Ministry of Women and Child Development
ADOPTION OF ORPHANED, ABANDONED AND SURRENDERED CHILDREN
22 JUL 2022 2:38PM by PIB Delhi
The Government has put in place a centralized online system called the Child Adoption Resource Information and Guidance System (CARINGS) for facilitating adoption of orphaned, abandoned and surrendered children under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act (JJ Act), 2015. The details of orphan children registered in the CARINGS portal over the last three years, State-wise is at Annexure-I.
Adoptions in the country are undertaken through the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act (JJ Act), 2015 and the Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956. The Ministry of Women and Child Development administers adoptions of orphaned, abandoned and surrendered children under the JJ Act, 2015. As per CARINGS, the number of orphaned, abandoned and surrendered children who have been adopted over the last three years (1st April 2019 – 31st March 2022), is as under:
Year
Male
Female
Total
Normal
Special Need
Normal
Special Need
2019-2020
1398
57
1936
110
3501
2020-2021
1258
109
1795
133
3295
2021-2022
1216
136
1617
206
3175
The waiting period for Prospective Adoptive Parents (PAPs) depends upon the availability of children for adoption from among the total orphaned, abandoned and surrendered children, and the preference of child by the PAPs.
As per the mandate of the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015 it is mandatory for every Child Care Institution (CCI) housing children in need of care and protection to be registered under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015. The CCIs are linked with the Specialised Adoption Agencies (SAAs) for reporting the children declared legally free for adoption. As per CARINGS, details of linkages of CCIs with SAAs are at Annexure-II.
Further, the State-wise details of Child Care Institutions (CCIs) registered under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015 (as on 30.09.2021) is at Annexure-III.
As per the Crime in India Report of the year 2018, 2019 and 2020 published by the National Crime Records Bureau (NCRB), State-wise details of cases of human trafficking of children, i.e., a person below the age of 18 years is at Annexure-IV.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.
****
BY
Annexure-I
STATE-WISE DETAILS OF ORPHAN CHILDREN REGISTERED IN THE CHILDADOPTION RESOURCE INFORMATION AND GUIDANCE SYSTEM (CARINGS) PORTAL OVER THE LAST THREE YEARS
Sl. No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
1
Andaman and Nicobar Island
0
0
0
2
Andhra Pradesh
35
5
4
3
Arunachal Pradesh
0
0
0
4
Assam
2
2
2
5
Bihar
27
15
14
6
Chandigarh
0
0
2
7
Chhattisgarh
18
15
21
8
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
0
0
9
Delhi
3
1
2
10
Goa
6
4
2
11
Gujarat
3
4
2
12
Haryana
3
4
1
13
Himachal Pradesh
2
0
3
14
Jammu and Kashmir
0
0
0
15
Jharkhand
6
2
8
16
Karnataka
6
7
9
17
Kerala
0
1
1
18
Ladakh
0
0
0
19
Lakshadweep
0
0
0
20
Madhya Pradesh
79
39
54
21
Maharashtra
16
78
11
22
Manipur
0
3
4
23
Meghalaya
0
0
0
24
Mizoram
0
2
0
25
Nagaland
0
0
0
26
Orissa
21
15
17
27
Pondicherry
0
0
0
28
Punjab
0
1
5
29
Rajasthan
11
5
8
30
Sikkim
0
0
0
31
Tamil Nadu
6
1
4
32
Telangana
2
3
5
33
Tripura
1
0
1
34
Uttar Pradesh
73
53
68
35
Uttarakhand
0
0
0
36
West Bengal
16
13
24
Total
336
273
272
Annexure-II
DETAILS OF LINKAGES OF CHILD CARE INSTITUTIONS (CCIs) WITH SPECIALISED ADOPTION AGENCIES (SAAs), AS PER CHILDADOPTION RESOURCE INFORMATION AND GUIDANCE SYSTEM (CARINGS) PORTAL (AS ON 13.07.2022)
Sl. No.
