প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভরানসীদা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
07 JUL 2022 8:43PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, মফমসিগী মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজী, মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী খোঙলোই ধর্মেন্দ্র প্রধানজী, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী দ্রফাতিং কম্মিতীগী চেয়রমেন কে. কস্তুরিরঙ্গনজী, সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রী, থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা ভাইস চান্সেল্লর খুদিং, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী দাইরেক্তর, একাদমিসিয়ন, মহৈরোই অমদি ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
‘অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম’ অসি লৈবাক্না নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মমাংদা মরু ওইবা য়ুনিভর্সিতী কয়া হৌদোকখিবা মদুগুম্বা শেংলবা মফমদা পাংথোক্লি। লৈবাক্না নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিঙৈ মতমদা ঙসিগী সামাগমসু পাংথোক্লি। অমৃত কাল অসিদা লৈবাক্কী অমৃত ৱারেপ কয়া মঙফাওনহনবগী থৌদাং কয়া ঐখোয়গী এজুকেসন সীস্তেমদা লৈ, ঐখোয়গী হৌরক্লিবা নহারোলশিংগী চারোন শুরোন্দা লৈ। ঐখোয়গী উপানিশদশিংদসু অসুম্না হায়বীরম্মি – বিদ্যা অমৃতম অশ্রীতে। মসিনা হায়বদি, মহৈ-মশিং খক্তনা ঐখোয়দা অমৃত পীগনি হায়বনি। কাশীবু মোক্স নগরী হায়বগী মরমদি এজুকেসনগী রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন কয়া মফমসিদা পাংথোকপা মতমদা, মফমসিদগী থোকখিবা মীপুম খুদিংনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী হীরমদা মাইকৈ পীবা ঙমগনি হায়বগীনি। ঐহাক্না ঙসিগী তাঞ্জা অসিদা মহামনা মালিবিয়জীগী খুয়াখাদা চঙজদুনা থৌরম অসিগীদমক্তা অদোম খুদিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজবগা লোয়ননা পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক কাশীগী এম.পি.নি। অদোম্না কাশীদা লাকপীরিবনিনা ঐহাক্না অদোমগী হোস্তসু ওইরিবনি। অদোম অসিগী ঐহাক্কী মীথুংলেন্নি। মীপুম খুদিংনা অদোমগী নুংঙাইনবা শীন-লাঙবনি, পুম্নমক অসিদা অদোমগী মফমদা খুদোংচাবা অমত্তা নংহল্লোই হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। মফুফাওবদা করিগুম্বা অৱাৎ-অপা লৈরবদি, মদু ঐহাক্কী অশোইবনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্না ঙাকপীগনি হায়না মাংজৌননা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থৌরম অমা য়াওরুরবা তুংদা মফমসিদা অমুক য়ৌরকপনি। মিদ দে মীলগীদমক্তা মফমদুদা সেন্ত্রেলাইজ কিৎচনগী থবক কয়া পায়খৎহৌরি। মফমদুদা ঐহাক্না সরকারগী স্কুলদা তম্বা চহি ১০-১২গী অঙাংশিংগা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংজরকখি। মখোয়গী মফমদগী ৱাফম কয়া তারগা লাকপনি, অদোমগী মফমদা ৱারী কয়া তমগে খল্লগা লাক্লিবনি। অদুগা ঐহাক্না ঙসি উন্নরকখিবা অঙাংশিংগী ওজাশিংগা মথং লাকপদা শোইদনা উন্নবা পামগনি। ঐহাক্কী ইফমদা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন করিগীদমক্তা লাক্লিবনো হায়বা অদোম্না খনবা ঙম্লমগনি। শুপ্নগী মিনিৎ ১০-১৫ খক উন্ন্রকপা মতমদা মখোয়গী তেলেন্তনা ঐহাক্কী পুক্নিং মপুং ওইনা শুমহৎখি। সরকার স্কুলদা তম্বা অচম্বা ইমুংগী অঙাংশিংনা মশাগী তেলেন্ততা অশুক য়াম্না থাজবা লৈবসিদা ঐহাক্তি য়াম্না ঙকখ্রে। মখোয়দা লৈরিবা তেলেন্তশিং অদু অদোমগী ইচা-ইশুদা লৈরবদি, অদোমগী ইমুংদা মীওই লাকপা খুদিংগী মমাংদা অদোম্না মখোয়বু শোইদনা পুথোক্নীংগনি। ঐহাক্না হায়জনীংবদি, হৌজিক্কী চারোন-শুরোনশিংনা লৈরিবা মতিক-মগুন অসিগা লোয়ননা মখোয়না অদোম্না হৌজিক লৈরিবা থাক্তা য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়দি ইন্সতিত্যুসন্দা লৈররোই, মখোয়না ইন্সতিত্যুসন ওইনা শেম্লগনি, অদোম্না ফিভম অসিবুদি উবদি ফংলরোই, অদুবু মখোয়না অসিগুম্বা মতম অমা শোইদনা পুরকপা ঙমগনি। মখোয়গী পুক্নিং হন্থনগদবা ফিভম লৈহন্দবা হায়বসি অদোমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং ওইরবনি, অমসুং হৌজিক্কী থৌরমগী মনুং চন্না মথংগী নুমিৎ নিনি-হুম্নিদা খন্ন-নৈনগদৌরিবা ৱাফমশিংনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অনৌবা মাইকৈ পীগনি হায়বগী ঐহাক্না চাউনা থাজবা থম্মি।
মরুপশিং,
