Ministry of Cooperation
FUNCTIONING OF MULTI-STATES COOPERATIVE SOCIETIES
19 JUL 2022 6:37PM by PIB Delhi
The State/UT-wise list of Multi-State Cooperative Societies registered as on 30 June, 2022 is given below, out of which eighty-one societies are under liquidation and year-wise (2001 to 2021):
S. No.
State/UT Name
Societies Registered
Societies Under Liquidation
1.
ANDHRA PRADESH
22
4
2.
ARUNACHAL PRADESH
1
-
3.
ASSAM
6
-
4.
BIHAR
19
-
5.
CHANDIGARH
1
1
6.
CHHATTISGARH
8
-
7.
DADRA AND NAGAR HAVELI
1
-
8.
GOA
1
1
9.
GUJARAT
42
4
10.
HARAYANA
17
-
11.
HIMACHAL PRADESH
1
-
12.
JAMMU AND KASHMIR
2
-
13.
JHARKHAND
8
1
14.
KARNATAKA
29
-
15.
KERALA
25
-
16.
MADHYA PRADESH
29
-
17.
MAHARASHTRA
655
15
18.
MANIPUR
3
-
19.
NAGALAND
1
-
20
NEW DELHI
159
10
21.
ODISHA
19
11
22.
PONDICHERRY
5
-
23.
PUNJAB
23
1
24.
RAJASTHAN
72
15
25.
SIKKIM
1
-
26.
TAMIL NADU
123
4
27.
TELANGANA
8
-
28.
UTTAR PRADESH
154
9
29.
UTTARAKHAND
4
-
30.
WEST BENGAL
69
5
Total
1508
81
Year-wise list of Multi-State Cooperative Societies registered is given below:
S. No.
Year
Societies Registered
1.
2001
20
2.
2002
15
3.
2003
16
4.
2004
35
5.
2005
28
6.
2006
15
7.
2007
16
8.
2008
31
9.
2009
33
10.
2010
54
11.
2011
95
12.
2012
247
13.
2013
194
14.
2014
250
15.
2015
83
16.
2016
19
17.
2017
7
18.
2018
8
19.
2019
9
20
2020
10
21.
2021
13
One society, namely, Gramin Kisan Vikas Seva Multipurpose Cooperative Society Ltd was registered in Jaunpur District of Uttar Pradesh in 2013.
As per the provisions of the Multi State Cooperative Societies Act, 2002 and rules made thereunder, every multi-State cooperative society shall have one principal place of business which shall be the registered office of the society. The registered address of a society can be anywhere in the country as specified in its bye-laws.
The list of new Multi-State co-operative societies that were registered after the formation of Ministry of Cooperation, State-wise as on 30 June, 2022 is given below:
S. No.
State/UT Name
Societies
1.
ANDHRA PRADESH
1
2.
ARUNACHAL PRADESH
-
3.
ASSAM
-
4.
BIHAR
-
5.
CHANDIGARH
-
6.
CHHATTISGARH
-
7.
DADRA AND NAGAR HAVELI
-
8.
GOA
-
9.
GUJARAT
3
10.
HARAYANA
1
11.
HIMACHAL PRADESH
-
12.
JAMMU AND KASHMIR
1
13.
JHARKHAND
-
14.
KARNATAKA
-
15.
KERALA
4
16.
MADHYA PRADESH
1
17.
MAHARASHTRA
17
18.
MANIPUR
2
19.
NAGALAND
-
20
NEW DELHI
2
21.
ODISHA
-
22.
PONDICHERRY
-
23.
PUNJAB
-
24.
RAJASTHAN
-
25.
SIKKIM
-
26.
TAMIL NADU
1
27.
TELANGANA
1
28.
UTTAR PRADESH
5
29.
UTTARAKHAND
-
30.
WEST BENGAL
-
Total
39
As per record, eighty-one multi-state Cooperative Societies are under liquidation in which process of winding up have been initiated.
As and when instances of irregularities in any Multi-State co-operative society (MSCS) come to notice, action is taken under the relevant provisions of Multi State Cooperative Societies Act, 2002 and rules made thereunder. Further, powers of inspection of the MSCS have been delegated to the Registrar of Cooperative Societies of all States/ UTs under section 108 of MSCS Act 2002.
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to question in the Lok Sabha today.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
মলতি-স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মথৌ পাংথোকপা
19 JUL 2022 6:37PM by PIB Imphal
জুন ৩০, ২০২২ ফাওবদা রেজিস্তর তৌখ্রবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইবা মলতি-স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মরোল মখাদা পীরি, মসিগী মনুংদগী সোসাইতী ৮১দি লিক্বিদেসনগী মনুংদা লৈরি।
মথং মনাও.
রাজ্য/য়ু.তি.
রেজিস্তর তৌরবা সোসাইতীশিং
লিক্বিদেসন তৌরবা সোসাইতীশিং
১.
আন্ধ্র প্রদেশ
২২
৪
২.
অরুনাচল প্রদেশ
১
-
৩.
অসম
6
-
৪.
বিহার
১৯
-
৫.
চান্দিগর
১
১
6.
ছতিসগর
8
-
৭.
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
১
-
8.
গোৱা
১
১
৯.
গুজরাত
৪২
৪
১০.
হরিয়ানা
১৭
-
১১.
