জল শক্তি মন্ত্রালয়
হৌজিক ওইরিবা গ্রাউন্দৱাতরগী ফিভম
08 AUG 2022 5:57PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী দাইনামিক গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স অসি সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (সি.জি.দবল্যু.বি.) অমসুং রাজ্য সরকার অনিনা পুন্না মতম-মতমগী ওইনা য়েংশিল্লি। ইং ২০২০গী এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না, শিজিন্নফম খুদিংগী ওইবা এনুএল এক্সত্রেক্তেবল গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স অমসুং এনুএল গ্রাউন্দ ৱাতর এক্সত্রেক্সন অসি মথংশিৎনা বিলিয়ন ক্যুবিক মীতর (বি.সি.এম.) চাউরাকপা ৩৯৮ অমসুং ২৪৫ ওইরি। মখা তাবা ওইনা, ইং ২০১৭কী এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না, শিজিন্নফম খুদিংগী ওইবা এনুএল এক্সত্রেক্তেবল গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স অমসুং এনুএল গ্রাউন্দ ৱাতর এক্সত্রেক্সন অসি মথংশিৎনা বিলিয়ন ক্যুবিক মীতর (বি.সি.এম.) চাউরাকপা ৩৯৩ অমসুং ২৪৯ ওইখি। ৱাফম অসিগী অহেনবা ওইনা, লৈবাক্কী ওইনা গ্রাউন্দ ৱাতর লৌথোকপগী অপুনবা চাংনা ইং ২০১৭তা লৈরম্বা ৬৩.৩৩%দগী ইং ২০২০দা ৬১.৬০%গী চাংদা হন্থখি।
মসিদা নত্তনা, গ্রাউন্দ ৱাতর লেভেলগী চাংনা মতম শাংনা হোংবা নাইবগী মতৌ য়েংশিনবগীদমক্তা, সি.জি.দবল্যু.বি.না নবেম্বর ২০২১দা খোমজিনখিবা (মোনিতরিং নেতৱর্ক কয়াগী খুত্থাংদা) ৱাতর লেভেল দেতাগা নবেম্বর ২০১৬তগী নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী চহি মঙাগী মিনগা চাংদম্নবদা চাউরাকপা গুহা ৭০%দা ঈশিংগী চাং হেনগৎখি তাকখি, অমসুং গুহা ৩০%না ঈশিংগী চাং হন্থখিবগী ফিভম উবা ফংখি। অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-১দা পীরি।
লৈবাক্কী গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স অসি সি.জি.দবল্যু.বি. অমসুং রাজ্য সরকার অনিনা পুন্না মতম-মতমগী ওইনা য়েংশিল্লি, অদুবু, ইং ২০৩০ ফাওবদা ওইগদবা লৈবাক্কী গ্রাউন্দ ৱাতরগী থাক অসিদি হৌজিক ফাওবদা পাথোক্ত্রি।
ইং ২০২০গী এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না রাজ্যশিংগী ওইবা গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্সকী অকুপ্পা মরোল অমসুং মসিবু লৌথোকপগী অপুনবা চাং তাকপা ৱারোলশিং এনেক্সর-২দা পীরি। পঞ্জাব, রাজস্থান, হরিয়ানা, দিল্লী অমসুং দামন অমদি দ্যুনা ১০০%গী চাংদগী হেন্না গ্রাউন্দ ৱাতর চিংথোকপগী ফিভম উবা ফংলি।
