Ministry of Social Justice & Empowerment
IMPLEMENTATION OF NATIONAL OVERSEAS SCHOLARSHIPS
19 JUL 2022 4:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Social Justice & Empowerment has been implementing the following Overseas Scholarship schemes:-
1. National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS)
2. National Overseas Scholarship for Students with Disabilities
The total number of scholarships available and awarded since 2014, gender-wise, course-wise and year-wise is at Annexure I. The total number of applications received by the Government for the National Overseas Scholarship Scheme from 2014 is at Annexure-II.
All the available scholarship slots have been duly filled under the NOS scheme. The vacant slots for the years 2014-15 and 2015-16 were carried forward and were subsequently filled during the S.Y 2016-17 and 2017-18. Less number of applications received under National Overseas Scholarship for disabled students as many were not meeting the eligibility criteria like age, marks resulting in underutilization of available scholarship berths for consecutive years.
Annexure I
A. Department of Social Justice & Empowerment
1. National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS).
The total number of scholarships available and awarded since 2014, gender-wise, course-wise and year-wise is as under:
S NO.
Year
Stipulated No.of Slots
Candidates Selected
Gender Wise
Field wise
Male
Female
Engineering and Management
Pure Science and Applied Science
Agricultural Science and Medicine
International Commerce, Accounting Finance
Humanities & Social Science
1
2014-15
100
59
47
12
36
09
06
02
06
2
2015-16
100
50
34
16
36
06
03
00
05
3
2016-17
100
108*
72
36
51
18
11
08
20
4
2017-18
100
183*
136
47
106
25
07
03
42
5
2018-19
100
100
65
35
52
10
05
11
22
6
2019-20
100
100
70
30
70
13
07
02
08
7
2020-21
100
100
69
31
61
24
07
01
07#
8
2021-22
125
125
86
39
#Field wise distribution of seats has been done away with from 2020-21.
9
2022-23
125
125
89
36
* vacant slots of previous years were carried over
B. Department of Empowerment of Persons with Disabilities (D/o EPwD)
1. National Overseas Scholarship for Students with Disabilities
Total number of scholarships awarded course-wise and gender-wise since 2016-17
S N.
Course of Study
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Total
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
1
Engineering and Management
4
0
4
2
3
0
4
0
4
0
6
0
25
2
2
Pure Science & Applied Science
1
0
0
0
1
0
0
1
0
1
0
2
2
4
3
Agriculture Science and Medicine
1
0
1
0
0
0
0
0
0
0
1
0
3
0
4
Commerce, Accounting and Finance
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
5
Humanities, Social Science including Law & Fine Arts
1
0
0
0
1
0
1
1
1
0
3
1
7
2
Total
7
0
5
2
5
0
5
2
5
1
10
3
37
8
Grand Total
7
7
5
7
6
13
45
Annexure II
A. Department of Social Justice & Empowerment
The total number of applications received by the Government for the National Overseas scholarship Scheme for SC etc. students (NOS) from 2014.
S.No
Selection Year
Applications Received
1
2014-15
123
2
2015-16
132
3
2016-17
535
4
2017-18
487
5
2018-19
379
6
2019-20
461
7
2020-21
596
8
2021-22
462
9
2022-23
498
Details in respect of the total applications received gender-wise and course-wise are not maintained.
B. Department of Empowerment of Persons with Disabilities (D/o EPwD)
1. Total number of applications received under National Overseas Scholarship for Students with Disabilities since 2016 course-wise and gender-wise
S.N.
Course of Study
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Total
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
1
Engineering and Management
3
1
4
2
3
0
4
0
4
2
9
0
27
5
2
Pure Science & Applied Science
3
1
1
0
0
0
0
1
0
1
1
2
5
5
3
Agriculture Science and Medicine
1
1
1
0
1
0
0
0
0
0
1
1
4
2
4
Commerce, Accounting and Finance
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
0
1
0
5
Humanities, Social Science including Law & Fine Arts
3
1
2
0
1
0
2
1
2
1
3
1
13
4
Total
10
4
8
2
5
0
6
2
6
4
15
4
50
16
Grand Total
14
10
5
8
10
19
66
This information was given by the Minister of State for Social Justice & Empowerment, Shri A. Narayanaswamy in a written reply in the Lok Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
19 JUL 2022 4:21PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌখি:-
- এস.সি.নচিংবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিম (এন.ও.এস.)
