জল শক্তি মন্ত্রালয়
এস.বি.এম.গী মখাদা শাখিবা অমাংশঙশিং
01 AUG 2022 6:37PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন (গ্রামীন) অসি খুঙ্গংগী য়ুমথোং পুম্নমক্তা অমাংশঙশিং লৈহন্দুনা মহাত্মা গান্ধীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন, ২০১৯গী ওক্তোবর ২ ফাওবদা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী মফমশিং ওপন দেফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ওইহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ২০১৪গী ওক্তোবর ২দা হৌদোকখি। মসি দিমান্দ দ্রিবন স্কিম অমা ওইবনা ইন্দিবিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিনশিং (আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিং) শাবগী অখন্নবা চহি-চহিগী ওইবা পান্দমশিং থম্বা ঙমখিদে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ইন্দিবিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন (আই.ঐচ.ঐচ.এল.) ককরোর ১০ হেন্না শাখ্রে অমসুং মসিগী ফল ওইনা খুঙ্গং পুম্নমক্না মখোয় মশাবু ২০১৯গী ওক্তোবর ২দা ও.দি.এফ. ওইরে হায়না লাউথোকচখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চীথহৌবা য়ুমশিং প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা কোনশিনহন্দুনা অসিগুম্বা য়ুমশিংগী অকুপ্পা মরোল এস.বি.এম.(জি)গী ওনলাইন ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (আই.এম.আই.এস.)তা হাপচিন্দুনা আই.ঐচ.ঐচ.এল. শানবা পাউতাক পীখি।
ও.দি.এফ.কী ফল ফংবা ঙমখিবা অসিদা সরকারনা হৌজিক ও.দি.এফ. স্তেসন লেংদনা থম্বা ঙম্নবা অমসুং ২০২৪-২৫ ফাওবদা সোলিদ এন্দ লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তদা খুঙ্গংশিং কোনশিনহন্নবা হায়বদি ও.দি.এফ.তগী ও.দি.এফ. প্লাসতা ওন্থোক্নবা পান্দমগা লোয়ননা ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মতমগী মনুংদা এস.বি.এম. (জি)গী ফেস II ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। অমাংশঙ শাবদা মীওই অমত্তা চীথহৌদনবগীদমক এস.বি.এম. (জি)গী ফেস IIগী মখঅদা অনৌবা য়ুমশিংগীদমক আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিং শানবা ইন্সেন্তিব সপ্পোর্তকী প্রোবিজন থমখি।
আই.এম.আই.এস.তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌরকখিবগী মতুং ইন্না এস.বি.এম. (জি)গী মখাদা ২০১৬-১৭তগী ২০২১-২২ ফাওবদা শাখিবা আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিংগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
শাখিবা আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিংগী মশিং
২০১৬-১৭
২,১২,৫০,১৪৫
২০১৭-১৮
২,৮৭,৭৯,৮০৭
২০১৮-১৯
২,৩৬,৪২,২০৮
২০১৯-২০
১,১৯,৪৫,৫২৬
২০২০-২১
৪৭,৬০,৬৮৯
২০২১-২২
২২,৬১,১১৪
অপুনবা
৯,২৬,৩৯,৪৮৯
এনেক্সরদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল পীরি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর
২০১৬-১৭তগী ২০২১-২২ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা শাখিবা আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিংগী মশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৯৭৯
৪৩৬১
১৩১৯৪
১৯৩১
১৬৯৯
৩৪০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৭৮৮৪৯৫