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মরু ওইবা পান্দমদি এজুকেসনবু অখুবা ৱাখল্লোন্দগী পুথোক্লক্তুনা ২১শুবা চহি-চাগী মতমগা চুনবা ৱাখল্লোনগা অমত্তা ওইহনবনি হায়বসি অদোম খুদিংনা খঙলবনি। লৈবাক অসিদা হী-শিংবগী অৱাৎপা অমত্তা লৈরমদে। অদুবু লাইবক থীবদি, ঐখোয়গী মফমসিদা এজুকেসন হায়বদি থবক ফংনবা পাম্বৈ অমনি হায়বগী পথাপ অমা শেম্নীরম্লিবা অসিনি। মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা ব্রিতিশশিংনা মখোয়গী সেবা তৌনবা অমসুং মখোয়গী তঙাই ফদবা ফংনবগীদমক্তা মসিগুম্বা পথাপ অসি শেম্লম্বনি। নীংতম্বা ফংলবা তুংদা, মসিগুম্বা ফিভমদা অহোংবা খরদি লাকখি, অদুবু অচৌবা অওনবা অমা পুরক্কদবদি য়াম্না ৱাৎলি। অদুবু ব্রিতিশশিংনা শেম্লম্বা এজুকেসন সীস্তেম অসি ভারতকী ইথোসকী শরুক কৈদৌনুংদা ওইরমদে অমসুং ওইবসু কৌদৌনুংদা ওইবা য়ারোই। ঐখোয়না লৈবাক্কী অরিবা মতমদা ইয়েংলুবা মতমদা, ঐখোয়গী লমদমসিদা এজুকেসনগী তোঙান-তোঙানবা মখল লৈরম্মি। অদুগা বনারস, ঐহাক্কী কাশীদি হায়রিবসি ময়েক লারবা খুদম্নি। মফমসিদা অফবা গুরুকুল অমসুং মহৈ-মশিং ইন্সতিত্যুসন অফবা কয়া লৈরম্বনা বনারসপু লৌশিংগী ময়োল ওইহল্লম্বা নত্তে, ম্ফমসিগী লৌশিং অমসুং এজুকেসন্না মলতি-দাইমেন্সনেল ওইরম্বগীদমক্তা মফমসিনা লৌশিংগী ময়োল ওইরম্লিবনি। এজুকেসন্দা দাইবর্সিতী লৈবমক অসিনা এজুকেসনগী ইথিল ফংফম ওইফম থোক্লিবনি। ঐখোয়না দিগ্রী পায়বা নহাখক শেমগদবা নত্তে, লৈবাকপু মাংজিল থানা পুনবগীদমক্তা তঙাই ফদবা হ্যুমেন রিসোর্স খুদিং পীবা ঙমগদবা এজুকেসন সীস্তেম অমা লৈবাক্কী মফমদা পীগদবনি। ৱারেপ অসিবু ঐখোয়গী ওজা অমসুং এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা লমজিংগদবনি। ঐখোয়গী ওজাশিংনা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন ইন্দুনা চৎলবা মতমদা, লৈবাক্কী নহারোল অমসুং মহৈরোইশিংনা কান্নবা ফংবগুম্না লাক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংসু হায়রিবা কান্নবসি ফংদৌরিবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ভারত শেম্নবগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা, মতমগা চুনবা খুদোংচাবা শেম্বগী তঙাই ফদবা চাউনা লৈ। মমাংদা খল্লমদবা কয়ানা ঙসিগী অশেংবা ওইরে। কোরোনাগুম্বা চাউরবা লাইচত্তগী ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা থোক্লকপদা নত্তনা ঙসিদি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী য়াঙনা শাহৌ লৌরিবা শেন্মিৎলোনগী মনুংসু চল্লে। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেম ওইরে। সরকার খক্তনা থবক পুম্নমক পাংথোক্লম্বা স্পেস তেক্নোলোজীগুম্বা সেক্তরশিংদা হৌজিক্তি প্রাইভেত প্লেয়রশিংগী খুত্থাংদা নহারোলশিংগী অনৌবা মালেম অমা শেম্লে। লৈবাক্কী ইচানুপী অমসুং নুপীশিংগীদমক্তা থোং থিংলম্বা সেক্তর খুদিংমক্না ঙসিদি ঐখোয়গী নুপীমচাশিংগী তেলেন্তশিংগী খুদম মীয়ামদা পীরিবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী অপাম্বনা মসিগুম্বা মতোউ ওইরবা, লৈবাক্কী খোঙজেলনা অসুম্না য়াঙলবা, অদু ওইরবদি, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী চাউখৎনবা ঐখোয়না মখোয়দা শক্তি হাপ্পা তাবনি। অঙাং অমনা করম্বা মাইকৈদা চৎকনি হায়বদি হৌজিক ফাওবদি স্কুল, কোলেজ অমসুং লাইরিক্না লেপ্লম্বনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতুংদা নহারোলশিংগী থৌদাং হেনগৎলবনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী থৌদাংসু মান্ননা হেনগৎলবনি, নহারোলশিংগী অনীংবা অপাম্ববু ঐখোয়না লেপ্তনা পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি, মখোয়গী অপাম্বা খঙগদবনি, মতমদুদা ঐখোয়না মখোয়গীদমক্তা করি-করম্বা মওংদা হোৎনবীগনি হায়বা খঙবা ঙমগনি। মখোয়গী অপাম্বা খঙদনা মখোয়গী মফমদা মসিমা তৌগদবনি হায়না নমশিনবগী মতম লোইরবনি। ঐখোয়না ৱাফম অসি মতম পুম্বদা নীংশিংগদবনি। মান্নবা এজুকেসন, ইন্সতিত্যুসনগী মান্নবা পথাপ অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স শেমগৎনীংবগী মান্নবা ৱাখল্লোন ঐখোয়দা লৈগদবনি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা স্কিল লৈবা, প্রেক্তিকেল অমসুং কালক্যুলেতিব ওইনবা, এজুকেসন পোলিসীনা মসিগীদমক্তা ফম্বাক শেম্লি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী থা লোইশিল্লকপা, জুলাই ২৯দা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী চহি ২ মপুং ফারগনি। ধর্মেন্দ্রজীনা হৌজিক্তা হায়খিবগুম্না, পোলিসী অসি পাক চাউনা হোৎনরবা তুংদা শেমখিবনি। কস্তুরিরঙ্গনজীনা নীংথিনা লমজিংবীখি, অদুনবু থৌওং অসি মায় পাকপা ঙম্লিবনি। দাইবর্সিতী য়াম্না লৈবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা পোলিসী অসিবু তরাম্না ওক্লিবসি, মায় পাকপগী চাউরবা মখল অমনি। য়াম্না চাউবা মায় পাকপনি। মসিগী অখন্নবা মতৌদা অমুক য়েংসি, মসি শেম্বদা পাংথোকখিবা ব্রেনস্তোর্মিং কয়ানি, অদুগা সরকারগী