard the video message of Prime Minister Kishida just now. I also greet Prime Minister Kishida and all the citizens of Japan on behalf of India.
Friends,
I also take this opportunity to extend my best wishes to the people of Gujarat and Haryana, who are continuously giving impetus to the country's industrial development and 'Make in India'. The developmental and industrial-oriented policies of the governments of both these states and efforts towards 'ease of doing business' are benefiting crores of people of the states and especially the youth.
Friends,
In this special event, I am reminded of something very old and which is natural. I remember when Suzuki company came to Gujarat to build its manufacturing unit about 13 years ago. At that time, I said - 'As our Maruti friends drink the water of Gujarat, they will get to know where the perfect model of development' is. Today, I am happy that Gujarat fulfilled its promise to Suzuki and Suzuki also honored the commitment of Gujarat. Today Gujarat has emerged as the top automotive manufacturing hub not only in the country but all over the world.
Friends,
Today's occasion is such that the more I discuss the intimate relationship between Gujarat and Japan, the less it will be. The relationship between Gujarat and Japan has been beyond diplomatic circles.
I remember when the Vibrant Gujarat Summit began in 2009, Japan has always been associated with it as a partner country. And it means a lot when there is a state on one side and a developed country on the other and both are supporting each other. Even today, Japan has the highest participation in the Vibrant Gujarat Summit.
During my tenure as Chief Minister, I used to often say one thing – ‘I want to create a Mini-Japan in Gujarat’. The idea behind this was that our guests of Japan should have a feeling of Japan in Gujarat. We made efforts so that the people and the companies of Japan should not face any kind of problem here.
You can imagine how much attention we used to pay to the little things. Many would probably be surprised to know that the people of Japan can’t live without playing golf. You can't imagine the Japanese without golf. Now we had nothing to do with the world of golf in Gujarat. So if I want to bring Japan here then I should also start developing golf courses here. I am happy that today there are many golf fields in Gujarat, where our Japanese people who are working here get an opportunity to spend their weekend. There are also many restaurants which specialise Japanese cuisine. We also took care of Japanese food.
Many Gujaratis also learned Japanese language so that their friends from Japan do not face any problem and these days there are many Japanese language classes going on in Gujarat.
Friends,
There has always been seriousness in our efforts and affection for Japan. As a result, more than 125 Japanese companies, including Suzuki, are working in Gujarat. Japanese companies are expanding here from automobiles to bio-fuel. The Ahmedabad Business Support Center established by JETRO has the facility to provide plug and play work-space facilities to many companies simultaneously. Today, there are two Japan-India Institutes for Manufacturing in Gujarat which are training hundreds of youth every year.
Many Japanese companies also have tie-ups with technical universities and ITIs of Gujarat. Gujarat can never forget the valuable contribution of Hyogo International Association in the establishment of Zen Garden and Kaizen Academy in Ahmedabad. Now an effort is being made to develop such an eco-friendly garden near the Statue of Unity. Gujarat benefited a lot after it made serious efforts in setting up Kaizen 18-19 years ago. Kaizen certainly has an important role to play behind the development successes of Gujarat.
When I moved to Delhi as Prime Minister, I implemented Kaizen's experiences in the PMO and other departments of the Central Government as well. Now the country is getting more benefits due to Kaizen. We have also made a special arrangement of Japan-Plus in the government. Many old friends from Japan who made this shared journey of Gujarat and Japan memorable are present today in this program. Once again, I congratulate all of you.
Friends,
Nobody could imagine till a few years ago the way the electric vehicle market in India is growing today. One of the great features of electric vehicles is that they are silent. Be it two or four-wheelers, they don't make any noise. This silence is not only about its engineering, but it is also the beginning of a silent revolution in the country. Today people are not considering EV as an extra vehicle, but as a major means.
The country was also preparing the ground for this change for the last eight years. Today, we are increasingly working on both supply and demand in the electric vehicle ecosystem. The government is giving various incentives to the buyers of electric vehicles, so that the demand increases. From income tax exemption to easy loans, several steps have been taken to increase the demand for electric vehicles.
