আয়ুশ
আয়ুশকী হিদাকশিংগী ক্বালিতী কন্ত্রোল
02 AUG 2022 5:07PM by PIB Imphal
দ্রগস অমসুং কোস্মেতিক্স এক্ত ১৯৪০ অমসুং রুলস ১৯৪৫তা পীবগী মতুং ইন্না, আয়ুর্বেদ, সিদ্ধা, য়ুনানি অমসুং হোমিওপেথিক হিদাক লাংথকশিংগী ক্বালিলিতী কন্ত্রোল অমসুং দ্রগ লাইসেন্স পীবগী মতাংদা লৈরিবা আইনগী ওইবা প্রোভিজনশিং অসি মরী লৈনবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী লৈঙাক্না হাপ্পা রাজ্যগী দ্রগ কন্ত্রোলর/রাজ্যগী লাইসেন্সিং ওথোরিতীশিংদা শিন্নরে। দ্রগস এন্দ কোস্মেতিক রুলস, ১৯৪৫তা য়াওরিবা রুল ১৫৮-বিদা আয়ুর্বেদিক, সিদ্ধা, য়ুনানিগী হিদাকশিং পুথোকপশিংদা লাইসেন্স পীবগী কাংলোনশিং পীরি অমসুং দ্রগস এন্দ কোস্মেতিক্স রুলস, ১৯৪৫কী রুলস ৮৫ (এ দগী আই) ফাওবদনা হোমিওপেথিক্কী হিদাকশিং পুথোকপশিংগী লাইসেন্স পীবগী কাংলোনশিং পীরি। পুথোক্লিবশিংনা দ্রগস অমসুং কোস্মেতিক্স রুলস, ১৯৪৫কী সেদ্যুল তি অমসুং সেদ্যুল এম-আই ঙাক্না সেফতীগী প্রমান অমসুং ইফেক্তিবনেস য়াওনা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিং হিদাক লাংথকশিংগী তঙাইফদবশিং পীরিবদু অমসুং মরী লৈনবা ফার্মাকোপোইয়াদা পীরিবা হিদাক লাংথক্কী থাক ঙাক্না চৎকদবনি। ফার্মাকোপোইয়াদা কম্মিসন ফোর ইন্দিয়ন মেদিসিন এন্দ হোমিওপেথি (পি.সি.আই.এম.এন্দ.ঐচ.), হায়বা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওফিস অসিনা আয়ুর্ভেদ, সিদ্ধা, য়ুনানি অমসুং হোমিওপেথী (আসু এন্দ ঐচ) হিদাক লাংথক্কী ফার্মাকোপোসিএল স্তেন্দার্দ অমসুং ফোর্মুলারী স্পেসিফিকেসনশিং দ্রগস এন্দ কোস্মেতিক এক্ত, ১৯৪০গী মখাদা পীরি, অমসুং মসিগী মখাদা য়াওরিবা হিদাকশিংগী মগুন লেপ্নবা ওফিসিএল কম্পেন্দিয়া অমা ওইনা শীজিন্নরি। মখা তানা, পি.সি.আই.এম. এন্দ ঐচ.না এপেলেৎ দ্রগ তেস্তিং লেবোরেতরি অমা ওইনা দ্রগস এন্দ কোস্মেতিক এক্ত অমসুং রুলসকী মখাদা সরকারগী এজেন্সীশিংদগী সেম্পল লৌখৎতুনা মখোয়গী মগুন য়েংশিল্লি।
পি.সি.আই.এম.এন্দ ঐচ.না চাংয়েং তৌখ্রবা আয়ুশকী হিদাক অমসুং পোত্থোকশিংগী সেম্পলসিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি –
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ুতিগী মিং
পি.সি.আই.এম.এন্দ ঐচ.না চাংয়েং তৌখিবা আসু এন্দ ঐচকী চহিগী ওইবা সেম্পল মশীং
২০১৭-২০১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
এপ্রিল ২০২২ দগীনা ১৩.০৭.২০২২
১
বিহার
০৩
-
০১
০৩
-
-
২
দিল্লী
২১১
৪৬৬
২৫২
৫১
৩১৯
০৮
৩
গুজরাত
০২
-
-
-
-
৪
কর্নাতাকা
৪৬
০৯
২০
-
-
-
৫
মহারাস্ত্রা
৬৬
২৬
০৪
১০
০৩
২০
৬
ওরিশা
৫৮
৬৯
৪৩
০৯
২২০
১২
৭
পঞ্জাব (চান্দিগর)
০৪
-
৭৯
-
-
৬২
৮
রাজস্থান
৮৮
-
-
-
৭৬
৯
উত্তর প্রদেশ
০৫
০৫
০২
-
০১
-
১০
উত্তরাখন্দ
০৩
০৮
৩৭
০৮
১৩২
০৬
১১
নোংচুপ বেঙ্গল
৩৯
০২
০১
১৮
০৫
১২
অন্ধ্র প্রদেশ
-
০৪
-
০৩
-
-
১৩
গোৱা
-
০২
০৬
-
-
-
১৪
ঝার্খন্দ
-
৩৬
২২
৫৮
১৪
০২
১৫
রাজস্থান
-
৭১
১৩২
১৪৩
২৮৭
-
১৬
ত্রিপুরা
-
৪৫
-
-
০২
-
১৭
কেরলা
-
-
০৩
-
-
০১
১৮
মধ্য প্রদেশ
-
-
০১
-
-
-
১৯
মনিপুর
-
-
৩৯
৩৯
-
-
২০
অন্দমান অমসুং নিকোবার
-
-
-
-
০৫
-
অপুনবা
৫২৫
৭৪১
৬৪৩
৩২৪
১০০৮
১৯২