ওইবা মহৌশাগী ৱাখলদি, করিগুম্বা দোক্যুমেন্ত অমা শেম-শাবা লোইরবা তুংদা দোক্যুমেন্ত অসিবু অদুম্নমক থাদোক্তুনা থম্নৈ, মীওই অমা অনিদা শিন্নরগা থাদোকই। দোক্যুমেন্ত অসিনা মতম খরদি তেবলগী মগুন ঙাকই। তেবলদগী হেক থোকখবগা অতোপ্পা দোক্যুমেন্ত অমনা অদুমক মহুৎ শিনখি। মদুদা ৱাফম খুদিংমক লোইশিল্লে। মসিগী মতাংদা অদোমসু খঙলবনি, মফমসিদা তিল্লিবা মীপুম খুদিংনা খঙলবনি। অদুবু, ঐখোয়না অসুম্না ওইহনখিদে। ঐখোয়না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীবু মীকুপ খুদিং হিংহন্দুনা থমখি। ঐহাক ইশামকসু তেল্লবা চহি ২গী মতমদা য়ামদ্রবদা সেমিনার ২৫দা শরুক য়াখ্রে। সেমিনার খুদিংদা ঐহাক্না মান্নবা হীরমগী মতাংদা ৱাফম থমখিবনি। মসিগী রিপোর্ত পীরবা তুংদা কস্তুরিরঙ্গন মশমক্না লেপ্তনা খন্ন-নৈনদুনা লৈখিবনি, মফম খুদিংগী মীয়ামগা ৱা তান্নখিবনি। মসিগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্তুনা, মসিগী পান্দমগী মতাংদা মীয়ামদা পাউদমদুনা, মরী লৈনবা ই-পাউ খুদিংমক পীনবা মহাক্না হোৎনখিবনি। অপুনবা সরকারগী বিভাগ পুম্নমক্না চহি ৩০গী মতুংদা লাকপা মসিগুম্বা দোক্যুমেন্তপু মাঙখিদনবা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাকখিবনি। অদোম্না পোলিসী অসিগী লমাই খুদিংমক পারবসু, নুমিৎ নিনি-হুম্নি খন্ন-নৈনবা মতমদা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া লাক্কনি, অনৌবা থোউওং কয়া পায়খৎপা য়াগনি হায়বা খঙলক্কনি। মরম অদুনা, ইশাগী য়ুনিভর্সিতী মনুংদসু মরী লৈনবা ব্রেন্সতোর্মিং পাংথোক্নবা থৌরাং শীনগদবনি। মফমসিদগী অদোম্না ৱাফম কয়া তারগা হনখিগদবা নত্তে। অদোমগী লোয়নরিবা অদোমগী মরুপ-মপাংশিংসু হীরম অসিগী মরী লৈননা খন্ন-নৈনহল্লু, মতমদুদা কান্নবা কয়া ফংবা ঙম্লক্কনি। মসিবু চৎনহনবদা থেংনবা শিংনবা খুদিংবু ঐখোয়না নীংথিনা খঙবগী মথৌ তাই।
মরুপশিং,
থবক অমা পাংথোক্কে হায়না ঐখোয়না মাইপুনবা মতমদা মদুগী ৱারোইশিনসু মথন্নতা অদুমক লাকচগনি। শিংনবনি খন্দুনা ঐহাক করি তৌসিগে, করিগী মাইপুনরিবনো খল্লবদি, কৈদৌনুংদা ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লোই। মরুপশিং, লৈবাক্না চহিশিং অসিদা পোলিসী অসিবু চৎনহন্নবা মশক থোকপা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে। মসিগী মনুংদা এক্সেস, ক্বালিতী অমসুং ফ্যুচর রেদিনেসকুম্বা মরু ওইবা হীরমশিংদা পাংথোকখিবা ৱর্কশোপ কয়ানা মতেং য়াম্না পাংখি। লৈবাক অমসুং মালেমগী একাদমিসিয়নশিংগা ৱারী শাখিবা, লৈবাক্কী এজুকেসন মন্ত্রীগা ঐহাক ইশামক্কা ৱারী শাখিবা, একাদমিকশিংগা ৱারী শাখিবা, ময়াম অসিনসু থৌওং অসিবু খোঙজেল য়াঙনা পাংথোকপদা তেংবাংখি। ঐখোয়গী ধর্মেন্দ্রজীনা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা লৈবাক শিনবা থুংবগী এজুকেসন মন্ত্রীশিংবু কৌখিবনি। অদোমগা লোয়ননা খন্নরিবা অসিগুম্না মখোয়গসু ৱাফম কয়া খন্ন-নৈনখিবনি। পোলিসী অসিবু চাম্মদা চাম্মগী চাংদা মতৌ করম্না মায় পাক্না চৎনহনসিগে হায়না লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লিবনি। রাজ্য সরকারশিংনসু মখোয়গী অঙম্বা থাক্তা মশক থোকপা অমসুং মরু ওইবা খোঙথাং কয়া পায়খৎনরি। হোৎনজমন কয়া অসিগী মহৈ ওইনা ঙসিদি লৈবাক্কী নহারোলশিংনা অসিগুম্বা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসিগী শরুক ওইরিবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগীদমক্তা লৈবাক অসিগী এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরবু চাউনা শেমগৎপগী থবক পায়খৎলি। লৈবাক অসিদা অনৌবা কোলেজ, আই.আই.তি., আই.আই.এম. কয়া হাংলক্লে। ইং ২০১৪দগী হৌদুনা মেদিকেল কোলেজকী মশিংদা চাউরাকপা ৫৫%গী চাংদা হেনগৎলে। য়ুনিভর্সিতীশিংগী কম্মন এন্ত্রান্স তেস্ত (সি.য়ু.ই.তি.)না য়ুনিভর্সিতীদা মিং চনবদা লাইহনবগা লোয়ননা মান্নবা খুদোংচাবা পীরগনি। মসিগা মান্নবা তোঙানবা রিফোর্ম কয়াসু পাংথোক্লি। লৈবাক্কী মসিগুম্বা হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, মালেমগী য়ুনিভর্সিতী রেঙ্কিংদা ভারতকী য়ুনিভর্সিতী মশিংসু তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লি। মসিগী অহোংবা অসি হৌরকপদা ঙাইরিবনি। মসিদা ঐখোয়না শাংলবা খোঙচৎ অমা চৎকদৌবা লৈরি।
মরুপশিং,
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা ইমা লোলদা মহৈ তম্বগী লম্বী হাংদোকপসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। থৌওং অসিগী মনুং চনবা ওইনা, সংস্কৃতকুম্বা অরিবা লোলবু চাউখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। ঙসিগী থৌরম অসিদসু, সংস্কৃতকা মরী লৈনবা মীওইশিংগী অখন্নবা থৌরাং শীনবগী শক্তম ঐহাক্না উবা ফংলি। কাশীগী লমদমদগী হৌদোক্লিবা অনৌবা খোঙচৎ অসিনা ভারতকী লোল অমসুং অপাম্বশিংবু অনৌবা শক্তি পীবদা তেংবাংগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ভারতনা এজুকেসনগী মতাংদা মালেমগী ওইবা মরু ওইবা ময়োল অমা ওইরকপা য়াগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ভারত অসি মালেমগী নহারোলশিংগী এজুকেসনগী মরী লৈনবা পন্থুংফম অমা ওইবা য়াবতা নত্তনা, মালেমগী লৈবাক অমা হেক্তদা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈরক্কনি। লৈবাক্না মাইকৈ অসিদা লেপ্তনা হোৎনরি। ফোংদোকখি। ভারতকী এজুকেসন সীস্তেম্বু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা শেম-শানবগীদমক্তা কাঙলোন কয়া শেমখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। ইন্সতিত্যুসনশিংগী মালেমগী ওইবা হীরমগীদমক্তা য়ুনিভর্সিতী ১৮০দা অখন্নবা ওফিস হংখ্রে। মহাক্না অখঙ-অহৈশিংনা ফিল্দদা চৎনরিবা মালেমগী থৌওংশিংগী মতাংদা খঙনবা হোৎনহন্নীংই। মসিগুম্বা অনৌবা খুদোংচাবা অসিনা ভারতকী এজুকেসনগী পথাপ্পু মালেমগী এক্সপেরিএন্সকা মরী লৈনহবদা তেংবাংগনি।
মরুপশিং,
মথংগী নুমিৎ নিনি-হুম্নিসিদা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা কুপ্না খন্ন-নৈনগদৌরি। অদোমগী খন্ন-নৈনবনা লৈবাক্কী তোঙানবা সেক্তরশিংগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংবা, নহারোলশিংগী চারোন শুরোন্দা অনৌবা খুদম পীবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মালেমগী লৈবাক কয়ানা তোঙানবা সেক্তরশিংদা মশক থোকপা থবক কায় পাংথোক্লি, মসিদা মখোয়গী য়ুনিভর্সিতীগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। য়ুনিভর্সিতীশিংনা খুন্নাইগী কান্নবা অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা হীরমশিংদা লেপ্তনা রিসর্চ তৌই, সরকারদা মরী লৈনবা পাউতাক কয়া পী। মসিগুম্বা চৎনবী অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তসু লৈহনবগী মথৌ য়াম্না তারে। মসিনা মরম ওইরগা, নহারোলশিংনা লৈবাক অমসুং লৈবাক্কী পোলিসীশিংগী মতাংদা খঙবা ঙমহল্লি, মদুদগী মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিকসু খঙবদা তেংবাংই। লৈবাক্কী নহারোলশিংগী ইন্নোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোনগা অনৌবা সীস্তেমশিংগা মরী লৈনহনগদবনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিদগী অনৌবা তেলেন্ত থোক্লক্কনি, থৌরাং কয়া লৈরক্কনি। য়ুনিভর্সিতীনা লৈঙাক্তা মতৌ করম্না তেংবাংবগে হায়বা ঐখোয়না নীংথিনা খঙফম থোকই। ঐখোয়না করিদা মীথোই মীহেনবা ঙমগনি হায়বদি ঐখোয়না খনগদবনি। অদোম্না লৈরিবা সেক্তরগা মরী লৈনবা সর্ভে অমসুং রিসর্চ তৌবীয়ু, সরকারদা পাউতাক পীবিয়ু। অদোমগী য়ুনিভর্সিতীগী কিলোমীতর ৫০-১১গী অকোয়বদা লৈরিবা মীয়াম্না করম্বা শিংনবা থেংনবগে খঙবীয়ু। মখোয়গী করি ৱারোইশিন পুরকপা য়াবগে, মখোয়গী করি রিসোর্স লৈবগে, রিসোর্স লৈহন্নবা অমসুং হেনগৎহন্নবা করি তৌবা য়াবগে, মফমদুগী মীয়ামগী মহৌশাগী ওইবা ৱাখল্লোন কমদৌবগে? পুম্নমক অসি খঙদোক্নবা প্রোজেক্ত অমা অদোমগী মহৈরোইশিংনা ফংগনি। লোকেলগী মফমশিংদগী অফবা রিপোর্ত ফংগনি। ৱারোলশিং অসিগী মতাংদা সরকারদা কুপ্না পাউদম্বা মতমদা মহৈ খরদি ফংগনি। ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা সরদার পতেল য়ুনিভর্সিতীদা থৌরম অমা পাংথোকখিবা ঐহাক্না নীংশিংলি। য়ুনিভর্সিতী অসিগী মীওইশিংনা রুরেল দিভেলপমেন্তকী মতাংদা রিসর্চ তৌদুনা লাইরিক খরা শেম-শাখি। মখোয়না লাইরিক্তু ঐহাক্কী ইফমদা খুদোল ওইনা পীরকখি। ঐহাক্না য়াম্না কুপ্না নৈনখি, য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঐহাক্না দিপার্তমেন্ততা থবক পীখি। মহৈরোইশিংনা হায়রিবশিংগা সরকারনা থেংনরিবশিংগা কয়াম্না খেন্নবগে য়েংহনখি। মখোয়গী ৱারোলশিংনা রুরেল দিভেলপমেন্তকী থবক্তা ঐখোয়গী ইফমদা মতেং কয়া য়াম্না পাংখি খঙবদা অদোমসু ঙক্কনি। সরকারনা এয়র কন্দিসন কাদা ফমদুনা পাংথোকপদা লুনা থোকখিবশিংবু মহৈরোই অমসুং ওজাশিংনা নীংথিনা পাংথোকখিবনি। ঐখোয়গী মফমসিদা লৈরিবা এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতীগী লেবতা চঙলুবা মতমদা মখোয়না অফবা থবক কয়া পাংথোকপা ঐখোয়না উবা ফংগনি। অদুবু, অফবা থবক কয়া পাংথোক্লবসু, মখোয়না সর্তিফিকেত হেক ফংখিবগা, মখোয়গী রিপোর্তশিং মালেমগী মেগাজিন্দা হেক ফোঙখিবগা অদুমক লোইশিল্লে। দিগ্রীসু ফংলে, হীরম খুদিংসু লেবতা লোইশিনখ্রে। ঐখোয়গী ওইবা লেব তু লেন্দ হায়বা পোলিসী লৈফম থোকই। লেবতা পাংথোকপশিংবু লেন্দদা অশেংবা থবক ওইনা পাংথোকফম থোকই হায়না ঐহাক্না খল্লি। লেবতা চৎলুদ্রিবা লেন্দদা খক্তা লৈবশিংগীসু নীংথিরবা এক্সপেরিএন্স লৈরিবনি। মখোয়বুসু লেবতা পুরকপগী তঙাই ফদবা লৈ। মসি করম্না ওইথোক্কনি? রিসর্চপু মপাঙ্গল করম্না হেন্না লৈহনগনি, চৎনবীগী মখা পোন্না ফংলকপা এক্সপেরিএন্সপু করম্না মপাঙ্গল লৈহনগনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না থবক পায়খৎফম থোকই। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী অয়ুর্বেদগুম্বা নাৎকী হিদাক লাংথক্কী মপুং ওইবা লৌশিংদা কনামত্তা য়েৎপা ঙম্লোই, ঐহাকসু ঙম্লোই, অদোমসু ঙম্লোই। অদুবু, মালেমগী লৈবাক ময়াম অমা লৈরি, নাৎকী হিদাক লাংথক্কী মতাংদা মখোয়না ঐখোয়দগী হেন্না লৌশিং লৈখ্রে। মসি করিগীনো হায়বদা, ঙসিগী মতমদা মহৈ অমসুং খুদমগী মথৌ তাবননি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী তুংগী মতমবু নুংঙাই য়াইফহনবা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীবু লমজিংদুনা চৎপা হায়বদি অদোমগী খুত্তা লৈ হায়বসি ঐখোয়না কাওগদবা নত্তে। অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগমদা পাংথোকপা ব্রেন্সতোর্মিংদগী থোক্লকপা অমৃত, অদোমগী পাউতাক্না লৈবাক্তা অনৌবা মাইকৈ তাক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবআ থম্মি। অদোমগা লোয়নরিবা নহারোলশিংগী তুংগী অফবা মতম্বু অদোম্না শেমগদবনি। হয়েং নুমিৎকীদমক্তা শেম শাবা হায়বসি লাক্কদৌরিবা চহি কয়াগীদমক্তা শেম শাবনি। অদোম্না হয়েংগী মতমগীদমক্তা শেম শারবদি, অদোমগী ইন্সতিত্যুতকী লাক্কদৌরিবা চহি ১০০গীসু শেম শাগদবনি, মদুদতা ঐখোয়গী অনীংবা অপাম্বা খুদিংমক ফংবা ঙমগনি অমসুং মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমক্না কাশীগী শেংলবা লমদমদা লৈরি। ইমা গঙ্গাগী তোর্বান্দা লৈবিরি। সংস্কৃতীগী মরী লৈনবা চৎনবীশিং অসিদি ইথিল পীবা ঙম্বা চৎনবীনি। মসিগুম্বা চৎনবীদগী অদোম্না অমৃত খরদি শোইদনা ফংদুনা হনখিগনি। মসিনা লাক্কদৌরিবা অমৃত কালগী মতমদা ভারতকী নুংঙাই য়াইফরবা তুংগী লম্বী শেম্বদা য়াম্না কান্নরক্কনি। ঐহাক্না ঙসিগী থৌরম অসিবু শীন-লাঙবগীদমক্তা বিভাগপু অমুক হন্না থাগৎচরি। অদোম্না থৱাই হকচাং য়াওনা থৌরমসিদা শরুক য়াবীরি। মথংগী নুমিৎ নিনি-হুম্নিদা অদোম্না চোকথবা ফাওরোই হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না থৌরম অসি ফম্না ফম্না শুম য়েংলম্বদা, অদোম্না নুমিৎ হুম্নিগী মতুংদা করি তৌগনি হায়না খল্লম্বনি। অদুবু, অদোমদি একাদমিক মালেমগী মীওইনি, অদোম্না থৌরম অসিগী কান্নবশিংবু তুংলমচত্তা শোইদনা পীগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। মসিগীদমক্তা অদোম্বু ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Akhil Bhartiya Shiksha Samagam in Varanasi
07 JUL 2022 8:43PM by PIB Delhi
The Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel, the popular Chief Minister Yogi Adityanath ji, my cabinet colleague Dharmendra Pradhan ji, Chairman of the National Education Policy Drafting Committee, K. Kasturirangan ji, other ministers of the government, all the Vice Chancellors, directors of educational institutions, teachers and educationists participating in this conference and ladies and gentlemen,
‘Akhil Bhartiya Shiksha Samagam’ is being organized on the holy land, where an important university of the country was established before independence. This congregation is taking place at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. The great responsibility of fulfilling the virtuous resolutions of the country during ‘Amrit Kaal’ lies on our education system, on our young generation. It is also written in the Upanishads विद्यया अमृतम् अश्नुते i.e., knowledge leads to immortality and nectar. Kashi is also called the city of salvation because the only way of liberation is considered to be knowledge. Therefore, when such a great churning of education and research, learning and understanding, happens in the important centre of knowledge in Kashi, the nectar emanating from it will surely give a new direction to the country.On this occasion, I bow at the feet of Mahamana (Madan Mohan) Malaviya ji and wish you all the best for this event. I am an MP from Kashi. Since you have come to Kashi, so in a way I am also your host. You are also my guests. I am sure that you will not have many problems as everyone must have tried his best to make better arrangements. But still if there is any shortcoming, then the fault will be mine. And being a host, I apologize in advance if there is any inconvenience.
