অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.দা কোবিদ-১৯গী মতুংদা তুরিজম হিংগৎহনবা
08 AUG 2022 12:07PM by PIB Imphal
কোবিদ মতুংদা, লৈবাক অসিদা অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.) য়াওনা লৈরিবা তুরিজমগী ইদস্ত্রী হিংগৎহন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎনবগীদমক অমসুং মীয়াম্না লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈবা লমশিং কোইবা মখা তানা চৎপা হৌনবগীদমক, তুরিজম মন্ত্রালয়না মখাগী খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলেঃ-
১. তুরিজম মন্ত্রালয়না "দেখো অপ্না দেশ" কেম্পেনগী মখাদা লমকোইবগী লমথুংফম অমসুং তেঞ্জিবল অমসুং নোন তেঞ্জিবল ওইবা এন.ই.আর.দগী য়াওনা ভারতকী তুরিজমগী পোত্থোকশিং শৌগৎনবগীদমক ৱেবিনার, ক্বিজ, প্লেজ, খন্ন-নৈনবা, লম্বী লিলা অমসুং থৌরম কয়া পাঙথোকখ্রে। থৌরাংশিং অসি তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া একাউন্তশিং অমসুং ৱেবসাইৎশিংদনা হেন্না শন্দোকখি।
২. সাথি (সিস্তেম ফোর এসেস্মেন্ত, অৱেয়রনেস অমসুং ত্রেনিং ফোর হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রী) হায়বা থৌরাং অমসু কোবিদ-১৯গী পীরিবা চৎন-পথাপ/স্তেন্দার্দ ওব ওপরেতিং প্রোসিজ্যুর (এস.ও.পি.) ঙাক্নবা অমসুং হোতেল, রেস্তোরেন্ত অসিনচিংবশিং অশোই অঙাম য়াওদনা চল্লাইনবা হৌদোকখি।
৩. তুরিজম ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংবু খুদোংচাবা পীনবগীদমক, দোমেস্তিক তুরিজম চাউখৎনবা শেলগী তেংবাং পীবগী মওং মার্কেৎ দিবেলপমেন্ত এসিস্তেন্স (এম.দি.এ.)কী চৎন-পথাপশিংসু স্কোপ হেন্না চাউথোক্নবা অমসুং থৌশিল অসিবু পাক শন্না য়ৌনবগীদমক অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা ফংনবগীদমক হোংদোক হোংজিন তৌখি।
৪. ওভর্সিজ প্রমোসন অমসুং পব্লিসিতী স্কিমগী মখাদা লৈরিবা এম.দি.এ.গী চৎন-পথাপশিং অসি স্কোপ হেন্না চাউথোক্নবা অমসুং থৌশিল অসিবু পাক শন্না য়ৌনবগীদমক অমসুং স্তেকহোল্দরশিংদা খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা ফংনবগীদমক হোংদোক হোংজিন তৌখি।
৫. প্রোজেক্ত এপ্রুবেল/রি-এপ্রুবেল অমসুং ক্লাসিফিকেসন/রি-ক্লাসিফিকেসন লোইরবা নৎত্রগনা লোইগদবা খজিক্তা ঙাইরবা হোতেলশিংগী ভেলিদিতী এপ্রুবেল নৎত্রগা সর্তিফিকেসনগী মতম অদু মার্চ ৩১, ২০২২ ফাওবা শাংদোকখি।
৬. রিজনেলগী থাক্তা লৈরিবা রাজ্য সরকার/য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা শকখঙলবা তুরিস্ত গাইদশিং অমসুং তুরিজম মন্ত্রালয়না শকখঙলবা তুরিজম স্তেকহোল্দরশিংদা লোন গরেন্তী স্কিম ফোর দোবিদ এফেক্তেদ তুরিজম সর্ভিস সেক্তর (এল.জি.এস.সি.এ.তি.এস.এস.)কী মখাদা শেলগী তেংবাং পীখি। তি.তি.এস.শিংনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোন লৌবগী অয়াবা পীখি অমসুং তুরিস্ত গাইদশিংনা লুপা লাখ ১ ফাওবা লৌবগী অয়াবা পীখি। প্রোসেসিং চার্জ, ফোর্ক্লোজর/প্রিপেমেন্ত চার্জ অমসুং অহেনবা কোলেতরেলগী তঙাইফদবা অমত্তা লৈতে।
৭. তুরিজম মন্ত্রালয়নসু এন.ই.আর. য়াওনা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা মহৈরোইশিংগী ওইবা তোঙান-তোঙানবা স্তদী তুর কয়া শীন্দুনা নহাশিংগী মরক্তা তুরিজম চাউখৎনবা হোৎনখি। এন.ই.আর.দা কোবিদ মতুংদা তুরিজম হিংগৎনবগীদমক মরুওইবা তুরিজম চাউখৎনবা থৌরমশিংগী মনুংদা তুরিজম অমসুং কলচর মন্ত্রীশিংগী ওইবা এন.ই.আর.গী মীফম ইকাইখুম্নজরিবা তুরিজম, কলচর অমসুং দোনর মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল গুৱাহাতিদা লৌদুনা পাঙথোকখি (সেপ্তেম্বর ১৩ - ১৪, ২০২১) অমসুং; ইন্তর্নেসনেল তুরিজম মার্ত নাগালেন্দ, কোহিমাদা (নবেম্বর ২৭-২৯, ২০২১) পাঙথোকখি।
মথক্কীশিং অসিগী মথক্তা, তুরিজম অমসুং হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রীগী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবগীদমক অতোপ্পা এজেন্সী/ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিংনা লোন মোরাতোরিয়মগুম্বা অহেনবা পেকেজ পীবা, প্রোভিদেন্ত ফন্দ কন্ত্রিব্যুসন কোকপা, তেক্স কল্লেক্তেদ এত সোর্স দিফর তৌবা, আত্মনির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা ওতোমেসন লোনগী কোলেতরেল ফ্রী পীবা অসিনচিংবা য়াওরি।
শেনবা চহি ২০২০-২১ দগীনা ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না লুপা করোর ১০২৩.২৮কী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২৮ নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম (নেসিদস) অমসুং লুপা করোর ৯৭.০৯ ওইগদবা প্রোজেক্ত ২৩ নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী মখাদা এন.ই.আর.দা তুরিজম সেক্তর চাউখৎনবা কাইথখি।