২২০৯৯৪৬
৩৭৯৬৫৩
২৬৯৯৮৫
৬৯৯২১
৩৯২৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৪২৮৫৭
৪১৪৬১
১৫৫৭৪
২৫৯২
১১৬০৬
৩৫৬১
৪
অসাম
১০২৯৩৩৯
৮১৯৯২৯
৭৮৩৮৭৭
৩০৬১৬০
৪১৯৭৯৯
৮২১৫০
৫
বিহার
৮০০০৬৬
৩২০৮২০৬
৫৭২৩৬৯১
১৪৪১১৭২
৩৮৫২৪৬
১৬৭৪৪
৬
ছত্তিশগর
১৩৯২২২৬
১৩৮২৩৬৫
৭২২৭১
১১৫৪৫১
৩৩৫৩২
৫৯৮৩৬
৭
দ্রদা অমসুং নগর হভেলি, অমসুং দামন অমসুং দ্যু
০
১৪০০৯
৬৩৪৯
০
৭১৪
১৪৪৭
৮
গোৱা
০
৬৪৩৩
০
০
১৬৮৩৯
০
৯
গুজরাত
১৫৪২০৮২
৪২১১৩২
১০৪০৪৫
৫৪৭৪৬৬
৩১৮৪২৫
১০৯০৯০
১০
হরিয়ানা
১০৫০৪৭
৩৩৮৬৪৩
৩৩৩২৮
১২৬৭১
৪৯৬৬
১১১৭৩
১১
হিমাচল প্রদেশ
৮০৫১৯
১০
০
৬৪
১১০
২১৪৬১
১২
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৭৭৮৭১
৫৭০৯৯০
৪০৪৯৭১
৪২৩৩৬
৮৬৬০০
১৫৩৭২
১৩
ঝারখন্দ
৮১৯৪১৮
১২১৭০৪৭
৯৯২০৯৫
১৯৪৪২৮
৫১৬৯৪৩
২৫৬৫৩
১৪
কর্নাতকা
৭০৮২৩২
১৩৯৭২৯৫
৭২২৩২৯
২৩৬০৯১
১৭০২৭১
৮৮১৪৫
১৫
কেরেলা
১৯৪৫৫১
৩৬৮
০
৬৪১
৯৩২৭
৫১১১
১৬
লদাখ
৩৬১৪
৮৩৭৪
০
১৮০৬
০
৯৮৩
১৭
লক্ষদীপ
০
০
০
০
০
০
১৮
মৈধ্য প্রদেশ
১৮৭৫৪০২
২৩৫১৮৮৬
৯৪২৬৮৮
৩৫০৩৭৯
১৫৯১৩৯
২৩৬১১৮
১৯
মহারাস্ত্র
১৮৯১৭৯২
২১৯১২০৩
৩৫৬৯৫৮
৭৩২৬০২
২৪৬১৮৪
১২৪৫৩০
২০
মনিপুর
৪১২৮৫
৬১২৬৭
৭৩৩৮৮
১১৬১৭
৪৩৬১
৩৯৮১
২১
মেঘালয়
৪৫৯৭৩
৮৭১৩৮
১
৯৮৩৫
৩১৩৭১
২৯৯৩৫
২২
মিজোরাম
৩৩৯৮
২৪৩২৪
৩১৩৬
৭১৪
২৪৮৫
৬৪৯৫
২৩
নগালেন্দ
৩৮০৭৩
১৯২১১
৫০৮৮০
১৩৩০
৩৫৪৫
৯৩৩৬
২৪
ওরিশা
১২২৫২৪৯
৭৫১৩৬৫
২০৫৫১৯৮
১৩৬৫৬৮০
২২৬৭৯০
১৩২৬৭৩
২৫
পুদুচেরী
২৪২৭
৭৯৩৮
১৭৬৩৭
২৭০
৬৬৮
৬৮৮
২৬
পঞ্জাব
১০৬৭৪৮
৭৩৩৪৮
৫৯৬৭০
১০০৫৯২
৭৭৯৮৮
১৭০১৫
২৭
রাজস্থান
২৪৮৩০৯৩
১৯১০৩৫২
১৪৪১১৮
৭১৩১৫৩
২৯৫০৮৮
১৪৭০৫৩
২৮
সিক্কিম
০
০
২১২৯
৭২৪
১৬২৭
৩৪৮৮
২৯
তমিল নাদু
১১৩৯৩৫৬
২১৯০১৫৯
৬৫৯১১৬
১৫১৫৮৬
৯০১৫৪
১০০৬৭৬
৩০
তেলঙ্গনা
৪৯৮৯৪৮
১০০৫৪০১
৬০৭৪৭৭
৫৬০৩২৪
১১১৬৬৯
৯০৮৫
৩১
ত্রিপুরা
৪৩১৩২
৩১০৪৯
১৩৮৩১৪
৭৯৬৫০
৫৪০৬০
১২২২৩
৩২
উত্তর প্রদেশ
১৬৫৩৪৯১
৫৩৪১৩৩২
৮৫৯১২৩৫
৩৯৮৭৯২৪
৯১৭৭৪০
৭৫৬৭০৪
৩৩
উত্তরাখন্দ
৩২২৯৯৪
৪৭৩৭৬
১৫১৪৯
২৫৩৪৫
৩৯৮৪
১২১১৯
৩৪
নোংচুপ বেঙ্গল
২২৯৩৪৮৮
১০৪৫৮৮৯
৬৭৩৭৩৭
৬৮১০০৭
৪৮৭৮৩৮
২১৪০০১
অপুনবা
২,১২,৫০,১৪৫
২,৮৭,৭৯,৮০৭
২,৩৬,৪২,২০৮
১,১৯,৪৫,৫২৬
৪৭,৬০,৬৮৯
২২,৬১,১১৪

Ministry of Jal Shakti
Construction of Toilets under SBM
01 AUG 2022 6:37PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission (Grameen) was launched on 2nd October, 2014 with the goal to make the rural areas of the country Open Defecation Free (ODF) by 2nd October, 2019, the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, by providing access to toilets to all the rural households. As it is a demand driven scheme, specific year-wise targets of construction of Individual Household Latrines (IHHLs) could not be set. More than 10 crore Individual Household Latrines (IHHLs) were constructed under the programme and, as a result, all the villages had declared themselves ODF by 2nd October, 2019. The States/UTs were however advised to ensure that any left out household was also covered under the programme to construct IHHL by entering details of such households in the online Integrated Management Information System (IMIS) of SBM (G).