State
No. of registered SAAs
Total no. of CCIs registered
Total no. of CCIs linked
1
Andaman and Nicobar Island
2
1
0
2
Andhra Pradesh
14
873
871
3
Arunachal Pradesh
2
10
10
4
Assam
20
99
99
5
Bihar
26
45
44
6
Chandigarh
1
3
3
7
Chhattisgarh
13
54
52
8
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
1
0
0
9
Delhi
12
84
81
10
Goa
2
53
53
11
Gujarat
16
89
89
12
Haryana
8
58
54
13
Himachal Pradesh
1
38
37
14
Jammu and Kashmir
0
0
0
15
Jharkhand
12
87
87
16
Karnataka
34
858
816
17
Kerala
17
570
545
18
Ladakh
-
-
-
19
Lakshadweep
0
0
0
20
Madhya Pradesh
35
58
58
21
Maharashtra
56
598
558
22
Manipur
9
43
43
23
Meghalaya
6
75
73
24
Mizoram
7
33
33
25
Nagaland
4
50
50
26
Orissa
33
185
185
27
Pondicherry
3
45
8
28
Punjab
8
54
52
29
Rajasthan
35
110
107
30
Sikkim
3
21
21
31
Tamil Nadu
24
1219
1188
32
Telangana
12
332
331
33
Tripura
9
15
15
34
Uttar Pradesh
21
53
40
35
Uttarakhand
7
25
24
36
West Bengal
29
71
71
TOTAL
482
5909
5698
Annexure-III
STATE-WISE DETAILS OF CHILD CARE INSTITUTIONS (CCIs) REGISTERED UNDER THE JUVENILE JUSTICE (CARE AND PROTECTION OF CHILDREN) ACT, 2015 (AS ON 30.09.2021)
Sl. No.
Name of the State/UT
Total Number of CCIs
1
Andhra Pradesh
903
2
Arunachal Pradesh
17
3
Assam
105
4
Bihar
81
5
Chhattisgarh
91
6
Goa
54
7
Gujarat
125
8
Haryana
78
9
Himachal Pradesh
43
10
Jammu & Kashmir
101
11
Jharkhand
96
12
Karnataka
993
13
Kerala
741
14
Madhya Pradesh
118
15
Maharashtra
418
16
Manipur
142
17
Meghalaya
74
18
Mizoram
50
19
Nagaland
65
20
Orissa
238
21
Punjab
60
22
Rajasthan
229
23
Sikkim
23
24
Tamil Nadu
1087
25
Telangana
79
26
Tripura
40
27
Uttar Pradesh
132
28
Uttarakhand
53
29
West Bengal
109
30
Andaman & Nicobar Island
12
31
Chandigarh
7
32
Dadra Nagar Haveli and Daman & Diu
3
33
Delhi
94
34
Lakshadweep
0
35
Ladakh
14
36
Puducherry
50
Total
6525
Annexure-IV
STATE-WISE DETAILS OF CASES OF HUMAN TRAFFICKING OF CHILDREN, (A PERSON BELOW THE AGE OF 18 YEARS) FOR THE YEAR 2018, 2019 AND 2020
S. No.
State
2018
2019
2020
1
Andhra Pradesh
16
18
23
2
Arunachal Pradesh
3
4
13
3
Assam
187*
80
84
4
Bihar
539
294
123
5
Chhattisgarh
101
113
35
6
Goa
9
2
1
7
Gujarat
1
2
65
8
Haryana
26
6
7
9
Himachal Pradesh
3
1
2
10
Jharkhand
331*
172
114
11
Karnataka
8
42
2
12
Kerala
145
177
184
13
Madhya Pradesh
73
123
79
14
Maharashtra
73
95
49
15
Manipur
2
5
4
16
Meghalaya
22
30
1
17
Mizoram
2
25
0
18
Nagaland
0
2
0
19
Odisha
131
202
159
20
Punjab
20
9
65
21
Rajasthan
373
653
815
22
Sikkim
2
0
2
23
Tamil Nadu
8
43
24
24
Telangana
8
71
32
25
Tripura
1
1
2
26
Uttar Pradesh
41
32
61
27
Uttarakhand
18
16
9
28
West Bengal
159
159
53
29
A & N Islands
0
0
0
30
Chandigarh
0
1
3
31
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0