Similarly, rapid efforts are underway to increase the supply through the PLI scheme in automobiles and auto components. The government has taken several steps to accelerate the entire ecosystem of electric vehicles. Battery manufacturing units are also getting a lot of boost through the PLI scheme.
The country has also taken several policy decisions to prepare the electric vehicle charging infrastructure. Battery swapping policy has been introduced in the 2022 budget. There has been a new beginning on policies like technology sharing. The EV sector is set to move forward with the strength of supply, demand and ecosystem. That is, this silent revolution is ready to make a big change in the near future.
Friends,
Today, when we talk about issues like EV, it is very important for us to keep our country's climate commitment and its targets in mind. India has announced in COP-26 that it will achieve 50 percent of its installed electrical capacity from non-fossil sources by 2030. We have set a target of 'Net Zero' for 2070. For this, we are preparing to include EV Charging Infrastructure and Grid Scale Battery Systems such as Energy Storage Systems in the harmonized list of infrastructure. At the same time, we also have to move towards alternatives like bio-gas and flex fuel.
I am glad that Maruti-Suzuki is also working on various options like Bio-fuel, ethanol blending and Hybrid EV. I suggest that Suzuki can also start projects related to possibilities like Compressed Bio-methane Gas i.e., CBG. Other companies in India are also doing a lot of work in this direction. I would like to have a healthy competition as well as a better environment for mutual learning. This will benefit both the country and the business.
Friends,
We aim to make India self-reliant for its energy needs in the next 25 years. We know that a large proportion of energy imports today is related to transport. Therefore, innovation and efforts in this direction should be our priority.
I am sure the country will definitely fulfill this goal with your cooperation and all the colleagues of the auto sector. We will reach the goal of growth and prosperity at the same pace which is evident in our expressways today.
With this spirit, I thank all of you very much and convey my heartfelt wishes to the Suzuki family. I also assure you that the state or the central government will not lag behind anywhere in giving impetus to your dreams of expansion.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ভাৰতত চুজুকিৰ ৪০ বছৰ উপলক্ষে আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
