|
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গীদমক্তা এফ.সি.আই.না (জুলাই ১২ ফাওবদা) পুথোকখিবা শেনফম - ২০২০-২১দা লুপা করোর ১০৭,৬৩৪.৮০, ২০২১-২২দা লুপা করোর ১৩০,৫৬০.০৮অমসুং ২০২২-২৩দা লুপা করোর ৩৯,৯৯৬.১৫
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা কেন্দ্রনা ২০২০-২০২২ (জুলাই ১২ ফাওবদা)গী মনুংদা দি.সি.পি. স্তেতশিংদা লুপা করোর ৩৯০৭৩.৩৬ থাদোকখি
22 JUL 2022 5:11PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সাধভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীবা অইবা পাউখুম অমদা দিসেন্ত্রেলাইজ প্রোক্যুর্মেন্ত (দি.সি.পি.) পাংথোকপা রাজ্যশিং অমসুং ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াদা ফুদ সবসিদী পীবগী থৌদাং অসি ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগ (দি.এফ.পি.দি.)না লৌই হায়না ফোংদোকখি। রাজ্যশিংদা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত, ২০১৩ (এন.এফ.এস.এ.) অমসুং অদর ৱেলফিয়র স্কিম (ও.দবল্যু.এস.)গী মখাদা হৱাই-চেংৱাইশিংবু সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা পী। রাজ্যশিংদা হৱাই-চেংৱাই পীরিবা মমল, হায়বদি ইকোনোমিক কোস্ত অমসুং সেন্ত্রেল ইস্যু প্রাইস (সি.আই.পি.)গী খেন্নবা শেনফম, অসিবু এফ.সি.আই.দা ফুদ সবসিদী ওইনা অমুক হঞ্জিল্লি। দি.সি.পি. রাজ্যগী ওইনদি, রাজ্যশিংনা এন.এফ.এস.এ. অমসুং ও.দবল্যু.এস.কী মখাদা হৱাই-চেংৱাই লৈখিবা অমসুং য়েন্থোকখিবা চাংগী মখা পোন্না রাজ্য সরকারদা ফুদ সবসিদী হকথেংননা পী। এফ.সি.আই.না নন-দি.সি.পি. রাজ্যশিংদগী ফংখিবা হৱাই-চেংৱাইগী চাংগী মখা পোন্না এফ.সি.আই.না নন-দি.সি.পি. রাজ্যশিংদা মখা তানা ফন্দ পীথৈ। এন.এফ.এস.এ. অমসুং ও.দবল্যু.এস.কী মখাদা গেহু অমসুং চেং লৈবা অমসুং য়েন্থোক্নবা অমসুং ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক্তা হৱাই-চেংৱাইগী বফর স্তোক থমজিন্নবা ভারত সরকারগী খুৎলায় ওইরিবা দি.সি.পি. রাজ্য অমসুং এফ.সি.আই.দা সবসিদী অসি পীবনি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা এফ.সি.আই.না ২০২০-২১, ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩ (১২/৭/২০২২ ফাওবগী)দা রাজ্যশিংদা হৱাই-চেংৱাই পীবদা চঙখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-১দা পীরি।
মখা তাবা ওইনা, দি.সি.পি. রাজ্যশিংদা ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা ২০২০-২১, ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩ (১২/৭/২০২২ ফাওবগী)দা পীখিবা ফুদ সবসিদীগী অকুপ্পা মরোলসু এনেক্সর-২দা পীরি।