0
2
32
Delhi UT
531
536
202
33
Jammu & Kashmir
1
0
2
34
Ladakh
0
0
0
35
Lakshadweep
0
0
0
36
Puducherry
0
0
5
TOTAL
2834
2914
2222
*Due to non-receipt of data from Assam and Jharkhand for 2018, data furnished for 2017 has been used.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
মমা-মপা লৈত্রবা, হুন্দোকপীরবা অমসুং সরেন্দর তৌদুনা লৈবা অঙাংশিং য়োকপা
22 JUL 2022 2:38PM by PIB Imphal
সরকারনা জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত (জে.জে. এক্ত), ২০১৫গী মখাদা মমা-মপা লৈত্রবা, হুন্দোকপীরবা অমসুং সরেন্দর তৌদুনা লৈবা অঙাংশিং য়োকপগী খুদোংচাবা পীনবা চাইল্দ এদোপ্সন রিসোর্স ইনফোর্মেসন এন্দ গাইদেন্স সিস্তেম (কেরিংস) কৌবা সেন্ত্রেলাইজ ওনলাইন সিস্তেম অমা থমখি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা কেরিংস পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখিবা মমা-মপা লৈত্রবা অঙাংশিংগী অকুপ্পা ৱারোল রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা এনেক্সর-Iদা পীরি।
লৈবাক অসিদা অঙাং য়োকপগী থৌওং অসি জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত (জে.জে. এক্ত), ২০১৫গী অমসুং হিন্দু এদোপ্সনস এন্দ মেন্তেনেন্স এক্ত, ১৯৫৬কী খুত্থাংদা পাঙথোকই। নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না মমা-মপা লৈত্রবা, হুন্দোকপীরবা অমসুং সরেন্দর তৌদুনা লৈবা অঙাংশিং য়োকপগী থৌওং অসি জে.জে. এক্ত, ২০১৫গী মখাদা য়েংশিল্লি। কেরিংসকী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি অহুম (এপ্রিল ১, ২০১৯ – মার্চ ৩১, ২০২২) অসিদা য়োকখিবা মমা-মপা লৈত্রবা, হুন্দোকপীরবা অমসুং সরেন্দর তৌদুনা লৈবা অঙাংশিংগী মশিং অসি মখাদা পীরি:
চহি
নুপা
নুপী
অপুনবা
নোর্মেল
স্পেসিএল নীদ
নোর্মেল
স্পেসিএল নীদ
২০১৯-২০২০
১৩৯৮
৫৭
১৯৩৬
১১০
৩৫০১
২০২০-২০২১
১২৫৮
১০৯
১৭৯৫
১৩৩
৩২৯৫
২০২১-২০২২
১২১৬
১৩৬
১৬১৭
২০৬
৩১৭৫
প্রোস্পেক্তিব এদোপ্তিব পেরেন্তস (পি.এ.পি.শিং)গী ঙাইবগী মতম অসি মমা-মপা লৈত্রবা, হুন্দোকপীরবা অমসুং সরেন্দর তৌদুনা লৈবা অপুনবা অঙাংশিংগী মরক্তা অঙাং লৈবা-লৈতবা অমসুং পি.এ.পি.শিংনা পাম্বা অঙাং অদুগী মখা পোল্লি।
জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত, ২০১৫গী মেন্দেৎ মতুং ইন্না য়েংশিনবীবা অমসুং ঙাকশেল মথৌ তাবা অঙাংশিং থম্লিবা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসন (সি.সি.আই.)না জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত, ২০১৫গী মখাদা রেজিস্তর শোইদনা রেজিস্তর তৌবা তাই। অঙাংশিং অসি য়োক্নবগীদমক আইন্না অয়াবা পীরে হায়না লাউথোক্নবা সি.সি.আই.শিং অসি স্পেসিএলাইজ এদোপ্সন এজেন্সীশিং (এস.এ.এ.শিং)গা লিঙ্ক তৌই। কেরিংসকী মতুং ইন্না এস.এস.এ.শিংগা লিঙ্ক তৌবা সি.সি.আই.আই.শিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIদা পীরি। মখা তানা জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত, ২০১৫গী (৩০.০৯.২০২১ ফাওবদা) মখাদা রেজিস্তর তৌখিবা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং (সি.সি.আই.শিং)গী ওইনা রাজ্য-রাজ্যগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-IIIদা পীরি।
