কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
লৈবাক শিনবা থুংবগী দিজিতেল আউতরিচ
20 JUL 2022 3:14PM by PIB Imphal
তেলিকোম রেগ্যুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (ত্রাই)না জনুৱারী ১০, ২০২২দা ফোঙবা খ্বাইদগী নৌবা রিপোর্ত, “দি ইন্দিয়ন তেলিকোম সর্ভিসেস পরফোর্মেন্স ইন্দিকেতর”গী মতুং ইন্না, লৈবাক্কী ওইনা সেপ্তেম্বর, ২০২১গী অরোইবদা লৈরিবা খুঙ্গং অমসুং অর্বানগী ইন্তর্নেত সবস্ক্রাইবর মশিং অসি মথংশিৎনা মিলিয়ন ৩৩৬.৬০ অমসুং মিলিয়ন ৪৯৭.৬৯নি হায়রি।
লৈবাক অসিগী দিজিতেল আউতরিচ হেনগৎহন্নবা মখাগী খোঙথাংশিং সরকারনা পায়খৎখ্রেঃ
১) মোবাইল/ব্রোদবেন্দ/ইন্তর্নেত সর্ভিস য়ৌদবা লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংদা সরকার অমসুং তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদর (তি.এস.পি.)শিংনা হায়রিবা সর্ভিসশিং অসি তাঙ্কক নাইনা য়ৌহল্লি। য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দ (য়ু.এস.ও.এফ.)না ফন্দিং তৌদুনা সর্ভিস য়ৌদবা লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংদা তাৱর খিন্দুনা মোবাইল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা সরকারগী স্কিম কয়া অমা লৈ, অমসুং মখোয়শিং অদুদি কম্প্রিহেন্সিব তেলিকোম দিভেলপমেন্ত প্লান ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল.দবল্যু.ই.) এফেক্তেদ এরিয়া স্কিম, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত স্কিম, কম্প্রিহেন্সিব তেলিকোম দিভেলপমেন্ত প্লান ফোর আইলেন্দনচিংবনি।
২) লৈবাক্কী গ্রাম পঞ্চায়ত (জি.পি.) খুদিংদা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী পীনবা ভারতনেত প্রোজেক্ত অসি তাঙ্কক নাইনা থবক ওইনা পাংথোক্লি। ভারতনেতকী মখাদা শেমখিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা ব্রোদবেন্দ/ইন্তর্নেত সর্ভিস পীনবগীদমক্তা শিজিন্নবা য়াহল্লি। ভারতনেতকী পাক চাউবা অসি লৈবাক্কী জি.পি.শিংদগী হেন্দোক্তুনা মী তাবা খুঙ্গং খুদিংদা হন্দক্তা য়ৌহনখ্রে।
নেস্নেল ব্রোদবেন্দ মিসন (এন.বি.এম.) অসি দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপবু খোঙজেল য়াঙখৎহনবা, দিজিতেল দিভাইদ লৈহন্দবা, দিজিতেল ইম্পাৱরমেন্ত অমসুং ইনক্লুজন লৈহন্নবা তেংবাংবা, অমসুং মীপুম খুদিংদা ব্রোদবেন্দ ফংহনবগী পান্দমগা লোয়ননা দিসেম্বর ১৭, ২০১৯দা হৌদোকখিবনি।
পব্লিক ৱাই-ফাইগী খুদোংচাবা পীবগী খুত্থাংদা ব্রোদবেন্দ শিজিন্নবগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী ৱাইয়র্লেস এক্সেস নেতৱর্ক ইন্তর্ফেস (পি.এম.-দবল্যু.এ.এন.আই.) ফ্রেমৱর্ক হৌদোকখি। পি.এম.-দবল্যু.এ.এন.আই. ফ্রেমৱর্ক্না দিস্ত্রিব্যুতেদ আর্কিতেকচর অমসুং মথৌ কয়া কাঙলুপ থুগাইবগী খুত্থাংদা ব্রোদবেন্দ পীবা ঙমহল্লি। ফ্রেমৱর্ক অসিগী মখাদা এন্তাইতীশিংনা সরকারদা ফী পীবা নত্ত্রগা পর্মিত লৌবগী মথৌ তাহন্দে। হায়রিবা থৌওং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং pmwani.gov.in হায়রিবা ৱেবসাইত অসিদা ফংগনি।
লাইসেন্স পায়রবা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা মখোয়গী ব্যুজিনেস প্লানশিংগী মখা পোন্না লৈবাক্কী খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমশিংদা ব্রোদবেন্দ সর্ভিস পীরি। অদুবু, লৈবাক্কী খুঙ্গং অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা ব্রোদবেন্দ সর্ভিস পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক্তা য়ু.এস.ও.এফ.না শৌগৎপা সরকারগী তোঙানবা স্কিম কয়া অমা লৈরি, মসিদা মখোয়না হৌখিবা চহি ৫গী অপুনবা ফন্দ খাক্তুনা থমখিবনি অমসুং চৎলিবা চহিসিগী ওইনা ফেব্রুৱারী ২০২২ ফাওবগী চাউরাকপা লুপা করোর ৩১৫২৯ লৈখ্রবনি।
রাজস্থানগী ওইনদি, ভারতনেত প্রোজেক্তকী মথক্তা, রাজ্যসিগী ইন্তর্নেত/ব্রোদবেন্দ হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা য়ু.এস.ও.এফ.কী মখাদা সরকারগী ওইবা মখাদা পীরিবা স্কিমশিং লৈরিঃ
১) সর্ভিস য়ৌদবা খুঙ্গং, ঙমখৈগী মফম অমসুং রাজস্থান য়াওনা তোঙানবা রাজ্যশিংগী অহেনবা মিৎয়েং থম্বা মফম ৩৫৪দা মোবাইল কন্নেক্তিবিতী য়ৌহনবা।