প্রোবিজনেল/এদভান্স ফুদ সবসিদী অসি দি.সি.পি. রাজ্যশিংদা মখোয়গী ক্বার্তরগী ক্লেম (লেপ্তনা চত্থরিবা থৌওং অমা ওইরিবা)দা য়ুম্ফম ওইদুনা থাদোকই। পনখ্রিবা স্কিম অসিগী মখাদা লৈবা হৱাই-চেংৱাই স্তোকশিংগী ওপনিং অমসুং ক্লোজিং বেলেন্স, লৈশিনবা, এলোকেত তৌবা অমসুং য়েন্থোকপগী চাং, এফ.সি.আই.গা অয়াবা অমা পুনরকপা, য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেত ফংলবা তুংদা, হৱাই-চেংৱাইগী ইকোনোমিক কোস্ত য়েংলবা মতুংদা ক্লেমশিং অসি প্রোসেস তৌবনি।
ভারত সরকারগী ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা রাজ্য সরকারশিংদা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা লৈবা মখোয়গী সবসিদী ক্লেমগী মাইয়োক্তা ফুদ সবসিদী লেপ্তনা পীদুনা লাকপনি।
এনেক্সর-১
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.দা এফ.সি.আই.দগী চঙখিবা শেনফম (লুপা করোরদা)
মথং-মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
(১২.০৭.২০২২ ফাওবগী)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৪,০৬৮.৪৬
৫,৩০৯.১৫
০.৫১
২
অন্দমান অমসুং নিকোবার
৯.৩৪
১১.৫৪
৩.৩২
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১২৮.৪২
১৬৩.৫৩
৬১.৮০
৪
অসম
৩,৮৬৫.৩৪
৪,৮৬০.১৯
১,৫০২.৪৩
৫
বিহার
১১,৫২৬.৭৮
১৪,৬৮৬.২২
৪,৮৪০.১৪
৬
চান্দিগর
২৭.৩৮
৩৬.৮১
১৭.৩৩
৭
ছতিসগর
৩,১৫১.০৭
৩,৯৭১.৭৪
১,৪৭৩.৬৭
৮
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমদি দামন অমসু দ্যু
৪১.৩১
৪৯.৭৪
১৭.৯০
৯
দিল্লী
৮৩৯.৪৭
১,০৮৮.০৩
৩৬৪.০৭
১০
গোৱা
৮১.১৪
১০৫.২৯
৩৯.০৬
১১
গুজরাত
৪,০০৬.৫৬
৫,৩৪৯.৬২
১,৯৫৪.৩৫
১২
হরিয়ানা
১,২৪০.৪৪
১,৫৫৮.৫৭
৫৪৪.০১
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৩৮৭.০২
৪৬৪.৫১
১৯২.৬৬
১৪
জম্মু অমসুং কশ্মির
১,০৫৯.২১
১,১৪৭.২৬
৩৭৭.৫১
১৫
ঝার্খন্দ
৩,৮০৭.৯৯
৪,৫৩৯.২১
১,১৪৮.৮১
১৬
কর্নাতকা
৬,১৬৬.২৯
৭,৯৫১.৯৬
২,৮৭২.৯২
১৭
কেরলা
২,২৫০.১৪
২,৮৭৬.২৪
১,০২৩.৯৪
১৮
লদাখ
২১.৩৯
২৪.৫৩
৮.৯৫
১৯
লক্ষদ্বীপ
৩.৪৪
৪.৩১
১.৬০
২০
মধ্য প্রদেশ
৬,৫৭৫.৭৯
৭,০৭২.২৩
২,৮১৫.০৩
২১
মহারাস্ত্রা
৮,৬৪৫.৩০
৯,৮৭৩.৩৪
২,৫৩২.৫৮
২২
মনিপুর
৩৮১.১০
৩৮১.০৯
১৩৫.৫৫
২৩
মেঘালয়
৩৩৮.০১
৪২৪.৪৮
১৬৮.০৩
২৪
মিজোরম
১০০.৫১
১৩২.২০
৪১.৫৭
২৫
নাগালেন্দ
২১৬.৯৬
২৭৭.৯১
১০৩.১১
২৬
ওরিশা
৪,৭৯৬.৭৪
৬,১২৪.০৬
২,৩০৬.৫৩
২৭
পুদুচেরী
৯৬.৩০
১১৫.১০
৩১.৩৮
২৮
পঞ্জাব
১,৫০৬.৪৩
১,৯৪৪.৮৩
৮৪২.৫৮
২৯
রাজস্থান
৪,৮২০.৯৫
৫,৭৬৭.৭৪
১,৮৫৪.৮০
৩০
সিক্কিম
৫৮.৮৫
৭৪.৪২
২৬.২৩
৩১
তমিল নাদু
৫,৫৬৩.৫৩
৬,৯৬৪.৭৪
২,৪২১.৯১
৩২
তেলঙ্গানা
২,৮৯৭.৯৮
৩,৭৯১.১৩
১,৪০৬.৫২
৩৩
ত্রিপুরা
৩৭৭.৭৪
৪৯১.৮৯
১৫৭.২৫
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১৯,৪৫৯.০৯
২২,২৫৪.৩৯
৪,৯০৩.৪৭
৩৫
উত্তরাখন্দ
৮৫২.২৬
৯৬৮.৬৪
৩৩৮.০৬
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গোল
৮,২৬৬.০৭
৯,৭০৩.৪৪
৩,৪৬৬.৫৭
অপুনবা
১০৭,৬৩৪.৮০
১৩০,৫৬০.০৮
৩৯,৯৯৬.১৫
*****
এনেক্সর-২
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা ১২.০৭.২০২২ ফাওবদা দি.এফ.পি.দি.না দি.সি.পি. রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোল
(লুপা করোরদা)
মথং-মনাও
রাজ্য মমিং
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
(১২.০৭.২২ ফাওবদা)
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা ১২.০৭.২২ ফাওবদা থাদোকখ্রবা ফন্দ
১
২
৩
৪=১+২+৩
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২৭৬৪.০৫
৩২৪৮.৯২
২৩৬.২০
৬২৪৯.১৭
২
বিহার
৭৩৭.৩৭
২৭৭৩.৬৪
১৪২৫.১৪
৪৯৩৬.১৫
৩
ছতিসগর
২৩৬৭.০৩
২৪৩৮.৫৩
-
৪৮০৫.৫৬
৪
গুজরাত
-
৭.১৩
-
৭.১৩
৫
মধ্য প্রদেশ
৩২০২.৫৫
৫০৮৪.৫২
১৪৩২.৯৩
৯৭২০.০০
৬
মহারাস্ত্রা
৯৮১.৬০
৮৭০.৪৫
২০৩.৭৫
২০৫৫.৮০
৭
ওরিশা
২৯৬৪.২০
২৬৭০.৯৮
৮১৭.৬২
৬৪৫২.৮০
৮
পঞ্জাব
৬৩.০৬
-
৬৩.০৬
৯
তেলঙ্গানা
২৩৫৭.৬৪
১২৯৬.৫১
৩৩৫.২৮
৩৯৮৯.৪৩
১০
উত্তরাখন্দ
৪৯২.৯৭
৩০১.২৯
৭৯৪.২৬
অপুনবা
১৫৯৩০.৪৭
১৮৬৯১.৯৭
৪৪৫০.৯২
৩৯০৭৩.৩৬

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Rs. 107,634.80 Crore in 2020-21, Rs. 130,560.08 Crore in 2021-22 and Rs. 39,996.15 Crore in 2022-23 (till 12th July) cost incurred by FCI on PMGKAY
Centre released Rs. 39073.36 Crore to DCP States under PMGKAY between 2020-2022 (till 12th July)
22 JUL 2022 5:11PM by PIB Delhi
The Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Ms. Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply to a question in Rajya Sabha today informed that the Department of Food and Public Distribution (DFPD) deals with the release of food subsidy to Food Corporation of India (FCI) and States which have adopted Decentralized Procurement (DCP). States are allocated food grains at subsidized rates under National Food Security Act, 2013 (NFSA) and Other Welfare Schemes (OWS). Difference between Economic Cost and Central Issue Price (CIP), at which food grains are issued to States, is reimbursed to FCI as food subsidy. In case of DCP States, food subsidy is directly released to States by Government of India for quantity of food grains procured and distributed by them under NFSA and Other Welfare Schemes. FCI further releases funds to Non-DCP States for quantum of food grains received by FCI from Non-DCP States. The subsidy is provided to DCP States and FCI, which is the instrument of the Government of India for procurement and distribution of wheat and rice under NFSA and Other Welfare Schemes and for maintaining the buffer stock of food grains as a measure of food security.
Cost incurred by Food Corporation of India on food grain issued to States under PMGKAY during the year 2020-21 and 2021-22 and 2022-23 (up to 12.07.2022) are enclosed at Annexure-I.