- মীমান্নদ্রবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিম
২০১৪দগী হৌনা জেন্দর, কোর্স অমসুং চহিগী ওইনা পীথখিবা স্কোলরশিপশিংগী অপুনবা মশিং এনেক্সর-Iদা পীরি। ২০১৪দগী হৌদুনা নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিমগীদমক সরকারদা লাকখিবা অপুনবা এপ্লিকেসন মশিং এনেক্সর-IIদা পীরি।
লৈরিবা স্কোলরশিপ স্লোৎ পুম্নমক এন.ও.এস. স্কিমগী মখাদা নীংথিনা মেনশিনখি। ২০১৪-১৫ অমসুং ২০১৫-১৬কী ভেকেন্ত স্লোৎ অসি য়েংখি অমসুং এস.ৱাই. ২০৬-১৭ অমসুং ২০১৭-১৮দা মেনশিনখি। মীমান্নদ্রবা মহৈরোয়শিংগী ওইনা চহি, মার্কশিংগুম্বা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া থুংদবনা মরম ওইদুনা নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপকী মখাদা এপ্লিকেসন মশিং য়াম্না লাকখিদবনা মরম ওইদুনা লৈরিবা স্কোলরশিপকী বর্থশিং মথংগী চহিদা শীজিন্ননবা খাক্তুনা থম্মি।
এনেক্সর I
A. দিপার্তমেন্ত ওফ সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্ত
- এস.সি.নচিংবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিম (এন.ও.এস.)
২০১৪দগী হৌনা জেন্দর, কোর্স অমসুং চহিগী ওইনা পীথখিবা স্কোলরশিপশিংগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