ঈশিং হায়বসি রাজ্য অমগী হীরম্নি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মসিবু য়োকশিনবা, লৈবাক পুম্বগী ওইবা নোংগী ঈশিং য়োকশিনবগী নীংথিনা পাংথোকপা থৌওং য়াওনা গ্রাউন্দ ৱাতর শেননবগী মরী লৈনবা মরু ওইবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। পুম্নমক অসিগী অকুপ্পা ৱারোলশিং অসি http://jalshakti-dowr.gov.in/sites/default/files/Steps%20taken%20by%20the%20Central%20Govt%20for%20water_ depletion_july2022.pdf তগী খঙবা য়াগনি।
ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা জল শক্তি অভিয়ান (জে.এস.এ.) চলায়দুনা লাক্লি। খ্বাইদগী অহানবা জে.এস.এ. অসিদি জিলা ২৫৬কী ঈশিং তাঙবা ব্লোকশিংদা ইং ২০১৯দা হৌদোকখি অমসুং খুৎশেমগী রিচার্জ স্ত্রকচর শেম্বা, ৱাতরশেদ মেনেজমেন্ত পাংথোকপা, রিচার্জ অমসুং রি-য়ুজ স্ত্রকচর শেম্বা, উমং য়োকখৎপগী অকুঙবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং মরী লৈনবা এৱিয়র্নেস পীবনচিংবা খোঙথাং কয়াগী খুত্থাংদা মোন্সুনগী নোংবু নীংথিনা য়োকশিনবগী মপুং ওইবা পান্দমগা লোয়ননা ইং ২০২১ ফাওবা (লৈবাক্কী খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফম অনিমক্তা) মখা চত্থখি। ইং ২০২১ অমসুং ২০২২গী জে.এস.এ.শিংবু ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা রাস্ত্রপতিনা মথংশিৎনা ২২/৩/২০২১ অমসুং ২৯/৩/২০২২দা হৌদোকখি।
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রিল ২৪, ২০২২দা অমৃত সরোবর মিসন হৌদোকখি। মিসন অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক অমা ওইনা লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা ঈশিং তুংফম ৭৫ শেমগৎপা অমসুং হান্নদগী হেন্না মওং-মরিল তাহন্নবা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা লুপা করোর ৬০০০কী শেনফম কাইথোকপগা লোয়ননা গুজরাত, হরিয়ানা, করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশকী ঈশিং তাঙবা অখন্নবা মফমশিংদা অতল ভুজল য়োজনা চলায়রি। স্কিম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি, অখন্নবা মিৎয়েং থম্লিবা মফমশিংগী গ্রাউন্দ ৱাতরবু তুং কোইনা শেন্নবা ঙম্নবগীদমক্তা লোকেল খুন্নাইশিংবু শরুক য়াহন্দুনা সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং কয়াগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী থাক্তা দিমান্দ সাইদ মেনেজমেন্ত তৌবনি।