নেস্নেল ক্রাইম রেকোর্দস ব্যুরো (এন.সি.আর.বি.)না ফোঙবা ইং কুমজা ২০১৮, ২০১৯ অমসুং ২০২০গী ক্রাইম ইন ইন্দিয়া রিপোর্তকী মতুং ইন্না রাজ্য-রাজ্যদা থেংনখিবা অঙাংশিং হায়বদি চহি ১৮গী মখাগী মীওইশিং হ্যুমেন ত্রাফিকিং তৌবগী কেসশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-IVদা পীরি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর-I
হৌখিবা চহি অহুমদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা চাইল্দ এদোপ্সন রিসোর্স ইনফোর্মেসন এন্দ গাইদেন্স সিস্তেম (কেরিংস) পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখিবা মমা-মপা লৈত্রবা অঙাংশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
০
০
০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৩৫
৫
৪
৩
অরুনাচল প্রদেশ
০
০
০
৪
অসাম
২
২
২
৫
বিহার
২৭
১৫
১৪
৬
চন্দিগর
০
০
২
৭
ছত্তিশগর
১৮
১৫
২১
৮
দামন অমসুং দ্যু অমসুং দ্রদা অমসুং নগর হভেলি
০
০
০
৯
দিল্লী
৩
১
২
১০
গোৱা
৬
৪
২
১১
গুজরাত
৩
৪
২
১২
হরিয়ানা
৩
৪
১
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২
০
৩
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
০
০
০
১৫
ঝারখন্দ
৬
২
৮
১৬
কর্নাতকা
৬
৭
৯
১৭
কেরেলা
০
১
১
১৮
লদাখ
০
০
০
১৯
লক্ষদীপ
০
০
০
২০
মৈধ্য প্রদেশ
৭৯
৩৯
৫৪
২১
মহারাস্ত্র
১৬
৭৮
১১
২২
মনিপুর
০
৩
৪
২৩
মেঘালয়
০
০
০
২৪
মিজোরাম
০
২
০
২৫
নগালেন্দ
০
০
০
২৬
ওরিশা
২১
১৫
১৭
২৭
পুদুচেরী
০
০
০
২৮
পঞ্জাব
০
১
৫
২৯
রাজস্থান
১১
৫
৮
৩০
সিক্কিম
০
০
০
৩১
তমিল নাদু
৬
১
৪
৩২
তেলঙ্গনা
২
৩
৫
৩৩
ত্রিপুরা
১
০
১
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৭৩
৫৩
৬৮
৩৫
উত্তরাখন্দ
০
০
০
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গল
১৬
১৩
২৪
অপুনবা
৩৩৬
২৭৩
২৭২
এনেক্সর-II
চাইল্দ এদোপ্সন রিসোর্স ইনফোর্মেসন এন্দ গাইদেন্স সিস্তেম (কেরিংস) পোর্তেলগী মতুং ইন্না স্পেসিএলাইজ এদোপ্সন এজেন্সীশিং (এস.এস.এ.শিং)গা লিঙ্ক তৌবা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং (সি.সি.আই.শিং)গী অকুপ্পা ৱারোল (১৩.০৭.২০২২ ফাওবদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
এস.এস.এ.শিংগা রেজিস্তর তৌখিবা মশিং
সি.সি.আই.শিংগী অপুনবা রেজিস্তর তৌখিবা মশিং
লিঙ্ক তৌখিবা সি.সি.আই.শিংগী অপুনবা মশিং
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
২
১
০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৪
৮৭৩
৮৭১
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২
১০
১০
৪
অসাম
২০
৯৯
৯৯
৫
বিহার
২৬
৪৫
৪৪
৬
চন্দিগর
১
৩
৩
৭
ছত্তিসগর
১৩
৫৪
৫২
৮
দামন অমসুং দ্যু অমসুং দ্রদা অমসুং নগর হভেলি
১
০
০
৯
দিল্লী
১২
৮৪
৮১
১০
গোৱা
২
৫৩
৫৩
১১
গুজরাত
১৬
৮৯
৮৯
১২
হরিয়ানা
৮
৫৮
৫৪
১৩
হিমাচল প্রদেশ
১
৩৮
৩৭
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
০
০
০
১৫
ঝারখন্দ
১২
৮৭
৮৭
১৬
কর্নাতকা
৩৪
৮৫৮
৮১৬
১৭
কেরেলা
১৭
৫৭০
৫৪৫
১৮
লদাখ
-
-
-
১৯
লক্ষদীপ
০
০
০
২০
মৈধ্য প্রদেশ
৩৫
৫৮
৫৮
২১
মহারাস্ত্র
৫৬
৫৯৮
৫৫৮
২২
মনিপুর
৯
৪৩
৪৩
২৩
মেঘালয়
৬
৭৫
৭৩
২৪
মিজোরাম
৭