চহি
পান্নখিবা স্লোতশিংগী মশিং
খনখিবা কেন্দিদেৎ
জেন্দরগী মতুং ইন্না
ফিল্দগী মতুং ইন্না
নুপা
নুপী
ইঞ্জিনীয়রিং এন্দ মেনেজমেন্ত
প্যুর সাইন্স এন্দ এপ্লাইদ সাইন্স
এগ্রিকলচরেল সাইন্স এন্দ মেদিসিন
ইন্তর্নেস্নেল কম্মর্স, একাউন্তিং ফাইনান্স
হ্যুমেনিতিজ এন্দ সোসিএল সাইন্স
১
২০১৪-১৫
১০০
৫৯
৪৭
১২
৩৬
০৯
০৬
০২
০৬
২
২০১৫-১৬
১০০
৫০
৩৪
১৬
৩৬
০৬
০৩
০০
০৫
৩
২০১৬-১৭
১০০
১০৮*
৭২
৩৬
৫১
১৮
১১
০৮
২০
৪
২০১৭-১৮
১০০
১৮৩*
১৩৬
৪৭
১০৬
২৫
০৭
০৩
৪২
৫
২০১৮-১৯
১০০
১০০
৬৫
৩৫
৫২
১০
০৫
১১
২২
৬
২০১৯-২০
১০০
১০০
৭০
৩০
৭০
১৩
০৭
০২
০৮
৭
২০২০-২১
১০০
১০০
৬৯
৩১
৬১
২৪
০৭
০১
০৭#
৮
২০২১-২২
১২৫
১২৫
৮৬
৩৯
# ২০২০-২১দগী ফিল্দগী মতুং ইন্না সীতশিং শেমখি
৯
২০২২-২৩
১২৫
১২৫
৮৯
৩৬
* মমাং চহিগী ভেকেন্ত স্লোৎশিং হাপচিনখি
B. দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (দি/০ ই.পি.দবল্যু.দি.)
মীমান্নদ্রবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিম
২০১৬-১৭দগী কোর্স অমসুং জেন্দরগী মতুং ইন্না পীখিবা স্কোলরশিপশিংগী অপুনবা মশিং
সিরিএল মশিং
তমখিবা কোর্স
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
Total
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
১
ইঞ্জিনীয়রিং এন্দ মেনেজমেন্ত
৪
০
৪
২
৩
০
৪
০
৪
০
৬
০
২৫
২
২
প্যুর সাইন্স এন্দ এপ্লাইদ সাইন্স
১
০
০
০
১
০
০
১
০
১
০
২
২
৪
৩
এগ্রিকলচর সাইন্স এন্দ মেদিসিন
১
০
১
০
০
০
০
০
০
০
১
০
৩
০
৪
কম্মর্স, একাউন্তিং এন্দ ফাইনান্স
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
৫
লো অমসুং ফাইন আর্তস য়াওনা হ্যুমেনিতীজ,সোসিএল সাইন্স
১
০
০
০
১
০
১
১
১
০
৩
১
৭
২
অপুনবা
৭
০
৫
২
৫
০
৫
২
৫
১
১০
৩
৩৭
৮
পুল্লপকী অপুনবা
৭
৭
৫
৭
৬
১৩
৪৫
এনেক্সর II
A. দিপার্তমেন্ত ওফ সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্ত
২০১৪দগী হৌনা এস.সি.নচিংবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিম (এন.ও.এস.)গীদমক সরকারদা লাকখিবা স্কোলরশিপশিংগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
খনখিবা চহি
লাকখিবা এপ্লিকেসনশিং
১
২০১৪-১৫
১২৩
২
২০১৫-১৬
১৩২
৩
২০১৬-১৭
৫৩৫
৪
২০১৭-১৮
৪৮৭
৫
২০১৮-১৯
৩৭৯
৬
২০১৯-২০
৪৬১
৭
২০২০-২১
৫৯৬
৮
২০২১-২২
৪৬২
৯
২০২২-২৩
৪৯৮
জেন্দর অমসুং কোর্সকী মতুংদা ইন্না লাকখিবা অপুনবা এপ্লিকেসনগী অকুপ্পা মরোলদি থমদে।
B. দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (দি/০ ই.পি.দবল্যু.দি.)
২০১৬দগী হৌনা কোর্স অমসুং জেন্দরগী মতুং ইন্না মীমান্নদ্রবা মহৈরোয়শিংগীদমক নেস্নেল ওভরসীজ স্কোলরশিপ স্কিমগী মখঅদা লাকখিবা স্কোলরশিপশিংগী অপুনবা মশিং
সিরিএল মশিং
তমখিবা কোর্স
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
Total
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
১
ইঞ্জিনীয়রিং এন্দ মেনেজমেন্ত
৩
১
৪
২
৩
০
৪
০
৪
২
৯
০
২৭
৫
২
প্যুর সাইন্স এন্দ এপ্লাইদ সাইন্স
৩
১
১
০
০
০
০
১
০
১
১
২
৫
৫
৩
এগ্রিকলচর সাইন্স এন্দ মেদিসিন
১
১
১
০
১
০
০
০
০
০
১
১
৪
২
৪
কম্মর্স, একাউন্তিং এন্দ ফাইনান্স
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
১
০
১
০
৫
লো অমসুং ফাইন আর্তস য়াওনা হ্যুমেনিতীজ,সোসিএল সাইন্স
৩
১
২
০
১
০
২
১
২
১
৩
১
১৩
৪
অপুনবা
১০
৪
৮
২
৫
০
৬
২
৬
৪
১৫
৪
৫০
১৬
পুল্লপকী অপুনবা
১৪
১০
৫
৮
১০
১৯
৬৬
ই-পাউ অসি সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱর্মেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এ. নারায়ানাস্বামীনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।