রাজস্থানগী ‘মুখ্যমন্ত্রী জল স্বাভলম্বন অভিয়ান’, মহারাস্ত্রাগী ‘জলয়ুত শিবার’, গুজরাতকী ‘সুজলম সুফলম অভিয়ান’, তেলঙ্গানাগী ‘মিসন কাকাতিয়া’, অন্ধ্র প্রদেশকী ‘নীরু চেত্তু’, বিহারগী ‘জল জীবন হরিয়ালী’, হরিয়ানাগী ‘জল হি জীবন’ অমসুং তমিল নাদুগী ‘কুদিমারামাথ’ স্কিম্নচিংবা কয়াগী খুত্থাংদা তোঙনবা রাজ্যশিংনা ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং শেন্নবগী মশক থোকপা খোঙথাং কয়া পায়খৎনরি।
ৱাফম অসি জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বিশ্বেশ্বর তুরুনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর ১
নবেম্বর ২০১৬ নবেম্বর ২০২০গী মিনগা চাংদম্নবদা নবেম্বর ২০২১দা ওইবা রাজ্যশিংগী ঈশিংগী চাং খেন্নবগী থাক
মথং মনাও
রাজ্য
য়েংশিনখিবা গুহা মশিং
হেনগৎপা
হন্থবা
হেনগৎপা
হন্থবা
খেন্নবগী মতৌ উত্তবা
মীতর 0-২
মীতর ২-৪
মীতর >৪
মীতর 0-২
মীতর ২-৪
মীতর >৪
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
মশিং
%
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৭0৫
৪২৯
৬0.৯
৮৩
১১.৮
৫৯
৮.৪
১0৯
১৫.৫
১৮
২.৬
৬
0.৯
৫৭১
৮১
১৩৩
১৯
১
0
২
অরুনাচল প্রদেশ
১0
১
১0.0
0
0.0
0
0.0
৭
৭0.0
১
১0.0
0
0.0
১
১0
৮
৮0
১
১0
৩
অসম
১৬৩
৬৭
৪১.১
২
১.২
১
0.৬
৮৫
৫২.১
৫
৩.১
৩
১.৮
৭0
৪৩
৯৩
৫৭
0
0
৪
বিহার
৫৯২
৩৭১
৬২.৭
৮৬
১৪.৫
১২
২.0
১১৫
১৯.৪
৮
১.৪
0
0.0
৪৬৯
৭৯
১২৩
২১
0
0
৫
চান্দিগর
১২
৫
৪১.৭
২
১৬.৭
১
৮.৩
২
১৬.৭
১
৮.৩
১
৮.৩
৮
৬৭
৪
৩৩
0
0
৬
ছতিসগর
৬৯৩
৩২৭
৪৭.২
৮৭
১২.৬
৩২
৪.৬
১৯0
২৭.৪
৩৪
৪.৯
২৩
৩.৩
৪৪৬
৬৪
২৪৭
৩৬
0
0
৭
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
১৭
১৫
৮৮.২
0
0.0
0
0.0
২
১১.৮
0
0.0
0
0.0
১৫
৮৮
২
১২
0
0
৮
দামন অমসু দ্যু
৪
২
৫0.0
১
২৫.0
0
0.0
১
২৫.0
0
0.0
0
0.0
৩
৭৫
১
২৫
0
0
৯
দিল্লী
৮৫
২৫
২৯.৪
২৪
২৮.২
২২
২৫.৯
৯
১0.৬
৫
৫.৯
0
0.0
৭১
৮৪
১৪
১৬
0
0
১0
গোৱা
৬৮
১২
১৭.৬
১
১.৫
0
0.0
৪৯
৭২.১
৫
৭.৪
১
১.৫
১৩
১৯
৫৫
৮১
0
0