২) রাজস্থান য়াওনা সর্ভিস ফংদবা রাজ্য মরিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী সর্ভিস য়ৌদ্রিবা খুঙ্গং ৫০২দা ৪জি. মোবাইল কন্নেক্তিবিতী য়ৌহনবা।
ৱাফম অসি কম্ম্যুনিকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী দেবুসিনহ চৌহান্না ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Communications
Digital outreach across the Country
20 JUL 2022 3:14PM by PIB Delhi
As per latest “The Indian Telecom Services Performance Indicators” reports released by Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) dated 10th January, 2022, internet subscribers in rural and urban areas of the country are 336.60 million and 497.69 million respectively at the end of September, 2021.
Following steps have been taken by the Government for enhancing digital outreach in the country:
1. Mobile/Broadband/Internet services are provided in a phased manner by the Government and Telecom Services Provider (TSPs) in the uncovered villages of the country. The Government, with funding from Universal Service Obligation Fund (USOF), has schemes namely Comprehensive Telecom Development Plan for North Eastern Region, Left Wing Extremism (LWE) Affected Area schemes, Aspirational Districts Schemes, Comprehensive Telecom Development Plan for Islands, etc. to extend mobile connectivity through setting up of towers in the uncovered villages of the country.
2. BharatNet project is implemented in a phased manner to provide broadband connectivity to all Gram Panchayats (GPs) in the country. The infrastructure created under BharatNet project can be utilized by Service providers, for provisioning of broadband/internet services. The scope of BharatNet has been recently extended up to all inhabited villages beyond GPs in the country.
National Broadband Mission (NBM) was launched on 17th December 2019 with a vision to fast-track growth of digital communications infrastructure, bridge the digital divide, facilitate digital empowerment and inclusion, and provide affordable and universal access of broadband for all.
To enhance proliferation of broadband services through public Wifi, Prime Minister Wireless Access Network Interface (PM-WANI) framework has been introduced. The PM-WANI framework enables provision of broadband through a distributed architecture and unbundling of functions. Under this framework entities are neither required to take any license nor pay any fee to the Government. The details of the same are available at website pmwani.gov.in
Licensed Service providers provide broadband services in urban and rural areas of the country as per their business plans. However, for expansion of broadband services in rural and remote areas of the country, there are various Government schemes with the support from Universal Service Obligation Fund (USOF) under which total fund earmarked/disbursed for last 5 years and current year till February, 2022 is about 31529 Cr.
In addition to BharatNet project in Rajasthan, the Government has following schemes under USOF for enhancing internet/broadband in the state:
1. Provision of mobile connectivity in 354 uncovered villages, Border area & other priority areasof various states including Rajasthan.
2. Provision of 4G mobile connectivity in 502 uncovered villages of Aspirational Districts in four States including Rajasthan.
This information was given by the Minister of State for Communications, Shri Devusinh Chauhan in a written reply to a question in Lok Sabha today.