ঙাকশেল মন্ত্রালয়
সেলরীশিংগী চাদিং
05 AUG 2022 2:19PM by PIB Imphal
এপ্রিল ১, ২০২২ ফাওবদা দিফেন্স সর্ভিসতা লৈরিবা অপুনবা পেন্সনর মশীং অসি ৩৫,২১,৮৭৬ ওইরি। ২০১২তগীনা ২০২২ ফাওবদা লৈরিবা চাউরাকপা পেন্সন পেয়াউৎ অদু মখাদা পীরিঃ-
(করোরদা পীবা শেনফম)
চহি
দিফেন্স পেন্সন (অকক্নবা এক্সপেন্দিচর)
২০১২-১৩
৪৩,৩৬৭.৭১
২০১৩-১৪
৪৫,৪৯৯.৫৪
২০১৪-১৫
৬০,৪৪৯.৭৫
২০১৫-১৬
৬০,২৩৭.৬০
২০১৬-১৭
৮৭,৮২৫.৮০
২০১৭-১৮
৯১,৯৯৯.৫৮
২০১৮-১৯
১,০১,৭৭৪.৬১
২০১৯-২০
১,১৭,৮১০.২৪
২০২০-২১
১,২৮,০৬৫.৭৭
২০২১-২২
১,১৬,৭৯৯.৮৫
ইস্তাব্লিসমেন্ত এক্সপেন্দিচরদা ইস্তাব্লিসমেন্তকা মরী লৈনবা এক্সপেন্দিচরশিং য়াওরি, মসিগী মনুংদা সেলরীশিং, মেদিকেল এক্সপেন্সেস, ৱেজেস, ওভরতাইম এলাৱেন্স, ফোরেন ত্রাভেল এক্সপেন্সেস, দোমেস্তিক এক্সপেন্সেস, ওফিস এক্সপেন্সেস, পোৎচৈ অমসুং সপ্লাইশিং, পব্লিকেসনশিং, এদভর্তিজমেন্ত অমসুং পব্লিসিতী, ত্রেনিং, অতোপ্পা এদমিনিস্ত্রেতিবকী এক্সপেন্সেস, পি.ও.এল., রাসনগী শেল, ফিরোল অমসুং তেন্তেজ, প্রোফেসনেল সর্ভিসেস, রেন্তকী মমল অমসুং তেক্সশিং, রোয়েলতী, পেন্সনরী চার্জ, মনা অমসুং মাইনর ৱার্ক্স, মোতোর ভেহিকল, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী অসিনচিংবনি। ইস্তাব্লিসমেন্ত এক্সপেন্দিচর হায়বসিদা সেলরী অমসুং নোন সেলরী সেগমেন্তশিং য়াওরি। সেলরী, নোন-সেলরী (দিফেন্স স্তোর প্রোক্যুরমেন্ত য়াওনা)গী অপুনবা এক্সপেন্দিচর অমসুং দিফেন্স পার্সনেলশিংগী হৌখিবা চহি মঙাগী পেন্সনশিংগী অকুপ্পা মরোলঃ-
(লুপা করোর)
চহি
সেলরীদা পীখিবা অপুনবা এক্সপেন্দিচর
নোন-সেলরীদা পীখিবা অপুনবা এক্সপেন্দিচর
দিফেন্স পেন্সনগী অপুনবা এক্সপেন্দিচর
২০১৭-১৮
১,৩৪,৩৫৪.৯০
৪৭,৭৬৬.৫৪
৯১,৯৯৯.৫৮
২০১৮-১৯
১,৪১,৫০৮.০০
৫০,৯৫১.৫৯
১,০১,৭৭৪.৬১
২০১৯-২০
১,৪৭,৯৭২.৫৫
৫৯,৫৯৯.৬০
১,১৭,৮১০.২৪
২০২০-২১
১,৪৫,৮৮৪.৭৪
৫৯,৮৫৫.১৭
১,২৮,০৬৫.৭৭
২০২১-২২*
১,৫৭,৮৯৩.৩৯
৭০,৬৬৮.৯০
১,১৬,৭৯৯.৮৫
*প্রোভিজনেল ফিগরশিং
ঙাকশেল মন্ত্রালয়দা ২০১৪-১৫ দগীনা ২০২২-২৩দা পীখিবা বজেৎ এস্তিমেৎশিং (বি.ই.)তগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা তেবল ওইনা পীরিঃ-
(লুপা করোরদা)
শেনবা চহি
বি.ই. এলোকেসন
২০১৪-১৫
২,৮৫,২০২.৮৭
২০১৫-১৬
৩,১০,০৭৯.৬০
২০১৬-১৭
৩,৪০,৯২১.৯৮
২০১৭-১৮
৩,৫৯,৮৫৪.১২
২০১৮-১৯
৪,০৪,৩৬৪.৭১
২০১৯-২০
৪,৩১,০১০.৭৯
২০২০-২১
৪,৭১,৩৭৮.০০
২০২১-২২
৪,৭৮,১৯৫.৬২
২০২২-২৩
৫,২৫,১৬৬.১৫
মথক্তা পীরিবা তেবল অসিদগী মসিমদি লৌবা য়ারে মদুদি ঙাকশেলগী থম্বা বজেৎকী চাং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলে।
মন্ত্রালয় অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগীদি চাদিংগী দেতা থমদে। অদুমওইনমক, স্তোকহোল্ম ইন্তর্নেসনেল পিস রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (সিপ্রি) ৱেবসাইৎতা লৈবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা মকোক থোংবা লৈবাক মঙাগী ওইবা ২০২১গী চাদিংগী মশক মখাদা পীরিঃ-
সেরিএল নম্বর
লৈবাক
২০২১গী এক্সপেন্দিচর