28 AUG 2022 8:03PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লালজী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শ্ৰী কৃষ্ণ চৌটালাজী, সংসদত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী চি আৰ পাটিল, ভাৰতৰ জাপানৰ ৰাষ্ট্ৰদূত চুজুকি মটৰ কৰ্পোৰেচনৰ জ্যেষ্ঠ কৰ্মকৰ্তা, মাৰুতি চুজুকিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোক!
প্ৰথমতে, মই চুজুকি আৰু চুজুকি পৰিয়ালৰ সৈতে জড়িত সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
ভাৰত আৰু ভাৰতৰ লোকসকলৰ সৈতে চুজুকিৰ পাৰিবাৰিক সম্পৰ্ক এতিয়া ৪০ বছৰ। আজি এফালে গুজৰাটত বৈদ্যুতিক বাহনৰ বেটাৰি উৎপাদনৰ বাবে এক উচ্চাভিলাষী কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, লগতে হাৰিয়ানাত নতুন গাড়ী নিৰ্মাণ সুবিধাও আৰম্ভ কৰা হৈছে।
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই সম্প্ৰসাৰণে চুজুকিৰ ভৱিষ্যতৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ আধাৰ হ'ব। মই চুজুকি মটৰ্ছ, এই বিশাল পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। বিশেষকৈ, মই শ্ৰীযুত ওচামু চুজুকি আৰু শ্ৰীযুত তোশী-ৰিহিৰো চুজুকিকো অভিনন্দন জনাইছো। যেতিয়াই আপুনি মোক লগ পায়, আপুনি ভাৰতত চুজুকিৰ এক নতুন দৰ্শন উপস্থাপন কৰে। এই বছৰৰ মে মাহত, মই ওচামু চুজুকিজীক লগ পাইছিলো আৰু তেওঁ মোক ৪০ বছৰীয়া কাৰ্যসূচীলৈ আহিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিল। এনে ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপৰ সাক্ষী হোৱাটো মোৰ বাবে এটা আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা।
বন্ধুসকল,
মাৰুতি-চুজুকিৰ সফলতাও ভাৰত-জাপানৰ শক্তিশালী অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতীক। যোৱা আঠ বছৰত আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজৰ এই সম্পৰ্ক নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। আজি গুজৰাট-মহাৰাষ্ট্ৰৰ বুলেট ট্ৰেইনৰ পৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ বেনাৰসৰ ৰুদ্ৰাক্ষ কেন্দ্ৰলৈকে বহুতো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প ভাৰত-জাপান বন্ধুত্বৰ এক উদাহৰণ, আৰু যেতিয়া এই বন্ধুত্বৰ কথা আহে, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই নিশ্চিতভাৱে আমাৰ বন্ধু, প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বৰ্গীয় শিনজো আবেজীক স্মৰণ কৰে। যেতিয়া আবে শান গুজৰাটলৈ আহিছিল, তেওঁ ইয়াত অতিবাহিত কৰা সময়খিনি গুজৰাটৰ মানুহে অতি মৰমেৰে স্মৰণ কৰে। তেওঁ আমাৰ দেশসমূহক ওচৰলৈ অনাৰ বাবে যি প্ৰচেষ্টা চলাইছে, আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছিদাই ইয়াক আগুৱাই নিছে। এইমাত্ৰ আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছিদাৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাও শুনিছিলো। ইয়াৰ বাবে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছিদা আৰু জাপানৰ সকলো নাগৰিকক ভাৰতৰ হৈ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মই এই সুযোগত গুজৰাট আৰু হাৰিয়ানাৰ লোকসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো, যিসকলে দেশৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু 'মেক ইন ইণ্ডিয়া'ৰ নিৰন্তৰ গতি বৃদ্ধি কৰি আহিছে। এই দুখন ৰাজ্যৰ চৰকাৰৰ উন্নয়নমূলক, উদ্যোগ-মুখী নীতি, 'ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা'ৰ দিশত কৰা প্ৰচেষ্টাই ৰাজ্যখনৰ কোটি কোটি লোক আৰু বিশেষকৈ যুৱসকলক লাভান্বিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই বিশেষ অনুষ্ঠানটোত, আজি মই বহুতো পুৰণি, প্ৰাকৃতিক অনুপস্থিত। মোৰ মনত আছে, 13 বছৰ আগতে যেতিয়া চুজুকি গুজৰাটলৈ ইয়াৰ নিৰ্মাণ গোট নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আহিছিল। তেতিয়া মই কৈছিলো- 'আমাৰ মাৰুতি বন্ধুসকলে গুজৰাটৰ পানী খোৱাৰ লগে লগে, তেওঁলোকে ভালদৰে জানিব পাৰিব যে উন্নয়নৰ নিখুঁত আৰ্হি টো ক'ত আছে'? আজি মই সুখী যে গুজৰাটে চুজুকিক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছে, আৰু চুজুকীয়েও একে সন্মানেৰে গুজৰাটৰ কথা কয়। আজি গুজৰাট কেৱল দেশতে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে শীৰ্ষ স্বয়ং-উদ্দেশ্য নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটো এনেকুৱা যে মই গুজৰাট আৰু জাপানৰ মাজৰ অন্তৰংগ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে যিমানে আলোচনা কৰিম, সিমানেই কম হ'ব। গুজৰাট আৰু জাপানৰ মাজৰ সম্পৰ্ক কূটনৈতিক চক্ৰতকৈ বহুত বেছি।
মোৰ মনত আছে যেতিয়া ২০০৯ চনত ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলন আৰম্ভ হৈছিল, জাপান সদায়ে অংশীদাৰ দেশ হিচাপে ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ আহিছে। আৰু এইটো এটা বহুত ডাঙৰ কথা, এটা ৰাজ্য আৰু আনফালে এখন উন্নত দেশ, একেলগে খোজ কঢ়াটো নিজেই এটা ডাঙৰ কথা। আজিও ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনত জাপানৰ অংশগ্ৰহণ সৰ্বাধিক।
মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মোৰ কাৰ্যকালত, মই প্ৰায়ে এটা কথা কৈছিলো – মই গুজৰাটত এখন মিনি-জাপান সৃষ্টি কৰিব বিচাৰো। ইয়াৰ আঁৰৰ অনুভৱ আছিল যে আমাৰ জাপানৰ অতিথিসকলে গুজৰাটতো জাপানক অনুভৱ আৰু অনুভৱ কৰা উচিত। আমি চেষ্টা কৰিছিলো যে জাপানৰ লোকসকল, জাপানৰ কোম্পানীবোৰৰ ইয়াত কোনো সমস্যা নাই।
আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে আমি কিমানটা সৰু বস্তুৰ প্ৰতি মনোযোগ দিছিলো। বহুতে সম্ভৱতঃ শুনি আচৰিত হ'ব, এতিয়া আমি সকলোৱে জানো যে যদি জাপানৰ লোক আছে আৰু গল্ফ খেলিব নালাগে, তেন্তে বিষয়টো অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকিব। আপুনি গল্ফ অবিহনে জাপানী কল্পনা কৰিব নোৱাৰে। এতিয়া গুজৰাটৰ সৈতে আমাৰ কোনো সম্পৰ্ক নাছিল, তাত গল্ফৰ পৃথিৱী। গতিকে যদি মই জাপানক ইয়ালৈ আনিব বিচাৰো, তেন্তে মই এটা গল্ফ কোৰ্চও আৰম্ভ কৰা উচিত আৰু মই সুখী যে আজি গুজৰাটত বহুতো গল্ফ ফিল্ড আছে, য'ত আমাৰ জাপানী লোকসকলে ইয়াত কাম কৰে, সপ্তাহান্তটো কটোৱাৰ সুযোগ পায়। লগতে বহুতো ৰেষ্টুৰেণ্ট আছে, যাৰ বিশেষত্ব হৈছে জাপানী ৰন্ধনপ্ৰণালী, জাপানী খাদ্য, ই চিন্তিত।
জাপানৰ সহকৰ্মীসকলৰ যাতে সমস্যা নহয় আৰু আজিকালি জাপানী ভাষাৰ শ্ৰেণী চলি আছে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ বহুতো গুজৰাটীয়ে জাপানী ভাষাও শিকিছে।
বন্ধুসকল,
জাপানৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু মৰমৰ ক্ষেত্ৰত সদায় গুৰুত্ব আছে। আজি ইয়াৰ ফলাফল হৈছে যে চুজুকিকে ধৰি ১২৫ টাতকৈও অধিক জাপানী কোম্পানীয়ে গুজৰাটত কাম কৰি আছে। জাপানী কোম্পানীবোৰে ইয়াত অটোমোবাইলৰ পৰা জৈৱ-ইন্ধনলৈ ক্ষেত্ৰখনত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। জেত্ৰোৰ দ্বাৰা স্থাপিত আহমেদাবাদ ব্যৱসায় সমৰ্থন কেন্দ্ৰত একেসময়তে একাধিক কোম্পানীক প্লাগ আৰু প্লে ৱৰ্ক-স্পেচ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ সুবিধা আছে। আজি গুজৰাটত দুটা, জাপান-ভাৰত নিৰ্মাণ প্ৰতিষ্ঠান, প্ৰতি বছৰে শ শ যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দি আছে।
গুজৰাটৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয় আৰু আইটিআইৰ সৈতেও বহুতো কোম্পানীৰ চুক্তি আছে। গুজৰাটে আহমেদাবাদত জেন গাৰ্ডেন আৰু কাইজেন একাডেমী স্থাপনত হিওগো ইণ্টাৰনেচনেল এছ'চিয়েচনৰ মূল্যৱান অৱদান কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। এতিয়া ষ্টেচু অফ ইউনিটিৰ ওচৰত এনে এক পৰিৱেশ-অনুকূল বাগিচা বিকশিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। ১৮-১৯ বছৰ পূৰ্বে গুজৰাটে কাইজেনৰ সন্দৰ্ভত কৰা প্ৰচেষ্টা, যি গুৰুত্বসহকাৰে ইয়াক ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল, গুজৰাট যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছিল। গুজৰাটআজি যি উচ্চতাত আছে সেই উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত কাইজেনৰ নিশ্চিতভাৱে এটা ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
যেতিয়া মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে দিল্লীলৈ গৈছিলো, মই কাইজেনৰ অভিজ্ঞতা পিএমঅ' আৰু অন্যান্য কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভাগতো প্ৰয়োগ কৰিছিলো। এতিয়া দেশখনে কাইজেনৰ অধিক লাভালাভ লাভ কৰিছে। চৰকাৰত, আমি জাপান-প্লাছৰ এক বিশেষ ব্যৱস্থাও কৰিছো। গুজৰাট আৰু জাপানৰ এই যুটীয়া ভ্ৰমণক স্মৰণীয় কৰি তোলা জাপানৰ বহুতো বন্ধু, বহুতো বৃদ্ধ আৰু মোৰ সহকৰ্মীও আজি এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছে। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি, ভাৰতত বৈদ্যুতিক বাহনৰ বজাৰ যিমান দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে সিমান দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে যিমান কেইবছৰমান আগলৈকে কল্পনাও কৰা হোৱা নাছিল। বৈদ্যুতিক বাহনৰ এটা ডাঙৰ বৈশিষ্ট্য হ'ল যে তেওঁলোক নীৰৱ। ২ টা চকা হওঁক বা ৪ টা চকা হওঁক, সেইবোৰে কোনো শব্দ নকৰে। এই নীৰৱতা কেৱল ইয়াৰ অভিযান্ত্ৰিকৰ আৰম্ভণি নহয়, ই দেশত এক নীৰৱ বিপ্লৱৰ আগমনৰ আৰম্ভণি। আজি মানুহে ইভিক অতিৰিক্ত বাহন বুলি নাভাবে, তেওঁলোকে ইয়াক এক মুখ্য উপায় হিচাপে বিবেচনা কৰা আৰম্ভ কৰিছে।
দেশখনে যোৱা আঠ বছৰ ধৰি এই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভূমি প্ৰস্তুত কৰি আছিল। আজি, আমি বৈদ্যুতিক বাহন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটাৰ ওপৰত ক্ৰমান্বয়ে কাম কৰি আছো। চৰকাৰে বৈদ্যুতিক বাহনৰ ক্ৰেতাসকলক বহু প্ৰকাৰৰ ইনচেণ্টিভ প্ৰদান কৰি আছে, যাতে চাহিদা ত্বৰান্বিত হয়। আয়কৰ ৰেহাইৰ পৰা ঋণ সহজ কৰালৈকে, বহুতো পদক্ষেপ লোৱা হৈছে, যি বৈদ্যুতিক বাহনৰ চাহিদা বৃদ্ধি কৰিব।
একেদৰে, অটোমোবাইল আৰু অটো উপাদানবোৰত পিএলআই আঁচনিৰ জৰিয়তে যোগান বৃদ্ধি কৰাৰ বাবেও দ্ৰুতগতিত কাম কৰা হৈছে। চৰকাৰে বৈদ্যুতিক বাহনৰ সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক দ্ৰুত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ লৈছে। পিএলআই আঁচনিৰ জৰিয়তে বেটাৰী নিৰ্মাণেও যথেষ্ট উৎসাহ লাভ কৰিছে।
