খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম(এম জি এন আর ই জি এস)কী মখাদা লৈরিবী নুপী শিন্মীশিং
02 AUG 2022 4:04PM by PIB Imphal
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম(এম জি এন আর ই জি এস) অসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমশিংদা শেনবা চহি অমদা য়ুমথোঙ অমগী অহলশিং হিংনবগী লম্বী পীনবা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০ শোইদনা থবক পীনবা শেমখিবা ইমপ্লোইমেন্ত স্কিম অমনি। স্কিম অসিনা, অতোপ্পা থবক শুনবা হেন্না ফবা খুদোংচাবা লৈত্রবা মতমদা, খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা হিংনবা পাম্বৈ অমা পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি এক্ত, ২০০৫কী মতুংইন্না, থবক পীগদৌরিবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ামদ্রবদা শরুক অহুমগী মনুংদা শরুক অমদি নুপীশিং ওইগদবনি হায়রি। মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম অসি নুপা-নুপীগী খেন্নবা লৈতে, নুপাশিংগা মান্নবা খুৎশুমল পীদুনা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি, নু্পীশিংগী তোঙানবা খুৎশুমলগী চাং, ক্রেচকী খুদোংচাবশিং, থবক মফমদা অঙাংশিং লৈফম অমসুং অঙাং শেন্ননবগী খুদোংচাবশিং পীরি। নেসনেল রুরেল লাইফলিহুৎ মিসনগা পুনশিন্দুনা মসিনা নুপীশিং শরুক য়াবদা খুদোংচাবা ফংহল্লি। বেনিফিসরিশিংগী য়ুম ময়াদা থবক শুনবা মফম পীনবা স্কিম অসিনা থবক পায়খৎলি।
স্কিম অসিগী মখাদা, থবক মফমদা থক্নবা ঈশিং, পোথাফম, হিদাক-লাংথকশিং শোইদনা ফংহনগদবনি। মসিগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমদ্রবদি মরী লৈনবা ওফিসিএলশিং চৈরাক পীগনি। য়েংশিনবা অমসুং সোসিএল ওদিদকী মতমদা হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি পীরিবরা হায়বা য়েংশিল্লি। শিন্মীশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিন্নবা অতোপ্পা থবকশিং পায়খৎপা য়াই।
হৌখিবা শেনবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি ২০২২-২৩(২৯.০৭.২০২০ ফাওবদা) মনুংদা মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমদা শরুক য়াখিবা নুপীগী চাং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
শরুক য়াখিবা নুপীগী চাং(%)
৫৪.৭৮%
৫৩.১৯%
৫৪.৬৭%
৫৬.০২%
মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী মখাদা হৌখিবা শেনবা চহি অহুম মনুংদা য়ুমথোঙ অমদা পীখিবা থবক্কী চাং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
য়ুমথোঙ অমদা থবক পীখিবা নুমিৎ মশিং
৪৮.৪
৫১.৫২
৫০.০৭
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী সাধবী নিরঞ্জন জোয়তিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Rural Development
Women Workers under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)
02 AUG 2022 4:04PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) is a demand driven wage employment Scheme which provides for the enhancement of livelihood security of the households in rural areas of the country by providing at least one hundred days of guaranteed wage employment in every financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work. It provides livelihood security, i.e. fall back options for livelihood for the rural households, when no better employment opportunity is available.
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005, requires that priority be given to women in such a way that at least one-third of the beneficiaries be women. Mahatma Gandhi NREG Scheme is a gender neutral programme which promotes participation of women by providing wage parity with men, provision of separate schedule of rates of wages for women, facilities for crèche, work-side sheds for children, and child care services. In convergence with National Rural Livelihood Mission (NRLM), women mates have also been introduced, which again facilitate the participation of women. The Scheme also endeavours to provide works near the residence of the beneficiaries.
Under the scheme, worksite facilities such as drinking water, shed, medicines etc. is to be mandatorily provided. Failure to provide this attracts penalty on the officials concerned. Further, the availability of these facilities are checked during inspections and social audits. Other fora for redressal of grievances can also be set in motion on its denial.
The rate of participation of women (women person-days out of total in percentage) in Mahatma Gandhi NREGS during the last three financial years and current financial year 2022-23 (as on 29.07.2022) is given below:
Financial Year
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
Women participation rate (%)
54.78%
53.19%
54.54.67%
56.02%
The average days of employment provided per households under Mahatma Gandhi NREGS during the last three financial year is given below:
Financial Year
2019-20
2020-21
2021-22
Average days of employment provided per household
48.4
51.52
50.07
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Lok Sabha Today.