Friends,
I have come here after attending an event. There was a centralized kitchen for mid-day meals there and I got an opportunity to interact with the children of 10-12 years of age of the government school in Kashi. I would like to share with you what I heard from them. I would also like to meet the teachers of the students whom I met today when I come here next time. You must be wondering why this thought came to my mind. I had just 10-15 minutes to spend with them, but it left a lasting impression on my mind because of the talent, confidence and diversity among the students of a government school who come from a very ordinary background. Such was their talent that if your grandson also possessed such talent, you would also be bound to tell him to demonstrate that talent whenever any guests visit you. What I mean to say is that this potential and ability of the present generation will take them to the positions that you hold now. By then, you will not be there but the institutes that you create will welcome such talented children in the time to come. You have a bigger responsibility to ensure that they do not miss out on anything there. I am sure that the discussionsover the next three days here will give an effective direction to the implementation of the National Education Policy.
Friends,
As you are aware the basic premise of the National Education Policy is to take education out of narrow thinking and to integrate it with the modern ideas of the 21st century. There was never a dearth of intellect and talent in our country. But, unfortunately, we inherited a system where education meant only securing jobs. During their rule, the British provided this education system to prepare a servant class for themselves to meet their needs. Though there were minor changes in it after independence, much remained unchanged. The system created by the British was never part of Indian ethos and it can’t be. If we look at the ancient times of our country, we had the concept of different arts in education. And Banaras is a living example of this. Banaras was the center of knowledge not only because it had good Gurukuls and educational institutions. Banaras was the center of knowledge because knowledge and education here was multi-dimensional and multi-sector. This diversity in education should also be the source of inspiration for our education system. We should not only create degree-holder youth, but prepare an education system which should provide whatever human resources needed for the country to move forward. Our teachers and educational institutions should take a lead in this resolve. The faster our teachers imbibe this spirit, the more the youth and the students will benefit and so will be the future of the country.
Friends,
The creation of new systems, the inclusion of modern systems, is equally important for a new India. What has never happened before and the goals that the country did not even imagine to achieve are actually being realized in today's India. Now you see, not only did we recover rapidly from such a big pandemic of Corona, today India is one of the fastest growing economies of the world. Today we are the third largest start-up ecosystem in the world. Areas such as space technology which were only the domain of the government earlier have been thrown open to the private players. Now a new world is being prepared for the youth and the whole space is within their reach, friends. Today the sectors, which were barred for daughters of the country earlier, are exemplifying their talent.
Friends,
When the mood and the pace of the country is such then we also have to instill new energy in our youth so that it can give wings to their dreams. Until now, schools, colleges and books used to decide the direction of the children. But now the responsibility on the youth has increased even more after the National Education Policy. And with this, our responsibility too has increased to continuously encourage the dreams and flight of the youth and understand their mind and aspirations.Only then will we be able to prepare them. Gone are the days when the youths of the country were imposed anything without recognizing their talent. We have to always keep this in mind that we have to prepare education, institutions and human resource development according to their needs. The focus of the new education policy is to make the children skilled according to their talents and choices. The education policy is preparing the ground so that our youth are skilled, confident, practical and calculative.