১১
গুজরাত
৭৪২
২৭৩
৩৬.৮
১১৫
১৫.৫
৮৯
১২.0
১৭৯
২৪.১
৩৭
৫.0
৪৭
৬.৩
৪৭৭
৬৪
২৬৩
৩৫
২
0
১২
হরিয়ানা
১৮১
৭৪
৪0.৯
৭
৩.৯
৮
৪.৪
৬৯
৩৮.১
১১
৬.১
১২
৬.৬
৮৯
৪৯
৯২
৫১
0
0
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৮৬
৪৫
৫২.৩
৪
৪.৭
২
২.৩
৩0
৩৪.৯
৩
৩.৫
২
২.৩
৫১
৫৯
৩৫
৪১
0
0
১৪
জম্মু অমসুং কশ্মির
২১১
১0৯
৫১.৭
১১
৫.২
৩
১.৪
৮১
৩৮.৪
৬
২.৮
১
0.৫
১২৩
৫৮
৮৮
৪২
0
0
১৫
ঝার্খন্দ
১৯১
১১৭
৬১.৩
১২
৬.৩
১
0.৫
৫৫
২৮.৮
৬
৩.১
0
0.0
১৩0
৬৮
৬১
৩২
0
0
১৬
কর্নাতকা
১২৯0
৭0৭
৫৪.৮
২৬৪
২0.৫
১২৬
৯.৮
১৬১
১২.৫
১৯
১.৫
১১
0.৯
১0৯৭
৮৫
১৯১
১৫
২
0
১৭
কেরলা
১২৯৭
৮৫৮
৬৬.২
১৬৪
১২.৬
৪৪
৩.৪
২0৬
১৫.৯
১৫
১.২
৯
0.৭
১0৬৬
৮২
২৩0
১৮
১
0
১৮
মধ্য প্রদেশ
১২৯৭
৫৮৮
৪৫.৩
১৭৮
১৩.৭
১0৭
৮.২
৩৩৪
২৫.৮
৬৬
৫.১
২২
১.৭
৮৭৩
৬৭
৪২২
৩৩
২
0
১৯
মহারাস্ত্রা
১৭২৭
৮৭৪
৫0.৬
২৮৫
১৬.৫
১৪২
৮.২
৩৪৬
২0.0
৫১
৩.0
২৪
১.৪
১৩0১
৭৫
৪২১
২৪
৫
0
২0
মেঘালয়
২৪
১0
৪১.৭
0
0.0
0
0.0
১৪
৫৮.৩
0
0.0
0
0.0
১0
৪২
১৪
৫৮
0
0
২১
নাগালেন্দ
২
১
৫0.0
0
0.0
0
0.0
0
0.0
১
৫0.0
0
0.0
১
৫0
১
৫0
0
0
২২
ওরিশা
১২২৬
৬৪0
৫২.২
২৮
২.৩
৩
0.২
৫১৬
৪২.১
৩৩
২.৭
৬
0.৫
৬৭১
৫৫
৫৫৫
৪৫
0
0
২৩
পুদুচেরী
৬
৪
৬৬.৭
0
0.0
১
১৬.৭
১
১৬.৭
0
0.0
0
0.0
৫
৮৩
১
১৭
0
0
২৪
পঞ্জাব
১৭৫
৫৩
৩0.৩
৫
২.৯
২
১.১
৯0
৫১.৪
২৩
১৩.১
২
১.১
৬0
৩৪
১১৫
৬৬
0
0
২৫
রাজস্থান
৯১৭
২৫৭
২৮.0
৭৫
৮.২
৪0
৪.৪
৩0৭
৩৩.৫
১১৪
১২.৪
১২৩
১৩.৪
৩৭২
৪১
৫৪৪
৫৯
১
0
২৬
তমিল নাদু
৫৩0
১৭৩
৩২.৬
১৫৪
২৯.১
১২৯
২৪.৩
৫৩
১0.0
১৪
২.৬
৭
১.৩
৪৫৬
৮৬
৭৪
১৪
0
0
২৭
তেলঙ্গানা
৫৩৭
২১৩
৩৯.৭
৮৮
১৬.৪
১১৯
২২.২
১0২
১৯.0
৫
0.৯
১0
১.৯
৪২0
৭৮
১১৭
২২
0
0
২৮
ত্রিপুরা
২২
৪
১৮.২
0
0.0
0
0.0
১৫
৬৮.২
২
৯.১
0
0.0
৪
১৮
১৭
৭৭
১
৫
২৯
উত্তর প্রদেশ
৬৪৪
৩৫৮
৫৫.৬
১১১
১৭.২
২৬
৪.0
১২৬
১৯.৬
১৬
২.৫
৭
১.১
৪৯৫
৭৭
১৪৯
২৩
0
0
৩0
উত্তরাখন্দ
৪৫
২১
৪৬.৭
৫
১১.১
২
৪.৪
১২
২৬.৭
৩
৬.৭
২
৪.৪
২৮
৬২
১৭
৩৮
0
0
৩১
নোংচুপ বেঙ্গোল
৭0৬
৪0৯
৫৭.৯
৯৮
১৩.৯
৩১
৪.৪
১১৩
১৬.0
২৭
৩.৮
২৭
৩.৮
৫৩৮
৭৬
১৬৭
২৪
১
0
অপুনবা
১৪২0৫
৭0৪২
৪৯.৬
১৮৯0
১৩.৩
১00২
৭.১
৩৩৭৯
২৩.৮
৫২৯
৩.৭
৩৪৬
২.৪
৯৯৩৪
৭0
৪২৫৪
৩0
১৭
0
এনেক্সর ২
ইং ২০২০গী ভারতকী রাজ্যশিংগী গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স (বি.সি.এম.দা)
মথং মনাও.
রাজ্য/য়ু.তি.