য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওব অমেরিকা
৮০০,৬৭২.২০
চাইনা
২৯৩,৩৫১.৯০
ইন্দিয়া
৭৬,৫৯৮.০০
য়ুনাইতেদ কিংদম
৬৮,৩৩৬.৪০
রসিয়া
৬৫,৯০৭.৭০
(হৌজিক লৈরিবা য়ু.এস. $ মিলিয়ন্দা)
মথক্কী তেবল অসিদগী খঙবা ঙম্লে মদুদি ভারতকী ঙাকশেলগী চাদিং অসি মরুওইবা ঙাকশেলগী স্পেন্দরশিংগী মরক্তা ২০২১দা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইখ্রে। মসিমসু পনবা য়াই মদুদি লৈঙাক্কী রিসোর্সশিং অসি অকক্নবা শেলগা লোইননা লাকই, অমসুং মসিগী মতুং ইন্না এল্লোকেসনশিং অসি লৈঙাক্কী রিসোর্স লৈরিবা অসিদগী য়েংলগা খ্বাইদগী মরুওইবা অদুদা য়েংলগা পীরি। মসিমসু পল্লি মদুদি কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংগী মরক্তগী ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী বজেৎ অসিনা খ্বাইদগী ৱাংলি।
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎনবা চত্থরিবা দিফেন্স রিফোর্মশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা, কেপিতেল এক্যুজিসন প্রোজেক্তশিং কোনশিল্লিবা থৌওংগী চৎন-পথাপশিং অসি হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং দিফেন্স এক্যুজিসন প্রোসিজ্যুর ২০২০দা নোতিফাই তৌখ্রে। মখা তানা, সর্ভিসশিং অসিনা হেদক্বার্তরগী থাক্তা অহেনবা কেপিতেল প্রোক্যুরমেন্ত পাৱর পীখ্রে, মসিদা ওভর্হোলগী ফাইনান্সিএল পাৱর, রিফিৎ অমসুং হেদক্বার্তর অমসুং ফীল্দ কম্মান্দরশিংদা পি.এস.ও.শিংদা অপগ্রেদ তৌবা য়াওরি।
হায়রিবা পাউদম অসি লোক সভাদা ঙসি শ্রী অধিকারি দীপক (দেব) অমসুং অতোপ্পশিংদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙাকশেলগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী অজয় ভাত্তনা পীখিবনি।

Ministry of Defence
Expenditure on Salaries
05 AUG 2022 2:19PM by PIB Delhi
The total number of pensioners in Defence Services as on 1st April, 2022 is 35,21,876. Actual Estimates of pension payout from 2012 to 2022 is stated below:-
(Amount in crores)
Year
Defence Pensions (Actual Expenditure)
2012-13
43,367.71
2013-14
45,499.54
2014-15
60,449.75
2015-16
60,237.60
2016-17
87,825.80
2017-18
91,999.58
2018-19
1,01,774.61
2019-20
1,17,810.24
2020-21
1,28,065.77
2021-22
1,16,799.85
Establishment Expenditure includes all the establishment related expenditure viz. salaries, medical expenses, wages, overtime allowances, foreign travel expenses, domestic travel expenses, office expenses, materials and supplies, publications, advertising and publicity, training, other administrative expenses, POL, cost of ration, clothing and tentage, professional services, rent rates and taxes, royalty, pensionary charges, rewards and minor works, motor vehicles, information technology etc. The establishment expenditure includes both salary and non-salary segments. Details of Total expenditure incurred on Salary, Non-Salary (including Defence Stores Procurement) and Pensions of Defence personnel for the last five years are as under: -