Friends,
In the midst of rapid changes in the country, I will give you an example of how important is the role of the education system and all the great people associated with it. I would like to share my experience during my initial years as Chief Minister of Gujarat. When I became Chief Minister, I had no experience of governance. This responsibility came all of a sudden. I mooted an idea. I told all my secretaries that they were the chief ministers of their respective departments. I told them to explain to me how and where they would take their departments in the next five years. What would be your achievement and how would it benefit the common people of Gujarat? I told them to give me a detailed presentation of their vision.I told this to the secretaries of all the departments and every day at five o'clock in the evening all the ministers of my council of ministers and the secretaries used to meet. One of the secretaries would give a detailed presentation of his department and that used to be debated. All the secretaries used to be present in that meeting. There used to be debates and our ministers would also take part in it. I would hear them and try to learn. This program went on for about a month. It would begin at five o’clock in the evening and would continue till 10 p.m. It was a very intense program. Perhaps this must have happened for the first time in the history of India. So one day there was a presentation related to the industry. They were detailing everything regarding the industries and where they saw industrial development in the next few years. The moment the program ended, the education secretary came to me because he was to make the presentation the next day. He told me that he would not be able to make the presentation the next day. I asked him for the reason because he was asked to give his presentation a month ago and he was expressing his inability to make the presentation at the last moment. He said that he was prepared and could also make the presentation but he felt that it was of no match after watching the presentation of industrial development. He said both the departments were going in opposite directions. He sought time to modify his presentation in the light of the presentation on industrial development and said only then could both academia and industry work in the direction of inclusive growth. We should also be aware of other universities of the world and in which direction they are moving. Where does our country figure? Where do our youths figure? How I am preparing the youth who would be in charge of India in the next 15-20 years. This is our enormous responsibility, friends. And on the same lines, all our educational institutions also need to ask themselves whether they are future ready. Is it only my duty to take exams and hold convocations or should I create such an institution whose students would be playing an important role in the completion of 100 years of the country’s independence?All of you need to take care of the present. You have to carry forward the work of your predecessors. And those who are working today will have to think about the future and develop systems accordingly. As I said earlier, I met some of the students today and experienced their curiosities. You must also be experiencing the same thing at your home when your little grandchildren ask you questions. You also have to think a while to answer their questions. Sometimes, you may feel that he is pestering you. But he is not pestering you. In fact, you are unable to answer him. All of you must have experienced this in your homes. Today’s generation comes up with many questions after going through Google. They question your wisdom because they go by what Google offers. The child counters you. What would happen to you if these children come to your university after 10 years? We have to prepare ourselves from now on. You are experiencing mismatches with your children even at home. It would be a great injustice if we are not able to live up to the young generation which would be there in the schools and colleges with a new thinking. Therefore, it is necessary that we understand the future and develop systems accordingly. I went to see an exhibition in Gandhinagar a few days back under the Digital India campaign. There were children from government schools. There were children in the 10th, 11th and 12th class. I was impressed by the work of these children looking at their projects and ideas. I was stunned to see their research potential and their innovations at such a young age. Many children were interested in biotech and genetics. At a time when they are taught the fundamentals of science in their class, they were talking about gene mapping, affinity chromatography and genetic library based tools. Now imagine how big the difference is.Looking at their work, I was wondering if our institutes will be prepared according to their modern thinking when they go for higher education. If we wait for these children to reach their higher education, by then the world will go a long way, friends. Therefore, we have to plan now to provide guidance and resources at this age when the children are motivated. We should work on creating such a system in our institutions.
Friends,
The National Education Policy is going to complete two years at the end of this month, i.e., on July 29. And just now Dharmendra ji was telling us that this education policy was made after a lot of brainstorming. Kasturirangan ji provided very able leadership and it became possible due to him. The acceptance of the National Education Policy in such a diverse country is a great achievement in itself. It is a great accomplishment. But look at its specialty. There was a lot of brainstorming behind it. And as it happens with the governments, once a document is ready it is left at the mercy of time and some persons. The document adorns the table for a few days. Then a new document comes and replaces it. The matter ends there. You too must have the same experience of this culture. But we didn't let that happen.
We have kept this National Education Policy alive every moment. I myself have probably attended at least 25 seminars in such a short time. I think there must be over 25 seminars and I have been regularly speaking on this subject. Kasturirangan ji himself is constantly communicating with people from all walks of life after submitting this report. He has been explaining the clarifications, vision and all the background information of this policy. All the departments of the government are constantly reaching out to various people. It has come about after 30 years and can’t be merely treated as any other document.Though you may have read all the pages, you will come across many nuances when you brainstorm this policy for the next three days. At the end of this congregation, make a plan to have similar continuous brainstorming in your universities. Don't go away just by listening to what is said here. You should discuss this policy with the rest of your companions and only then will it be beneficial. And we should keep paying attention to every detail on the challenges for its implementation.
Friends,
When someone takes work in his own hands, then the solution of problems also emerges faster. If someone only considers it as a problem and does not make efforts then a solution can never be found. Friends! The country has taken many concrete steps towards implementing the National Education Policy in these two years. In the meantime, workshops on important topics like Access, Quality and Future Readiness have also helped a lot. The discussions with the academicians of the country and abroad and my interactions with the education ministers of the country have also speeded up the process. Just a few days ago, our Dharmendra ji also called a meeting of education ministers from all over the country. It was discussed with them the way we are discussing it with you. Continuous efforts are being made to ensure its 100 percent implementation? The state governments have also taken several important steps in this direction at their own level. And it is the result of everyone's efforts that the country, especially the youth of the country, are becoming a participant in this important change.
Friends,
Major infrastructure overhaul has been carried out in the education sector of the country for the new National Education Policy. Today a large number of new colleges and universities are opening and new IITs and IIMs are being established. Since 2014, the number of medical colleges in the country has increased by 55 percent. In order to give better opportunities to the youth, Common University Entrance Test (CUET) has also been implemented from this year for uniform standards across universities. Many more such reforms have been carried out. It is the result of these efforts that the number of Indian institutions in the World University Rankings is gradually increasing. This change is only the beginning. We still have a long way to go in this direction.
Friends,
I am also satisfied that the National Education Policy is now opening the way for studies in the mother tongue. Accordingly, ancient Indian languages like Sanskrit are also being promoted. I can see special arrangements have also been made here for the people associated with Sanskrit. This beginning from the land of Kashi will surely serve to give new energy to Indian languages and resolutions.
Friends,
I have full faith that India can emerge as a major center of global education in the world in the near future. India can not only become an education destination for the youth of the world, but also new opportunities can be created for our youth in other countries of the world. Therefore, we have to prepare our education system as per international standards. The country is also making continuous efforts in this direction. New guidelines have been issued to prepare higher education according to international standards. Special offices for international affairs have also been established in about 180 higher education institutions. I would like all of you not only to have necessary discussions in this direction, but also try to familiarize with the arrangements outside India. These new systems will also help in connecting India's education system with international experiences.