অপুনবা এনুএল গ্রাউন্দ ৱাতর রিচার্জ (বি.সি.এম.দা)
অপুনবা এনুএল এক্সত্রেক্তেবল গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স
(বি.সি.এম.দা)
হৌজিক ওইরিবা এনুএল গ্রাউন্দ ৱাতর এক্সত্রেক্সন
(বি.সি.এম.দা)
গ্রাউন্দ ৱাতর চিংথোকপগী থাক (%)
ইরিগেসন
ইন্দস্ত্রী অমসুং দোমেস্তিক
অপুনবা
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২৪.১৫
২২.৯৪
৬.৬0
১.0৩
৭.৬৩
৩৩.২৬
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩.১৯
২.৯২
0.00৩
0.0১
0.0১
0.৩৬
৩
অসম
২৭.0৫
২১.৯৭
১.৯৭
0.৬0
২.৫৮
১১.৭৩
৪
বিহার
২৮.0৫
২৫.৪৬
১0.৩৩
২.৬৯
১৩.0২
৫১.১৪
৫
ছতিসগর
১২.৬৫
১১.৫৫
৪.৫৩
0.৮২
৫.৩৫
৪৬.৩৪
৬
দিল্লী
0.৩২
0.২৯
0.0৭
0.২২
0.২৯
১0১.৪0
৭
গোৱা
0.৪0
0.৩২
0.0২
0.0৫
0.0৮
২৩.৪৮
৮
গুজরাত
২৬.৮১
২৪.৯১
১২.৬৫
0.৬৪
১৩.৩0
৫৩.৩৯
৯
হরিয়ানা
৯.৫৩
৮.৬৩
১0.৪৭
১.১৫
১১.৬১
১৩৪.৫৬
১0
হিমাচল প্রদেশ
১.0৭
0.৯৭
0.২0
0.১৬
0.৩৬
৩৬.৮৩
১১
ঝার্খন্দ
৬.১৫
৫.৬৪
0.৯৩
0.৭২
১.৬৪
২৯.১৩
১২
কর্নাতকা
১৮.১৬
১৬.৪0
৯.৬0
১.0৩
১0.৬৩
৬৪.৮৫
১৩
কেরলা
৫.৬৫
৫.১২
১.১৬
১.৪৮
২.৬৫
৫১.৬৮
১৪
মধ্য প্রদেশ
৩৬.১৬
৩৩.৩৮
১৭.৩৩
১.৬৪
১৮.৯৭
৫৬.৮২
১৫
মহারাস্ত্রা
৩২.0১
৩0.২৫
১৫.২৯
১.৩৪
১৬.৬৩
৫৪.৯৯
১৬
মনিপুর
0.৫১
0.৪৬
0.00৩
0.0২
0.0২
৫.১২
১৭
মেঘালয়
২.0৪
১.৮২
0.0৩
0.0৫
0.0৮
৪.২২
১৮
মিজোরম
0.২২
0.২0
0.00
0.0১
0.0১
৩.৮১
১৯
নাগালেন্দ
২.১৭
১.৯৫
0.00২
0.0২
0.0২
১.0৪
২0
ওরিশা
১৭.0৮
১৫.৭১
৫.৫0
১.৩৬
৬.৮৬
৪৩.৬৫
২১
পঞ্জাব
২২.৮0
২0.৫৯
৩২.৮0
১.0৫
৩৩.৮৫
১৬৪.৪২
২২
রাজস্থান
১২.২৪
১১.0৭
১৪.৩৭
২.২৭
১৬.৬৩
১৫0.২২
২৩
সিক্কিম
0.৯৬
0.৮৬
0.00
0.0১
0.0১
0.৮৬
২৪
তমিল নাদু
১৯.৫৯
১৭.৬৯
১৩.৫২
১.১৫
১৪.৬৭
৮২.৯৩
২৫
তেলঙ্গানা
১৬.৬৩
১৫.0৩
৭.১৩
0.৮৮
৮.0১
৫৩.৩২
২৬
ত্রিপুরা
১.৪৭
১.২৪
0.0২
0.0৮
0.১0
৭.৯৪
২৭
উত্তর প্রদেশ
৭২.২0
৬৬.৮৮
৪১.২৯
৪.৭৪
৪৬.0৩
৬৮.৮৩
২৮
উত্তরাখন্দ
২.0২
১.৮৫
0.৬৩
0.২৪
0.৮৭
৪৬.৮0
২৯
নোংচুপ বেঙ্গোল *
২৯.৩৩
২৬.৫৬
১0.৮৪
১.00
১১.৮৪
৪৪.৬0
৩0
অন্দমান অমসুং নিকোবার
0.৩২
0.২৮
0.000১
0.0১
0.0১
২.৬0
৩১
চান্দিগর
0.0৬
0.0৬
0.0১
0.0৪
0.0৫
৮0.৬0
৩২
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
0.0৭
0.0৭
0.0১
0.0২
0.0৩
৪৫.৯৯
দামন অমসু দ্যু
0.0৩
0.0৩
0.00৩
0.0৩
0.0৩
১১৩.৩৮
৩৩
জম্মু অমসুং কশ্মির
৪.৬৮
৪.২২
0.২0
0.৬৯
0.৮৯
২১.0৩
৩৪
লদাখ
0.১২
0.১১
0.00১
0.0২
0.0২
১৭.৯0
৩৫
লক্ষদ্বীপ
0.0১
0.00৫
0.00
0.00৩
0.00৩
৫৮.৪৭
৩৬
পুদুচেরী
0.২২
0.২0
0.১0
0.0৫
0.১৫
৭৪.২৭
অপুনবা
৪৩৬.১৫
৩৯৭.৬২
২১৭.৬১
২৭.৩0
২৪৪.৯২
৬১.৬0
খঙজিনগদবাঃ ইং ২০১৩ ফাওবগী গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স এসেসমেন্ত অসি নোংচুপ বেঙ্গোলগী খন্নখ্রে।

Ministry of Jal Shakti
Status of Groundwater
08 AUG 2022 5:57PM by PIB Delhi
The Dynamic Ground Water Resources of the country are being periodically assessed jointly by Central Ground Water Board (CGWB) and State Governments. As per the 2020 assessment, Annual Extractable Ground Water Resource and Annual Ground Water Extraction for all uses are around 398 Billion Cubic Meter (BCM) and nearly 245 BCM respectively. Further, as per 2017 assessment, Annual Extractable Ground Water Resource and Annual Ground Water Extraction for all uses are nearly 393 BCM and around 249 BCM respectively. In addition, the stage of overall groundwater extraction in the country during 2020 when compared with 2017 has reduced from 63.33 % to 61.60 %.
