স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
নেস্নেল এপ্রেন্তাইসশিপ প্রোমোসন স্কিম
25 JUL 2022 6:47PM by PIB Imphal
ওগস্ত ২০১৬তা হৌদোকখিবা নেস্নেল এপ্রেন্তাইসশিপ প্রোমোসন স্কিম (এন.এ.পি.এস.) অসিনা খোঙজেল য়াঙনা শাহৌ লৌবদা তেংবাংনবগীদমক্তা এপ্রেন্তাইসশিংদা স্তাইপেন্দ পীবা, এপ্রেন্তাইসশিপ ইকোসীস্তেমগী কেপাসিতী বিলদিং পাংথোকপা অমসুং এদভোকেসী এসিস্তেন্স পীদুনা লৈবাক্কী এপ্রেন্তাইস ত্রেনিং তৌববু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবগী পান্দম থম্লি। মখা তাবা ওইনা, এন.এ.পি.এস.কী পান্দমশিং মখাদা পীরিঃ
১) থবক তৌনা-তৌনা এক্সপেরিএন্স ফংনবা ত্রেনিং পীবগী থৌওং খুমাং চাউশিলহন্দুনা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা স্কিল লৈবা মেনপাৱর শেমগৎপা।
২) এপ্রেন্তাইসশিংদা পার্সিএল স্তাইপেন্দ সপ্পোর্ত পীদুনা এপ্রেন্তাইসশিং এনরোল তৌহন্নবা ইস্তাব্লিশমেন্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা।
৩) শোর্ত-তর্ম স্কিল ত্রেনিং য়াওরুরবা কেন্দিদেতশিংদা অক-স্কিলিং তৌবগী খুদোংচাবা পীবা।
৪) অপীকপা ইস্তাব্লিশমেন্ত (এম.এস.এম.ই.) অমসুং এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগুম্বা অন্দর সর্ব মফমশিংদা লৈবা ইস্তাব্লিশমেন্তশিংদা এপ্রেন্তাইস লৌহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা।
এন.এ.পি.এস. হৌদোকখিবদগী হৌজিক ফাওবদা লৌখিবা এপ্রেন্তাইস মশিংনা লাখ ১৩.৩৮ য়ৌরে।
ইস্তাব্লিশমেন্তশিংদা স্তাইপেন্দ হন্দোকপগী মহুত্তা (২৫% নত্ত্রগা লুপা ১৫০০গী অনেম্বা শেনফম অমা), শেনফম অসিবু দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফর স্কিম (দি.বি.তি.)গী মখাদা আপ্রেন্তাইসশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা সরকারনা শেনফম অসি হকথেংননা ত্রান্সফর তৌবগী ৱাহৌদোক থমখি। মসিগী মরী লৈননা, পাইলোত দি.বি.তি. অমা জুন ২০২২দা পাংথোকখি অমসুং মসিবু ফুল স্কেলদা ওন্থোক্লগনি।
এপ্রেন্তাইস ত্রেনিং তৌবসি ভারত্তা স্কিল লৈরবা মেনপাৱর শেমগৎপগী মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং মসিনা ভারতপু ‘মালেমগী স্কিল কেপিতেল’ ওইহনবদা অচৌবা শরুক তম্লি। তোঙানবা রিফোর্ম কয়া, এপ্রেন্তাইসশিপ এক্ত, ১৯৬১দা ইং ২০১৪দা অমসুং রুল্সতনা ইং ২০১৯দা এমেন্দ তৌখিবা অমদি এন.এ.পি.এস. হৌদোকখিবা য়াওনা, এপ্রেন্তাইস মশিং য়াম্না হেন্না লৌনবা ইস্তাব্লিশমেন্ত মশিং হেন্না লিংখৎনবা পাংথোকখ্রে। স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না তোঙানবা স্তেকহোলদর কয়াগা খন্ন-নৈনদুনা পোর্তেল অসিবু লাইথোকহন্নবা অমসুং এন.এ.পি.এস.কী কাঙলোনশিংবু নৌনা য়েংশিন্দুনা ইস্তাব্লিশমেন্ত অমসুং এপ্রেন্তাইস মশিং হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে।
থৌওংশিং অসিনা মরম ওইরগা, ইং ২০২০-২১দা লৈরম্বা এপ্রেন্তাইস মশিং লাখ ২.৯০দগী ইং ২০২১-২২দা লাখ ৫.৮দা হেনগৎহনখি অমসুং চাদিং তৌখিবশিংসু মান্নবা মতমসিদা লুপা করোর ১২০দগী লুপা করোর ২১৭তা হেনগৎখি। হৌজিক্কী চহিসিদা, এপ্রেন্তাইস মশিংনা লাখ ১০ য়ৌগনি হায়না পানরি। মসিগীদমক্তা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা এপ্রেন্তাইসশিপ এৱিয়র্নেস প্রোগ্রাম ২৫০ অমসুং থাগী ওইবা এপ্রেন্তাইসশিপ মেলা কয়া মহৈরোই অমসুং ইসাতব্লিশমেন্তশিংদা মসিগা মরী লৈনবা লৌশিং লৈনবা অমসুং নহারোলশিংগী এপ্রেন্তাইসশিপকী খুদোংচাবা ফংহন্নবা পাংথোক্লি।
হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা, এপ্রেন্তাইসশিপ স্কিম অনি চলায়রি। মখোয়শিং অদুদি এজুকেসন মন্ত্রালয়গী হাইয়র এজুকেসন বিভাগকী নেস্নেল এপ্রেন্তাইসশিপ ত্রেনিং স্কিম (এন.এ.তি.এস.) অমসুং এম.এস.দি.ই.গী নেস্নেল এপ্রেন্তাইসশিপ প্রোমোসন স্কিম (এন.এ.প.এস.)নি। এন.এ.তি.এস.না ইঞ্জিনিয়রিং গ্রেজুএত, দিপ্লোমা পায়বশিং অমসুং জেনেরেল স্ত্রীমগী গ্রেজুএতশিংগী এপ্রেন্তাইসশিপ ত্রেনিং পাংথোকপনি অমসুং এন.এ.পি.এস.না অতোপ্পা কেতেগোরীগী এপ্রেন্তাইসশিংগী ওইনা পাংথোক্লি। স্কিম অসি পুন্সিন্নবা হৌজিক য়াম্না কন্না হোৎনরি। মখা তারকপদা, হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংনা ইন্দস্ত্রীশিংগা খুৎশম্নদুনা জোব ওরিএন্তেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং মহৈরোশিংগী থবক ফংবগী ওইথোকপা হেনগৎহন্নবা লৌশিং, স্কিল, এপ্তিচুদ চাউথোকহনবা অমসুং ওন-দি-জোব ত্রেনিং পীবদা মিৎয়েং চঙদুনা এপ্রেন্তাইসশিপ /ইন্তর্নশিপ ইম্বেদেদ দিগ্রী/দিপ্লোমা প্রোগ্রাম পীনবা য়ু.জি.সি.না কাঙলোন শেমখ্রবনি। মথক্তা পনখ্রিবা স্কিম অসুং প্রোগ্রামশিংনা অখন্নবা কেন্দিদেত খরদা মিৎয়েং চঙলি অমসুং ওন-দি-জোব ত্রেনিং পীদুনা স্কিল গেপ লৈহন্দনবা অমসুং মখোয়গী ইন্দস্ত্রী রেদী ওইহন্দুনা থবক ফংহন্নবা পান্দমসু থম্লি।