Friends,
You will be discussing many important topics spread over different sessions in the next three days. I would like this discussion to pave the way for new avenues for the country in different fields and guidethe younger generation. Many countries of the world owe their progress in different fields to universities. Universities constantly conduct research on socio-economic and scientific subjects, giving suggestions to the government. We need to develop the same culture and methodology here too. This gives the young generation an understanding of the country and the policies of the country and they also become aware of numerous possibilities. I have always believed that more and more new systems should be aligned with the innovative thinking and new ideas of the youth of the country. It leads to fresh talent and new ideas. I would like all of you to discuss this also and prepare a roadmap. How universities can partner with the government in different areas can also be discussed. You have to decide your own expertise. You should conduct surveys and studies in your field and give suggestions to the government. What are the problems faced by the general public in the 50-100 km radius of your university? What are the solutions? What are resources? What can be done for those resources? What is the attitude of ordinary people there? Your students will get a project and there will be a great report in this regard. A better report can be made regarding any scheme of the government, its advantages, shortcomings, and possibilities of improvement. If all these things are taken seriously by the government, there can be unprecedented results. I remember when I was in Gujarat there was a program in Sardar Patel University. The officials of Sardar Patel University had prepared some books after doing a lot of research in rural development. They gifted those books to me. I found them very interesting as I read those books. I gave a task to the department. I told the officials to find out the difference between what the children were saying and how the government was moving ahead as far as rural development is concerned. You will be surprised that there were many issues which really helped me in our projects for rural development. It was the task given to the students by the teachers. It is very difficult to make decisions while sitting in the air conditioned rooms. Our new generation which hits the ground gets very good results. For that matter, we have Agriculture University which conducts research in labs. No matter how good it works, it gets a certificate and its article is published in an international magazine. Even if it gets a degree, the entire research will remain in the lab. We should also have a roadmap for ‘lab to land’. What is there in the lab should be implemented in the land. Similarly, those who hit the ground have great experience. The experience of the ground realities should also be used in the labs. We can consider steps on how to enrich research and the traditional experience. Similarly, it is with the knowledge of traditional medicine i.e., Ayurveda. Neither you nor I will challenge it. But there are many countries of the world which are ahead of us in traditional medicine. This is because in today's time both results and proof are needed.For example, if we say that this herb is very useful and we get the desired results. We get the results but there is no proof, and therefore, we must have proofs along with results. We must have a database. We should have a complete record of it, from where and how the change took place. We cannot change the world based on emotions. It cannot be presented as a model before the world. Therefore, despite the results, the need for proof is very important in today's world.Therefore, our universities which are familiar with the results but lack proofs need to make mechanisms and develop systems and traditions in this regard. And it is not possible without your help. Our universities can do research on evidence-based traditional medicine very well.
Friends,
Our demographic dividend is our biggest strength. We also discuss it, but is there any university which has studied this demographic dividend? What kinds of steps were taken by the world when such an opportunity of demographic dividend arose? How did the universities in those countries react to it and how did they benefit? Though we keep repeating it, why should we not work on the possibilities of demographic dividend? How can we use this potential for the country for the coming 20-25-30 years? Look at the condition of the countries of the world, even the richest of the rich countries are troubled by the fact that the age of the people is increasing there. Aging is the problem and the younger generation is almost missing. The elders form a huge bulk of the population.They are unable to run the countries. Now this cycle is such that everyone has to face it. Today our country is young, but our country will also have to face the problem of aging when there will be lessnumber of young people and the number of elderly people will be more. Those days will come. Is there anyone in the world who has found ways to solve the problems of old age? How are they solving problems in the absence of youth? Which mechanism has been developed so that things are moving forward very smoothly? All these issues should be the innate nature of our universities. I believe there is a good scope for research and work in this regard for universities. If these projects are given to children, they develop a vision. They also get the opportunity to understand new things. Now there is such a huge discussion about climate change. We have unlimited possibilities in the field of climate change. Now there is a scheme called CDRI in our country. In the event of climate change, our infrastructure should be such that it can withstand the vagaries of climate and should be resilient. Now how can we move forward without research on it? Earlier such systems were developed so that there were neither so much flood, nor so much rain. Nature also supported us and we also supported Nature. Now we are doing just the opposite. Therefore, we need to make arrangementson how to live in the face of this new crisis. Today the entire world is moving towards solar power. India is fortunate that it is bestowed with a blazing sun. How will we utilize the sun? How do we make this power a part of our life system? Solar power has been given so much importance in the policies of the Government. But we need to do a lot of work to use this energy through new research. Similarly, the Swachh Bharat Abhiyan has been embodied by everybody. There should not be any compromise regarding Swachh Bharat. But things don't end there. Unless we make plans towards Waste to Wealth, what can be the circular economy of this waste which is generated, what can be its best product, no progress can be made. Universities can research it. The new generation can make experiments on how to make the best out of the waste? How do we strengthen the circular economy? There are many areas which are open for our students today, especially at the local level, in this regard. Today the country is also making new achievements in the field of sports with new confidence. New sports universities are being developed. But our universities should not have this feeling that their students have nothing to do with sports since there are special sports universities. The grounds of our universities should be buzzing with students in the evening. Such an environment should be created in the universities so that the children find it difficult to rush to their homes immediately after the classes. Our universities can set these targets. Every university can set targets for the gold medals for its students. Why should these not be the targets of our universities?How to prepare the students in the universities in the field of sports so that they can play in other countries? They will get the necessary exposure. Friends, I am sharing these stray thoughts with you because there are immense opportunities in the new National Education Policy. What we didn't have in previous years has now been presented due to the National Education Policy. It is our job to take it forward.
Friends,
We all have to remember that the leadership of the National Education Policy is in your hands to build the future of the country. I am sure that the elixir of your brainstorming and your suggestions in the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam will give a new direction to the country. You have to prepare the youth with whom you spend your time, not for the present, but for tomorrow. If you want to prepare them for tomorrow, you have to prepare for the year ahead. If you are ready for the coming year, then you have to prepare the institute for the next 100 years. Only then can you achieve this task. With this spirit you are on this holy land of Kashi and on the banks of the Mother Ganges.
The cultural tradition gives us new consciousness and inspiration. Some nectar points from that tradition will come in your destinies too which will help the young boys and girls of your universities in shaping the bright future of India in the ‘Amrit Kaal’. I once again thank the department for this program. You all have participated in it with enthusiasm and zeal. I am sure you will not get tired in the next three days. I was watching the program while seated. I have no idea what will happen to you after three days. But since you belong to the academic world, you will definitely take it forward. I wish you all the best.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.