Further, in order to assess the long term fluctuation in ground water level, the water level data collected by CGWB (through a set of monitoring network) during November 2021 when compared with the five year mean of November 2016 to Nov 2020 indicates that about 70 % wells have registered rise in water level whereas, about 30% of the wells monitored have registered decline in ground water level. Details are given in Annexure-I.
Groundwater resource assessment of the country is being done by the CGWB periodically in collaboration with States/UTs, however, the ground water position in country by 2030 has not been estimated.
The State-wise details of groundwater resource and their overall extraction level as per the 2020 assessment is given at Annexure- II. It can be seen that Punjab, Rajasthan, Haryana, Delhi and Daman & Diu are having stage of GW extraction more than 100%.
Water is a State subject, Central Government has taken a number of important measures for conservation, management of ground water including effective implementation of rain water harvesting in the country, which can be seen at http://jalshakti-dowr.gov.in/sites/default/files/Steps%20taken%20by%20the%20Central%20Govt%20for%20water_ depletion_july2022.pdf.
Government of India is implementing Jal Shakti Abhiyan (JSA) in the country. First JSA was launched in 2019 in water stressed blocks of 256 districts which continued during the year 2021 (across entire country both rural and urban areas) also with the primary aim to effectively harvest the monsoon rainfall through creation of artificial recharge structures, watershed management, recharge and reuse structures, intensive afforestation and awareness generation etc. JSA for the year 2021 and 2022 were launched by Hon'ble Prime Minister and Hon’ble President on 22.03.2021 and 29.03.2022 respectively.
Hon’ble Prime Minister launched Amrit Sarovar Mission on 24th April 2022. The Mission is aimed at developing and rejuvenating 75 water bodies in each district of the country as a part of celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav.
Central Government is implementing Atal Bhujal Yojana with an outlay of Rs. 6,000 crore, in collaboration with States, in certain water stressed areas of Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh. The primary aim of the scheme is demand side management through scientific means involving the local communities at village levels leading to sustainable groundwater management in the targeted areas.
Several States have done notable work in the field of water conservation/harvesting such as ‘Mukhyamantri Jal Swavlamban Abhiyan’ in Rajasthan, ‘Jalyukt Shibar’ in Maharashtra, ‘Sujalam Sufalam Abhiyan’ in Gujarat, ‘Mission Kakatiya’ in Telangana, Neeru Chettu’ in Andhra Pradesh, Jal Jeevan Hariyali in Bihar, ‘Jal Hi Jeevan’ in Haryana, and Kudimaramath scheme in Tamil Nadu etc
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
****
AS
ANNEXURE I
State-wise Water Level Fluctuation of November 2021 vis-a-vis Mean of November 2016 and Nov 2020
S. No.
Name of State
No. of wells Analysed
Rise
Fall
Rise
Fall
Wells showing no change
0-2 m
2-4 m
>4 m
0-2 m
2-4 m
>4 m
No
%
No
%
No
%
No
%
No
%
No
%
No
%
No
%
No
%
1
Andhra Pradesh
705
429
60.9
83
11.8
59
8.4
109
15.5
18
2.6
6
0.9
571
81
133
19
1
0
2
Arunachal Pradesh
10
1
10.0
0
0.0
0
0.0
7
70.0
1
10.0
0
0.0
1
10
8
80
1
10
3
Assam
163
67
41.1
2
1.2
1
0.6
85
52.1
5
3.1
3
1.8
70
43
93
57
0
0
4
Bihar
592
371
62.7
86
14.5
12
2.0
115
19.4
8
1.4
0
0.0
469
79
123
21
0
0
5
Chandigarh
12
5
41.7
2
16.7
1
8.3
2
16.7
1
8.3
1
8.3
8
67
4
33
0
0
6
Chhattisgarh
693
327
47.2
87
12.6
32
4.6
190
27.4
34
4.9
23
3.3
446
64
247
36
0
0
7
Dadra & Nagar Haveli
17
15
88.2
0
0.0
0
0.0
2
11.8
0
0.0
0
0.0
15
88
2
12
0
0
8
Daman & Diu
4
2
50.0
1
25.0
0
0.0
1
25.0
0
0.0
0
0.0
3
75
1
25
0
0
9
Delhi
85
25
29.4
24
28.2
22
25.9
9
10.6
5
5.9
0
0.0
71
84
14
16
0
0
10
Goa
68
12
17.6
1
1.5
0
0.0
49
72.1
5
7.4
1
1.5
13
19
55
81
0
0
11
Gujarat
742
273
36.8
115
15.5
89
12.0
179
24.1
37
5.0
47
6.3
477
64
263
35
2
0
12
Haryana
181
74
40.9
7
3.9
8
4.4
69
38.1
11
6.1
12
6.6
89
49
92
51
0
0
13
Himachal Pradesh
86
45
52.3
4
4.7
2
2.3
30
34.9
3
3.5
2
2.3
51
59
35
41
0
0
14
Jammu & Kashmir
211
109
51.7
11
5.2
3
1.4
81
38.4
6
2.8
1
0.5
123
58
88
42
0
0
15
Jharkhand
191
117
61.3
12
6.3
1
0.5
55
28.8
6
3.1
0
0.0
130
68
61
32
0
0
16
Karnataka
1290
707
54.8
264
20.5
126
9.8
161
12.5
19
1.5
11
0.9
1097
85
191
15
2
0
17
Kerala
1297
858
66.2
164
12.6
44
3.4
206
15.9
15
1.2
9
0.7
1066
82
230
18
1
0
18
Madhya Pradesh
1297
588
45.3
178
13.7
107
8.2
334
25.8
66
5.1
22
1.7
873
67
422
33
2
0
19
Maharashtra
1727
874
50.6
285
16.5
142
8.2
346
20.0
51
3.0
24
1.4
1301
75
421
24
5
0
20
Meghalaya
24
10
41.7
0
0.0
0
0.0
14
58.3
0
0.0
0
0.0
10
42
14
58
0
0
21
Nagaland
2
1
50.0
0
0.0
0
0.0
0
0.0
1
50.0
0
0.0
1
50
1
50
0
0
22
Odisha
1226
640
52.2
28
2.3
3
0.2
516
42.1
33
2.7
6
0.5
671
55
555
45
0
0
23
Pondicherry
6
4
66.7
0
0.0
1
16.7
1
16.7
0
0.0
0
0.0
5
83
1
17
0
0
24
Punjab
175
53
30.3
5
2.9
2
1.1
90
51.4
23
13.1
2
1.1
60
34
115
66
0
0
25
Rajasthan
917
257
28.0
75
8.2
40
4.4
307
33.5
114
12.4
123
13.4
372
41
544
59
1
0
26
Tamil Nadu
530
173
32.6
154
29.1
129
24.3
53
10.0
14
2.6
7
1.3
456
86
74
14
0
0
27
Telangana
537
213
39.7
88
16.4
119
22.2
102
19.0
5
0.9
10
1.9
420
78
117
22
0
0
28
Tripura
22
4
18.2
0
0.0
0
0.0
15
68.2
2
9.1
0
0.0
4
18
17
77
1
5
29
Uttar Pradesh
644
358
55.6
111
17.2
26
4.0
126
19.6
16
2.5
7
1.1
495
77
149
23
0
0
30
Uttarakhand
45
21
46.7
5
11.1
2
4.4
12
26.7
3
6.7
2
4.4
28
62
17
38
0
0
31
West Bengal
706
409
57.9
98
13.9
31
4.4
113
16.0
27
3.8
27
3.8
538
76
167
24
1
0
Total
14205
7042
49.6
1890
13.3
1002
7.1
3379
23.8
529
3.7
346
2.4
9934
70
4254
30
17
0
ANNEXURE II
STATE-WISE GROUND WATER RESOURCES OF INDIA, 2020 (in bcm)