ৱাফম অসি স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রজীব চন্দ্রসেখরনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
National Apprenticeship Promotion Scheme
25 JUL 2022 6:47PM by PIB Delhi
The National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS), launched in August 2016, aims to promote apprenticeship training in the country by providing stipend support to the apprentices, undertake capacity building of the apprenticeship ecosystem and provide advocacy assistance to support rapid growth. Further, the objectives of the NAPS are as under:
(i) To develop skilled manpower for the industry by promotion of on-the-job experiential training.
(ii) To encourage establishments to enrol apprentices by sharing partial stipend support to the apprentices.
(iii) To provide up-skilling opportunities for candidates who have undergone short-term skill training.
(iv) To encourage enrolment of apprentices in small establishments (MSMEs), and those located in under served areas like in aspirational districts and in North-East region.
The total number of apprentices engaged since inception of NAPS is around 13.38 lakh.
Instead of reimbursement of stipends (25% or Rs. 1,500 whichever is less) to the establishment, it is proposed to transfer the amount to the bank account of apprentices by the Government under Direct Benefit Transfer Scheme (DBT). A pilot DBT in this regard was conducted in June, 2022, which will be scaled up to the full scale.
Apprenticeship training is one of the key components for creating sklled manpower in India and contributes to make India ‘Skill capital of the world’. Various reforms, including amendments in 2014 to the Apprentices Act, 1961 and the Rules in 2019 and launch of NAPS, have been carried out to facilitate the establishments to engage more number of apprentices. The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has taken many steps, in consultation with various stakeholders, to simplify the portal and the processes and to revise the NAPS guidelines to bring increase in the number of establishments and apprentices. All these have led to increase in the number of apprentices from 2.90 lakh in 2020-21 to 5.8 lakh in 2021-22 and expenditure from Rs. 120 crore to Rs 217 crore during the same period. During the current year, the number of apprentices is expected to reach 10 lakh. Towards this, the government is organizing 250 apprenticeship awareness workshops and monthly apprenticeship mela throughout the country to create awareness about the apprenticeship among the students and the establishments and to create opportunities for apprenticeship for youth.
Currently, two apprenticeship schemes are in implementation, namely, National Apprenticeship Training Scheme (NATS) by the Department of Higher Education, Ministry of Education (MoE) and National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) by MSDE. While NATS implements apprenticeship training for engineering graduates, diploma holders and general steam graduates; NAPS is for the rest of the categories of apprentices. Efforts have been taken to bring convergence between the two schemes. Further, UGC has framed guidelines for Higher Education Institutions to offer apprenticeship/ internship-embedded degree/diploma programmes to focus on development of knowledge, skills, aptitude and on-the-job training with industry exposure to enhance job orientation and employability of the graduates/undergraduates students. All the above schemes and programme focus towards specific target group of candidates with intent to bridge the skill gap by imparting on-the-job training and make them Industry-ready and employable.
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in the Lok Sabha today.