Further, details of food subsidy released to Decentralized Procurement (DCP) States by Department of Food & Public Distribution during 2020-21, 2021-22 and 2022-23 up to 12.07.2022 under PMGKAY are enclosed at Annexure-II.
The provisional/advance food subsidy is released to all (DCP) States on the basis of their quarterly claims which is an ongoing and continuous process. These claims are processed keeping in view the opening and closing balance of stocks, procurement, allocation and distribution of food grains, FCI’s reconciliation, Utilization Certificates received, Economic Cost of food grains etc., among others under the said scheme.
Department of Food & Public Distribution, Government of India has been continuously releasing amount of food subsidy to the States Government against their subsidy claims under PMGKAY.
*****
Annexure-I
Cost Incurred by FCI on PMGKAY (In Rs. Crore)
Sl. No.
State/UT
2020-21
2021-22
2022-23
(upto 12.07.2022)
1
Andhra Pradesh
4,068.46
5,309.15
0.51
2
Andman Nicobar
9.34
11.54
3.32
3
Arunachal Pradesh
128.42
163.53
61.80
4
Assam
3,865.34
4,860.19
1,502.43
5
Bihar
11,526.78
14,686.22
4,840.14
6
Chandigarh
27.38
36.81
17.33
7
Chattisgarh
3,151.07
3,971.74
1,473.67
8
Dadra Nagar Haveli & Daman DIU
41.31
49.74
17.90
9
Delhi
839.47
1,088.03
364.07
10
Goa
81.14
105.29
39.06
11
Gujarat
4,006.56
5,349.62
1,954.35
12
Haryana
1,240.44
1,558.57
544.01
13
Himachal Pradesh
387.02
464.51
192.66
14
J & K
1,059.21
1,147.26
377.51
15
Jharkhand
3,807.99
4,539.21
1,148.81
16
Karnataka
6,166.29
7,951.96
2,872.92
17
Kerala
2,250.14
2,876.24
1,023.94
18
Ladakh
21.39
24.53
8.95
19
Lakshadweep
3.44
4.31
1.60
20
Madhya Pradesh
6,575.79
7,072.23
2,815.03
21
Maharashtra
8,645.30
9,873.34
2,532.58
22
Manipur
381.10
381.09
135.55
23
Meghalaya
338.01
424.48
168.03
24
Mizoram
100.51
132.20
41.57
25
Nagaland
216.96
277.91
103.11
26
Odisha
4,796.74
6,124.06
2,306.53
27
Puduchery
96.30
115.10
31.38
28
Punjab
1,506.43
1,944.83
842.58
29
Rajasthan
4,820.95
5,767.74
1,854.80
30
Sikkim
58.85
74.42
26.23
31
Tamil Nadu
5,563.53
6,964.74
2,421.91
32
Telangana
2,897.98
3,791.13
1,406.52
33
Tripura
377.74
491.89
157.25
34
Uttar Pradesh
19,459.09
22,254.39
4,903.47
35
Uttarakhand
852.26
968.64
338.06
36
West Bengal
8,266.07
9,703.44
3,466.57
TOTAL
107,634.80
130,560.08
39,996.15
*****
Annexure-II
Details of funds released by DFPD to DCP States under PMGKAY as on 12.07.2022
(Rs. in Crores)
S. No.
Name of the State
2020-21
2021-22
2022-23
(as on 12.07.22)
Total fund released under PMGKAY as on 12.07.22
1
2
3
4=1+2+3
1
Andhra Pradesh
2764.05
3248.92
236.20
6249.17
2
Bihar
737.37
2773.64
1425.14
4936.15
3
Chhattisgarh
2367.03
2438.53
-
4805.56
4
Gujarat
-
7.13
-
7.13
5
Madhya Pradesh
3202.55
5084.52
1432.93
9720.00
6
Maharashtra
981.60
870.45
203.75
2055.80
7
Odisha
2964.20
2670.98
817.62
6452.80
8
Punjab
63.06
-
63.06
9
Telangana
2357.64
1296.51
335.28
3989.43
10
Uttarakhand
492.97
301.29
794.26
Total
15930.47
18691.97
4450.92
39073.36