Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Job Opportunities for Seafarers
26 JUL 2022 1:07PM by PIB Delhi
Following are the progressive steps taken by government to increase the job opportunities for seafarers in the last three years.
1. Three-Tier Mechanism of Learning comprises of E-Learning, Virtual Classes and passing of an On-line Exit Examination.
2. Continuation of Maritime training during pandemic by digital/online mode.
3. Biometric seafarer’s identity document is issued to the seafarers.
4. Participation in international conferences to show case capabilities of Indian Seafarers.
5. DGS has signed two MOUs with cruise shipping companies for establishing dedicated Institutes training of seafarers on Cruise vessels in India.
6. Scholarship is given to women candidates to undergo maritime courses.
7. To release more ship board training slots, the directorate has allowed for ship board training of officers and ratings on tugs and offshore vessels.
8. In the light of emerged COVID situation, various SoPs and DGS Orders were issued from time to time for Crew Change in order to ensure smooth operation of supply chain.
9. DGS Orders were issued from time to time to allow seafarers to retain validity of certificates enabling them to continue work or to join new vessel.
10. Seafarers have been declared as "Key Workers".
It is submitted that no funds have been allocated in the consolidated fund of Government of India for the social security protection of seafarers.
1. The Welfare schemes for seafarers are implemented by the Seafarer’s Welfare Fund Society (SWFS) (an autonomous body under Ministry of Ports, Shipping and Waterways) from its own funds. The contribution to the welfare fund corpus is made by Indian Shipping companies and Recruitment and Placement of Seafarers License holding companies (RPSL Companies), as per Government of India notifications. These notifications are issued by the Govt. of India, so as to build-up the welfare fund corpus of the SWFS to provide the welfare facilities to the Indian seafarers and their families, to comply the regulation of Maritime Labour Conventions of International Labour Organizations for seafarers, to which India is one of the signatory.
2. The details of amount of funds disbursed and utilized for the social security
protection of seafarers in the last five years by Seafarer’s Provident Fund Organization
(SPFO) (an Autonomous body under Ministry of Ports, Shipping and Waterways) are
given below:
Financial Year
No.of Seafarers
Non-Refundable Withdrawal
(Amount in Rupees)(A)
Final Withdrawal (Amount in Rupees) (B)
Total
(Amount in Rupees)
(A+B)
2017-2018
1584
2,34,18,600
71,78,80,076
74,12,98,676
2018-2019
1609
3,33,97,900
76,16,30,097
79,50,27,997
2019-2020
1706
2,21,61,756
67,78,47,795
70,00,09,551
2020-2021
635
2,03,58,298
25,47,21,715
27,50,80,013
2021-2022
1605
431,62,623
2477,26,093
2908,88,716
TOTAL
7,139
14,24,99,177
2,65,98,05,776
2,80,23,04,953
1. The Maritime Training Trust (MTT) has been funding for Scholarship to women
seafarers. The amount of funds disbursed and utilized for the said purpose in
the last five years are given below:
Year
No. of Women Seafarers applied for financial support
Financial support given per women student (Amount in Rupees)
Amount Funded by MTT (Amount in Rupees)
2017-18
51
50,000
25,50,000
2018-19
106
50,000
53,00,000
2019-20
185
1,00,000
185,00,000
2020-21
269
1,00,000
296,00,000
2021-22
367
1,00,000
367,00,000
TOTAL
978
9,26,50,000
This information was given by the Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal in a written reply to the Rajya Sabha.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