Having achieved the outcome of the ODF, Government has now been implementing Phase II of SBM (G) during the period from 2020-21 to 2024-25 with the focus to sustain the ODF status and to cover all the villages with solid and liquid waste management by 2024-25, i.e. to convert the villages from ODF to ODF Plus. In order to ensure that no one is left behind in having access to toilets, provision for incentive support for construction of IHHLs for new emerging households has been continued under SBM (G) Phase-II.
Year-wise details of IHHLs constructed from 2016-17 to 2021-22 under SBM (G), as reported by the States/UTs on the IMIS, are given below:
Financial Year
No. of IHHLs constructed
2016-17
2,12,50,145
2017-18
2,87,79,807
2018-19
2,36,42,208
2019-20
1,19,45,526
2020-21
47,60,689
2021-22
22,61,114
Total
9,26,39,489
State-wise details are given in Annexure.
This information was given by the Minister of State, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
****
BY
Annexure
State/UT-wise No. of IHHLs constructed under SBM (G) from 2016-17 to 2021-22
S.N.
State/UT
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
1
A & N Islands
979
4361
13194
1931
1699
340
2
Andhra Pradesh
788495
2209946
379653
269985
69921
3928
3
Arunachal Pradesh
42857
41461
15574
2592
11606
3561
4
Assam
1029339
819929
783877
306160
419799
82150
5
Bihar
800066
3208206
5723691
1441172
385246
16744
6
Chhattisgarh
1392226
1382365
72271
115451
33532
59836
7
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
14009
6349
0
714
1447
8
Goa
0
6433
0
0
16839
0
9
Gujarat
1542082
421132
104045
547466
318425
109090
10
Haryana
105047
338643
33328
12671
4966
11173
11
Himachal Pradesh
80519
10
0
64
110
21461
12
Jammu & Kashmir
77871
570990
404971
42336
86600
15372
13
Jharkhand
819418
1217047
992095
194428
516943
25653
14
Karnataka
708232
1397295
722329
236091
170271
88145
15
Kerala
194551
368
0
641
9327
5111
16
Ladakh
3614
8374
0
1806
0
983
17
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
18
Madhya Pradesh
1875402
2351886
942688
350379
159139
236118
19
Maharashtra
1891792
2191203
356958
732602
246184
124530
20
Manipur
41285
61267
73388
11617
4361
3981
21
Meghalaya
45973
87138
1
9835
31371
29935
22
Mizoram
3398
24324
3136
714
2485
6495
23
Nagaland
38073
19211
50880
1330
3545
9336
24
Odisha
1225249
751365
2055198
1365680
226790
132673
25
Puducherry
2427
7938
17637
270
668
688
26
Punjab
106748
73348
59670
100592
77988
17015
27
Rajasthan
2483093
1910352
144118
713153
295088
147053
28
Sikkim
0
0
2129
724
1627
3488
29
Tamil Nadu
1139356
2190159
659116
151586
90154
100676
30
Telangana
498948
1005401
607477
560324
111669
9085
31
Tripura
43132
31049
138314
79650
54060
12223
32
Uttar Pradesh
1653491
5341332
8591235
3987924
917740
756704
33
Uttarakhand
322994
47376
15149
25345
3984
12119
34
West Bengal
2293488
1045889
673737
681007
487838
214001
Total
2,12,50,145
2,87,79,807
2,36,42,208
1,19,45,526
47,60,689
22,61,114