য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
এন.আই.এ.গী ফংসনিং
03 AUG 2022 3:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা নেসনেল ইনভেস্তিগেসন এজেন্সী (এন.আই.এ.)গী আইনগী অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিবকী তঙাইফদবশিং মতম মতমগী ওইনা য়েংশিল্লি। ২০১৯দগী হৌদুনা, লৈঙাক অসিনা এন.আই.এ.গী কেপাসিতী হেনগৎনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে, মখোয়শিং অদু মখাদা পীরিঃ
১. এন.আই.এ.গী মেন্দেত চাউথোক্নবগীদমক্তা এন.আই.এ. এক্ত অসি ২০১৯দা হ্যুমেন ত্রাফিক্কিং, অথিংবা লৈবা খুৎলাইশিং শাবা অমসুং য়োনবা, সাইবর তেরোরিজমগা মরি লৈনবা য়ানিংদবশিং অমসুং এক্সপ্লোজিব সবস্তেন্সেজ এক্ত, ১৯০৮দা য়ানিংদবশিং হাপচিন্দুনা এমেন্দ তৌখি অমসুং মসিগী জুরিসদিক্সনবু ভারতকী ৱাংবদসু শন্দোকখি।
২. অনলোফুল এক্তিভিতেজ (প্রিভেন্সন) এক্ত, ১৯৬৭ অসি এন.আই.এ.না থিজিনলিবা কেসশিংদা তেরোরিজম থোকহনবা য়াবগা মরি লৈনবা প্রোপর্তিশিং পাইশিন্ননবা/ফাজিন্ননবা দি.জি. (এন.আই.এ.)বু মপাঙ্গল কনখৎহন্ননবা ২০১৯দা এমেন্দ তৌখি।
৩. এন.আই.এ.গী কেপাসিতিবু স্পেসিএলিস্তগী লমদা হেনগৎহন্ননবগীদমক্তা, এন.আই.এ.গী দিরেক্তর জেনেরেলদা কন্সলতেনশিং/এক্সপর্তশিং/প্রোফেস্নেলশিং নেক্নবগীদমক্তা শিন্নবা শেল থুমগী পৱরশিং অদু হেনগৎহনখ্রে।
৪. চান্দীগর, রানচী, ইম্ফাল, চেন্নৈ, অহমদাবাদ, বৈংগলুরু, পতনা, জয়পুর, ভোপাল অমসুং ভুবনেস্বরদা পোস্ত ৪৮১ অমসুং অনৌবা ব্রান্স ওফিস ১০ সেংসন তৌখ্রে।
মসিগী হৌরকপদগী, কেন্দ্র সরকারনা নেস্নেল ইনভেস্তিগেসন এজেন্সী (এন.আই.এ.)দা থিজিন্ননবগীদমক্তা কেস ৪৭৩ পীশিনখ্রে। মথং মনাউ নাইবা চহিগী অকুপ্পা মরোলশিং অদুদি মখাদা পীজরিঃ-
২০০৯
০৮
২০১০
১১
২০১১
১৬
২০১২
১৬
২০১৩
২৭
২০১৪
১৪
২০১৫
২১
২০১৬
৩৪
২০১৭
৩৬
২০১৮
৫৯
২০১৯
৬২
২০২০
৫৯
২০২১
৬১
২০২২ (জুলাইগী ২৯ ফাওবা)
৪৯
অপুনবা
৪৭৩
হৌখিবা চহিশিং অসিদা এন.আই.এ.না কেসশিং রেজিস্তর তৌবগী চাং হেনগৎলক্লিবা অসি মপুং ওইনা এন.আই.এ.গী স্কোপ চাউথোকপা অমসুং অনৌবা ব্রান্স ওফিশিং সেংসন তৌরকপগা লোয়ননা এন.আই.এ.গী কেপাসিতি হেনগৎলকপননি।
মসি মিনিস্তর ওফ স্তেত ফোর হোম এফিয়র্স, শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ঙসি রাজ্য সভাদা ৱাহংগী অইবা পাউখুম ওইনা হায়খি।

Ministry of Home Affairs
Functioning of NIA
03 AUG 2022 3:53PM by PIB Delhi
The Central Government reviews administrative and legal requirements of National Investigation Agency (NIA) from time to time. Since 2019, the Government has taken several measures to enhance capacity of the NIA, which include as under:
1. The NIA Act was amended in year 2019 to enlarge the mandate of the NIA by inclusion of offences related to human trafficking, manufacture & sale of prohibited arms, cyber-terrorism and offences under the Explosive Substances Act, 1908 and expand its jurisdictions beyond India.
1. Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967 was amended in year 2019 to empower DG (NIA) to seize/attach the properties related to proceeds of terrorism in cases being investigated by the NIA.
2. In order to enhance capacity of NIA in terms of specialists, the financial powers delegated to Director General of NIA for engaging consultants/ experts/ professionals have been enhanced.
3. 481 posts and 10 new branch offices at Chandigarh, Ranchi, Imphal, Chennai, Ahmedabad, Bengaluru, Patna, Jaipur, Bhopal and Bhubaneswar have been sanctioned.
Since its inception, the Central Government has entrusted 473 cases to the National Investigation Agency (NIA) for investigation. The year-wise details are as under:-
2009
08
2010
11
2011
16
2012
16
2013
27
2014
14
2015
21
2016
34
2017
36
2018
59
2019
62
2020
59
2021
61
2022 (up to 29th July)
49
Total
473
The increase in registration of cases by the NIA over the years is mainly due to the enhanced capacity of NIA with sanction of new Branch offices and the augmented scope of NIA.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.