সীফেয়ররশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা
26 JUL 2022 1:07PM by PIB Imphal
সীফেয়ররশিংগী থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মমাংগী চহি ৩দা সরকারনা পায়খৎখিবা কান্নবা থৌদাংশিং মখাদা পীরিঃ
১) ই-লর্নিং, ভর্চুএল ক্লাস অমসুং ওনলাইন একজিত পরিক্ষা পাস তৌবগী থৌওং মনুং চনবা লর্নিংগী তাইয়র ৩গী মেকানিজম।
২) লাইচৎ মনুংদা দিজিতেল/ওনলাইনগী খুত্থাংদা মেরিতাইম ত্রেনিং মখা চত্থখিবা।
৩) সীফেয়ররশিংদা বাইওমেত্রিক সীফেয়রর আইদেন্তিতীগী চে-চাং পীখিবা।
৪) ভারতকী সীফেয়ররশিংগী কেসকী মতিক উৎনবগীদমক্তা মালেমগী কনফরেন্সশিংদা শরুক য়াবা।
৫) ভারত্তা ক্রুজ ভেসেলশিংদা সীফেয়ররশিংগী ত্রেনিং পীনবগীদমক্তা অখন্ননা লিংখৎনবগীদমক্তা ক্রুজ শিপ্পিং কম্পেনীশিংগা দি.জি.এস.কা এম.ও.য়ু. অনিগী খুৎয়েক পীনখি।
৬) নুপী কেন্দিদেতশিংদা মেরিতাইম কোর্সতা শরুক য়ানবগীদমক্তা স্কোলার্শিপ পীবা।
৭) শীপ বোর্দিং স্লোত মশিং হেন্না থাদোক্নবগীদমক্তা দাইরেক্তোরেত অসিনা ওফিসরশিংগী শিপ বোর্দ ত্রেনিং তৌবা অমসুং তগ অমসুং ওফশোর ভেসেলগী রেতিং তৌবগীসু অয়াবা পীখি।
৮) নৌনা লাকপা কোবিদকী ফিভম য়েংলুরগা, সপ্লাই চেন নীংথিনা চলায়নবগীদমক্তা মতম মতমগী মতুং ইন্না ক্রু হোংদোকপগা মরী লৈনবা এস.ও.পি. অমসুং দি.জি.এস. ওর্দর কয়া থোকখি।
৯) সীফেয়ররশিংদা থবক মখা তানা তৌবা অমসুং অনৌবা ভেসেলদা য়াওবা য়াহনবা সর্তিফিকেতশিং থম্বা য়াহন্নবা দি.জি.এস.না মতম-মতমগী ওইবা ওর্দর থোকখি।
১০) সীফেয়ররশিংবু ‘কী ৱর্কর’ হায়না লাউথোকখিবা।
সীফেয়ররশিংগী সোসিএল সেক্যুরিতী ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারগী কন্সোলিদেতেদ ফন্দদা শেনফম অমত্তা কাইথোক্তে হায়বা ৱাফম থমলকখি।
১) সীফেয়ররশিংগী ৱেলফিয়র স্কিমশিংবু সীফেয়র্স ৱেলফিয়র ফন্দ সোসাইতী (এস.দবল্যু.এফ.এস.) – পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদীনা মশাগী ফন্দদগী চলায়বনি। ভারত সরকারগী নোতিফিকেসনগী মখা পোন্না, ৱেলফিয়র ফন্দ কোর্পস্তা তেংবাংলিবা অসি ভারতকী শিপ্পিং কম্পেনীশিং অমসুং রিক্রুইতমেন্ত এন্দ প্লেসমেন্ত ওফ সীফেয়রর লাইসেন্স পায়বা কম্পেনীশিং (আর.পি.এস.এল.)না পাংথোকপনি। ভারতনা খুৎয়েক পীবা লৈবাক অমা ওইরিবা মেরিতাইম লেবর কনভেন্সন ওফ ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসনগী কাঙলোন ইন্নবগীদমক্তা ভারতকী সীফেয়রর অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংদা য়াইফ য়ুম্বালগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা এস.দবল্যু.এফ.এস.কী ৱেলফিয়র ফন্দ কোর্পস শেমগৎনবগীদমক্তা নোতিফিকেসনশিং অসি ভারত সরকারনা থোকপনি।
২) সীফেয়র্স প্রোভিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেসন (এস.এফ.পি.ও.) (পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদী)না মমাংগী চহি ৫দা সীফেয়ররশিংগী সোসিএল সেক্যুরিতী ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা থাদোকখিবা অমসুং শিজিন্নখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
শেনবা চহি
সীফেয়রর মশিং
হন্দোকপা য়াদ্রবা ৱিথদ্রোএল
(লুপা)
(এ.)
ফাইনেল ৱিথদ্রোএল
(লুপা)
(বি.)
অপুনবা (লুপা)
(এ.+বি.)
২০১৭-২০১৮
১৫৮৪
২,৩৪,১৮,৬০০
৭১,৭৮,৮০,০৭৬
৭৪,১২,৯৮,৬৭৬
২০১৮-২০১৯
১৬০৯
৩,৩৩,৯৭,৯০০
৭৬,১৬,৩০,০৯৭
৭৯,৫০,২৭,৯৯৭
২০১৯-২০২০
১৭০৬
২,২১,৬১,৭৫৬
৬৭,৭৮,৪৭,৭৯৫
৭০,০০,০৯,৫৫১
২০২০-২০২১
৬৩৫
২,০৩,৫৮,২৯৮
২৫,৪৭,২১,৭১৫
২৭,৫০,৮০,০১৩
২০২১-২০২২
১৬০৫
৪৩১,৬২,৬২৩
২৪৭৭,২৬,০৯৩
২৯০৮,৮৮,৭১৬
অপুনবা
,১৩৯
১৪,২৪,৯৯,১৭৭
,৬৫,৯৮,০৫,৭৭৬
,৮০,২৩,০৪,৯৫৩
৩) মেরিতাইম ত্রেনিং ত্রস্ত (এম.তি.তি.)না নুপী সীফেয়ররশিংগী স্কোলার্শিপকী শেন্থং পীথদুনা লাক্লি। মমাংগী চহি ৫দা হীরম অসিগীদমক্তা থাদোকখিবা অমসুং শিজিন্নখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
চহি
শেলগী তেংবাং এপ্লাইদ তৌরকপী নুপী সীফেয়রর মশিং
নুপী মহৈরোইশিংদা পীখিবা শেলগী তেংবাং (লুপা)
এম.তি.তি.না থাদখিবা শেনফম (লুপা)
২০১৭-১৮
৫১
৫০,০০০
২৫,৫০,০০০
২০১৮-১৯
১০৬
৫০,০০০
৫৩,০০,০০০
২০১৯-২০
১৮৫
১,০০,০০০
১৮৫,০০,০০০
২০২০-২১
২৬৯
১,০০,০০০
২৯৬,০০,০০০
২০২১-২২
৩৬৭
১,০০,০০০
৩৬৭,০০,০০০
অপুনবা
৯৭৮
,২৬,৫০,০০০
ৱাফম অসি পোর্ত, শিপ্পিং অমসুং ঈশিং লম্বীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।