রাজ্য/য়ু.তি. লৈঙাক্তগী ফংবা পাউগী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা চাংয়েং তৌখিবা আয়ুশকী হিদাক অমসুং পোথোকশিংগী সেম্পলশিং মখাদা পীরি –
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ুতিগী মিং
চহি মঙাগী মনুংদা চাংয়েং তৌখিবা আয়ুশকী হিদাক অমসুং পোথোকশিংগী সেম্পলশিংগী রাজ্য/য়ু.তি. লৈঙাক্তগী ফংবা পাউ
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২- হৌজিক ফাওবদা
১
মনিপুর
NIL
NIL
৩৮
১৬
৩৩
-
২
ছতিশগর
৩৩৩
৬৯৩
৫১১
৩৭৬
৫৬৬
-
৩
গোৱা
১০
০১
০৭
২৯
৭৫
৫৪
৪
ওরিশা
৯৬৭
৪৫১
২৫০৬
১৯৬৯
২৬৭২
-
৫
হিমাচল প্রদেশ
৫৯০
৩৮
৪৬২
৪০৪
৪৪৩
-
৬
অন্ধ্র প্রদেশ
১৫৫
১৪৫
১৬১
১৭২
৯৬
-
৭
তমিল নাদু
১৭৫৪
১১০৪
৩৪৪৮
১৭২৫
১৭৪৬
-
৮
কেরলা
৪৮৩
৯৩৮
৭১৯
৩০৮
২৪৪
-
৯
অন্ধ্য প্রদেশ
১০১
০৭
১৬
১৬৪
২৫
-
১০
কর্নাতাকা
১০১৪
৮৮২
১৭০৬
১২৫৯
৪১৬
-
১১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
NIL
NIL
NIL
NIL
১০
১২
গুজরাত
৩০২
৩০৪
৯৭
৪০৮
৭১
-
১৩
মহারাস্ত্রা
২৫৯
৪৪৩
৪০৬
১৬৭
৪৫৮
১১৫
(from ০১.০৪.২০২২ to ৩০.০৬.২০২২)
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৯০
২৬৫
০৫
৫২১
৩৫৩
৪৮২
১৫
উত্তর প্রদেশ
০
০৯
৩৭
৫৪
৮৯
-
১৬
পুদুচেরি
নিল
নেসনেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.)গী কেন্দ্র সরকারনা স্পোন্সর তৌবা থৌশিলগী মখাদা, রাজ্য/য়ু.তি. লৈঙাক্না অপাম্বা ফোংদোক্লকপগী মতুং ইন্না, মখোয়গী স্তেৎ এনুএল এক্সন প্লান্সকী থোঙদা, লুপা লাখ ১০৭২৩.১৪গী শেনফম অমা ২০১৪-১৫দগীনা ২০১৯-২০ ফাওবগী হিদাকশিংগী মগুন চাংয়েং তৌবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা আয়ুশ, সিদ্ধা, য়ুনানি অমসুং হোমিওপেথি হিদাক (আসু এন্দ ঐচ)কী মগুন ঙাক্নবগীদমক অয়াবা পীখ্রে। আয়ুশ মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম আয়ুস ঔশধি গুনভত্তা ইভাম উত্তপদন সম্ভর্ধন য়োজনা (আওগসি) থবক্তা ওন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী পান্দমশিং মখাদা পীরি;
i. আত্মানির্ভর ভারতকী লমজিং মখাদা ভারতকী মেন্যুফেকচরিং কেপেবিলিতিশিং অমসুং নাৎকী ওইবা হিদাক লাংথকশিং অমসুং হকশেল ফহন্নবা পোথোকশিং পুথোকপা হেনগৎননবা।
ii. আয়ুশ দ্রগশিং অমসুং মচাকশিং স্তেন্দর্দাজ তৌবা, মগুন লৈনা শাবা অমসুং এনালাইতিকেল তেস্তিং তৌনবগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজীগী উপগ্রেদ মতিক চানা তৌননবা অমসুং ইন্সতিত্যুসনগী থবকশিংবু পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরদা খুদোংচাবা পীননবা।
iii. আয়ুশ দ্রগশিংবু সেন্ত্রেল অমসুং রাজ্যগী থাক্তা ক্বালিতি কন্ত্রোল মতিক চানা তৌবা, সেফতি মোনিতর তৌবা অমসুং লান্না লমজিংবা এদভর্তিস্মেনশিং চেকশিন্না য়েংশিন্নবগীদমক্তা রেগ্যুলেতরি ফ্রেমৱর্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্ননবা।
iv. আয়ুশ দ্রগশিং অমসুং মচাকশিংগী স্তেন্দর্দ অমসুং ক্বালিতিল হেনগৎহন্নবগীদমক সিনর্জীশিং, কোলাবোরেসনশিং অমসুং কনভর্জেন এপ্রোসশিং শেমগৎপদা পুক্নিং থৌগৎননবা।
আয়ুশ ঔশধী গুনভাত্তা ইভাম উতপাদন সমভর্ধন য়োজনা ( এ.ও.জি.য়ু.এস. ৱাই.) স্কিমগী মচাকশিং অদুদি মখাদা পীরি;
এ. হেন্না ৱাংবা স্তেন্দর্দশিং ফংননবা আয়ুশ ফার্মাসিশিং অমসুং দ্রগ তেস্তিং লেবোরেতরিশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অপগ্রেদেসন তৌবা।