৩৩
৩৩
২৫
নগালেন্দ
৪
৫০
৫০
২৬
ওরিশা
৩৩
১৮৫
১৮৫
২৭
পুদুচেরী
৩
৪৫
৮
২৮
পঞ্জাব
৮
৫৪
৫২
২৯
রাজস্থান
৩৫
১১০
১০৭
৩০
সিক্কিম
৩
২১
২১
৩১
তমিল নাদু
২৪
১২১৯
১১৮৮
৩২
তেলঙ্গনা
১২
৩৩২
৩৩১
৩৩
ত্রিপুরা
৯
১৫
১৫
৩৪
উত্তর প্রদেশ
২১
৫৩
৪০
৩৫
উত্তরাখন্দ
৭
২৫
২৪
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গল
২৯
৭১
৭১
অপুনবা
৪৮২
৫৯০৯
৫৬৯৮
এনেক্সর-III
জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিলদ্রেন) এক্ত (জে.জে. এক্ত), ২০১৫গী মখাদা রেজিস্তর তৌখিবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা চাইল্দ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং (সি.সি.আই.শিং)গী অকুপ্পা ৱারোল (৩০.০৯.২০২১ ফাওবদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
সি.সি.আই.শিংগী অপুনবা মশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৯০৩
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৭
৩
অসাম
১০৫
৪
বিহার
৮১
৫
ছত্তিশগর
৯১
৬
গোৱা
৫৪
৭
গুজরাত
১২৫
৮
হরিয়ানা
৭৮
৯
হিমাচল প্রদেশ
৪৩
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১০১
১১
ঝারখন্দ
৯৬
১২
কর্নাতকা
৯৯৩
১৩
কেরেলা
৭৪১
১৪
মৈধ্য প্রদেশ
১১৮
১৫
মহারাস্ত্র
৪১৮
১৬
মনিপুর
১৪২
১৭
মেঘালয়
৭৪
১৮
মিজোরাম
৫০
১৯
নগালেন্দ
৬৫
২০
ওরিশা
২৩৮
২১
পুদুচেরী
৬০
২২
রাজস্থান
২২৯
২৩
সিক্কিম
২৩
২৪
তমিল নাদু
১০৮৭
২৫
তেলঙ্গনা
৭৯
২৬
ত্রিপুরা
৪০
২৭
উত্তর প্রদেশ
১৩২
২৮
উত্তরাখন্দ
৫৩
২৯
নোংচুপ বেঙ্গল
১০৯
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
১২
৩১
চন্দিগর
৭
৩২
দামন অমসুং দ্যু অমসুং নগর হভেলি
৩
৩৩
দিল্লী
৯৪
৩৪
লক্ষদীপ
০
৩৫
লদাখ
১৪
৩৬
পুদুচেরী
৫০
অপুনবা
৬৫২৫
এনেক্সর-IV
ইং কুমজা ২০১৮, ২০১৯ অমসুং ২০২০দা অঙাংশিং (চহি ১৮গী মখাগী মীওই) হ্যুমেন ত্রাফিকিং তৌবগী কেসশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী অকুপ্পা ৱারোল
সিরিএল মশিং
রাজ্য
২০১৮
২০১৯
২০২০
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৬
১৮
২৩
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩
৪
১৩
৩
অসাম
১৮৭*
৮০
৮৪
৪
বিহার
৫৩৯
২৯৪
১২৩
৫
ছত্তিশগর
১০১
১১৩
৩৫
৬
গোৱা
৯
২
১
৭
গুজরাত
১
২
৬৫
৮
হরিয়ানা
২৬
৬
৭
৯
হিমাচল প্রদেশ
৩
১
২
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৩৩১*
১৭২
১১৪
১১
ঝারখন্দ
৮
৪২
২
১২
কর্নাতকা
১৪৫
১৭৭
১৮৪
১৩
কেরেলা
৭৩
১২৩
৭৯
১৪
মৈধ্য প্রদেশ
৭৩
৯৫
৪৯
১৫
মহারাস্ত্র
২
৫
৪
১৬
মনিপুর
২২
৩০
১
১৭
মেঘালয়
২
২৫
০
১৮
মিজোরাম
০
২
০
১৯
নগালেন্দ
১৩১
২০২
১৫৯
২০
ওরিশা
২০
৯
৬৫
২১
পুদুচেরী
৩৭৩
৬৫৩
৮১৫
২২
রাজস্থান
২
০
২
২৩
সিক্কিম
৮
৪৩
২৪
২৪
তমিল নাদু
৮
৭১
৩২
২৫
তেলঙ্গনা
১
১
২
২৬
ত্রিপুরা
৪১
৩২
৬১
২৭
উত্তর প্রদেশ
১৮
১৬
৯
২৮
উত্তরাখন্দ
১৫৯
১৫৯
৫৩
২৯
নোংচুপ বেঙ্গল
০
০
০
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
০
১
৩
৩১
চন্দিগর
০
০
২
৩২
দামন অমসুং দ্যু অমসুং নগর হভেলি
৫৩১
৫৩৬
২০২
৩৩
দিল্লী
১
০
২
৩৪
লক্ষদীপ
০
০
০
৩৫
লদাখ
০
০
০
৩৬
পুদুচেরী
০
০
৫
অপুনবা
২৮৩৪
২৯১৪
২২২২
* ২০১৮গী ওইনা অসাম অমসুং ঝারখন্দদগী দেতা ফংখিদবনা মরম ওইদুনা ২০১৭তা পীরকখিবা দেতা শীজিন্নখি।