পাউদম অসি অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।

Ministry of Development of North-East Region
Revival of Tourism in NER Post Covid-19
08 AUG 2022 12:07PM by PIB Delhi
Post-Covid, in order to motivate and boost the morale of the tourism industry in the country, including the North East Region (NER) and to encourage citizens to resume travelling within the country, the Ministry of Tourism took the following steps:-
1. The Ministry of Tourism organised webinars, quiz, pledges, discussions, road shows and events under the “Dekho Apna Desh” campaign to promote different tourist destinations and tangible and intangible tourism products of India including those from the NER.The initiatives were extensively promoted on social media accounts and website of the Ministry of Tourism.
2. An initiative called SAATHI (System for Assessment, Awareness & Training for Hospitality Industry) has been developed for effective implementation of Guidelines/Standard Operating Procedures (SOP) issued with reference to Covid-19 and beyond for safe operation of hotels, restaurants etc.
3. With an aim to incentivize stakeholders in the tourism industry, the guidelines for the scheme of Market Development Assistance (MDA) for providing financial support to stakeholders for the promotion of domestic tourism have been modified to enhance the scope and reach of the scheme, so as to provide maximum benefits to the stakeholders.
4. The guidelines of the MDA under the Overseas Promotion and Publicity scheme has been modified to enhance the scope and reach of the scheme, so as to provide maximum benefits to the stakeholders in the tourism industry.
5. Validity of approval or certification of hotels and other accommodation units whose project approval/re-approval and classification/re-classification had expired/were likely to expire were extended up to 31stMarch 2022.
6. Financial support is being provided under the Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Tourism Service Sector (LGSCATSS) to regional level tourist guides recognised by the Ministry of Tourism and tourist guides recognised by the State Governments/ Union Territories Administrations and Travel and Tourism Stakeholders (TTS) recognized by the Ministry of Tourism. TTSs are eligible to get a loan of upto Rs.10 Lakh each while tourist guides can avail a loan of upto Rs.1 Lakh each. There is no processing charges, waiver of foreclosure/prepayment charges and no requirement of additional collateral.
7. The Ministry of Tourism also conducted various study tours for students from all over the country including the NER to promote tourism products among the youth. Two major tourism promotional events were organized to revive tourism in NER post-Covid namely; Tourism & Culture Ministers meeting for NER under chairmanship of Hon’ble Minister for Tourism, Culture & DONER (13th-14th September, 2021) at Guwahati and; International Tourism Mart - Nagaland, Kohima (27th- 29th November, 2021).
In addition to the above, other agencies/Ministries of Government of India have declared stimulus packages like loan moratorium, waived off provident fund contribution, deferment of Tax Collected at Source (TCS), collateral free automation loan under the Atmanirbhar Bharat package etc. to revive the economy including the tourism and hospitality industry.
During the financial year 2020-21 to 2021-22, the Ministry of Development of North Eastern Region sanctioned 28 projects worth Rs.1023.28 crore under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and 23 projects worth Rs.97.09 crore under schemes of North Eastern Council (NEC) for the overall development of tourism sector in NER.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.