S. No.
States / Union Territories
Total Annual Ground Water Recharge
(in bcm)
Annual Extractable Ground Water Resource
(in bcm)
Current Annual Ground Water Extraction (in bcm)
Stage of Ground Water Extraction (%)
Irrigation
Industrial & Domestic
Total
1
Andhra Pradesh
24.15
22.94
6.60
1.03
7.63
33.26
2
Arunachal Pradesh
3.19
2.92
0.003
0.01
0.01
0.36
3
Assam
27.05
21.97
1.97
0.60
2.58
11.73
4
Bihar
28.05
25.46
10.33
2.69
13.02
51.14
5
Chhattisgarh
12.65
11.55
4.53
0.82
5.35
46.34
6
Delhi
0.32
0.29
0.07
0.22
0.29
101.40
7
Goa
0.40
0.32
0.02
0.05
0.08
23.48
8
Gujarat
26.81
24.91
12.65
0.64
13.30
53.39
9
Haryana
9.53
8.63
10.47
1.15
11.61
134.56
10
Himachal Pradesh
1.07
0.97
0.20
0.16
0.36
36.83
11
Jharkhand
6.15
5.64
0.93
0.72
1.64
29.13
12
Karnataka
18.16
16.40
9.60
1.03
10.63
64.85
13
Kerala
5.65
5.12
1.16
1.48
2.65
51.68
14
Madhya Pradesh
36.16
33.38
17.33
1.64
18.97
56.82
15
Maharashtra
32.01
30.25
15.29
1.34
16.63
54.99
16
Manipur
0.51
0.46
0.003
0.02
0.02
5.12
17
Meghalaya
2.04
1.82
0.03
0.05
0.08
4.22
18
Mizoram
0.22
0.20
0.00
0.01
0.01
3.81
19
Nagaland
2.17
1.95
0.002
0.02
0.02
1.04
20
Odisha
17.08
15.71
5.50
1.36
6.86
43.65
21
Punjab
22.80
20.59
32.80
1.05
33.85
164.42
22
Rajasthan
12.24
11.07
14.37
2.27
16.63
150.22
23
Sikkim
0.96
0.86
0.00
0.01
0.01
0.86
24
Tamil Nadu
19.59
17.69
13.52
1.15
14.67
82.93
25
Telangana
16.63
15.03
7.13
0.88
8.01
53.32
26
Tripura
1.47
1.24
0.02
0.08
0.10
7.94
27
Uttar Pradesh
72.20
66.88
41.29
4.74
46.03
68.83
28
Uttarakhand
2.02
1.85
0.63
0.24
0.87
46.80
29
West Bengal*
29.33
26.56
10.84
1.00
11.84
44.60
30
Andaman and Nicobar
0.32
0.28
0.0001
0.01
0.01
2.60
31
Chandigarh
0.06
0.06
0.01
0.04
0.05
80.60
32
Dadra & Nagar Haveli
0.07
0.07
0.01
0.02
0.03
45.99
Daman & Diu
0.03
0.03
0.003
0.03
0.03
113.38
33
Jammu and Kashmir
4.68
4.22
0.20
0.69
0.89
21.03
34
Ladakh
0.12
0.11
0.001
0.02
0.02
17.90
35
Lakshadweep
0.01
0.005
0.00
0.003
0.003
58.47
36
Puducherry
0.22
0.20
0.10
0.05
0.15
74.27
Grand Total
436.15
397.62
217.61
27.30
244.92
61.60
NOTE-The Ground Water resources assessment as on 2013 has been considered for the state of West Bengal.