হিমাচল প্রদেশ
১
-
১২.
জম্মু অমসুং কশ্মির
২
-
১৩.
ঝার্খন্দ
8
১
১৪.
কর্নাতকা
২৯
-
১৫.
কেরলা
২৫
-
১6.
মধ্য প্রদেশ
২৯
-
১৭.
মহারাস্ত্রা
6৫৫
১৫
১8.
মনিপুর
৩
-
১৯.
নাগালেন্দ
১
-
২০
নই দিল্লী
১৫৯
১০
২১.
ওরিশা
১৯
১১
২২.
পোন্দিচেরী
৫
-
২৩.
পঞ্জাব
২৩
১
২৪.
রাজস্থান
৭২
১৫
২৫.
সিক্কিম
১
-
২6.
তমিল নাদু
১২৩
৪
২৭.
তেলঙ্গানা
8
-
২8.
উত্তর প্রদেশ
১৫৪
৯
২৯.
উত্তরাখন্দ
৪
-
৩০.
নোংচুপ বেঙ্গোল
6৯
৫
অপুনবা
১৫০8
8১
চহিগী ওইনা রেজিস্তর তৌখিবা মলতি-স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
চহি
রেজিস্তর তৌখিবা সোসাইতী
১.
২০০১
২০
২.
২০০২
১৫
৩.
২০০৩
১6
৪.
২০০৪
৩৫
৫.
২০০৫
২8
6.
২০০6
১৫
৭.
২০০৭
১6
8.
২০০8
৩১
৯.
২০০৯
৩৩
১০.
২০১০
৫৪
১১.
২০১১
৯৫
১২.
২০১২
২৪৭
১৩.
২০১৩
১৯৪
১৪.
২০১৪
২৫০
১৫.
২০১৫
8৩
১6.
২০১6
১৯
১৭.
২০১৭
৭
১8.
২০১8
8
১৯.
২০১৯
৯
২০
২০২০
১০
২১.
২০২১
১৩
সোসাইতী অমা, মিং ওইনা পল্লবদা, গ্রামিন কিসান বিকাস সেবা মলতিপর্পজ কো-ওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ অসি উত্তর প্রদেশকী জোনপুর জিলাদা ইং ২০১৩দা রেজিস্তর তৌখিবনি।
মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী এক্ত, ২০০২ অমসুং মসিগী মখাদা শেমখিবা রুলশিংগী কাঙলোনগী মখা পোন্না, মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী পুম্নমক্না ব্যুজিনেসকী মপুং ওইবা এদ্রেস অমখক লৈগদবনি অমসুং মদুনা সোসাইতী অসিগী রেজিস্তর তৌরবা ওফিস ওইগদবনি। মসিগী বাই-লোদা পনবগী মতুং ইন্না, সোসাইতী অমগী রেজিস্তর তৌরবা এদ্রেস অসি লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা ওইবা য়াই।
কোওপরেসন মন্ত্রালয় শেম্লবা তুংদা জুন ৩০, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা রেজিস্তর তৌখিবা রাজ্যশিংগী মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী পরিং মখাদা পীরি।
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
সোসাইতীশিং
১.
আন্ধ্র প্রদেশ
১
২.
অরুনাচল প্রদেশ
-
৩.
অসম
-
৪.
বিহার
-
৫.
চান্দিগর
-
6.
ছতিসগর
-
৭.
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
-
8.
গোৱা
-
৯.
গুজরাত
৩
১০.
হরিয়ানা
১
১১.
হিমাচল প্রদেশ
-
১২.
জম্মু অমসুং কশ্মির
১
১৩.
ঝার্খন্দ
-
১৪.
কর্নাতকা
-
১৫.
কেরলা
৪
১6.
মধ্য প্রদেশ
১
১৭.
মহারাস্ত্রা
১৭
১8.
মনিপুর
২
১৯.
নাগালেন্দ
-
২০
নই দিল্লী
২
২১.
ওরিশা
-
২২.
পোন্দিচেরী
-
২৩.
পঞ্জাব
-
২৪.
রাজস্থান
-
২৫.
সিক্কিম
-
২6.
তমিল নাদু
১
২৭.
তেলঙ্গানা
১
২8.
উত্তর প্রদেশ
৫
২৯.
উত্তরাখন্দ
-
৩০.
নোংচুপ বেঙ্গোল
-
Total
৩৯
রেকোর্দকী মতুং ইন্না, মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী ৮১দি লিক্বিদেসনগী মখাদা লৈরে অমসুং লোইশিনবগী থবকসু হৌখ্রে।
মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী (এম.এস.সি.এস.) অমা হেক্তদা থবক-থৌরম কাঙলোন নাইদবগী ফিভম হেক লাকপা মতমদা, মলতি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী এক্ত, ২০০২ অমসুং মসিগী মখাদা শেমখিবা রুলগী মরী লৈনবা কাঙলোনগী মতুং ইন্না এক্সন পায়খৎপা হৌই। মখা তারকপদা, এম.এস.সি.এস. ইন্সপেক্সন তৌবগী শক্তিবু এম.এস.সি.এস. এক্ত, ২০০২গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী রেজিস্ত্রারদা শিন্নৈ।
ৱাফম অসি কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।