দেশখনে বৈদ্যুতিক বাহন চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও নীতিগত সিদ্ধান্ত লৈছে। ২০২২ চনৰ বাজেটত বেটাৰী অদল-বদল নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। প্ৰযুক্তি ভাগ বতৰাৰ দৰে নীতিৰ ওপৰত এটা নতুন আৰম্ভণি হৈছে। যোগান, চাহিদা আৰু পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ শক্তিৰে ইভি খণ্ডৰ বিকাশ হ'বলৈ সাজু হৈছে। অৰ্থাৎ, এই নীৰৱ বিপ্লৱে অনাগত দিনবোৰত এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ সাজু।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমি ইভিৰ দৰে ক্ষেত্ৰৰ কথা কওঁ, আমাৰ দেশ আৰু ইয়াৰ লক্ষ্যসমূহৰ জলবায়ু প্ৰতিশ্ৰুতি আগবঢ়োৱাটো আমাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতে COP 26-ত ঘোষণা কৰিছে যে ই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত অ-জীৱাশ্ম উৎসৰ পৰা ইয়াৰ স্থাপিত বৈদ্যুতিক ক্ষমতাৰ ৫০ শতাংশ লাভ কৰিব। আমি ২০৭০ চনৰ বাবে 'নেট জিৰো'ৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। ইয়াৰ বাবে, আমি ইভি চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনি আৰু গ্ৰিড স্কেল বেটাৰী প্ৰণালীৰ দৰে শক্তি সঞ্চয় প্ৰণালীক আন্তঃগাঁথনিৰ সুসংগত তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাইআছো। একে সময়তে, আমি জৈৱ-গেছ, ফ্লেক্স ইন্ধনৰ দৰে বিকল্পৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব।
মই সুখী যে মাৰুতি-চুজুকীয়ে এই দিশত জৈৱ-ইন্ধন, ইথানল মিশ্ৰণ, হাইব্ৰিড ইভিৰ দৰে সকলো বিকল্পৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে। মই পৰামৰ্শ দিওঁ যে, ইয়াৰ লগতে, চুজুকীয়ে সংকুচিত বায়ো-মিথেন গেছ অৰ্থাৎ চিবিজিৰ দৰে সম্ভাৱনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰকল্পও আৰম্ভ কৰিব পাৰে। ভাৰতৰ আন কোম্পানীবোৰেও এই দিশত যথেষ্ট কাম কৰি আছে। মই এটা স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাৰ লগতে পাৰস্পৰিক শিক্ষাৰ এক উন্নত পৰিৱেশ বিচাৰিম। ই দেশ আৰু বাণিজ্য দুয়োকে লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
অম্ৰুতকালৰ পৰৱৰ্তী 25 বছৰত, আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক ইয়াৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে স্বাৱলম্বী কৰা। আমি জানো যে আজিৰ শক্তি আমদানিৰ এক বৃহৎ অংশ পৰিবহনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। সেয়েহে, এই দিশত উদ্ভাৱন আৰু প্ৰচেষ্টা আমাৰ প্ৰাথমিকতা হ'ব লাগে।
মই নিশ্চিত যে আপোনালোক আৰু অটো খণ্ডৰ সকলো সহকৰ্মীৰ সহযোগিতাৰে দেশখনে নিশ্চিতভাৱে এই লক্ষ্য পূৰণ কৰিব। আমি উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'ম যিটো আজি আমাৰ এক্সপ্ৰেছৱেত দেখা গৈছে।
এই মনোভাৱৰ সৈতে, মই আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ জনাইছো আৰু চুজুকি পৰিয়ালক মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো আৰু মই আপোনাক আশ্বাস দিছো যে আপুনি সম্প্ৰসাৰণৰ যিসপোনই বহন কৰে, সেয়া ৰাজ্য চৰকাৰ হওঁক বা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ হওঁক, আমি ক'তো পিছ পৰি নাথাকিম।
এই অনুভৱৰ সৈতে আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ!