অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
নোর্থ-ইস্তকী কনেক্তিবিতী
08 AUG 2022 12:09PM by PIB Imphal
নোর্থ-ইস্তকী খুত্থাংদা ভারত অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা মপুং ফানা কনেক্তিবিতী ফগৎহনবা অসি লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী মাইকৈদা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমনি অমসুং হন্দক্কী চহি খরা অসিদা য়াম্না মরু ওইবা অহোংবা কয়া অমা খুমাং চাউশিল্লকখি। লাইচৎ অসিগী মতুংদা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা রেল অমসুং বসকী সর্বিসশিং অমুক হন্না মখাতানা চত্থবা হৌখ্রে। হন্দক্তা হল্দিবারি-চিলাহতি ফাউদুনা ন্যু জলপাইগুরিদগী ধাকা ফাওবা চেনবা মিতালী এক্সপ্রেস অসি ২০২২গী জুন ১দগী মথৌ তৌবা হৌখ্রে। মসি ভারত অমসুং বংগ্লাদেশকী মরক্তা চেনবা অহুমশুবা পেসেঞ্জর রেল সর্বিসনি। হৌজিক-হৌজিক পাইখৎলিবা আগর্তলা (ত্রিপুরা)গা অখোরা (বংগ্লাদেশ)কা শম্নহল্লিবা “আগর্তলা-অখোরা-রেল লিঙ্ক”কী রেলৱে প্রোজেক্তশিং অমসুং “মহিসান (ইন্দিয়া)- জিরো পোইন্ত (বংগ্লাদেশ) ন্যু লাইনগী কন্সত্রক্সন” অসিনসু লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি। সাব্রুমদা ফেনি তুরেলদা মৈত্রি সেতুগী কন্সত্রক্সন লোইশিনখ্রে অমসুং ত্রিপুরা রোদ ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেশন (তি.আর.তি.সি.)না বংগ্লাদেশ ফাওদুনা ত্রিপুরাদগী কোলকাতা চৎপা রোয়ল মৈত্রি ইন্তর্নেস্নেল বস সর্বিসশিং হৌখ্রে।
মখাতানা বংগ্লাদেশ ফাওদুনা ভারতকী নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা পেত্রোলিয়ম, ওইল অমসুং ল্যুব্রিকেন্তশিং (পি.ও.এল.) অমসুং লিক্বিফাইদ পেত্রোলিয়ম গ্যাস (এল.পি.জি.)গী তেমপোররী ত্রান্সিত ওইহন্নবগীদমক্তা এম.ও.য়ু. অমা ২০২২গী ওগস্ত ০২দা বংগ্লাদেশ সরকারগী রোদ অমসুং হাইৱেজ মন্ত্রালয় অমসুং ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেশন লিমিতেদকা খুৎয়েক পীনখ্রে।
বংগ্লাদেশ ফাওদুনা মেঘালয়গী মহেন্দ্রগঞ্জদগী ৱেস্ত বেঙ্গলগী হিলি ফাওবা রোদ লিঙ্ক অমা শেমগৎনবগী প্রোপোজল অমা ২০২০গী দিসেম্বরদা পাংথোকখিবা ভর্চুৱল সমিত্তা হৌদোকখ্রে, মসিগা লোইন-লোইননা ২০২১গী মার্চতা প্রধান মন্ত্রীনা বংগ্লাদেশকী খোংচৎ অদুদসু হায়রিবা ৱাফম অসি হৌদোকখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি দোনরগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Connectivity of North-East
08 AUG 2022 12:09PM by PIB Delhi
Enhancing comprehensive connectivity between India and Bangladesh, through North East, is an important aspect of our bilateral cooperation and significant progress has been made in recent years. Rail and bus services between the two countries have resumed after the pandemic. Recently, Mitalee Express from New Jalpaiguri to Dhaka through Haldibari-Chilahati has started operating from 1st June, 2022. This is the third passenger rail service between India and Bangladesh. The ongoing Railway projects of "Agartala-Akhaura- Rail link" connecting Agartala (Tripura) with Akhaura (Bangladesh) and “Construction of Mahisasan (India)-Zero Point (Bangladesh) new line” shall also improve connectivity between the two countries. Construction of Maitri Setu on river Feni in Sabroom has been completed and Royal Maitri International bus Services from Tripura to Kolkata via Bangladesh by Tripura Road Transport Corporation (TRTC) have started.
Further, an MoU for facilitating temporary transit of petroleum, oil and lubricants (POL) and Liquefied Petroleum Gas (LPG) products through Bangladesh to India’s North Eastern Region has been signed between Ministry of Road and Highways, Government of Bangladesh and the Indian Oil Corporation Ltd. on August 02, 2022.
The proposal for developing a road link from Mahendraganj in Meghalaya to Hili in West Bengal through Bangladesh was raised with Bangladesh during the Virtual Summit held in December 2020, as well as during the Prime Minister’s visit to Bangladesh in March, 2021.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.