(Rs in crore)
Year
Total Expenditure on Salary
Total Expenditure on Non-Salary
Total Expenditure on Defence Pensions
2017-18
1,34,354.90
47,766.54
91,999.58
2018-19
1,41,508.00
50,951.59
1,01,774.61
2019-20
1,47,972.55
59,599.60
1,17,810.24
2020-21
1,45,884.74
59,855.17
1,28,065.77
2021-22*
1,57,893.39
70,668.90
1,16,799.85
*Provisional Figures
Details of budget provided to Ministry of Defence (All four Grants) in Budget Estimates (BE) from 2014-15 to 2022-23 are tabulated below: -
(Rs. in crore)
Financial Year
BE Allocation
2014-15
2,85,202.87
2015-16
3,10,079.60
2016-17
3,40,921.98
2017-18
3,59,854.12
2018-19
4,04,364.71
2019-20
4,31,010.79
2020-21
4,71,378.00
2021-22
4,78,195.62
2022-23
5,25,166.15
It may be inferred from the above table that Budget allocation for Defence has been increasing consistently.
This Ministry does not maintain expenditure data of other countries. However, based on the data available on Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Website, expenditure figures of the top five countries for the year 2021 are as under:-
S No
Country
Expenditure for 2021
1
United States of America
800,672.20
2
China
293,351.90
3
India
76,598.00
4
United Kingdom
68,336.40
5
Russia
65,907.70
(in Current US $ Million)
It may be seen from the above table that India’s Defence Expenditure is 3rd largest among the major Defence spenders in the year 2021. It is pertinent to mention that Government resources come with a definite cost and accordingly allocations are made among various competing priorities based on the overall resource envelope of the Government. It is also stated that amongst the Central Ministries, Budget of Ministry of Defence is the highest.
As a part of ongoing Defence Reforms towards enhancing Capital Expenditure, the procedural guidelines governing Capital Acquisition projects have been revised and notified vide Defence Acquisition Procedure 2020. Further, the Services have been empowered with enhanced delegated Capital procurement powers at HQrs level, including fresh delegation of financial powers for overhauls, refits and upgrades to PSOs at Service Headquarters and Field Commanders.
This information was given by Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt in a written reply to Shri Adhikari Deepak (Dev) and others in Lok Sabha today.