বি. অরানবা এদভর্তিস্মেনশিং য়েংশিনবা য়াওনা আসু এন্দ ঐচকী দ্রগশিং ফার্মাকোভিজিলেন্স তৌবা।
সি. কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংবু আয়ুশ হিদাক লাংথকশিংগী তেক্নিকেল হ্যুমেন সোর্স অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং য়াওনা মপাঙ্গল কলহনবা।
দি. আয়ুশকী পোত্থোকশিং অমসুং মচাকশিংবু ব্যুরো ওব ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দ (বি.আই.এস), ক্বালিতী কন্ত্রোল ওব ইন্দিয়া (ক্যু.সি.আই.) অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএল আর.এন্দ দি. সেন্তরশিংগা পুনশিন্নদুনা স্তেন্দার্দ অমসুং এক্রিদিতেসন/সর্তিফিকেসন অমা শেম্নবা হোৎনবা।
আয়ুশ ঔশধি গুনভত্তা ইভম উত্তপাদন সম্ভর্ধন য়োজনা (আওগুসী) অসি স্তেন্দিং ফাইনান্স কম্মিতী (এস.এফ.সি.)না ১৬.০৩.২০২১দা অয়াবা পীখ্রে। থৌশিল অসিগী ওইবা অপুনবা শেন্থং অসি চহি মঙাগী ওইনা লুপা করোর ১২২.০০নি।
পাউদম অসি রাজ্য সভাদা ঙসি আয়ুশ মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

AYUSH
Quality Control of Ayush Drugs
02 AUG 2022 5:07PM by PIB Delhi
As prescribed in Drugs and Cosmetics Act 1940 and Rules 1945 made thereunder, enforcement of the legal provisions pertaining to Quality Control and issuance of drug license of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathic drugs, is vested with the State drug Controllers/ State Licensing Authorities appointed by the concerned State/ Union Territory Government. Rule 158-B in the Drugs and Cosmetics Rules, 1945 provides the regulatory guidelines for issue of license to manufacture Ayurvedic, Siddha, Unani medicines and Rule 85 (A to I)in the Drugs and Cosmetics Rules, 1945 provides the regulatory guidelines for issue of license to manufacture Homoeopathic medicines. It is mandatory for the manufacturers to adhere to the prescribed requirements for licensing of manufacturing units & medicines including proof of safety & effectiveness, compliance with the Good Manufacturing Practices (GMP) as per Schedule T & Schedule M-Iof Drugs and Cosmetics Rules, 1945 and quality standards of drugs given in the respective pharmacopoeia.
Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homoeopathy (PCIM&H), a subordinate office under Ministry of Ayush lays down Pharmacopocial Standards and Formulary specifications for Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy (ASU&H) drugs within the ambit of Drugs & Cosmetics Act, 1940, which serve as official compendia for ascertaining the quality of the drugs included therein. Further, PCIM&H as an appellate drug testing laboratory receives the samples from Government agencies as per Drugs & Cosmetics Act & Rules there under for ascertaining their quality.
