Ministry of Development of North-East Region
Human Development Index (HDI) in NER
21 JUL 2022 2:59PM by PIB Delhi
Government of India has accorded top priority for the development of North Eastern Region. In all, 55 non-exempted Central Ministries/Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in North Eastern Region (NER). The Central Government Ministries / Departments have spent Rs. 3,36,640.97 crore under 10% GBS since 2014-15 to 2021-22 for the development of North Eastern Region. Within this, the 10% GBS expenditure by Central Ministries/ Departments in NER in 2021-22 was Rs.70,874.32 crore. In 2022-23, the Budget Estimate for 10% GBS expenditure by Central Ministries/ Departments in NER is Rs.76,040.07 crore.
However, in collaboration with NITI Aayog, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has prepared the comprehensive NER District SDG (Sustainable Development Goal) Index. The NER District SDG Index (Baseline Report 2021-22) measures and ranks districts of the 8 NE States on social, human, economic, infrastructural and environmental dimensions of development. This is the first time that this Index has been prepared at District level in India. The NER District SDG Index is a tool to not only closely monitor the efforts, achievements and highlight critical gaps in the region, but also helps as a useful trigger for ramping up targeted development initiatives by the Central and State Governments.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.দা হ্যুমেন দেভেলপমেন্ত ইন্দেক্স (ঐচ.দি.আই.)
21 JUL 2022 2:59PM by PIB Imphal
ভারত লৈঙাক্না অৱাং নোংপোক লমদম চাওখৎহন্নবা খুজিন থৌরাংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। পুন্না নন-এগজেম্পতেদ কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ৫৫না মখোয়গী সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিমগী গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্তকী (জি.বি.এস.) য়ামদ্রবদা ১০%দ অৱাং নোংপোক লমদমদা (এন.ই.আর.) থাদদবা য়াদে‍। অৱাং নোংপোক লমদম চাওখৎহন্নবগীদমক ২০১৪-১৫দগী হৌরগা ২০২১-২২ ফাওবদা কেন্দ্র লৈঙাক্কী মন্ত্রালয়শিং / দিপার্তমেন্তশিংনা ১০% জি.বি.এস.কী মখাদা লুপা করোর ৩,৩৬,৬৪০.৯৭ থাদখ্রে‍। মসিগী মনুংদা ২০২১-২২দা এন.ই.আর.দা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংনা ১০% জি.বি.এস.কী মখাদা থাদখিবা শেন্ফম লুপা করোর ৭০,৮৭৪.৩২নি‍। ২০২২-২৩দা এন.ই.আর.দা থাগদবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগী ১০% জি.বি.এস.গী বজেৎ এস্তিমেত অসি লুপা করোর ৭৬,০৪০.০৭ ওইগনি‍।
অদুম ওইনমক, নিতি অয়োগকা খুৎশম্নরগা, মিনিস্ত্রী ওফ দেভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এম.দোনর)না মপুং ফারবা এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. (সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল) ইন্দেক্স শেম্লে‍। এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. ইন্দেক্স (বেজলাইন রিপোর্ত ২০২১-২২)না অৱাং নোংপোক স্তেত ৮গী দিস্ত্রিক্তশিংবু খুন্নাইগী, মীওইবগী, শেন্মিৎলোনগী মচাক মথুম অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফীভমগী ওইবা চাওখৎপগী মশকশিংদা ওন্দুনা রেঙ্ক খায়দোকই‍। অসিগুম্বা ইন্দেক্স অসি দিস্ত্রিক্তক্কী থাক্তা পায়খৎপা ভারত্তা অহানবনি‍। এন.ই.আর. দিস্ত্রিক্ত এস.দি.জি. গোল অসি লমদম অসিগী হোৎনরিবশিং, মায় পাক্লবশিং অমসুং মরুওইবা শোত্থহৌরিবশিং নীংথিনা য়েংশিন্নবা খুৎলায় অমা ওইবখক নত্তনা, কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক্না পায়খৎপা পান্দম নাইবা চাউখৎ থৌরাংশিং খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবগী মচাক অমা ওইনসু মতেং পাংলি‍।
ৱাফম অসি দেভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।