Details of the number of AYUSH drug and product samples tested by PCIM&H is as follows -
S. No.
Name of the State/UT
Year-wise no. of samples of ASU&H tested by PCIM&H
2017-2018
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
April 2022 to 13.07.2022
1.
Bihar
03
-
01
03
-
-
1.
Delhi
211
466
252
51
319
08
1.
Gujarat
02
-
-
-
-
1.
Karnataka
46
09
20
-
-
-
1.
Maharashtra
66
26
04
10
03
20
1.
Odisha
58
69
43
09
220
12
1.
Punjab (Chandigarh)
04
-
79
-
-
62
1.
Rajasthan
88
-
-
-
76
1.
Uttar Pradesh
05
05
02
-
01
-
1.
Uttrakhand
03
08
37
08
132
06
1.
West Bengal
39
02
01
18
05
1.
Arunachal Pradesh
-
04
-
03
-
-
1.
Goa
-
02
06
-
-
-
1.
Jharkhand
-
36
22
58
14
02
1.
Rajasthan
-
71
132
143
287
-
1.
Tripura
-
45
-
-
02
-
1.
Kerala
-
-
03
-
-
01
1.
Madhya Pradesh
-
-
01
-
-
-
1.
Manipur
-
-
39
39
-
-
1.
Andaman & Nicobar
-
-
-
-
05
-
Total
525
741
643
324
1008
192
As per the information received from State/ UT Governments, list of Ayush drug and product samples tested in the last five is as follows –
S.no.
Name of the State/UT
Information received from State/ UT Governments regarding Ayush drug samples tested in the last five
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-till date
1.
Manipur
NIL
NIL
38
16
33
-
1.
Chhattisgarh
333
693
511
376
566
-
1.
Goa
10
01
07
29
75
54
1.
Odisha
967
451
2506
1969
2672
-
1.
Himachal Pradesh
590
38
462
404
443
-
1.
Arunachal Pradesh
155
145
161
172
96
-
1.
Tamil Nadu
1754
1104
3448
1725
1746
-
1.
Kerala
483
938
719
308
244
-
1.
Andhra Pradesh
101
07
16
164
25
-
1.
Karnataka
1014
882
1706
1259
416
-
1.
Andaman & Nicobar
NIL
NIL
NIL
NIL
10
1.
Gujarat
302
304
97
408
71
-
1.
Maharashtra
259
443
406
167
458
115
(from 01.04.2022 to 30.06.2022)
1.
Madhya Pradesh
290
265
05
521
353
482
1.
Uttar Pradesh
0
09
37
54
89
-
1.
Puducherry
NIL
Under Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission (NAM) as per the proposals received from State/UT Governments through their State Annual Action Plans, an amount of Rs. 10723.14 Lakhs has been approved under the component of quality control of Ayurveda, Siddha, Unani & Homeopathy drugs (ASU&H drugs) for different activities including quality testing of drugs from the year 2014-15 to 2019-20.
Ministry of Ayush has implemented Central Sector Scheme AYUSH Oushadhi Gunvatta Evam Uttpadan Samvardhan Yojana (AOGUSY). The objectives of the Scheme are as under;
i. To enhance India's manufacturing capabilities and exports of traditional medicines and health promotion products under the initiative of Atmanirbhar Bharat.
ii. To facilitate adequate infrastructural & technological upgradation and institutional activities in public and private sector for standardization, quality manufacturing and analytical testing of Ayush drugs & materials.
iii. To strengthen regulatory frameworks at Central and State level for effective quality control, safety monitoring and surveillance of misleading advertisements of Ayush drugs.
iv. To encourage building up synergies, collaborations and convergent approaches for promoting standards and quality of Ayush drugs & materials.
The components of the AYUSH Oushadhi Gunvatta Evam Uttpadan Samvardhan Yojana (AOGUSY) Scheme are as under;
A. Strengthening and up-gradation of Ayush Pharmacies and Drug Testing Laboratories to achieve higher standards.
B. Pharmacovigilance of ASU&H drugs including surveillance of misleading advertisements.
C. Strengthening of Central and State regulatory frameworks including Technical Human Resource & Capacity Building programs for Ayush drugs.
D. Support for development of standards and accreditation/ certification of Ayush products & materials in collaboration with Bureau of Indian Standards (BIS), Quality Control of India (QCI) and other relevant scientific institutions and industrial R&D centres.
AYUSH Oushadhi Gunvatta Evam Uttpadan Samvardhan Yojana (AOGUSY) was approved by Standing Finance Committee (SFC) on 16.03.2021. The total financial allocation to this scheme is Rs 122.00 crores for five years.
This information was given by Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal in a written reply in Rajya Sabha today.